Lenovo ThinkPad E570 20H5009TMH Review

Cor_K
24 mei 2017, laatste update op 31 januari 2019, 2.853 views Product gekocht

Lenovo ThinkPad E570 20H5009TMH

Office-kanjer. Snelle en lichte laptop, mooi (maar onhelder) scherm. Goedkoper dan de E570 20H5006TMH en met extra geheugen en een tweede SSD zelfs beter op alle specificaties. Er zit een M2-SSD in waardoor een 2e schijf in het gebruikelijke 2.5inch-slot kan.
De laptop werkt fijn en went snel. Goede accu

Pluspunten

• mooi beeld (IPS)
  • 100% stil
  • leeg slot voor extra SSD
  • 7e generatie i5
  • Goede specs!
  • Strak design
  • Always on-USB-poort

Minpunten

• lage maximale helderheid
  • geen USB-c
  • geen displayport
  • achterkant scherm vlekt snel
  • geen lampje NumLock
  • geen optie in bios voor NumLock aan
  • pre-boot pass kan niet met vingerafdruk
  • LAN-poort zit rechts onder (bij muishand)

Edit op 31-jan-19: helaas is mijn laptop na 1.5 jaar overleden. Hij wilde moeilijk opladen en viel steeds vaker uit, tot hij helemaal niet meer aan ging. Met een gedeeltelijke refund heb ik de opvolger Lenovo ThinkPad E585 gekocht.

Buiten in de zon, kun je dit scherm niet lezen. Dat gezegd hebbende, heb ik voornamelijk woorden van lof voor deze laptop. Ik heb hem uitgezocht met de harde eis dat er een 7e generatie Intel-processor inzat, net als DDR4-geheugen en ik wilde een Full-HD IPS-scherm. En er zit een prachtig scherm in. Ook de vingerafdrukscanner is mooi meegenomen

Unboxing

Bij ontvangst zag de Lenovo ThinkPad E570 20H5009TMH er zo uit:
Meteen schroefde ik hem open. Dat ziet er zo uit. De grijze schijf die je ziet is een dymmy. Die heb ik vervangen door een SSD. Ook heb ik er twee geheugenbankjes van elk 4GB in gedaan.

Design en display

Omdat er online klachten waren over de maximale helderheid (260 van een bepaalde eenheid), heb ik dat ook gelijk getest en ja, die valt tegen. Hier is de maximale helderheid te zien:
Een ander minpuntje is dat de achterkant heel snel vlekt. Maarja, dat is natuurlijk geen dealbreaker. Desnoods bestel je voor €20 een mooie skin of sticker.
https://tweakers.net/i/5_EdWQW_MnGmzwU1pjvg4hokKSs=/m/424696/1DdsRS3eBRwlDzYOAMFqaENwKJhSuvwedWYi8T7tny0EqcScMB Nog één puntje qua design: de poort voor een LAN-kabel zit op de plek waar een rechtshandige zijn muis ook heeft. Hoewel dit onhandig is, komt deze situatie niet vaak voor.

Qua bouw en stevigheid voelt de laptop ok aan, maar doe er toch maar voorzichtig mee.

Specs

M2-SSD
De SSD heeft een sequentiele lees- en schrijfsnelheid van 500 MB/s, met kleinere 4Kb files, wordt het echter 30 MB/s (lezen) en 80 MB/s (schrijven). Mijn test is vrij amateuristisch met CrystalDiskMark, maar hij schreef keer op keer sneller dan hij las. De Samsung EVO 850 haalt betere resultaten, maar ik ben uiterst tevreden met de schijf.
Webcam
De webcam is matig maar voldoende. Deze is niet bedoeld om selfies mee te maken om te delen. Videobellen e.d. kunnen er wel prima mee
Toetsenbord
QWERTY (US) met nummeriek gedeelte. Het went heel snel en de [Fn] en [Ctrl] toetsen kunnen gewisseld worden via de bios. Echter kan de NumLock niet aan bij default via de bios wat erg onhandig is bij het gebruik van een pre-boot pin. Windows heeft gelukkig haar eigen opties om de NumLock aan te zetten. Er zit geen lampje bij de NumLock. Wel bij de CapsLock.
Overigens is [Fn + F12] vrij instelbaar via de software van Lenovo en [Fn + PrtSc] opent het knip-en-plakprogramma (snipping tool). Super vet!
Standaard worden de Fn-functies gebruikt. Voor de toetsen [F1]-[F12] moet je [Fn] inhouden. Dit kan gewisseld worden in de bios.
Mousepad
Deze kan met meerdere vingers bediend worden. Erg handig en vrij standaard voor laptops. Helaas is het niet mogelijk om zelf in te stellen welke acties eraan gekoppeld zijn. Eigenlijk kunnen alleen de linker- en rechterknop gewisseld worden en kan je bij de middelste knop kiezen uit 'scroll' of 'middle'. Je moet dit meteen wisselen naar 'middle', zodat je links kan openen en tabbladen kan sluiten. Ik vind het onhandig dat Lenovo standaard 'scroll' kiest.
Features
De vingerafdrukscanner werkt super snel en altijd goed!
Het is mogelijk om het scherm te extenden naar twee andere schermen (via HDMI en VGA), zodat je 3 aparte desktops tegelijk kunt gebruiken.
Rechts zit een always-on USB-poort waarmee je bijv. een smartphone kunt opladen terwijl de laptop uitgeschakeld is. Deze functie moet wel geactiveerd worden via de bios. Ik vind het super handig, want mijn vorige laptop bleef nog wel eens aanstaan in mijn tas voor dit doeleinde.

Gebruik

Zelfs bij prestaties is de laptop geruisloos. Met je oor naast de fan hoor je nog niets. Ook zit er geen HDD in, dus opslag maakt geen geluid.

Opstarten van Windows duurt enkele seconden. Dit heb ik wel sneller gezien, maar het valt niet tegen.

Wil je je nieuwe laptop niet buiten gebruiken en ligt je budget rond de €750, koop dan deze laptop. Zet de always-on USB-poort even aan en stel de middelste knip in als 'middle' i.p.v. 'scroll'. Dan heb je een prima model met de nieuwste hardware en een zeer scherp en natuurgetrouw beeldscherm. De accu gaat lang mee en de laptop is geluidsloos. Ik ben zeer tevreden.

Heb jij ook een Lenovo ThinkPad E570 20H5009TMH?

Vraagje over de voeding. https://azerty.nl/product...tspanningsadapter-65-watt

Weet jij of dat een USB plug is? Ik heb een klein laptopje dat ik ook via de USB poort kan opladen.
Dat is heel handig in het vliegtuig waar steeds vaker USB voeding aanwezig. Opladen met een reguliere powerbank werkt ook prima. Voor mij persoonlijk is dat een erg belangrijke functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door Frubelaar op 23 juli 2024 14:13]

Dag Frubelaar,

De oplader is geen USB-plug. Hij is net zo lang, maar iets minder breed en er zit slechts een (koperen) pin in het midden. Het connectortje is geel gemaakt ter onderscheiding. Verder zit de kabel vast aan de adapter.
Jammer, en bedankt voor je antwoord

Ik heb nu een Acer laptopje dat ik ook via USB kan opladen. In mijn persoonlijk situatie is dat heel handig.