Philips 328P6VJEB/00 Zwart Review

Henkenator68NL Testpanel
10 juli 2017, laatste update op 10 juli 2017, 4.535 views Testpanel

Philips 328P6VJEB/00 Zwart

Een genot voor je ogen - Deze goed betaalbare Philips 32 inch Ultra HD monitor die zeer geschikt is voor professioneel gebruik (zoals foto- en videobewerking).

Pluspunten

• Goede kwaliteit-prijs verhouding
  • Zeer scherp beeld met veel details
  • Zeer geschikt voor foto- en videobewerking
  • Zeer mooie en heldere kleuren
  • Rustig aan je ogen
  • Relatief snelle respons tijd
  • 2 verschillende apparaten tegelijk weergeven op 1 scherm
  • USB 3.0 aansluiting incl 1 snel laad poort

Minpunten

• met name online gamen gaat nog niet perfect
  • Voor het afspelen van Ultra HD blu-ray kunnen flinke investeringen nodig zijn

Review Philips Brilliance 4K LCD-monitor met Ultra Wide-Color P Line,32 inch, 4K UHD (3840x2160)

Intro
Ik dacht ik ga een review schrijven over een heel cool nieuw product waar ik erg nieuwsgierig naar ben: een 4K Ultra HD Monitor met een diagonaal van 32” (81 cm). Dat is groot en groots.

Waardoor dit enthousiasme? Ik kan alleen maar denken aan de beeldkwaliteit van de door mij met veel zorg een aandacht (en vooral timing: druk de REC knop op tijd in!) verzamelde kopieën van mijn meest favorieten Films en TV Series allertijden. Opgenomen op een VHS band die al vele kilometers opnames had gemaakt van eerdere pogingen. Speel nu eens een dergelijke VHS band af (tja wie heeft er nog een videorecorder??) op je schitterende FULL HD 1920x1080 100 Herz plasma TV….. Tja het ziet er op zijn minst allerbelabberdst uit. Onscherp, verlopende kleuren, korrelig laat staan een weergave die aan je normale standaard voldoet….. Het verschil tussen het huidige Full HD en 4K UHD moet even groot zijn, als je uitgaat van de simpele vergelijking: 4K = 4 x Full HD toch??? 4 X zo mooi, dat klinkt toch geweldig!!

Hoe kan ik iets vinden over deze monitor en waar vergelijk ik dat dan mee? Wat komt er bovendrijven als ik hier aan denk? Ik weet niks van kleuren en ben zelfs enigszins kleurenblind. Grafieken en geweldig interessante tabellen die ik in iedere professionele review lees zijn doorspekt met termen en begrippen die er bij mij niet in gaan, domweg omdat ik het soms niet eens zie. Dat gaan we dus anders doen dacht ik.

Ik wil kijken naar de technologie, de beschikbaarheid van 4K waardig materiaal. Kun je gamen op een 4K Scherm? Hoe is bijvoorbeeld Photoshop werk erop, videobewerking? Andere zaken die mij opgevallen zijn.
Definities
Om ergens over te gaan uitweiden is het belangrijk dat de feiten kloppen, aannames gaan meteen overboord, praktijk voorbeelden wil ik zien! Laten we eerst de Definities eens aflopen.

Tot mijn verbazing blijkt dat er 2 termen lukraak door elkaar gebruikt te worden, die toch echt verschillen: Ultra HD (UHD) en 4K.

De filmindustrie (uit monde van Digital Cinema Initiatives –DCI in het kort) heeft in eerste instantie daarin de leiding genomen door een nieuwe standaard te bepalen en te formuleren. Gericht op de productie en projectie, ook de encoding (op JPEG 2000) van deze standaard is daarin vastgelegd. Dit is eerder ook op die manier gedefinieerd voor Full HD. Zie tabel1:

[img]TUwWX0Te[/img]

Wat mij meteen opvalt is dat 2K en 4K niet exact gelijk zijn aan bijvoorbeeld mijn eigen beeldschermen en mijn huidige TV. Het verschil – ook al is het niet heel groot- zit hem in de horizontale resolutie: Full HD TV’s geven altijd 1920 pixels horizontaal op, UHD TV’s en monitoren geven 3840 pixels op. Terwijl de DCI standaard respectievelijk 2048 en 4096 pixels aangeven. Blijkbaar worden de termen UHD en 4K lukraak door elkaar gebruikt terwijl het niet hetzelfde is.

De “consumenten” standaarden zijn in de loop der tijden flink veranderd, zie tabel2.
[img]77w9Y0kM[/img]

Het verschil tussen 4K en UHD komt vooral in de beeldverhouding – Aspect Ratio (AR) ten uitdrukking. UHD = 4x Full HD, beide met een AR van 16:9. Als de AR van het beeld niet overeenkomt met je apparatuur, zie je meestal de zwarte balken boven en onder het beeld weer verschijnen.

Conclusie: de termen 4K en UHD worden door elkaar gebruikt, maar door de bank genomen zijn consumenten producten dus eigenlijk Ultra HD (UHD). Het feit dat de nieuwe Blu-ray standaard: Ultra HD Blu-ray genoemd wordt sluit daarbij helemaal aan. Logo:
[img]cJOhR6Sb[/img]
Bron: 4th White paper (20150817) Blu-ray Disc Association

Voor deze review gebruik ik Ultra HD (UHD) als standaard term ook al worden de benamingen 4K en UHD her en der door elkaar gebruikt.
Beeldformaten: van Analoog naar UHD
Zoals al eerder aangegeven zijn er sinds de eerste TV een aantal standaard beeldformaten vast gelegd en gebruikt. Tot nu toe was dat ook vaak nog regio gebonden (denk aan het vroegere PAL en SECAM), maar sinds de laatste definities is men ook van de regiocodes afgestapt. Zie het volgende plaatje om een idee te krijgen van de verschillen in beeldformaten.

[img]5Zu51Glk[/img]

Het verschil tussen UHD en Full HD is onder andere het aantal pixels: 4x zoveel. Je kunt het goed zien op deze foto
[img]91yr2ysz[/img]

Naast het grotere aantal pixels, hebben UHD monitoren en TV’s ook een veel grotere range aan kleuren, waardoor er een veel meer natuurgetrouwe weergave is. Verschillen in kleurenspectrum - theoretisch:
  • Ultra HD = verbeterde kleurenspectrum: REC. 2020 => natuurkundig gezien beslaat dit 75,8% van het kleurenspectrum.
  • Full HD = “gewone” kleurenspectrum: REC.709 => natuurkundig gezien beslaat dit 35,9% van het kleurenspectrum
In de praktijk halen de meeste UHD schermen de REC.2020 nog lang niet, wellicht is daarvoor nog een andere –nieuwere- technologie nodig.
Ook is het contrast veel groter waardoor zwartwaarden veel hoger zijn en tegelijkertijd de lichte delen veel lichter en helderder zijn.
Unboxing
Toen de monitor werd gebracht door de pakketdienst schrok ik even van de enorme verpakking, er zat om de fabrieksverpakking nog een extra doos. De eigenlijke verpakking had ook al een forse afmeting: 970x526x224mm.
[img]vCdI0rRP[/img]
Zo komt het product in ieder geval in goede staat aan.

Binnenin de doos zijn er 2 lagen: één voor de accessoires: monitorsteun (voet en arm), Kabels (DVI, Display Port, HDMI, audio USB 3.0 en voeding) en beknopte gebruikersdocumentatie. De tweede laag is voor het beeldscherm zelf.
[img]FlpN4n0N[/img]

Het in elkaar zetten is super eenvoudig, de arm klik je in de voet en vervolgens draai je de vierkant bevestigingsplaat door middel van 4 schroefjes vast aan de monitorbehuizing. Neerzetten, aansluiten en klaar voor de start.

De gebruikershandleiding is beknopt maar duidelijk genoeg.
[img]6HsuBchD[/img]
De monitor
[img]FxHVnfqR[/img]

De monitor is behoorlijk groot, kijk maar eens naar het keyboard dat ik er ter vergelijking even voor gelegd heb.
[img]cZYPm3bp[/img]

Deze Philips monitor komt met veel flexibiliteit in zijn standaard, daar door kan deze monitor voor veel mensen keurig zo neer gezet worden dat je het beste op het scherm kunt kijken.
[img]ddgr0uc7[/img]

Qua aansluitmogelijkheden is deze monitor goed uitgerust: voor het beeld zijn er de volgende mogelijkheden: DVI-DUAL Link, HDMI 2.0, DisplayPort en de aloude VGA aansluiting. Om het beeld met UHD en 60Hz te kunnen weergeven moet of de HDMI 2.0 of de DisplayPort worden gebruikt. Ook moet je grafische kaart wel DisplayPort 1.2 en HDMI 2.0 ondersteunen.

Let op: als je een HDMI 1.4 poort / kabel gebruikt is het maximaal haalbare: 24 Frames per Second (FPS). De meeste middel en high-end grafische kaarten beschikken in iedergeval over DisplayPort 1.2 (laat je niet verleiden om “dure” DisplayPort 1.2 kabels te kopen, want de 1.0 en 1.2 kabels zijn identiek).
[img]H9aF3aBt[/img]

Ook aan audio is gedacht: er is zowel een AUDIO-IN als ook een Hoofdtelefoonuitgang aanwezig. Zo kun je de audio van je PC via de speakers laten klinken (dat kan uiteraard ook met HDMI), maar ook kun je je hoofdtelefoon direct op je monitor aansluiten. Dat scheelt een hoop gedoe met het inprikken van de jack. Overigens is de kwaliteit van de speakers niet geweldig, maar goed genoeg om even geluid te hebben als je geen andere opties hebt.

Als mooie extra feature zijn er aan de rechter zijkant van het scherm ook nog eens 4 usb 3.0 poorten aanwezig (waarvan 1 x een snel-lader). De aansluiting gebeurt middels een usb 3.0 kabel op een gelijkwaardige poort op je pc.
[img]GzdwAduV[/img]
Philips - MultiView
Philips heeft naast bovenstaande features nog een hele mooie optie ingebouwd: je kunt namelijk 2 verschillende apparaten tegelijk aansluiten en het beeld van beide ook tegelijk laten weergeven! Zo kun je bijvoorbeeld een PC en een laptop tegelijk aansluiten en weergeven en er gelijktijdig op werken! Deze feature kun je via On Screen Display (OSD) activeren, je kunt daarbij kiezen uit twee modi: Picture in Picture (PIP) en Picture by Picture (PBP).

Bij PIP kies je één hoofd apparaat, die wordt dan volledig weergegeven, het tweede apparaat komt als een klein sub-scherm over het eerste apparaat heen. Je kunt kiezen via het OSD welk apparaat welke plek krijgt, op welke positie het PIP vak moet komen en hoe groot het moet zijn.
[img]dxKrj8ES[/img]

Bij de modus PBP wordt het scherm als het ware in tweeën gesplitst en geeft iedere helft het beeld weer van het gekozen apparaat. Via het OSD kun je kiezen welke bron waar wordt weergegeven.
[img]KsUT5KGM[/img]
Beeld/scherm specificaties
Voor de volledige specificatielijst verwijs ik naar de site van Philips (http://www.philips.nl/c-p...-wide-color/specificaties), de –voor wat mij betreft-belangrijkste specificaties heb ik in tabel 4 opgenomen. De meeste andere features en gegevens heb ik al eerder genoemd / getoond in de foto’s.
[img]EKwvl75m[/img]

Nog wel even belangrijk om te vermelden, het stroomverbruik bij ingeschakeld scherm: 42,4 Watt, in de ECO-modus: 28 Watt, stand-by modus: < 0,5 Watt. Uit-modus: 0 Watt (door de zero-power switch op de achterzijde over te halen).
Huidige monitoren
Mijn huidige monitor opstelling bestaat uit 3 Full HD (1920x1080) monitoren die aan 1 arm hangen: 2 x een 24inch en in het midden een 27inch monitor (speciaal voor games een 144Herz 1ms Acer Predator). Ik heb de Philips Brilliance 328P 4K Ultra HD monitor eerst maar eens voor de huidige linker monitor gezet en samen met de beide andere monitoren aangesloten. Met een uitgebreide desktop setting die van links naar rechts over alle 3 monitoren doorloopt.

Aangesloten op deze monitoren zijn 3 custom PC’s: een overclock bench tabel, een 24/7 systeem en een extra game PC. Als ik alleen mijn 24/7 systeem gebruik, benut ik alle 3 monitoren. Als ik aan het benchen ben gebruik ik de meest linker monitor daarvoor, de andere monitoren gebruik ik dan op mijn 24/7 systeem om de benchmark resultaten en settings vast te leggen.

[img]XoBRqWBc[/img]

Ter vergelijking de Philips 328P Ultra HD en de Acer Predator 24 inch Full HD monitor met hetzelfde 4K plaatje als bureaublad achtergrond.

[img]aYZhzW5v[/img]

Zoals is te zien, verschaalt Windows zelf de foto: op het UHD scherm is de gehele afbeelding te zien. Op het andere scherm is de afbeelding gecentreerd en mist de rest (1/4 is nog zichtbaar).

Waarom 3 verschillende monitoren? Ik heb ze niet gelijktijdig aangeschaft. Ik wilde aanvankelijk 3 x een iiyama ProLite B2475HDS monitor omdat deze vooral voor DTP werk uitstekend is. Maar toen ik de Acer Predator 1920x1080 met 144 Hz ontdekte, was dat voor mij de ultieme game monitor. Het BenQ scherm zou naar een van de kinderen maar die wilde wat anders dus heb ik de monitor maar genomen. Daarover ben ik toch echt niet tevreden, het beeld is veel te vel aan de ogen en het straalt ook geen rust uit).
Testen
Gamen:
Om te kijken of een game spelen op 4K speelbaar is, heb ik 3 verschillende games gespeeld op mijn 24/7 systeem. Gelukkig is mijn systeem wel geschikt voor een dergelijk doel. Aangezien ik normaliter alle games op mijn Acer Predator XB270H (27 inch, Full HD 1920x1080, 144Herz, 1ms reactietijd) speel, heb ik die als vergelijking gebruikt om een beeld te krijgen van de prestaties van de Philips 328P 4K Ultra HD 32 inch monitor.
Test methode
Mijn systeem heeft 2 watergekoelde Sapphire R9-290X videokaarten aan boord. Bij DX12 is het lastig om een goed vergelijkbare fps counter te loggen en ook lang niet alle games hebben onder DX12 een crossfire profiel. Ik gebruik daarom alle settings met DX11. Ik heb 3 games geselecteerd die ik zelf graag speel en heb een specifieke map / level / mode geselecteerd en die met de Philips monitor (UHD 3840x2160) aangesloten gespeeld en later dezelfde rondes gespeeld met de Acer monitor (Full HD 1920x1080 144Hz). Om een goed beeld te krijgen heb ik iedere ronde minimaal 3 x gespeeld op elke monitor. De gegevens heb ik verzameld door eerst FRAPS te installeren en ook AIDA64. Alles is gelogd door middel van AIDA64.

Zie tabel 3 (ook voor de specificaties van mijn test systeem).
[img]0PnlO7EW[/img]

Toen ik begon met spelen viel me op dat ondanks de specificaties van de monitor (max 60 fps) het aantal frames bleef hangen rond de 30. Daardoor ging met name bij een online game als Battlefield 1 het spelen niet soepel…. Na enig onderzoek kwam ik er achter dat ik ondanks de HDMI 2.0 kabel toch bleef hangen op HDMI 1.4…. Logisch aangezien mijn videokaarten maximaal HDMI 1.4 ondersteunen. Maar goed zoals ik al snel ontdekte hebben mijn videokaarten wel de DisplayPort 1.2 ondersteuning en zo kon ik dan toch volop spelen met het maximum aantal frames @ UHD 3840x2160.

Via de DisplayPort liggen de fps een stuk hoger, daarmee werden zowel Sniper Elite 4 als Just Cause 3 goed speelbaar. Bij Battlefield 1, in de multiplayer map They Shall not Pass merk je toch dat er lagg is. De game hapert hier en daar en ik kan merken dat alles lang niet zo soepel verloopt als ik normaliter gewend ben, 54 fps @ Ultra HD versus 115 fps @ Full HD 144Hz.

Hieronder een foto genomen van het Ultra HD scherm terwijl ik Sniper Elite 4 aan het spelen was. Alles settings op ULTRA, dat levert toch een heel mooi –zeer gedetailleerd- beeld op.
[img]fhr5j1sl[/img]

Mijn conclusie: Single play games zijn wel goed speelbaar op deze UHD 3840x2160 monitor, maar voor het echte online – multiplayer gamen mis je toch nog wel een snellere response tijd.
Dagelijks gebruik
Wat mij verbaasde was eigenlijk het gemak van de MultiView modus. Waar ik normaliter 2 monitoren gebruikte: een voor het overclocken en de andere voor het bijhouden van de gegevens, kan ik nu met 1 monitor uit de voeten. Eerlijk is eerlijk één 32 inch monitor neemt toch minder plaats in dan een 24 en 27 inch monitor. Dat alleen al is het overwegen van een overstap naar de Ultra HD 32 inch monitor waard.

Voor dagelijks gebruik vind ik het ook een groot voordeel dat er door een 4K bureaublad een stuk minder zooi op je bureaublad –lijkt- te staan. Ook al is dat feitelijk optisch bedrog aangezien de icoontjes domweg kleiner worden, maar toch ervaart dat als zeer prettig.

[img]LhRSEl83[/img]

Als de icoontjes net iets te klein worden kan je ze in de Windows settings ook gewoon iets groter maken (10-25-50%) net wat je handig vindt.
Foto- en videobewerking
Bij het bewerken van foto’s is het voordeel van een Ultra HD scherm al snel duidelijk: je hebt meteen een groter –zichtbaar- werkoppervlak en dan maakt alles toch een stuk makkelijker: je hoeft de afbeelding minder vaak heen en weer te slepen. Ook geven de heldere kleuren en de grotere contrasten veel meer houvast bij het maken van selecties. Daarnaast merk je dat je ogen mindersnel vermoeid raken dan normaliter het geval is. Doordat je meer details ziet in de foto’s wordt het makkelijker om een foto mooi te maken.

Bij videobewerking zijn heb je ook wel merkbare voordelen, maar minder dan bij fotobewerking. Ik vermoed dat dat komt omdat foto’s door een beetje een camera tegenwoordig zomaar 12MP of meer zijn. Terwijl bij video’s het verschil –met de camera’s die ik bezit- minder groot is: mijn Samsung Galaxy S8 kan met Ultra HD filmen 3840x2160 en mijn 360 camera – de Samsung Gear 360° cam heeft een maximale resolutie van 3840x1920 (360° beeld).
Films – Online TV
Films en of online gestreamd beeldmateriaal (zoals Netflix) bekijken en genieten van de superieure kwaliteit van het Ultra HD scherm, wat is er mogelijk?

In tegenstelling tot het verleden –waarbij we jaren met breeld TV zaten, maar er nagenoeg geen content was (Ja inderdaad die verdraaide zwarte balken onder en boven het beeld), lijkt dat tegenwoordig toch iets anders. Allereerst kun je natuurlijk direct genieten van zelf – geschoten Ultra HD filmmateriaal. Dat is al een bonus.

Netflix biedt ook Ultra HD content aan, je beeldscherm dient dan wel met een HEVC-decoder te zijn uitgerust. Lang niet alle schermen beschikken daarover. Omdat de media gestreamd moet worden, dient je internetverbinding minimaal 15Mbit/sec te zijn (optimaal: minimaal 25Mbit/sec). Verdere eisen: Windows 10, Microsoft Edge browser, minimaal een Kaby Lake processor, UHD beeldscherm. Op oudere systemen kan je daarvan dus geen gebruik maken.

Youtube biedt ook de mogelijkheid om 4K (=Ultra HD!!) filmmateriaal te streamen. Via deze link vind je een afspeellijst https://www.youtube.com/results?search_query=4k+2160p+60fps

Uiteraard geldt ook hier dat je internet snelheid wel voldoende moet zijn om het streamen goed mogelijk te maken.

Daarnaast zijn er in tussen ook een –steeds groeiend- aantal filmtitels op Ultra HD (of 4K) uitgebracht. Probleem is logischerwijs dat je wel over een Ultra HD Blu-ray speler dient te beschikken, voor de surroundsystems/TV’s zijn er in tussen wel wat keuze mogelijkheden. Interne spelers voor de PC zijn nog zeer schaars.

In januari 2017 kondigde Pioneer 2 modellen aan voor de PC markt (BDR-S11J-BK en de BDR-S11J-X, die respectievelijk $ 193 en $ 307 zouden gaan kosten ). Tot op heden zijn die modellen in Nederland nog steeds niet leverbaar.

Het afspelen van die Content trekt echter een zware wissel op de systeemvereisten van de PC: alleen een 7e generatie Kaby Lake processor is in staat om 4K te streamen (dit werd ook al duidelijk toen Netflix begon met 4K uitzendingen). Dit zelfde lijkt ook op te gaan voor Ultra HD Blu-ray spelers.

Daarnaast moet je systeem ook aan het intel SGX voldoen, dit is ook vanaf Sky lake moederborden mogelijk, maar lang niet alle fabrikanten hebben die feature daadwerkelijk in gebouwd. Ook dient een dedicated gpu voorzien te zijn van HDMI 2.0a en HDCP 2.2 –tot op heden zijn er bij mijn weten nog geen grafische kaarten die daarover beschikken. Op Intel Extreme platforms kan Ultra HD Blu-ray overigens in het geheel niet worden afgespeeld. Het geluid moet namelijk gedecodeerd worden door de audio-decoder van een ingebouwde grafische chip, waarover de extreme cpu’s niet beschikken.

Het is dus maar de vraag of binnen afzienbare tijd Ultra HD Blu-ray films -op schijfjes- direct op een PC kunnen worden afgespeeld. Cyberlink is sinds eind 2016 gecertificeerd om deze standaard te mogen voeren. Tot nu toe was voor het afspelen van Ultra HD blu-rays een standalone speler nodig, maar met PowerDVD 17 komt daar de mogelijkheid bij om de inhoud via een pc af te spelen.
De Philips 328P6VJEB Ultra HD monitor heeft een schitterend beeld, helder, gedetailleerd, rustig aan de ogen en daardoor erg prettig in gebruik. Voor professioneel gebruik, waarbij foto- en video-editing een zwaarte punt is, is de Philips 328P6VJEB Ultra HD monitor een uitstekkende keuze.

Het prijsniveau is uitstekend: vergeleken met schermen die voldoen aan dezelfde eisen: Ultra HD (3840x2160), 32 inch, 4-6 ms responsetijd. Deze monitoren zitten in een prijsrange van 459 euro tot wel 1399 euro (gemiddelde prijs: 917 euro), waarbij de Philips 328P6VJEB door veel shops voor € 599 te koop wordt aangeboden (prijsniveau: 10 juli 2017).

Voor het spelen van met name bij grote online Multiplayer games zoals Battlefield 1 is deze monitor wat mij betreft net niet snel genoeg. Je merkt dat je niet in de buurt komt van de hogere frame rates die het spelen makkelijker maken. Voor Singleplayer games kun je wel met deze monitor uit de voeten.

Om van het volle spectrum van voordelen van een dergelijk scherm te kunnen genieten bij het afspelen van Films / TV series is naast de Ultra HD monitor meer nodig: minimaal een Kaby lake CPU, een grafische kaart met HDMI 2.0 en/of DisplayPort 1.2, Windows 10, voor Ultra HD Blu-ray: een interne Ultra HD Blu-ray speler (tot op heden nog niet beschikbaar). De kosten kunnen behoorlijk oplopen als je dit eerst allemaal moet upgraden.

Heb jij ook een Philips 328P6VJEB/00 Zwart?

Goede insteek. Andere hebben al de technische details, uh, al in detail besproken.
Dank je! Top dat je dat zo meldt, dat was precies mijn bedoeling. 8-)
dank voor je review! top
Goede review.
Zou je misschien kunnen opmeten de hoogte van het scherm in de laagste stand? De afstand van het bureau naar bovenkant scherm vind ik belangrijk, omdat ik voor een schuine wand zit.

En ben je na ca een half jaar nog steeds tevreden?