Fujifilm X70 Zilver Review

Henkoviper
13 mei 2017, laatste update op 14 mei 2017, 3.723 views

Fujifilm X70 Zilver

De Fuji X70 (met WLC) heeft een prettig formaat en is erg mooi vormgegeven. De prestaties van de camera zijn goed: een geweldige sensor en creëert mooie JPEG's. De functies zijn behoorlijk uitgebreid en de Leaf-shutter is een unieke feature; geweldig! Zowel qua geluid (erg stil) en creatief i.c.m. flitsen.

Pluspunten

• Unieke sensor met prachtige plaatjes als resultaat
  • Klein formaat - past in mijn broekzak
  • Veel mogelijkheden
  • Lichtscherpe lens

Minpunten

• Geen Viewfinder
  • Knopjes zijn wat plastic en niet even makkelijk in te drukken

Work in progress - maar wel openbaar zodat er een dynamische review ontstaat! Graag met de ratings nog even wachten of later (indien nodig) aanpassen
Een woord vooraf
In deze review laat ik een belangrijk punt van mijn eigen ervaring en afwegingen zien die leiden tot de aankoop van de Fuji X70 (verder de X70). Niet iedereen zal deze manier van reviewen waarderen. Zelf vind ik het prettig als ik een opinie lees, dus daarom ook deze gekozen wijze. Voor meer technische reviews verwijs ik dan ook graag naar sites als dPreview (https://www.dpreview.com/...m/compacts/fujifilm_x70).

Wel ga ik jullie voorzien van een aantal foto's die de bijzonderheden en wat functies van de camera tonen.

Inleiding

Het begon allemaal op een mooie zomerdag; de fotografie hobby begon weer op te borrelen, maar mijn D3300 was een leuk toestel, maar voldeed niet helemaal meer aan mijn eisen: de D3300 schoot prachtige plaatjes, was niet eenvoudig en snel genoeg te bedienen (ik miste toch die extra dial aan de voorkant).

Dus zoeken! Na circa 2 weken zoeken eindelijk een leuke camera gevonden die compact genoeg was om mee te nemen en toch mooie plaatjes schoot: de Fuji X-M1 met een 16-50mm lens. Daar ga je dan, als verstokt Nikon fotograaf toch maar eens wat anders proberen. Een prachtige combinatie met mooie foto's en een extra dial (jeeeej!).

De foto's die deze Fuji produceerde zonder uren nabewerken vond ik geweldig! Zo geweldig dat ik besloot dat de X-M1 de fotocamera voor al het huis en tuin werk werd. Kort gezegd: de camera ook voor de vrouw!

Ik was dermate overtuigd dat ook mijn Nikon D90, samen met alle andere Nikon spullen verkocht konden worden. Daar voor in de plaats kwam Fujifilm en wel de X70.

Waarom de X70?

Ik vind fotografie prachtig, maar ik merk wel dat het meeslepen van alle spullen vaak onhandig is. Dit leidt tot 'fotografie' vanaf mijn smartphone. Vaak leuke kiekjes hoor: de camera's voldoen vaak prima in goed licht. Maar de vaak neppe DOF en hoge ruis zijn voor mij reden genoeg om toch een DSLR of systeemcamera mee te sjouwen. Ik zocht een camera die mooie plaatjes schiet i.c.m. draagbaarheid en bij voorkeur van Fuji, want één app voor alle camera's is best handig en de JPG's van de non-Bayer sensor zijn echt prachtig (IMO)!

Dus de zoektocht begon. Met beperkt budget: dus tweedehands. Het lieft met een Wide Lens Convertor (verder: WLC) zodat ik een soort van dubbele Primelens bezit.

De X100 viel direct af, i.v.m. vaak technische problemen; de zogenoemde sticky aperture blade. De X100S vond ik prachtig, maar miste voor mij de mogelijkheid om de delen via WiFi. Dus: mijn voorkeur ging uit naar een X100T of de nieuwe X100F. Beide prachtig, maar ook duur, zelfs in de tweedehands markt; dus verderzoeken. En ineens was daar e Fuji X70! Compact en toch goed! Geen kleine sensor (zoals bijv. de X30) en toch zeer compact. En WiFi.

Een tweedehands exemplaar werd gevonden en het huis binnen gesleept. Zoals zichtbaar zal zijn op de productfoto's is deze camera al redelijk goed gebruikt: voor mij anders dan normaal, maar eigenlijk wel goed: hierdoor kan ik doen waarvoor gekocht: de camera gewoon zo veel mogelijk meenemen!

De specs - in het kort

In het kort even voor mij de specificaties die in bepaalde bepalend waren voor de aankoop:
- APS-C X-Trans CMOS II Sensor, with primair kleuren filter;
- 16.7 megapixels;
- 18.5mm groothoeklens met een diafragma van F2.8 t/m F16;
- Leaf-shutter;
- Diafragmaring met markering;
- Auto mode schuifje;
- Relatief snelle AF: Contrast en fasedetectie;
- EXR Processor II;
- (beperkt bruikbaar) Touchscreen, welke kantelbaar is; 45 graden naar onderen en circa 180 graden naar boven (selfie-modus!);

Voor verdere specificaties verwijs ik je graag door naar: http://www.fujifilm.com/p...ifilm_x70/specifications/

Voorlopige - wat rommelige - conclusie

De technische reviewsites zijn het er over eens, het is een goede camera met wat kleine minpuntjes. Met name de sensor zou wat verouderd zijn en niet perfect zijn. Toch gemiddeld zo'n 4 tot 5 sterren (van de vijf) wat mij er van verzekerde dat deze camera een goede koop zou zijn.

En dat is het dan ook. Maar meer dan dat. De camera geeft mij echt weer plezier in fotograferen, wat, eerlijk is eerlijk al begonnen was bij de X-M1.

Maar fotograferen met de X70 is dan toch weer anders: de leaf-shutter geeft weer andere belichtingsmogelijkheden, het compacte design zorgt dat de camera makkelijk mee kan en de licht sterke lens (Die bij de WLC even lichtsterk blijft) zorgt voor creatieve foto's en maken 's avonds fotograferen toegankelijker.

In mijn gebruik tot op heden sluit ik me hier niet echt bij aan; de sensor voldoet voor prima: de kwaliteit van de foto's is hoog. En in mijn perspectief geplaatst: voor formaat van de camera maakt deze eigenlijk fenomenale foto's.

Kan het dan niet beter: jazeker wel; de knoppen zijn wat plastic en soms wat klein (ja er is eenmaal weinig ruimte). Bij een diafragma van F2.8 is niet het hele bereik altijd even scherp en ook de Autofocus zit er wel eens naast en is niet altijd even scherp.
De camera wordt gebruikt in combinatie met:
- Fujifilm WCL-X70 Zilver;
- Fujifilm LH-X70 Zonnekap + Adapterring Zilver;
- Geheugenkaartje van SANDISK;
- Jupio accu;
- Lederen wriststrap.

Heb jij ook een Fujifilm X70 Zilver?