Hiervoor had ik een Canon EOS 7D. Hoewel ik dus met de 80D een segment omlaag ga in de Canon line-up, ga ik er toch behoorlijk op vooruit. Naar mijn mening is de 80D op dit moment de Canon-DSLR met de beste prijs-prestatieverhouding in het semi-prof / "enthusiast" segment.
Pluspunten
- Beste Canon-sensor van dit moment
- Uitstekende features voor dit segment
- Uitklapscherm
- WiFi-communicatie met smartphone
Minpunten
- Prijs
- Geen GPS
- Opzetten WiFi verbinding omslachtig
Over de beeldkwaliteit van de sensor in deze camera is op internet al veel te vinden. Ik ga geen poging doen om dat zelf te evenaren. Ik kan bijvoorbeeld deze video aanraden over het dynamisch bereik:
https://youtu.be/UN8Tuurx3b4. Op basis van de foto's die ik nu geschoten heb, kan ik zeggen dat de beeldkwaliteit uitstekend is. Bij mijn vorige camera (EOS 7D) was dat ook al dik in orde, maar met name dat dynamische bereik (zie video) is een vrij snel zichtbare verbetering. Verder zijn die 24 megapixels natuurlijk overkill voor kleine afdrukken, maar bij uitsnedes of hele grote vergrotingen kunnen ze wel van pas komen.
In vergelijking met de 7D is de bediening niet veel anders. Het duimwieltje achterop is wat kleiner, maar ik heb daar in de praktijk geen last van. Het meest wennen is eigenlijk nog dat de knopjes die bij de 7D aan de linkerkant van het scherm zaten, zijn verplaatst, omdat op die plek nu het scharnier van het draaibare scherm zit.
Dat draaibare scherm is trouwens voor mij een van de redenen om de 80D te kiezen. Canon lijkt te vinden dat professionelere camera's geen draaibaar scherm nodig hebben, maar ik vind het wel een uitkomst. Hoewel ik de voorkeur geeft aan de zoeker, kan je met zo'n scherm simpelweg foto's maken die anders onmogelijk zouden zijn. Ik vind het een uitkomst! Het scherm is ook nog eens een touchscreen. Voor de menu's vind ik dat niet zo'n verbetering, die knopjes zijn eigenlijk net te klein voor een aanraak-interface. Maar touch-to-focus in live-view modus is wel echt su-per-han-dig, vooral ook als je gaat filmen. Vooral ook omdat de camera er vrij goed in slaagt om het object te volgen.
Even terug naar de zoeker: die is gelukkig ook uitstekend. Heldere weergave en veel informatie zichtbaar in de zoeker. Handig ook dat je een aantal overlays (raster, waterpas) kunt aan- en uitschakelen. Scherpstellen via de zoeker gaat erg goed, die 45 focuspunten hebben een goede dekking en je kunt snel het juiste punt selecteren.
Dan nog de WiFi-functie. Daarmee is het mogelijk om de camera volledig te bedienen vanaf je smartphone of om afbeeldingen te versturen naar je smartphone. Erg handig. Voorheen nog wel eens gehad dat ik een foto wilde delen, maar dan eerst de foto's moest overzetten naar mijn laptop. Mede omdat je in de camera achteraf van RAW naar JPEG kunt converteren kan dat nu dus zonder tussenkomst van een laptop. Ideaal op reis of onderweg. Alleen het verbinden met mijn iPhone gaat wat omslachtig. De camera is een accesspoint en dan moet je dus je iPhone handmatig verbinden met dat accesspoint en daarna naar de Canon-app gaan. Vermoedelijk werkt het op Android wat soepeler, omdat de camera ook NFC heeft.