Deze iPad is t.o.v. de iPad 3 een stuk lichter, houdt veel prettiger vast (afgeronde hoeken). De snelheid is zoveel beter, waardoor het veel fijner browsen is. Meerwaarde van 128GB is zeer beperkt door beperkingen van iOS en de zeer stevige meerprijs.
Pluspunten
- Vlot
- Licht en houdt lekker vast
- Batterijduur
- Updatebeleid
Minpunten
- Meerprijs 128GB
- iOS erg beperkt
3 van 5 sterren (Voldoende)
Waarom een nieuwe iPad?
Ik had al jaren een iPad 3 en die beviel eigenlijk nog steeds prima. Mijn vrouw had nog een iPad 2 en die werd erg langzaam. Toen die ook nog eens kennis maakte met onze leistenen vloer was het helemaal wel gebeurd en toch maar de iPad 2017 aangeschaft.
De eerste indruk
Ondanks dat iPads niet heel snel verouderen is het verschil toch snel merkbaar. Vooral het gewicht en de grip van de nieuwe iPad is een grote verbetering t.o.v. de oude iPad. Bij langdurig kijken werd die vaak wat zwaar en voelde de rand wat "scherp" aan. De nieuwe is een stuk lichter en de hoeken zijn afgerond, waardoor die veel prettiger vastpakt.
De snelheid is ook een groot voordeel, waardoor je lekkerder kunt browsen. Voorheen pakte ik eerder mijn laptop, maar deze iPad is dermate snel dat browsen net zo prettig gaat. Alleen voor grote lappen tekst pak ik toch nog wel de laptop.
De fingerprint reader is een leuke gimmick, maar ik gebruik het alleen echt veel om toegang te krijgen tot LastPass. Handig dat het er op zit, maar ik zou het ook niet echt missen.
Heb je 128GB nodig?
Wellicht wel, maar op de iPad heb je er niet veel aan en ben je beter af met het 32GB model. De meerprijs is aanzienlijk, maar je kunt die 128GB maar heel beperkt gebruiken.
Tijdens langere reizen (vliegtuig) bepaal ik graag zelf wat ik bekijk, dus ik dacht een goede koop te doen aan een 128GB model. Dat valt nogal tegen, omdat Apple in al zijn wijsheid heeft besloten dat je geen filmpjes van het internet mag downloaden. Op mijn oude iPad had ik hiervoor Video D/L pro en dat werkte perfect. Blijkbaar zijn al deze applicaties uit de store gehaald en is het dus niet meer mogelijk om filmpjes te downloaden.
Ik kan me best voorstellen dat Apple illegaal downloaden wil inperken, maar Microsoft stelt bijvoorbeeld al hun conferenties als MP4 download beschikbaar, maar die kan ik dus nu niet offline bekijken. De enige manier is om die filmpjes dus op mijn laptop te downloaden en dan met iTunes (of bijv. VLC player) over te zetten naar de iPad. Dat werkt erg omslachtig en ik heb niet altijd mijn laptop bij de hand.
Op vakantie dacht ik dat het wel handig zou zijn mijn iPad te gebruiken als back-up voor mijn RAW bestanden. Mocht ik mijn SD kaartjes kwijt raken, dan had ik nog een backup op mijn iPad. Voorheen had Apple een Camera Connection Kit in zijn programma, maar die past niet op de nieuwe iPad. Dan maar via de laptop overzetten naar de iPad, maar dat gaat ook niet, want je kunt de iPad niet als filesysteem benaderen.
Ik heb dus wel 128GB RAM, maar ik kan er bijna niets mee. Achteraf had ik liever een Android tablet gekocht, maar omdat ik ook een iPhone heb leek een iPad me toch praktischer. Ik heb wel spijt van de 128GB versie, omdat ik zo ook wel genoeg had gehad aan de 16 GB versie.
Een fijne tablet om mee te browsen of video te bekijken via Netflix, Youtube, ... Door beperkingen van iOS is de meerwaarde van 128GB gering en zou ik eerder een 32GB versie kopen (of voor een Android tablet gaan). Batterijduur is prima en als de batterij-degradatie net zo goed is als bij de iPad 3 dan blijft dat ook nog wel even zo.
iPads zijn wat duurder dan de Android tegenhangers, maar de accuduur blijft heel lang op peil en ook het updatebeleid is erg goed bij Apple. Daardoor wordt de hogere meerprijs wel weer goedgemaakt wat mij betreft.