ASUS X61SL-6X129C Review
24 december 2009, laatste update op 24 december 2009, 659 views
Rapporteer
In augustus 2009 besloten een laptop aan te schaffen omdat in september m'n colleges weer begonnen. Mijn budget was ca. € 600,- en deze laptop had naar mijn idee de beste prijs-kwaliteit verhouding.
Over de features ben ik goed tevreden, al zit er (ondanks de aanwezigheid van een bluetooth status-lampje) geen bluetooth op, wat in bepaalde gevallen wel eens handig zou kunnen zijn maar het is geen groot gemist voor me. Tevens is het geluid van de ingebouwde speakers erg crappy, maar aangezien ik over het algemeen toch een headset gebruik voor mij geen probleem. Er zit tevens een HDMI uitgang op, maar die heb ik nog niet gebruikt.
Pluspunten
- Videokaart
- Geluidsproductie
- Bouwkwaliteit
Minpunten
- Accuduur
- Knoppen touchpad
- Ingebouwde speakers
De aanwezige videokaart (Ati Radeon HD 4570 512 MB) is ruim voldoende voor me, aangezien ik niet tot nauwelijks game. Het is voor mij dan ook erg lastig om in te schatten hoe deze presteert, het is voor mij i.i.g ruim voldoende. Ook over de beeldkwaliteit heb ik geen klachten, hoewel de maximale resolutie van 1366x768 in de hoogte eigenlijk nog wel eens een beetje tekortschiet.
De laptop voelt erg stevig aan, en lijkt van degelijk materiaal gemaakt (geen goedkoop aanvoelend plastic). Wel lijkt het scherm af en toe enigszins te klemmen tijdens het in- en uitklappen, waardoor er wat meer kracht nodig is, en het scharnierpunt piept dan een beetje. Hopelijk niet zo heel erg, maar toch een klein minpuntje.
De muisknoppen van het touchpad vind ik alleen iets minder geslaagd: het is één doorlopende knop, die zowel aan de linker als aan de rechterkant ingedrukt kan worden maar dit gaat in beide gevallen redelijk zwaar en werkt daardoor niet erg prettig. Ook is er geen scrollwiel op het touchpad wat naar mijn mening toch prettiger werkt dan met twee vingers over het touchpad bewegen. Op het toetsenbord heb ik daarentegen niet veel aan te merken. Er is ook een numpad aanwezig wat ik persoonlijk toch wel prettig vind.
Er zijn geen aparte multimediatoetsen, wel is er een aparte Fn toets (naast linker Ctrl) welke, i.c.m. andere toetsten enkele dingen kan regelen waarvan het volume het enige is wat ik af en toe gebruik, maar dit werkt niet echt prettig: vanwege de afstand tussen beide toetsen (Fn en F10/F11/F12) ben ik beide handen nodig.
Echt warm wordt de laptop niet, al heb ik hem zelden op schoot staan. Overigens ook niet erg lawaaierig, maar dat komt misschien ook wel omdat hij vaak naast m'n desktop staat welke heel wat meer geluid maakt.
Het is een 16" laptop, en daardoor vanzelfsprekend toch iets minder draagbaar dan bijv. een 15.4", maar als je er zoals ik niet al te veel mee sleept is het prima te doen. De accuduur valt me alleen wel een beetje tegen: Anderhalf tot hooguit twee uur.
Ik gebruik op deze laptop voornamelijk Ubuntu. In het begin had ik wat problemen, maar momenteel werkt het prima met Ubuntu 9.10. Wel gebruik ik Wicd i.p.v. de standaard network-manager, aangezien die een erg onstabiele netwerkverbinding gaf. Ik heb echter verder nog geen dingen gevonden die niet werken onder linux.
Al met al ben ik prima tevreden met deze laptop, en deze biedt zeker voldoende waar voor z'n geld.