Wacom Intuos4 L Review

MarDor
26 december 2009, laatste update op 26 december 2009, 4.576 views

Wacom Intuos4 L

Inleiding Dit is niet het eerste tablet van Wacom dat ik in mijn bezit heb. Hiervoor heb ik namelijk ook een Wacom Bamboo in mijn bezit gehad. Dit was een perfect stukje hardware maar was voor mijn doeleinden met zijn A6 formaat aan de kleine kant. Ik ben namelijk vooral veel bezig met tekenwerk in photoshop, en ook cad programma's, hierbij is het natuurlijk ideaal als je een groot oppervlak tot je beschikking hebt om precies te kunnen werken. Dit begon al snel te irriteren met het (te) kleine a6 tablet en ben daarom dus op zoek gegaan naar een groter alternatief van Wacom. Ik ben toen bij deze Intuos 4 uitgekomen. Na eerst nog even bij de oudere intuos 3 gekeken te hebben, ben ik uiteindelijk toch voor de intuos 4 gegaan vanwege de...

Pluspunten

• Zeer goeie ergonomie
  • Pen ligt erg goed in de hand en werkt prettig
  • Hele goeie overbreng naar de computer, dus hele mooie lijnen
  • Expresskeys voor meerdere programma's apart in te stellen
  • Expresskeys zijn er functioneel in gebruik door de oled schermpjes
  • Touchring werkt perfect, en is zeer innovatief met zijn 4 functies
  • Zowel links als rechtshandig te gebruiken
  • Zeer fraai uiterlijk

Minpunten

• Software niet echt gebruiksvriendelijk
  • Expresskeys klikken niet lekker
  • Vingerafdrukken en vuiligheid zijn goed zichtbaar

Inleiding
Ik ben toen bij deze Intuos 4 uitgekomen. Na eerst nog even bij de oudere intuos 3 gekeken te hebben, ben ik uiteindelijk toch voor de intuos 4 gegaan vanwege de betere specificaties ten opzichte van de intuos 3, en natuurlijk het prachtige uiterlijk ;)

Grootte
Ook de grootte van het tablet was natuurlijk belangrijk. Voor de Intuos 4 is er namelijk de keuze uit een S, M, L en een XL formaat, waarvan het tekenvlak ter grootte van een A6, A5, A4 en een A3 is.
Ik heb zelf zitten twijfelen tussen een M en een L formaat.
Vooral het prijsverschil tussen die twee was een groot twijfelpunt. Een A5 formaat leek me echter een te kleine overstap vanaf mijn Bamboo dus ik ben uiteindelijk voor het grotere L model gegaan. Hier heb ik achteraf gezien ook geen moment spijt van gehad.

Specificaties
Voordat ik wat dieper in zal gaan op tablet zelf, eerst nog even de specificaties.
Afmetingen (B x D x H) 474 x 320 x 14 mm
Touch ring
Druk levels pen 2048
Maximale leeshoogte 10 mm

Verpakking/unboxing

De verpakking is in een woord gewoon super. De doos ziet er strak en verzorgd uit met zijn mooie zwarte kleur. Op de voorkant staat een mooie foto van het tablet zelf, en op de achterkant is een bovenaanzicht van het tablet te zien, waarop de diverse onderdelen van het tablet worden uitgelegd.
In de verpakking is alles ook dik voor mekaar, het tablet zit goed stevig ingepakt en is voorzien van een beschermende kunststof hoes. Naast het tablet, bevinden zich in de verpakking: de pen, penhouder, snel startgids, driver cd, gekleurde ringetjes voor op de pen, en een extra dikke handgreep voor op de pen.

Installatie
De installatie van het tablet kan gewoon echt niet makkelijker. het is in principe niet meer als een usb kabeltje inpluggen en het tablet kan al gebruikt worden. Weliswaar in een touchpad modus zoals op een laptop, maar hij doet het wel :) . Wil je echter gebruik maken van de overige functies van het tablet zoals de expresskeys, en de verschillende functies van de touchring dan zul je de drivers moeten installeren. Deze staan op de bijgeleverde cd en zijn zeer eenvoudig en snel te installeren.
Wanneer deze drivers zijn geïnstalleerd beginnen de schermpjes naast de expresskeys op te lichten en krijgt elk plekje op het scherm een eigen plek op het tablet.

Voor de mensen die nog nooit gewerkt hebben met een pen tablet staat er ook een heel mooi leerprogramma op de cd om het werken met het tablet snel onder de knie te krijgen. Hier word uitgelegd hoe de pen werkt, hoe je hem het best vast kunt houden en hoe je bijvoorbeeld gebruik moet maken van de scroll functie van de touch ring. Erg mooi en netjes gedaan.

Verder staat er op de cd nog een link naar de registratiesite, waar je uiteindelijk de mogelijkheid om een van de softwarepakketten te downloaden. Dit is wederom ook weer netjes geregeld

Geïnstalleerd en dan?
Na de software geïnstalleerd te hebben, heb ik gelijk photoshop opgestart en ben gaan proberen hoe groot het verschil nou was met mijn oude Bamboo. Dit verschil was echt een stuk groter als ik had verwacht. De pen reageert echt onwijs snel, het is echt net alsof je direct op je scherm bezig bent. Ook de precisie is onwijs goed, de pen zou op 0.5 mm nauwkeurig moeten zijn, voor mijn gevoel is dat nog minder :P . Het verschil in drukniveaus in vergelijking met mijn oude Bamboo is ook zeer goed te merken, je tekent echt net alsof je harder en zachter drukt met bijvoorbeeld een potlood. Deze drukverschillen worden ook echt heel mooi doorgevoerd naar de computer, waar ze er als prachtige vloeiende lijnen uitkomen, zonder hapering of wat dan ook.

Het enige waar ik echt aan moest wennen was het grote tekenoppervlakte van het tablet. Maar dat was gelukkig wel positief wennen ;) echt heerlijk om zo'n groot bereik te hebben bij het tekenen. Dit merk je ook echt direct in de veel rechtere en minder bibberige lijnen. Het was voor mij echt een genot om mee te werken ten opzichte van de Bamboo. Ik was daarom ook direct blij dat ik gekozen had voor het A4 formaat in plaat van het A5.

De software
Met de bijgeleverde software kun je de expresskeys en de touch ring naar je eigen smaak per programma instellen. Zo kun je bijvoorbeeld in photoshop een expresskey aanwijzen als eraser, en deze zelfde expresskey in bijvoorbeeld firefox gebruiken om naar een nieuw tabblad te gaan. Dit is een ideale functie wat ik op mijn Bamboo erg gemist heb.
Het venster waarin alle expresskeys worden toegewezen vind ik echter een van de weinige nadelen aan het product. Naar mijn mening is het niet overzichtelijk genoeg, en heb ik bij de eerste keer dat ik het gebruikte ook goed moeten zoeken naar hoe het nou precies werkte. Als je eenmaal weet hoe het werkt is het simpel, maar ik denk dat dat toch beter kan.
Ook kost het best veel tijd om de knoppen per programma allemaal toe te wijzen, het zou mooi zijn als hier een aantal presets voor zouden zijn.

Expresskeys en touch ring
Als we het dan toch over de expresskeys hebben, moet ik ook maar gelijk vertellen hoe ze in de praktijk werken ;) Deze werken namelijk prima.
De kleine schermpjes naast de knoppen zijn echt geniaal om te zien welke functie nou ook alweer achter welke knop zat. En doordat ze ook nog eens verlicht zijn, zijn ze ook erg goed in een donkerdere kamer te gebruiken. De knoppen zelf vind ik eigenlijk een beetje een tegenvaller, op een of andere manier klikken ze gewoon niet lekker, je weet soms niet of je nou wel of niet geklikt hebt omdat je erg weinig feedback krijgt. Dit vind ik persoonlijk erg jammer aangezien je de knoppen toch meestal zonder er naar te kijken gebruikt.

De touch ring doet zijn werk ook prima. De ring reageert zeer goed op je vinger en is ook zeer precies te bedienen. De extra knop die in het midden van de touch ring zit zorgt ervoor dat er nog drie extra functies voor de ring te voorschijn komen. Deze zijn ook weer allemaal in te stellen via de software die meegeleverd is. Zo kunt u bijvoorbeeld de ene functie gebruiken om te zoomen in photoshop en de andere om bijvoorbeeld je brush size te veranderen. Dit vind ik persoonlijk erg mooi en goed werken. Maar helaas is er voor deze knop dezelfde soort knop gebruikt als voor de expresskeys waardoor hij naar mijn idee ook niet erg lekker klikt.

De pen en penhouder
De pen is gewoon echt super. Hij ligt heerlijk in de hand en gaat nooit verkrampen, en ziet er ook nog eens strak uit. De twee knoppen op de zijkant van de pen zijn goed te bedienen en zitten op een zeer goede hoogte.
Als je voor het eerst tekent met een tablet zal dit waarschijnlijk een van de dingen zijn waaraan je zal moeten wennen ;)

De penhouder ziet er ook erg strak uit, en is verzwaard waardoor hij stevig op je bureau blijft staan. Wanneer je de penhouder open draait vind je daar nog elf extra penpunten voor in de pen, en een klein tangetje om de penpunt uit de pen te halen.
De elf exta punten bestaan uit: 6 gewone punten, 3 stift achtige punten, een penseelpunt en een flexibele punt. De hele penhouder en hoe het verwerkt is, is ook weer erg mooi afgewerkt en werkt perfect.

Ik heb dit tablet nu bijna 3 maanden in mijn bezit en ben er nog steeds onwijs tevreden mee. Het kost je even een rib uit je lijf, maar je krijgt er echt een prachtig stuk hardware voor terug. Het doet precies wat hij zou moeten doen, hij reageert perfect en echt zeer snel, hij is zeer precies en heeft ook totaal geen last van glitches en dat soort onzin. Het installeren is super eenvoudig, en door het leerprogramma ook zeer gebruiksvriendelijk. Kortom helemaal top. Op een paar kleine nadeeltjes na dan :P

Verder ziet hij er natuurlijk ook gewoon prachtig uit, en is ook helemaal geen straf om op je bureau te hebben liggen. Het enige nadeel voor sommige mensen kan natuurlijk zijn grootte zijn, maar daar staat weer een heel stuk lekkerder tekenplezier en precisie tegenover.

Na de 3 maanden die ik hem nu in bezit heb kan ik zeggen dat ook de bouwkwaliteit echt super is, het is een erg stevig apparaat dat echt wel een aantal jaartjes meekan.

Kortom echt een top product van Wacom

Heb jij ook een Wacom Intuos4 L?

Beste MarDor

Wat zijn jouw goede/slechte ervaringen met de punten. Op het Wacom forum zijn er vele klachten dat deze punten (nibs) te snel slijten.

Je kan het hier lezen:
Anoniem: 101094 @Mawanella8 januari 2010 15:34
Ik heb zelf een Intuos M, en het klopt dat de punten veel maar dan ook veel sneller slijten dan de oude Intuos3.

Zelf ben ik ondertussen al aan mijn 3e nib bezig.
Op mijn intuos 3 heb ik altijd met 1penpunt kunnen doen, dat is dus met de intuos 4 wel anders!
Ik heb er eerlijk gezegd niet zo heel veel van gemerkt.
Ik wissel vrij vaak tussen de verschillende soorten punten, waardoor de punten eigenlijk allemaal een beetje slijten :P maar nu je het zegt zal ik er eens extra op gaan letten.
Ik heb gelijk even voor je gekeken.. maar ik kan helaas niet zo'n optie vinden. Misschien als je de complete map van het tablet weer terugplaatst in de nieuwe installatie, zou misschien kunnen werken. voorderest heb ik geen idee.
edit: bij de nieuwste drivers van het tablet is er wel de mogelijkheid om alle settings op te slaan.
Top! bedankt voor de aanvulling...

Ga hem zelf ook bestellen!
Nette review :)

Misschien zou je nog een tweetal plaatjes kunnen toevoegen van getekende zaken met de Bamboo en de Intuos zodat we het verschil mooi kunnen zien?
Dankjewel :)

Dat zou ik heel graag willen doen, maar ik heb helaas bijna geen getekend werk meer van mijn Bamboo :( mijn harde schijf is namelijk pas gecrashed waardoor ik bijna alles kwijt ben wat ik gemaakt heb met mijn Bamboo, op een paar hele slechte schetsjes na die ik op een andere schijf had staan :S. Dus dat gaat het helaas niet worden
Kun je alle instellingen die je hebt gemaakt in de eigenschappen ook exporteren/opslaan in geval van nieuwe installatie?
No problem :)

Ik hoop voor je dat ie je net zo goed bevalt!
Wow goede review en goede vragen.
Bedankt,