Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM Review

Floor-is
7 januari 2008, laatste update op 21 september 2009, 2.289 views

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM

Logischerwijs gebruik je een zoomlens als deze enkel als je een bepaalde afstand te overbruggen hebt, maar verrassend genoeg kan je ook deze lens prima gebruiken om overzichten te schieten. OK het "blikveld" is beperkt en het is zeker geen wide-angle idee, maar het is wel leuk om deze lens te gebruiken om een heel tegenstrijdig (on)diepte idee te verkrijgen. De 70-200 is voorzien van USM, IS(2) en een big-ass gondel om de lens op een statief te zetten. Je moet inderdaad je camera aan de lens hangen als je een statief of monopod gebruikt, wat in het begin heel tegenstrijdig is. Maar uiteindelijk wil je je lensvatting niet de ruim anderhalf kilo wegende lens laten dragen, simpelweg omdat er een kans is dat je camera het niet...

Pluspunten

• IS is top, USM is lekker vlot. Lens is gebouwd als een tank.

De 70-200 is voorzien van USM, IS(2) en een big-ass gondel om de lens op een statief te zetten. Je moet inderdaad je camera aan de lens hangen als je een statief of monopod gebruikt, wat in het begin heel tegenstrijdig is. Maar uiteindelijk wil je je lensvatting niet de ruim anderhalf kilo wegende lens laten dragen, simpelweg omdat er een kans is dat je camera het niet overleeft.
De meegeleverde lenspouch is best ok, maar ik gebruik hem niet, zeker niet met het miniteuze bandje dat je zou kunnen gebruiken om de lens om te hangen. De zonnekap is enorm en -zoals je mag verwachten- van prima kwaliteit, ook al zal je er met een camera met een cropfactor relatief weinig aan hebben.

Het grootste probleem dat ik met de lens heb is dat het knopje om AF/MF te selecteren te vaak per ongeluk wordt omgezet; deze heb ik dan ook afgetaped met een stuk gaffer... Het gewicht zie ik niet echt als een probleem omdat dit je helpt bij het stilhouden van de lens.
Als je een DSLR hebt met ingebouwde grip (1D/1Ds of diens opvolgers) dan zit je goed, heb je deze niet? Dan is het haast noodzakelijk een grip te monteren omdat er anders eenvoudigweg geen sprake meer is van balans.

Update
Het statiefgondel heeft het begeven en dat is echt enorm balen, niet alleen omdat ik hem erg prettig vind om te hebben, maar vooral omdat een nieuwe 179 euro moet kosten!
Heb er nu ook een 1.4EXT (II) bij en dat is heerlijk werken; natuurlijk lever je wat kwaliteit in (scherpte, contrast, definitie, kleuren), maar je hebt een hele goedkope stap richting een 300/4 gezet zonder daadwerkelijk een 300/4 te hoeven kopen. Geeft mij mooi weer ruimte om door te sparen voor een 400/2.8 LIS :Y)

Update september 2009
Inmiddels een nieuwe statiefgondel op de kop getikt en de Extender verkocht, moest teveel aan kwaliteit inleveren.

Heb jij ook een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM?

hoe heeft je statiefgondel het begeven ? Laten vallen of een zwakke constructie ?
Een de 'schroef' is door iemand kapot gedraaid; had absoluut niet gehoeven eigenlijk.