Inleiding
Op donderdag 13 april was ik één van de 60 gelukkige Tweakers die de Galaxy S8 mocht testen voor de release. Nog gelukkiger was ik toen ik op de 3e plek eindigde van de quiz! De eerste drie kregen een S8 mee naar huis om te testen, en mochten het toestel na de testperiode houden. Hoera!
Bijna anderhalve maand later (wachten kan lang duren) arriveerde het toestel dan eindelijk bij mij thuis. Helemaal happy! Tijdens het evenement had ik al door dat dit een prima opvolger is voor mijn trouwe Nexus 5. In de doos die ik van de koerier overhandigd kreeg bevonden zich ook nog diverse goodies zoals een Tweakers testpanel t-shirt, stickers en een pen. Tof!
[img]USmyhb6v[/img]
Featureset
De meegeleverde goodies maken de featureset voor mij natuurlijk extra compleet, maar ook zonder Tweakers t-shirt is dit een hele goede aanschaf. In de doos van de S8 vind je alles wat je nodig hebt: USB wall plug + USB C kabel en hele fijne AKG oordopjes.
De featureset van de telefoon zelf bevat alles wat je van een toestel anno 2017 kan verwachten. Biometrische sensoren waaronder een irisscanner, 4K display,
4K camera en snelle verbindingen (4G, WiFi AC, Bluetooth 5.0). Helemaal compleet. Het enige wat ontbreekt, en wat ik per toeval al nooit op een smartphone heb gehad, is een IR blaster om je TV mee te bedienen. Oh, wat een aparte vermelding waard is: SD slot! De S8 komt al met 64GB opslag wat voor het eerstkomende half jaar waarschijnlijk wel genoeg is, maar er kan dus een whopping 256BGB extra storage worden toegevoegd. Hatseflats!
Bereik
Wat me is opgevallen is dat ik enkele gesprekken heb gehad waar ik mijn gesprekspartners niet goed kon verstaan.. Soms heb ik een kraakheldere verbinding, maar ik heb ook wel eens stotterende en haperende stemmen. Dat is toch een puntje van kritiek, je verwacht dat dit soort basic zaken anno 2017 vlekkeloos werken. Op een rustig moment ga ik hier verder onderzoek naar doen.. Kan natuurlijk best zijn dat het aan het toestel of de verbinding van de tegenpartij lag. 4G in de trein en auto gaat overigens helemaal goed. Voor zover ik kan beoordelen gaat het switchen tussen masten zonder verlies van verbinding.
Een positief punt is de snelheid van de WiFi chipset. Op de universiteit ben ik altijd verbonden met het welbekende Eduroam netwerk, en daar haal ik maar liefst !!200!! mbit up en down. Ik was onder de indruk.
Bluetooth werkt verder zoals ik had verwacht. Ik gebruik het wekelijks in de auto om telefoon en media te streamen. Dit gaat prima.
Accuduur
De accuduur is een verademing ten opzichte van mijn Nexus 5. Dat toestel stond al niet bekend om zijn geweldige accu, maar met de energiehongerige apps van vandaag de dag was het af en toe echt dra-ma-tisch. Drie keer op een dag opladen was eerder regel dan uitzondering. Met de Galaxy S8 kom ik zonder problemen de dag door. Het meten van screen-on time vind ik niet veel toegevoegde waarde hebben, want processor en GPU verbruik meet je daar niet mee. Wat voor mij belangrijker is, is of ik aan het einde van de dag m'n scherm nog aan kan krijgen, en dat is in deze twee weken élke keer gelukt! Voor de liefhebbers twee screenshots onderaan de pagina.'
Opladen gaat snel met de meegeleverde lader en kabel. Een half uurtje laden is voor mij voldoende om de dag door te komen. De powerbank en extra oplader die altijd in m'n tas zaten kunnen nu thuis blijven.
Gebruiksgemak
Samsung zorgt er met Touchwiz voor dat de S8 boordevol handige features zit. Waar het bedrijf vroeger veel kritiek kreeg op de onoverzichtelijkheid van alle opties, is dat probleem inmiddels aangepakt. Het instellingen menu is uitgebreid, maar wel overzichtelijk. Ik heb nooit lang hoeven zoeken naar opties, en na een verkenningstocht door álle opties heen weet ik de nodige instellingen blindelings te vinden. Nu zijn wij Tweakers geen doorsnee gebruikers en wij zullen daarom nooit grote problemen hebben om de juiste instellingen te vinden, maar ook voor de minder technisch bedeelde personen wordt er door Samsung voldoende uitleg gegeven over alle opties. Zo worden er op het lockscreen tips weergeven over de unlock opties en vind je op diverse andere plekken tips over alle opties die TouchWiz je biedt.
Wat niet heel fijn in gebruik is, is de vingerafdrukscanner. Deze is zoals iedereen terecht opmerkt heel raar gepositioneerd naast de camera. Nu ik een siliconen case om m'n S8 hebben heb zitten gaat het iets beter, omdat het onderscheid tussen scanner en camera beter te voelen is door de randjes van de case. Ik merk wel dat ik er met de dagen handiger in word om de scanner te vinden en goed te raken.
Scherm
Hét scherm..... Wauw. Wat een scherm. Dit is het mooiste scherm wat ik ooit in een telefoon ben tegengekomen. Het is helder, het is scherp, and it's curvy

. Ten opzichte van mijn Nexus 5 is dit een heel verschil. Het mooiste vind ik de afgeronde hoeken.
Het touchscreen is accuraat en het scherm lijkt 'zacht' en glad aan te voelen. Misschien is dit wel een placebo. Midden onder in het scherm zit een 'home' knop verwerkt. Ook als het scherm uit staat kan je hier op drukken zodat het toestel wakker wordt. Dit gebruik ik in de praktijk áltijd om de telefoon aan te zetten in plaats van via de power button. Jammer dat de vingerafdrukscanner hier niet ook verwerkt zit, want die is toch echt lastig te bereiken zo pal naast de camera.
Design, bouwkwaliteit & afwerking
De S8 is een plaatje! Door het gebogen scherm zonder bezels is het een uniek toestel dat er prachtig uit ziet. Ik ben er erg van gecharmeerd. De cameralens steekt niet uit wat fijn is als je het toestel plat neerlegt op tafel. Het toestel heeft een luxe en strakke uitstraling door de glazen voor- en achterkant. Vooral de voorkant van het toestel is rete strak omdat er geen logo's of andere onregelmatigheden te zien zijn. Op de achterkant staat het Samsung logo subtiel afgedrukt.
[img]FFXDFw7Q[/img]
De bouwkwaliteit is hoog. Dit is het eerste toestel waar ik geen schoonheidsfoutjes ben tegengekomen. Zo zat de camera van mijn Nexus 5 niet helemaal recht. De S8 zit strak in elkaar. Er zijn geen kieren te zien, geen kraakjes te horen, geen gammele klepjes of wat dan ook.
Dit is mijn eerste toestel met een IP68-classificatie wat betekent dat het toestel stof- en waterdicht is. Ik heb de proef op de som genomen door het toestel af te spoelen nadat ik met veel te vette vingers aan het scherm zat. Hij doet het nog! Ik ben niet van plan om er een duik mee te nemen, maar het is een fijne gedachte dat ie dat wel zou overleven in geval van nood

Stabiliteit & betrouwbaarheid
In de twee weken dat ik het toestel in gebruik is ben ik geen vastlopers tegengekomen. Zoals hierboven beschreven heb ik geen klachten over wegvallende dataverbindingen. Touchwiz heeft me gelukkig ook nog niet in de steek gelaten. Ik was hier aan het begin van de testperiode vrij sceptisch over omdat ik door mijn Nexus 5 erg gewend was geraakt aan de stock Android interface. 'Vroegah' waren alternatieve launchers van de fabrikanten vaak vertragend en onoverzichtelijk.
Oh, nu ik het toch over software heb: Bixby is belabberd. Bixby weet niet wat ik wil zien, werkt niet goed in het Nederlands en heeft een speciale knop op het toestel gekregen die nu nutteloos is omdat ik geen Bixby wil gebruiken!
Beeldkwaliteit opname
Over de camera('s) ben ik eveneens zeer te spreken. Zie de galerij onderaan de review voor wat samples. Foto's zijn helder, kleurrijk en scherp. Wat mij opvalt is dat ook de front-camera van hoge kwaliteit is. De selfies die ik nam met mijn Nexus 5 waren meestal korrelig en vaag, met de Galaxy S8 zijn het prachtige foto's!
De autofocus is super snel en shutter lag is er ook niet. Dat betekent dat je direct plaatjes kan schieten als de camera app open is. Video's zien er goed uit en worden ook snel gemaakt. De standaard Camera app biedt je trouwens een legio opties aan. Zo is er een 'Pro' modus, zijn er effecten en filters a la snapchat te vinden en ook slowmotion video's zijn mogelijk. Leuk speelgoed
Twee zeer korte video's voor een impressie van beeld en geluid bij video:
Prijs & conclusie
Wat moet ik zeggen over de prijs van een gewonnen toestel? Niks.
Of ik het toestel zelf zou kopen voor €720? Waarschijnlijk niet, want student zijnde enzo.
Of het dat geld waard is? Ja!
De Galaxy S8 heeft alles wat je van een flagship smartphone uit 2017 kan verwachten. Een uniek design, prima accuduur, uitstekende camera's en uitgebreide featureset. Het is een topper.