Tweakers

Score: 4
9 reviews

GoPro Hero 5 Black Edition

Prijs
Specificaties Actioncam • max 3840x2160 • 30fps • wifi • gps - Bekijk alle specificaties

GoPro Hero 5 Black Edition Review

epoman 13 mei 2017, laatste update op 3 juli 2020, 1.075 views Product gekocht

GoPro Hero 5 Black Edition

Op papier leek de Hero5 Black op alle punten de ideale opvolger voor m'n Hero4 Silver. Beeldstabilisatie, touchscreen, waterdicht zonder case en een wisselbare lenskap. Helaas viel het in de praktijk een beetje tegen, met name het geluid was matig, heb de Hero5 na een paar dagen weer teruggebracht.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit is goed
  • Bouwkwaliteit lijkt prima
  • Waterdicht tot 10m zonder extra case
  • Uitstekende featureset
  • Gebruiksgemak / interface

Minpunten

• Geluid is nogal matig door zowel software als de waterproof microfoons
  • Geen beeldstabilisatie bij 4K
  • Verplichte registratie voor gebruik van de apps (die voorheen zonder account waren te gebruiken)
  • Klepje over de USB-aansluiting gaat moeilijk open
  • Touchscreen lijkt minder accuraat dan die op de Hero4 Silver
  • Prijzig

3 van 5 sterren (Voldoende)
Korte toelichting bij de inleiding. Ik gebruik m'n GoPro in redelijk uiteenlopende situaties voor zowel foto's als (slowmotion/timelapse) video. Het zijn compacte dingen met goede beeldkwaliteit en fijne groothoeklens. Gebruikte hiervoor een Hero4 Silver, wat betekent dat ik - om de camera te beschermen en in goede staat te houden - een stapel accessoires nodig heb. Zonder behuizing niet waterdicht, zonder behuizing ook geen bescherming voor de lens, met behuizing er omheen neem je geen geluid op etc.

Vol verwachting klopte dus mijn hart: de Hero5 leek de camera te zijn die dat allemaal verleden tijd zou maken. Mijn ideale camera. Op papier dan.

Wat er in mijn beleving misging met het geluid. De drie microfoons zouden een stap vooruit moeten zijn ten opzichte van de Hero4 serie, op één of andere manier is dat niet helemaal gelukt. Zolang je de camera op een statief zet en er met je handen niet aanzit, is het geluid op zich prima. Hou je de camera in je hand, dan registreren de microfoons werkelijk elke minimale beweging en hoor je dat prominent terug in de opname. Niet te doen. Het maakte niet uit hoe je 'm vasthield, alles klonk alsof iemand met z'n nagel over de microfoon kraste. Dit komt vermoedelijk door de membramen die zijn gebruikt voor het waterdicht maken van de microfoons. Een ander effect van dat membraam is dat audio ook vrij vaak klinkt alsof je onder water zit, zelfs als je gewoon op straat loopt en de camera nog nooit nat is geweest.

Naast het issue met de afdichting van de microfoons zit er ook nog een probleem in de manier waarop de Hero5 Black omgaat met bepaalde soorten geluid. Vermoedelijk is dit iets in de software, maar de camera heeft verschillende instellingen voor het opnemen van geluid en heeft soms de neiging om daar tussen 'heen en weer' te schakelen waardoor je geen consistent geluid hebt. Als je kiest voor 'vaste' instellingen, wordt geluid van oa auto's en motoren zo hard onderdrukt dat ook stemmen wegvallen. Voor voorbeelden hiervan verwijs ik je graag naar youtube, korte zoekactie daar maakt veel duidelijk. Het zijn bekende issues, niet alleen een foutje in de camera die ik had.

Omdat ik het geluid een enorme afknapper vond, ben ik ook kritischer naar de rest van het toestel gaan kijken. Ik vond 'm te duur om 't door de vingers te kunnen zien.

De beeldkwaliteit is goed, maar niet significant beter dan de Hero4. Ze gebruiken dezelfde sensor maar de beeldverwerking is iets verbeterd. Ook heb je nu nog meer instellingen voor foto's en protune. De beeldstabilisatie werkt redelijk tot goed maar verwacht geen wonderen of gimbal-achtige zaken. Het is zeker nuttig en bruikbaar - tot 2.7K. Omdat het digitale stabilisatie is, kan dit niet worden gebruikt bij 4K (geen ruimte meer op de sensor).

Touchscreen achterop is handig en helder, software is vrij intuïtief en de featureset is fantastisch (slowmotion, time lapse, night lapse, kleurprofielen etc). De touchscreen is iets groter en de software is eenvoudiger gemaakt (tov Hero4), maar de gevoeligheid ervan lijkt minder. Merkte dat ik vaak twee of drie keer moest drukken of swipen om iets voor elkaar te krijgen (bij een droog scherm).

Batterijduur is niet spectaculair, maar dat is bij GoPro nooit anders geweest. Afhankelijk van je instellingen kun je ongeveer 80-110 minuten vooruit met een batterij. Wel vreselijk irritant - en dat doet GoPro bij elk nieuw model - is dat er wederom een nieuw model batterij in zit. Batterijen van oudere GoPro's passen niet.

Bouwkwaliteit. De camera is van zichzelf waterdicht (tot 10 meter), dus geen gehannes met behuizingen zolang je niet gaat duiken. Groot pluspunt. Ook is het fijn dat de buitenkant nu van een soort rubberachtig soft touch spul is gemaakt, en grijs, dus zowel rugged als onopvallend. Het voelt allemaal vrij degelijk aan. Omdat voorheen de behuizing ook de lens beschermde, is het fijn dat de lenskap nu onderdeel is van het toestel zelf (maar wel vervangbaar). Je kunt 'm dus eindelijk zonder zorgen voor krassen 'naakt' in een zak of tas steken. Erg tof. De klepjes openmaken is een beetje priegelig, en het was lastig om ze open te krijgen zonder per ongeluk op een knop te drukken.

De voice commands heb ik niet getest, kan me voorstellen dat die in bepaalde situaties wel handig kunnen zijn.

En dan de mobiele apps. Of eigenlijk: het wel/niet kunnen gebruiken van die apps. Een groot deel van de beleving en het gebruiksgemak van GoPro's zit in de mobiele apps. Die waren fantastisch. Tegenwoordig moet je verplicht registreren voor een 'cloud account' van GoPro om de apps te kunnen gebruiken. Persoonlijke keuze, maar dat weiger ik. Je betaalt al een premium van honderden euro's voor een product dat de concurrentie uit China voor een fractie daarvan op de markt brengt, en waarvan de kwaliteit inmiddels opmerkelijk dicht in de buurt van GoPro komt. Dan hoef ik niet ook nog eens een fabrikant die met me meekijkt als ik m'n camera gebruik. Nogmaals: persoonlijke keuze. Je kunt de beelden ook van de sd-kaart zelf trekken naar je telefoon of pc, dus er is prima omheen te werken. En registreer je wel, dan heb je echt prima apps aan Quik en Capture.

Ik wilde zó graag verliefd worden op die Hero5 dat 't pijn deed om 'm terug te brengen. Denk dat het op zich nog steeds een prima (doch ietwat prijzige) camera is, en mijn persoonlijke issues hiermee zullen niet voor iedereen een probleem zijn. Beeldkwaliteit is goed, onder water zul je geen last hebben van de audio en het blijft een fantastisch ding om timelapse of slow motion mee te filmen. Maar die zien er dus niet per sé beter uit dan die uit een Hero4 black/silver.

Heb jij ook een GoPro Hero 5 Black Edition?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren