Makita HR3210 Review

Neoldian
4 juli 2017, laatste update op 5 juli 2017, 1.656 views Product gekocht

Makita HR3210

Degelijke machine voor zwaardere klussen. Ligt prima in de hand, wel wat zwaarder natuurlijk. Boorvet in een handige tube, minder geklieder! SDS mechanisme werkt soepel (eerste paar keer wat stroef, maar als er wat vet in zit is dat over). niet goedkoop, maar waar naar geld.

Pluspunten

• Krachtig
  • Solide constructie
  • prijs/prestatie is goed

Minpunten

• Niet geschikt in krappe plekken

Edit: op verzoek een paar foto's. Geen actuele foto's van de klus zelf helaas, maar wel een deel van het resultaat. Heb een normale kabelhaspel ernaast gelegd, voor de indruk van de afmetingen. En even het pompje met boorvet :-)

Bij het boren van 82mmm gaten in oud metselwerk (1924, hand gebakken hardsteen, veel harder dan moderne baksteen, richting beton) voor elektra, gaf de budget pneumatische boorhamer de geest. Was niet de eerste en om nu weer voor 5 tientjes een paar gaten te boren, was ik wel beu. Dus op zoek naar iets meer degelijks.

Makita ben ik persoonlijk zeer tevreden over, heb o.a. de spk6000 invalcirkelzaag met geleider en de RT0700C kantenfrees. Niet goedkoop, maar doet wat het moet doen, direct uit de doos.

Dus ook nu bij Makita kijken voor een nieuwe boormachine. Voorkeur voor een combinatie machine die alle gangbare boorklussen aan kan, inclusief flink hameren in de voornoemde hardsteen in mijn renovatie huis :-)

Na wat zoekwerk bij dit model aangekomen. Prijs is niet klein, maar ook niet de topper. Via Mtools aangeschaft (niet de laagste prijs, maar ook al eerder gekocht en doen gewoon wat je mag verwachten en voor een paar euro verschil doe ik niet zo moeilijk)

De machine kwam degelijk verpakt aan, gewikkeld in zwarte folie (waar ze ook koffers op het vliegveld mee inpakken) zodat niet zichtbaar is wat erin zit (diefstalrisico beperken). Alles was keurig aanwezig zoals opgegeven volgens de specificaties en ben meteen aan de slag gegaan met gaten boren met de diamant dozenboor. Hoewel de SDS koppeling even wat stroef ging, was dat snel verholpen door het boorvet, dat in een tube zit! Geen geklieder meer :-)

Eerst met een mal de geleidingsgaten geboord en het viel me meteen op dat deze machine geen kracht van mij vroeg om de boor de steen in te krijgen (zelfde boor als gebruik in het budget model machine en daar moest ik toch was duwen).
Vervolgens de dozenboor erop en met minder dan een minuut zat gat nr 1 erin... wat een verademing. Ik vond het bijna jammer dat ik na 12 gaten klaar was... boren is geen vervelende klus meer :-)
De boor levert in de lage toeren veel kracht, wat bij deze klus enorm fijn is. En zoals altijd vroeg ik me af waarom ik toch niet eerder zo'n machine had gekocht (toch een beetje een krent hoor ;-) )

De machine ligt geweldig in de hand, al is het natuurlijk geen lichtgewicht. De afwerking is top, geen randjes, etc die voelbaar zijn, geen kieren, naden e.d.
Snoer is ook lekker lang, dus ook op de ladder niet het probleem dat je een verlengkabel mee moet trekken (die dan achter een tree blijft haken en de stroom ineens wegvalt...)

Enige nadeel kan de omvang zijn. Het is een flinke machine en in krappe ruimtes, heb je een uitdaging, of het vel van je knokkels. Maar ik ken eigenlijk geen zware boorhamers, waar dit wel lukt zonder verdere hulpmiddelen.

Gezien de prijs, geen machine als je 2x per jaar een gat boort, maar als je toch regelmatig klust of een flinke verbouwing, renovatie te doen hebt, dan is dit een prima machine.

Tijd zal moeten uitwijzen wat de duurzaamheid is, maar ik vermoed dat ik hier zonder problemen de komende jaren alle nog komende boorklussen af kan handelen.

Heb jij ook een Makita HR3210?

Bedankt voor de review!
misschien een fotootjes plaatsen om het wat levender te maken (niet echt nodig want je beschrijft het goed)
Hier kun je ook probleemloos je badkamertegels mee te lijf icm een sds beitel toch? Leuke review :)
Tnx :-)

Tegels kappen zal geen enkel probleem zijn, je zult zelfs voorzichtig moeten zijn als de tegels op bv een cellenbeton wand zitten, want je kapt zo een stuk eruit als je de beitel iets te recht op de muur zet :-)

Licht breekwerk moet ook met gemak kunnen, zoals een gemetselde bloembak in de tuin of iets dergelijks, maar zwaar kapwerk zou ik niet adviseren, zal even goed gaan, maar is de machine niet voor ontworpen, dus slijtage en defecten zijn dan wel snel mogelijk. Tenzij je vaak dat soort klussen doet is huren van een zware breekhamer een beter idee, want die machines beginnen rond de 1500,- in aanschaf.