Tweakers

OnePlus 5 (6GB RAM, 64GB opslag) Grijs

Prijs
Specificaties 5,5" • 1920x1080 (Full HD) • 64GB - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

OnePlus 5 (6GB RAM, 64GB opslag) Grijs Review

BasRB 28 juni 2017, laatste update op 29 juni 2017, 3.805 views Product gekocht

OnePlus 5 (6GB RAM, 64GB opslag) Grijs

Niet perfect maar in het alledaagse gebruik een fijne smartphone. Dit komt door de fijne software, perfecte snelheid, snelle vingerafdrukscanner en goede batterijduur. Daarnaast zijn de randen beperkt en ligt de smartphone fijn in de hand. Dit maakt dat de OP5 voor €499 geen slechte keuze is.

Pluspunten

• Design
  • Retesnel
  • Accuraat scherm met hoog contrast
  • Snelle vingerafdrukscanner
  • Capacitive buttons
  • Snel opladen
  • Zeer fijne software
  • Camera maakt (soms) goede foto's

Minpunten

• Geen beeldstabilisatie in 4K
  • Display kan scherper
  • Geheugen niet uitbreidbaar

OnePlus 5

Omdat ik toch wel snel aan een nieuwe smartphone toe was heb ik direct na de release een OnePlus 5 gekocht. Gekozen voor de 64GB variant. Af en toe een deel van de bestanden overzetten naar mijn PC maakt de 128GB variant naar mijn inziens overbodig. (Om het over het nut van 8GB maar niet te hebben).
In deze korte review zal ik mijn eerste ervaringen met jullie delen delen.

Omdat er over de inhoud van het doosje weinig te melden valt ga ik het kort houden. De OP5 komt met een Dash charger, een kabeltje en een simcard tool. Het kabeltje is overigens een meter lang en aanzienlijk dikker en stugger dan dat ik van oplaadkabels gewend ben.

Het alledaags gebruik

De Oneplus 5 is zoals je verwacht erg snel. Websites laden gaat vrijwel meteen. Ook zware applicaties zoals games en Google Earth (Street-View) gaan zonder enkele problemen. De batterij is ook erg goed. Ik heb hem nog niet in één dag leeg gekregen. Aan het eind van de dag leg ik hem met vijf uur Screen-on time en 30% batterij weer aan de lader. Het bereik (zowel wifi als 4g) is ondanks de metalen behuizing prima en niet anders dan wat ik gewend ben. Verder is de vingerafdrukscanner erg snel en zit de speaker op een verschrikkelijke plaats. Het is een uitdaging om de telefoon horizontaal zo vast te houden dat je deze niet bedekt. Het geluid dat er uit komt kan kan wel hard en is van redelijke kwaliteit.

Display

Het oled scherm heeft een geweldige kleurweergave en een oneindig contrast. Vooral het contrast is indrukwekkend wanneer je dit niet gewend bent. De kleurweergave en kleurtemperatuur zijn allemaal prima in te stellen, wat zeker een positief punt is. Toch valt het scherm mij qua scherpte enigszins tegen. De reviews hierover zijn erg verdeeld. De één vind meer dan 1080p absoluut onnodig, de ander beweert niet te merken dat het slechts een FHD scherm is. Ik dacht dat het met de scherpte dan ook wel goed zou zitten. Ik citeer: "Hier op het Tweakers-hoofdkantoor konden slechts enkele mensen de pixels waarnemen, als ze heel goed keken op een afstand waarbij ze nog net konden scherpstellen." - Uit de Tweakers review van de Oneplus 3 met hetzelfde scherm. Ik kan jullie vertellen dat er dan slechts enkele mensen op kantoor zijn met goede ogen. Wanneer je goed kijkt zie je duidelijk dat het scherm niet 'oneindig' scherp is. Dit is overigens kleurafhankelijk. Vooral bij rood lijkt de resolutie lager, terwijl dit bij groen logischerwijs niet het geval is.

Bij het scrollen bij youtube is duidelijk te zien dat het ronde bolletje hakkelig is. Soms lijken rode pixels op te lichten die compleet buiten het bolletje liggen. Dit is op de foto misschien moeilijk te zien maar met het blote oog duidelijk waarneembaar.

Of dit storend is? In het dagelijks gebruik absoluut niet. Jammer is het wel voor de mensen met goede ogen. De wow-factor ontbreekt hierdoor soms net.

Software

OxygenOS is voor mij een van de grootste pluspunten van Oneplus. De software is clean, beschikt toch over genoeg functies en is erg snel. Er is geen enkele vertraging waarneembaar wanneer er op de navigatieknoppen getikt wordt. Dit is voor mij het het meest belangrijk.

Een ander belangrijk punt van de software is de camera app. Ik ben iemand die er van houd dat alles meteen fijn werkt, zonder dat er eerst een third-party camera app gedownload moet worden. De camera app is gelukkig super en laat voor mij niets(!) te wensen over.

Wanneer de camera app wordt opgestart beschik je over een paar opties. De icoontjes aan de linkerkant spreken voor zich. Een swipe naar boven brengt je in de portret mode en een swipe naar onder in video mode. Het icoontje links onderin bied toegang tot meer functies.

Uit de lijst met mogelijkheden krijgen we onder andere de keuze voor Pro-Modus.

Hierbij krijgen we toegang tot de exposure, handmatige focus, handmatige sluitertijd, witbalans en ISO. Ook is er een mogelijkheid om in RAW te schieten. De functies die in de standaard-modus aan de linkerkant staan blijven beschikbaar. Ook is er de mogelijkheid om twee aangepaste voorinstellingen op te slaan.

Camera

Minstens zo belangrijk als de camera app zijn de camera resultaten. De foto's in daglicht zien er goed uit en de dynamic range is erg goed. Wat opvalt is dat de camera de neiging heeft om situaties te overbelichten. Enkele voorbeeldfoto's volgen hieronder.

Bovenstaande foto genomen in auto-modus. HDR wordt hier ingeschakeld. Hoewel alles erg helder is wordt de situatie overbelicht weergegeven en geeft geen representatief beeld van de werkelijkheid.

Gelukkig is de belichting makkelijk te veranderen. Door dit handmatig in te stellen komt het detail in het open gedeelte terug en komt het geheel meer overeen met de werkelijkheid.

De auto-modus zit er gelukkig niet altijd naast. De belichting bij deze foto is wel goed. Opvallend is hier het goede dynamisch bereik en er zit veel detail in de 16MP foto. Wanneer op dezelfde foto ingezoomd wordt blijft er veel detail over.

De tweede lens is naast de portret-modus een leuke gimmick om vergezichten wat dichterbij te halen. (voor zover we die hebben in Nederland)

Over de kleurweergave van de foto's ben ik uiterst tevreden. De kleuren worden bijna precies zo weergegeven als ze in het echt zijn. De foto's zijn eerder nét wat aan de overgesatureerde kant dan ondergestatureerd. Gelukkig is dit verschil met de werkelijkheid klein en het detail gaat in felle kleuren niet snel verloren.

Het gebrek aan OIS is tijdens het nemen van foto's in daglicht geen probleem. Ook bij weinig licht zijn de foto's beter dan ik zou verwachten. Tijdens filmen in 4K is het wel een gemis. Toch kan ik concluderen dat je goed bruikbare 4k beelden kan nemen met deze camera. Wanneer je niet loopt en je uiterste best doet om de telefoon stil te houden valt de schokkerigheid mee. Moet je toch bewegen, dan bied de 1080p-modus erg goede stabilisatie. Eventueel ook in 60fps.

Of dit de beste telefoon van dit moment is is? Vast niet. Het scherm had (iets) beter gekund en de camera ook. Toch is dit in het alledaagse gebruik een fijne smartphone. Dit komt door de fijne software, perfecte snelheid, snelle vingerafdrukscanner en goede batterijduur. Daarnaast zijn de randen beperkt en ligt de smartphone fijn in de hand. Dit maakt de OnePlus 5 voor €499 een aanrader.

Heb jij ook een OnePlus 5 (6GB RAM, 64GB opslag) Grijs?

Als ik zo kijk lijken de foto's me tegen te vallen voor een toestel dat zich dit maal richt op de camera kwaliteit.
Of kan het zo zijn dat het aan de compressie van je foto's ligt? Heb je toevallig niet de originele formaten om te bekijken?
Even als opmerking over 4K-stabilisatie: 4K EIS komt eraan. Bron: https://www.reddit.com/r/...neplus_5_edition/djf4lu4/

Verder prima review. +2.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 29 juni 2017 21:04]

Mee eens, na 4 updates wordt deze telefoon steeds beter!
Heb hem nu ook 1,5 week, en hij bevalt goed, zeker voor de 499 euro.
Een andere Stock Android is echt niet te vinden met deze specificaties en bouwkwaliteit.
Mooie review, uitgebreid! Heb je ook last van het Jelly effect?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren