Canon EOS 1D Mark II Review

Floor-is
21 september 2009, laatste update op 21 september 2009, 8.452 views

Canon EOS 1D Mark II

Wat kan je zeggen over de Canon EOS 1D MarkII? De camera is duidelijk gebouwd voor de professionele fotograaf, niet alleen vanwege de robuustheid, hoe je de camera instelt of hoe snel hij wel niet focussed. Maar natuurlijk ook de snelheid van afdrukken, hoe vreselijk scherp de platen zijn die hij weet te produceren -mits met de juiste lens-, hoe geweldig goed Av en Tv telkens weer het juiste diafragma en sluitertijd aan de omstandigheid weet toe te passen. Maar het is gewoon de feel van de camera die het hem doet, je hebt het gevoel het apparaat in handen te hebben waarmee je alles kunt, een machine die waarschijnlijk meer in zich heeft dan nagenoeg elke fotograaf er ooit uit zal halen... De enorme batterijen hebben meer dan 6 uur nodig om...

Pluspunten

• ISO-stappen zijn prettig (1/3 stop), bergen AF-punten om je plezier mee te hebben. Retesterke machine die gebouwd is om mee te gaan en je alles te laten doen dat je maar wilt.

Minpunten

• Gewicht kan vervelend zijn als je veel en lang met de camera rondloopt. De prijs is heftig gedaald, maar ik heb nog tegen de 4500 € betaald.

Wat kan je zeggen over de Canon EOS 1D MarkII?

De enorme batterijen hebben meer dan 6 uur nodig om zich helemaal op te laden, een "drain&reload" kan zelfs wel 8 uur duren! Gelukkig weet de camera heel veel beter met de batterij om te gaan zijn zijn voorganger, hoewel soms nog niet geheel betrouwbaar. Met name wanneer je hogere ISO-waarden gebruikt wil de batterijduur nog wel afwijken van hetgeen je zou verwachten; de ene keer schiet ik er amper 600 foto's mee terwijl een dag later (na een "drain&reload") er rustig 1000 foto's mee gemaakt kunnen worden. Daarom is het wel aan te raden een spare bij je te hebben (die je ook netjes cultiveert).

CF is in deze camera aardig snel, maar zeker niet het snelste van alle DSLR's (hell een D70 is sneller), maar als je SD gebruikt lach je iedereen uit. Snelheden tot 8,5MB/s zijn in camera zeker te halen: ongeevenaard!

[update]Inmiddels heb ik de camera al zeker 3,5 jaar in bezit en eigenlijk zou ik willen zeggen dat dit naar volle tevredenheid is. Maar dat is niet helemaal het geval. Als je camera iets ouder wordt, krijg je er gratis wat ruis bij, hij focust nog steeds heel snel. De contacten in de mount moet je goed blijven schoonmaken omdat de camera iets minder happig lijkt te zijn alle lenzen op elk moment te willen accepteren. (ERR 01 en ERR 00 zijn niet van de lucht.)
Inmiddels heb ik ook een nieuwe sluiter moeten laten monteren omdat het achterste gordijn het begeven had; natuurlijk aan het begin van een redelijk belangrijke shoot en dat terwijl ik net geen backup-body bij me had.
Verder nog steeds erg tevreden, het is en blijft een werkpaard, een beest van een camera en ik ben er nog steeds dolgelukkig mee.

[update] September 2009
De body wordt eigenlijk bijna niet meer gebruikt, niet omdat ze zo slecht is, maar omdat het eigenlijk best vervelend is als je telkens tussen twee verschillende systemen moet wisselen. De manier van besturen van nieuwere bodies is namelijk nogal veranderd. Op shoots waar snelle lenswissels echt nodig zijn, daar is het wel erg prettig om twee bodies te hebben natuurlijk.

Heb jij ook een Canon EOS 1D Mark II?

Is de mark III dan al van z'n AF problemen af? Was hij niet tijdelijk uit de schappen omdat de AF het soms af liet weten?
Goede review. Ik lees dat je 'm bijna niet meer gebruikt, wil je de body verkopen?