*Allereerst, deze review wordt nog geüpdatet. Op dit moment is de review nog niet af vanwege tijdsgebrek. Omdat ik al een deel had gemaakt, wil ik het toch delen op Tweakers. Voor opmerkingen/tips/vragen, wil ik het graag horen via de comments.
[img]MsAxcg1o[/img]
In deze review ga ik kortstondig de HP Envy 27s behandelen. Ik probeer vanuit een functioneel perspectief te kijken. Dure apparaten om kleuren te meten of dergelijke, heb ik niet in mijn bezit. In deze review ga ik het hebben over: de algehele specs; de veel besproken monitorstandaard; het scherm zelf en hoe die mij bevalt; de functies van het scherm; Freesync ondersteuning; en over de aansluitmogelijkheden; met daarna een conclusie als samenvatting.
Daarbij gebruik ik voor deze setup een Intel i7 6700K + AMD RX480 (deze combinatie is niet zo generiek geloof ik, Freesync was voor mij een belangrijk punt).
Aangezien er veel verwarring is op het internet over de HP Envy 27(s), wil ik duidelijk maken dat het hier gaat over de HP Envy 27s. In tegenstelling tot de HP Envy 27, heeft dit model geen usb-c aansluiting.
Unboxing
Hieronder worden een aantal foto’s weergegeven over de unboxing
Een goed verpakte doos is nooit verkeerd
[img]jQbys6Pf[/img]
Met veel accessoires (HDMI 2.0 kabel + DisplayPort 1.2 kabel + VESA mount adapter) is het een compleet pakket voor de gebruiker. Het is fijn dat de fabrikant aan beide soorten kabels denkt.
[img]CEP3uGdv[/img]
[img]N5lOu0ee[/img]
[img]1ZbD6Lw4[/img]
En hier zien we de monitor zonder monitor standaard.
[img]1ZbD6Lw4[/img]
[img]X40fROcD[/img]
De specs heb ik maar even van de fabrikant haar site afgehaald, zie hieronder:
[img]Zomypjym[/img]
[img]ikcZBQpC[/img]
Dit onderwerp is een veelbesproken onderwerp op het internet. Zo kunnen we ook filmmateriaal zien waarbij het lijkt alsof de monitorstandaard het scherm niet goed stabiel kan houden. (
Het klopt inderdaad dat het scherm wiebelt als je flink met je vinger wat duwt. Het lijkt me alleen niet de use case om dit te doen tijdens het werken op je computer. Ook heb ik een gebruiker op reddit.com horen klagen dat het scherm wiebelt tijdens het typen op een toetsenbord. Dit lijkt me een exaggeratie van het probleem (misschien was het bureau aan de niet-sterke kant). Integendeel tot dit probleem, vind ik het een degelijk en sterke standaard. De standaard zelf is volledig van metaal en verbonden met het paneel door middel van een kliksysteem.
Tijdens het monteren van dit paneel, kreeg ik de kriebels toen ik me realiseerde dat het paneel zo van de voet afvloog tijdens het verplaatsen van de monitor. Na wat gedraaid te hebben aan diverse mini-schroefjes op de monitor standaard, lukte me het niet om de voet te bevestigen. Een gevalletje RMA, dacht ik. Toen kreeg ik het idee om de standaard hard tegen het paneel aan te duwen. Toen hoorde ik een bevredigend hoog klikgeluid en zat de standaard vast.
De monitor standaard heeft wel een probleem om egaal horizontaal uit te lijnen op het bureau, zo liep het scherm schuin af naar rechts. Dit heb ik opgelost door een klein stukje papier aan de zijkant van monitor stang in te brengen, zodat de uitlijning meer waterpas is. Ik wil de opmerking maken dat ik een beetje perfectionistisch ben op dit gebied. Dure producten mogen van mij niet scheef staan.
[img]YVqZMnUI[/img]
In dit onderdeel wil ik niet te technisch ingaan over de kenmerken van het display. De specificaties van de fabrikant zeggen: dat de helderheid 350 cd/m2 bedraagt; dat de responstijd op 5.4ms vastgelegd is; en dat het paneel een 1300:1 contrastratio heeft. En het belangrijkste, het is een 4K (3840x1260 60Hz) paneel.
[img]T19VhLU4[/img]
(Er staat een aquarium naast, gelukkig is er nog niets ernstig gebeurt met een of andere vloedgolf)
10 bit kleuren?
Zoals de fabrikant het zegt, kan het scherm 10 bit aan (8bit + FRC, waarbij FRC staat voor Framerate-control). FRC is een techniek om een 8 bit paneel meer kleuren te laten weergeven, FRC gebruikt zogenaamd temporal dithering, een methode dat wisselt per frame van kleur, zodat je ogen eigenlijk voor de gek worden gehouden.
Om te controleren of het scherm 10 bit aankan, heb ik via de voorkeuren van Radeon-instellingen naar aanvullende instellingen gekeken. Hier staat het volgende:
[img]tjaD5a56[/img]
Het scherm en de videokaart blijken dus inderdaad 10bpc te pakken. De compatibiliteit van AMD met 10 bit laat echter wat wensen over. Veel applicaties werken niet met 10bit, zoals Adobe Photoshop. Een film afspelen via 10bit is me wel gelukt, alhoewel het toch lastig te controleren is of het echt werkt, aangezien ik het met Photoshop niet kan bewijzen. Als ik er toch achter kom of dit werkt, zal ik deze review updaten.
Teleurstellend is het, dat de drivers van AMD niet om kunnen gaan met Photoshop, terwijl het bij de groene concurrent wel werkt.
Enkele foto’s voor een algemeen beeld
[img]kq6ufp9B[/img]
[img]6rwLIMKD[/img]
Backlight
Veel mensen klagen over back-light bleeding bij IPS-monitoren. Dit scherm heeft dat probleem ook. Dit scherm heeft aan de onderkant een klein tikkeltje light bleed, iets wat niet opvalt tijdens het gebruik. Wel heeft het scherm – zoals vele andere schermen – redelijke IPS glow. Een fenomeen dat zich aan de hoeken van het scherm openbaart. Gelukkig stoort dit mij niet omdat het symmetrisch in de hoeken zich bevindt.
[img]kzfkLjYg[/img]
Als je dicht bij het scherm zit, zie je de IPS glow meer dan dat je veraf zit. Ook ziet het er op de foto erger uit dan het echt is.
[img]GfsJIGSt[/img]
On screen menu
Laten we eerst beginnen bij de knoppen. De knoppen van het scherm zijn ouderwets. Het gaat om een 5-tal knoppen. Deze knoppen kan je indrukken waarna er een hardere klik ontstaat, aan feedback in ieder geval geen gebrek. De knoppen reageren snel tijdens het indrukken (niet zoals bij mijn oude Acer waarbij je nog enig vertraging had).
[img]akafMRG6[/img]
In het menu kunnen we Freesync aanzetten door naar ‘Viewing modes’ te gaan. Als je dan op Freesync drukt, zet het scherm de modus aan. Tevens moet er nog wel gecontroleerd worden of de AMD-driver het ook aan heeft gezet.
Opstarten'
De opstarttijd van het scherm bedraagt 3,68 seconden van uit naar ready to go.
Het beeld
De modus ‘Freesync’ van het scherm bevat de kleuren die ik het prettigst vind als preset. Wit oogt echt wit (niet koel of warm maar wit). Rood springt eruit, evenals groen en blauw. Het scherm is fel en prettig om naar te kijken. Ik heb veel IPS-beeldschermen bekeken, waarbij ik vaak last had van vermoeide ogen als je er een tijdje achter zit. Bij dit scherm, is dit probleem niet aanwezig.
[img]9LboeRqM[/img]
Freesync is een oplossing van AMD waarbij het aantal hz van het beeldscherm dynamisch wordt aangepast aan het aantal frames per seconde van een applicatie. Dit resulteert in een vloeiend beeld wat goed doet aan de immersie van een videogame.
Bij dit beeldscherm gaat Freesync aan van 40 tot 60hz. Alles wat daarbuiten valt, ondersteunt het beeldscherm niet. Het is niet duidelijk of deze monitor aan low framerate compensation doet. Er is namelijk in het informatiepaneel van HP geen variabele refresh rate te zien tijdens games met lage fps. Ik neem daarom de aanname dat dit scherm het niet ondersteunt.
Het scherm ondersteunt Freesync via HDMI2.0 (staat op de website van AMD) en Displayport 1.2.
Freesync vind ik zelf een heel prettig iets op 4k schermen, vanwege het gros aantal spellen die toch wat zwaar draaien op zo een scherm, vooral met een RX480.
Af en toe heb ik een soort alt-tab probleem waarbij het monitor even op zwart gaat en dan weer terug gaat in het spel. Verder heb ik geen problemen met Freesync.
Wordt vervolgd....