Waarom heb ik dit scherm gekocht?
Mijn
oude TV was aan vervanging toen, en ik wilde graag een TV en PC monitor in 1. En dan wil ik natuurlijk het nieuwste van het nieuwste. Het moest niet al te groot, omdat ik het als monitor wil gebruiken, maar ook niet te klein, omdat ik er ook (HD)TV op wil kijken, en mijn Playstation 3 er op wil gebruiken.
Of de Playstation 3 er op zou gaan werken was nog een uitzoek werk, vanwege het oh zo leuke
HDMI/HDCP probleem wat sommige TV schermen met de PS3 hebben. Dit scherm werkt gewoon met de Playstation 3, geen problemen ondervonden!
Bij deze een kleine review.
Het uiterlijk
Laten we beginnen met het uiterlijk. Dat ziet er natuurlijk erg goed uit. Een glimmende zwarte rand met een rode gloed er in en een dunne doorzichtige rand aan de buitenkant. De 'on screen' knoppen zijn ook mooi weggewerkt door gebruik te maken van touch controls. Zo blijft er een mooi scherm over zonder al teveel poespas aan de buitenkant, iets waar Samsung 1 van de beste in is. Vind ik.
Het scherm kan je ook nog een klein beetje kantelen. Niet veel, 20 graden dacht ik. Maar dat is voor mij meer dan genoeg.
Weergave (TV)
Over de kleuren kan ik alleen maar zeggen: Top! Na een beetje instellen ziet het er natuurgetrouw uit. HD zenders (1080i) van Caiway zien er scherp uit, en dan vind ik het jammer om een SD zender te bekijken. Hoop dat het niet al te lang duurt voordat alles over gaat op HD.
Een klein nadeel wat ik ondervonden heb is dat bepaalde (oude) programma's niet in 16:9 worden afgespeeld (zie foto onderaan deze review), maar in 4:3 formaat. Het beeld is dan vierkant, met zwarte brede balken aan de zijkant. Ik kom het vaak tegen op de RTL zenders. Ik kan dan geen mogelijkheid vinden om te zorgen dat het programma full screen wordt afgespeeld. Erg jammer, en ik weet niet of dit nou aan het scherm ligt of aan de zender (of Caiway) zelf.
Het contrast en helderheid is ook top te noemen. Alleen als ik in het donker in mijn kamer op mijn bed TV aan het kijken ben, mag het allemaal wel wat minder vel. Gelukkig zijn er voldoende opties om dat in te stellen.
Weergave (PC Monitor)
Van een 1280x1024 resolutie naar 1920x1080 is een hele vooruitgang. Wat een ruimte opeens! Ruimte dat ik goed kan gebruiken voor mijn dagelijks bezigheden.
Het beeld is ook scherp, en de kleuren zijn erg mooi! Verder heb ik hier niets op aan te merken, voor mij een hele vooruitgang van mijn oude 19 inch.
Features
Je kan erg veel instellen in het scherm, denk maar aan: Backlight, Contrast, Brightness, Sharpness, Colour, Tint, Black Tone, Dynamic Contrast, Colour Space, White Balance, Flesh Tone, Edge Enhancement, Screen Size, Digital NR, Colour Tone, HDMI Black Level, Film Mode etc...
Als ik de "picture mode" van Dynamic naar Standard of Movie zet, dan hoor ik achter het scherm een heeeel licht gezoem. Als je er op let is het irritant, maar in een normale woonkamer hoor je dit niet. In mijn kamer, als het muisstil is, hoor je dat dus wel.
De afstandsbediening vind ik jammergenoeg erg traag reageren, of anders gezegd: het scherm reageert traag op de afstandsbediening. Het is maar net hoe je het bekijkt. Maar het komt er op neer dat er een irritante vertraging inzit, wat ik niet gewent ben met mijn oude TV. Het gevolg is dat ik soms 2 opties of 1 zender te ver ben, omdat ik dacht dat het scherm niet reageerde op de afstandsbediening. Een grote usability fout hier van Samsung.
Het instellen van de zenders (Caiway) was ook zo gedaan. Een full scan, die ongeveer 5 tot 10 minuten duurde, en ik had ±80 digitale zenders, waarvan een aantal zenders automatisch al in HD (1080i).
De geïntegreerde TV gids werkt ook lekker. Iets wat ik nog niet gewent was op mijn oude TV. Je kan switchen tussen Now en Next, en tussen een Full Guide. Helaas kon ik geen mogelijkheid vinden tot het instellen van de Now/Next tijdens het zappen. Om die informatie te zien moet je per zender op de Info knop op je afstandsbediening drukken.
HDMI, Playstation 3
Mijn Playstation 3 heb ik aangesloten op de HDMI poort. Geweldig beeld, alleen jammer dat er maar weinig 1080p games voor de PS3 op de markt zijn... Het beeld wordt wel goed ge-upscaled, je moet er dan alleen wel een stukje van af zitten
Ik heb even een snelle review neergezet, omdat er voor deze monitor/TV nog geen was. Als er iemand vragen heeft over deze monitor/TV, dan kan je mij PM'en, en zal ik kijken of ik je vraag kan beantwoorden.
Update na iets meer dan een half jaar gebruik (05-07-2010)
Na een half jaar gebruik kan je wat meer over een product vertellen dan na een week gebruik. Ik ben in de tussentijd ook al een aantal dingen tegen gekomen waarvan ik niet echt te spreken ben, en wat ik soms ook al bij "negatieve eigenschappen" hebt gemeld.
1. Trage scherm controls en afstandsbediening
Zoals al eerder aangegeven blijft dit een zeer irritant punt. Je kan het vergelijken met lag. Er zit een irritante vertraging tussen wat je indrukt op de afstandsbediening (of on-screen controls) en met wat er daadwerkelijk op het scherm gebeurt.
2. Gevoelige HD tuner
Ik heb nu al meerdere malen gehad dat er artifacts in beeld komen (en soms blijven) zodra ik mijn TV kabel aanraak. Dan kom ik tot de conclusie dat:
OF de HD tuner is heel erg gevoelig
OF de TV kabel niet goed wordt vastgehouden in het scherm
(want met de kabel en de lengte is niets mis)
3. Kijkhoek
In het begin was ik nogal tevreden over de kijkhoek, maar hier kom ik op terug. Ik werk veel met Photoshop e.d. en als je ook maar een klein beetje niet voor het scherm zit treed er al verkleuring op. Irritant.
4. Monitor springt soms uit zichzelf aan
Als ik de monitor, na het gebruik van de modus "DVI PC", uit zet (niet van het stroom afhalen, maar gewoon via de aan/uit knop) dan wilt het scherm uit zichzelf nog wel eens aan gaan. "DVI-PC No Signal" komt dan in beeld en verdwijnt weer na een x aantal seconde.
Zodra je het scherm op de modus "TV" zet, en daarna uit, dan is dat niet het geval.