Inleiding
Dit toetsenbord is onderdeel van de Sidewinder gaming lijn van Microsoft, die naast het X6 toetsenbord bestaat uit verschillende muizen. Ik heb dit toetsenbord gekocht als vervanging van mijn
Microsoft Wireless Laser Desktop 6000 V2 Zoals je ziet ben ik wel gecharmeerd van Microsoft hardware.
Features
Ik geef eerst een korte opsomming van de belangrijkste features van dit toetsenbord, daarna ga ik wat dieper erop in;
- Instelbare toetsenverlichting.
- Verplaatsbaar numpad.
- Volledig aanpasbare macrotoetsen
- 3 Profielen voor macro's.
- Platte(re) toetsen.
Design en uiterlijk
De Sidewinder X6 is een toetsenbord gericht op gamers. Het probeert (volgens mij) een soort stoere look uit te dragen, en hierin is MS wel redelijk geslaagd. Het is geen heel mooi toetsenbord, maar het uiterlijk voldoet voor mij.
Alle toetsen zijn verlicht, de meeste in rood. De mate van verlichting is traploos in te stellen door middel van een draaiknop. Deze toetsenverlichting is best handig als het een beetje donker is.
Het meest opvallende aan dit toetsenbord is natuurlijk het verwijderbare numpad, Hierover later meer.
Verdere opvallende eigenschappen zijn de "Mickey-Mouse oren" en de spatiebalk. "De spatiebalk?" hoor ik je al denken. Jazeker. Op de andere functietoetsen is een beetje beknibbeld zodat de spatiebalk extra lang is. Ik vind dat wel grappig

De "Mickey Mouse oren" zijn de twee instelknoppen voor de toetsenbordverlichting en het volume die zich rechtsbovenaan bevinden. Sommigen vinden dit er niet uit zien, ik vind het voor alles handig. Sinds wij vroeger een Dell-PC hadden mét daarbij een toetsenbord met draaibare volumeknop, ben ik daar groot fan van. Er gaat niks boven draaien aan een volumeknop. Als je dat eenmaal gewent bent voelen volumeknopjes maar wat magertjes aan.
Lay-out en speciale toetsen
Uiteraard beschikt dit toetsenbord over de standaardtoetsen die nu eenmaal op een toetsenbord zitten. Daarnaast zitten er aan de linker- en bovenkant van het toetsenbord nog extra toetsen die extra functionaliteit bieden.
Aan de linkerkant zitten 6 vrij instelbare macro-toetsen. Met een druk op een 7e knop kan heen en weer geschakeld worden tussen 2 sets van 6, effectief 12 macro-toetsen dus.
Bovenaan het toetsenbord vind je van links naar rechts: De quick-launch toets. In XP start deze IntellyType op, de toetsenbord-driver van Microsoft. In vista start deze toets het spellen-overzicht op (Als je niet weet wat dit is: druk maar eens op "ontspanning" in je start menu.) Aangezien deze toets niet gewijzigd kan worden en ik deze lijst niet gebruik, is deze toets voor mij nutteloos.
De tweede toets is de Cruise Control. Houd deze toets in, druk 1 tot 4 andere toetsen in en laat alles weer los. De toets(en) die je dan hebt ingedrukt worden dan herhaald tot je de cruise control weer uitschakelt. Een leuke gimmick, maar ik heb er nog geen praktisch nut voor gevonden.
Daarna komen de macro-opname knop, en de profiel-wisselknop. (meer uitleg hierover komt later). Vervolgens zie je nog een rij onmisbare mediaknoppen, en als afsluiter de draaiknoppen voor de verlichting en het volume.
Dan het numpad. Bij standaard toetsenborden zit dit aan de rechterkant. Bij de Sidewinder kun je het echter lostrekken en naar keuze aan de rechter- of linkerkant bevestigen, of het helemaal weglaten. Dit was voor mij een van de belangrijkere punten om dit toetsenbord te kopen. Ik heb liever wat minder ruimte tussen mijn toetsenbord en mijn muis. Met dit toetsenbord kan dat. Mijn vorige toetsenbord legde ik altijd een stuk op mijn muismat om hetzelfde effect te bereiken, waardoor ik weer minder ruimte had om te muizen. Nu zit het numpad gewoon links, voor mij het beste van twee werelden.
Macro toetsen en profielen
Met de Sidewinder X6 kun je meerdere macro's opnemen en de instellingen van andere toetsen aanpassen. Er zijn 3 geheugenbanken, of profielen, beschikbaar. Met de profielwisselknop kun je door deze profielen heen wisselen. Naast deze 3, kun je ook kiezen om een applicatie-specifiek profiel te maken. Bijvoorbeeld: als ik hl2.exe opstart worden de macro's/snelkoppelingen geladen die ik voor deze applicatie gedefinieerd heb. Je kunt dus genoeg verschillende profielen maken.
Voor ieder profiel zijn er tot 30 macrotoetsen bescikbaar. 2 maal 6 links van je toetsenbord, en, als je hier voor kiest, nog 18 macrotoetsen op het numpad. Je kunt voor ieder profiel kiezen of je het numpad als numpad wilt gebruiken, of als macropad.
Met een macrotoets kun je verschillende dingen doen:
- Een bepaald programma, webpagina of bestand laten openen.
- Een functie uit een lange lijst met standaardfuncties aanroepen. (Denk aan forward/back, cut en paste, media toetsen, flip 3D, mijn documenten/computer, undo/redo enzovoorts. Er zijn tientallen standaardcommando's)
- De toets uitschakelen.
- Een echte macro (serie van toetsaanslagen) maken.
Een macro maken
Er zijn twee manieren om een macro te maken.
- Via de macro-opname toets. Druk deze in, druk vervolgens een macro toets naar keuze in, en type de macro die je wilt maken in. Druk vervolgens weer op de opname knop om de macro op te slaan. Dit is het simpelst en het snelst, maar je kunt niets aanpassen/perfectioneren.
- Via de macro-editor. Hier kun je voor iedere toetsaanslag de ingedrukte tijd instellen, vertragingen inbouwen tussen toetsaanslagen muisklikken inbouwen, en nog meer. Hier kun je de macro perfect aan jouw wensen aanpassen.
Ook kun je ervoor kiezen om van bepaalde standaard toetsen de functie te veranderen, of deze zelfs helemaal uit te schakelen. Het gaat dan om de mediatoetsen, num- en caps lock, en de windows toets. Sommige mensen zullen het handig vinden om tijdens het gamen de windows toets uit te schakelen. Dit voorkomt onverwacht teruggaan naar de desktop net als het niet uitkomt.
Desgewenst kun je je mooiste macro's delen met andere mensen, ze zijn in het XML formaat opgeslagen.
Het moge duidelijk zijn dat de macro functies op dit toetsenbord zeer uitgebreid zijn. Je bent alleen gelimiteerd door je eigen fantasie en je vermogen om te onthouden welke macro wat ook al weer deed.
Typen/ergonomie
Het is natuurlijk ook belangrijk te weten hoe een toetsenbord typt. Dit toetsenbord heeft toetsen die iets alger zijn dan bij standaard toetsenborden het geval is. Hierdoor is de toetsaanslag wat lichter. Mijn vorige toetsenbord had ook zulk soort toetsen, dus ik was er al aan gewend, en vind het ook fijn. Ik kan er op zich lekker snel mee typen. Het zal misschien even wennen zijn voor mensen die het niet gewend zijn, maar daarna tikt het erg fijn.
Het toetsenbord is natuurlijk niet zeer ergonomisch. Het is kaarsrecht, en heeft een harde polssteun die niet verwijderd kan worden. Dit is een achteruitgang ten opzichte van mijn vorige toetsenbord (een xxx). Ook heeft het geen instelbare pootjes; je krijgt het zoals het is, en daar moet je het maar mee doen.
Drivers
Omdat dit een Microsoft product is, is de driver, en daarbij de macro-editor naadloos geïntegreerd in de toetsenbord eigenschappen in het configuratiescherm. Het werkt ook gewoon goed.
Prijs / Conclusie
De vraag is natuurlijk altijd: Rechtvaardigt de prijs hetgeen je krijgt? Op het moment van schrijven staat dit toetsenbord in de pricewatch voor 53 euro. Ik heb hem zelf afgelopen maart voor ± 45 euro nieuw gekocht bij een webshop waar hij een keer voor 60 euro te koop was, en een keer voor €45.

Dat zal wel een foutje van hun kant geweest zijn.
In ieder geval: Het is een toetsenbord dat voor mij lekker typt en fijne macro functies heeft. Ik ben ook zeer blijk met het verplaatsbare numpad en de volume-draaiknop. Het feit dat het toetsenbord niet erg ergonomisch is (Ik programmeer nog wel eens), neem ik voor lief. Voor mij was het zijn prijs zeker waard.