Achtergrond
Na jarenlang geïnformeerd te zijn over gebruikerservaringen van mede-tweakers neem ik ook ff de tijd voor een eerste review van mijn kant. Hopelijk heeft iemand er iets aan.
Sinds een jaar of 3-4 heb ik een 37" LG LCD panel, en ik had weer wat centjes te spenderen om wat nieuws te kopen wat weer enkele jaren meekan: Het liefst langer dan de vorige TV. Ik had de volgende voorwaarden:
-CI+ gecertificeerd door Ziggo
-Full HD
-Digitaal geluid
Met name door het eerste punt kwam ik gelijk in een concrete voorselectie terecht, aangezien nog lang niet alle merken gecertificeerd zijn door Ziggo. Philips ontbreekt bijvoorbeeld nog. Maar de keuze is wel al groot genoeg om niet te beperkt te zijn: Anders had ik wellicht nog gewacht op een wat breder assortiment om uit te kiezen. Uit de vele berichten maakte ik al snel op dat als je wilt kiezen tussen 2 formaten, je altijd de grootste moet nemen. Hoewel het een relatief groot prijsverschil was heb ik het toch maar gedaan en heb geen spijt van van de 46" versie.
De keuze voor Samsung
Ik heb op heel wat sites verschillende tests gelezen, zowel objectief als subjectief. Uiteindelijk was de keuze een Sony W5500 of deze Samsung B6000. Ik kijk TV in de woonkamer, en heb daar een Mac Mini (Zomer 2009) op aangesloten, en daarom zit niet te wachten op internet widgets en zulke snufjes.
De definitieve keuze is op de Samsung gevallen, aangezien dit scherm gebruik maakt van LED technologie. Daardoor is het scherm weer een stuk platter, wat leuker voor't oog is als'ie nog eens aan de muur komt te hangen. Ten tweede is dat LED gebeuren wellicht beter voor een latere (tweedehands) verkoopprijs. Tevens heb ik de 32" versie v/d Samsung een week voor aankoop kunnen beleven bij m'n buurman, die ook met CI+ van Ziggo kijkt. Na dit beeld te hebben gezien was ik dan ook definitief over de brug, al twijfelde ik op dat moment nog of de beeldkwaliteit bij een significant groter scherm ook zo goed zou blijven als op de 32" van de buurman.
Uitpakken uit de doos
Eigenlijk moet ik beginnen met het inpakken van de doos: In de auto. De doos is namelijk erg dun, en verbazingwekkend licht. De TV dus ook. Het gevaarte is goed en stevig verpakt, en alles zit erbij wat je maar kunt wensen. Het enige wat ontbreekt is een HDMI kabel. Verder zitten er kabelbinders bij die je achterop de TV kunt plakken om alle snoeren in 1 bundel weg te werken: Dat moet ik nog eens doen

. Ook zit er een "Monster" poetsdoek bij, dus dat isprima. Alleen is die zo groot als een kleine zakdoek... da's weer jammer. Maaja, met uitpakken moet ik niet te lang stilsaan: Snel aansluiten en aanzetten!
Installatie
De installatie verliep goed, mede omdat ik de installatie bij de buurman had verzorgd. Dat was wel even vallen en opstaan. Dus, lees de knudde handleidingen (van ziggo alsook samsung) niet, maar doe dit:
1. Selecteer bij installatie Kabel/Digitaal ZONDER de CI Cam erin. Scan de zenders zoals gewoonlijk. Zonodig check de transponderlijst van Ziggo of de juiste instellingen zijn gevonden.
2. Als't goed is kun je daarna Ned. 1 bekijken. Prima. Zet de TV uit.
3. Nu pas de Cam met CI+ kaart erin doen, en daarna de TV aan: De kaart wordt vervolgens geverifieerd waarna je alle zeders digitaal kunt bekijken.
Het handboek vind ik overigens knudde qua indeling en taalgebruik.
Mijn setup is als volgt opgebouwd:
MacMini beeld naar TV via Displayport met HDMI
Macmini geluid naar TV via koptelefoon uit naar DVI/PC Audio IN (tulp)
TV Optical Out naar Logitech Z5500
Het aardige is hierdoor dat je op de Z5500 niet hoeft te schakelen bij switch van TV naar Mac, aangezien alles via optisch blijft verlopen. Ik weet nog niet of DTS mogelijk blijft via de MacMini (ik denk het niet) maar dat is dan maar jammer. Overigens werkt de optische out altijd, ook al staat het geluid op 'luidspreker'. Voordeel is dat je ook ff snel tv kunt kijken zonder gelijk de versterker aan te moeten zetten.
Beeldkwaliteit
Ik ben erg te spreken over het beeld. Ik kan het qua kleuren en zwart eigenlijk het beste vergelijken met een 'oude' dikke 100HZ Sony die ik ooit had. Een beetje spiegelt het glas wel, maar niet hinderlijk. Dus als je een lichtbron achter je bank hebt staan (een lamp of raam) dan kan dat wel hinderlijk zijn.
Van Ziggo had ik voorheen geen hoge pet op (ik had al digitale TV maar via zo'n settop ding - niet full HD - via SCART. Ik had nooit gedacht dat HD zo'n groot verschil zou zijn met een settop kastje, en dat het ook op zo'n groot beeldscherm er zo scherp uit zou zien. Ook het (gewone) digitale beeld ziet er enorm goed uit. Mijn vriendin - die over de aankoop niet zo blij was als ik - is nu toch wel onder de indruk v/d TV. Met name het ontbreken van een extra afstandsbediening en een kast (lees settopbox) blijkt een succes. Op mijn TV heb ik overigens naar
dode pixels gezocht en kon ze niet vinden.
In de fabrieksinstelling staat ook de scherpte ingesteld: Randen van objecten/personen worden kunstmatig aangescherpt. Dat doet Samsung opzich erg goed, maar films zien er een beetje 'nep' door uit vind ik. Gewone randen komen in mijn ogen natuurlijker over
Backlight
De superfreaks zullen met dat backlight systeem wel moeite hebben. Ik had het ook, nieuw uit doos stond het bij mij op maximaal (10). Het effect is heel vreemd als je erop let. Wanneer het beeld van een donkere scène naar een lichte scène gaat wordt de lichtsterkte over het gehele scherm duidelijk aangepast, hetgeen je duidelijk ziet in de helderheid van de ondertiteling. Ik had er wel over gelezen maar snapte nooit wat ermee werd bedoeld: Maar dit is het dus. Nu heb ik de backlight aangepast naar 4, en heb er geen last meer van. Freaks zullen zo'n backlight vast niet okee vinden, maar dat komt puur omdat zij alleen naar de TV kijken en niet naar de film

. Ik heb nu een week redelijk veel gekeken, en besef nu ik dit tik pas dat ik er nooit meer over heb nagedacht. Een goed teken dus.
Vormgeving
Wat wel anders had gekund is de omlijsting van de TV. De lijst is wel smal en dat vind ik goed, maar hij glanst enorm. De lijst had wat mij betreft mat mogen zijn. Verder ziet'ie er mooi uit, en de rode subtiele glans aan de randen oogt sjiek.De bovenste 1-2 cm v/d rand is een beetje rond, waardoor elke plafondlamp wel weerspiegelt.
Geluid
Knudde. Wie deze TV koopt en geen versterker heeft voelt zich bekocht. Voor mij geen punt, want ik werkte al met een externe versterker.
Functionaliteit
Een aantal zaken mis ik bij deze tv, eigenlijk wat onbenullige dingen:
-Volgens mij is het niet mogelijk om de complete gids te zien van uitsluitend mijn favoriete programma's. Dat kon ik zelfs op die oude Humax settopkast die ik voorheen had.
-Het is niet mogelijk om de volumetoetsen v/d remote te her-programmeren naar je (externe) versterker. Dat vind ik toch wel een gemis: Hoe moeilijk kan het zijn? Dat kan zelfs met een mediacenter remote. Moet ik daarom een Logitech Harmony kopen? Ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen deze TV kopen zonder dat ze een externe versterker hebben aangesloten...
Update 9 januari 2010:
De afstandsbediening vind ik (nu na enkele weken gebruik) een beetje jammer. Het is natuurlijk wel aardig dat de knoppen verlicht zijn, maar de knoppen voelen echt cheapjes en sponsachtig aan. Ik weet niet zeker of de menu's een beetje traag overkomen door de sponzige knoppen of dat het in de processor/firmware zit: Ik zal een Harmony bestellen en laten weten of dat de beleving bevordert.
Update 28 januari 2010:
Remote vervangen door een Logitech Harmony One. Perfect, kan ik aanraden voor als je meerdere zaken hebt aangesloten als videoinput en audiobron. Ook met een goedkopere Harmony kan dat natuurlijk.
Verder qua functionaliteit een prima ding met een
érg fraai beeld. Geen fratsen erop die ik toch niet gebruik, zoals picture in picture en webgadgets.
M'n eerste review als dankjewel voor alle reviews die ik hier zo vaak heb gelezen. Hopelijk vind je't een nuttig verhaal.