€ 108,- bij Proshop.nl

MikroTik RB962UiGS-5HacT2HnT hAP ac Review

aequitas
7 mei 2017, laatste update op 7 mei 2017, 3.067 views

MikroTik RB962UiGS-5HacT2HnT hAP ac

De hAP ac is ondanks zijn simpel en sober uiterlijk een prima router/AP met uitgebreide features en mogelijkheden.

Pluspunten

• Goede WiFI
  • Veelzijdig RouterOS
  • Stabiel

Minpunten

• Weinig Flash geheugen

Ik ben deze router aan het inrichten om mijn huidige RB2011UiAS-2HnD-IN te vervangen. Wat dat betreft is het een waardige vervanger op twee puntjes na: minder poorten en beperkte MetaRouter (hieronder meer).

De hAP ac valt in de 'nieuwe' serie van Mikrotik producten die een 'naam' hebben ipv. alleen de typeaanduiding. Hoewel dit ze makkelijker uitspreekbaar maakt geeft de typeaanduiding goed aan wat je in huis haalt: RB962UiGS-5HacT2HnT

- 6 gigabit poorten
- 2 individuele wireless interfaces
- USB host
- SFP (bv. glasvezel)
- High power 5GHz en 2.4Ghz AC en B/G/N met elk 3 chains (MIMO)

(bron: https://wiki.mikrotik.com..._for_RouterBOARD_products)

Ik heb weer voor een Mikrotik gekozen omdat het OS (RouterOS) meer biedt dan de standard consumer routers (VPN, IPsec, Vlans, firewall, IPv6, BGP, niks is te gek) maar toch een stuk betaalbaarder zijn dan de professionele. Je krijgt tegenwoordig standaard bij elke Mikrotik router een onbeperkte licentie op een full featured RouterOS (vroeger moest je na een paar updates vernieuwen).
Het OS biedt een prima CLI, Web interface and management app (WinBox (via Wine op OSX)) die beter gefocust is dan bv een OpenWRT of andere Linux variant.
Een minpunt van RouterOS, het is closed source. Hoewel je aan alles voelt dat het onder water Linux is krijg je geen toegang tot die laag.

Dat brengt ons bij de MetaRouter feature. Dit is een soort van VM voor router firmware. Hierdoor kan je binnen RouterOS ook OpenWRT, DD-WRT, oid. draaien en aan het netwerk blootstellen. De RB2011 had hiervoor 256MB aan Flash geheugen ter beschikking. De wAP ac biedt slechts 16MB waardoor de mogelijkheden heel beperkt zijn.

De router is bij mij in het midden van een betonnen rijtjeshuis geplaatst (meterkast bij trapopening). Hierbij levert de router een dekking over het hele huis tot in de tuin. Op 2 meter afstand van de router kan je makkelijk de hoogste ac snelheden halen (Macbook Pro). Dit zakt natuurlijk redelijk in naarmate je verder komt, maar nergens teleurstellend. Het is (zoals bij elke router) wel van belang waar je de router positioneert (hoek van de antennes) en de omgeving (weg van metaal/draden).

Als je de router van binnen bekijkt (sorry vergeten fotos te maken) dan zie je dat beide antenne drietallen slim geplaatst zijn voor een uitstekende dekking. Wil je er toch meer uit halen dan vindt je op de printplaat uFL connectors om externe antennes toe te voegen.

Heb jij ook een MikroTik RB962UiGS-5HacT2HnT hAP ac?

Bedankt voor je review. Gebruik je deze router toevallig ook voor een glasvezel aansluiting? Werkte het out of the box? Tevens zojuist deze router besteld dus ben benieuwd of het lukt om de boel te installeren.
Nee helaas hebben we hier nog alleen Ziggo en ADSL.

Er zit een SFP slot in de router. Deze zou afhankelijk van je provider gebruikt kunnen worden om direct glasvezel op aan te sluiten. Hier moet je nog wel een SFP glas adapter voor hebben.
Ik ben van plan deze router aan te schaffen en deze net zoals jou in de meterkast te plaatsen.

Je zegt dat het van belang is waar je de router positioneert vanwege de hoek van de antenne's. Heb je een idee naar welke kant van de router deze antenne's richten en hoe je de router dus het beste kunt plaatsen?

Mijn huidige router (met externe antenne's) hangt namelijk aan een betonnen muur, die gericht staat richting de rest van het huis en dus heb ik de antenne's altijd omhoog staan, naar achteren lukt namelijk niet omdat de muur dat blokkeert. Met deze router zou dat dus wel moeten kunnen, als ik de router op de juiste manier plaats / ophang, gericht naar de rest van het huis.

[Reactie gewijzigd door Mibosa op 26 juli 2024 06:55]

Ik heb niet direct een advies, maar als je de router openmaakt of een foto van binnen hebt (zoals hier http://blog.quindorian.or...ik-hap-ac-and-great.html/) dan zie je hoe de antennes gericht zijn. Gewoon proberen zou ik zeggen. Bij mij kwam het plekje wat ik had goed uit, maar kan zijn dat je hem net een kwartslag zou moeten draaien om beter bereik richting je woonkamer te hebben (met draaibare antennes is dat net wat makkelijker, want dan hoef je niet de hele kast te draaien). Soms heeft mikrotik een uitdraai van de antennediagram op hun productpagina's, dan is het helemaal makkelijk te bepalen. Helaas bij dit model niet :(
Dank je. Een kwestie van proberen dus.

Opzich zal het niet heel gek veel uit moeten maken waar ze heen richten, maar ik doe het liever in één keer goed zodat ik in de toekomst niet weer de boel hoef te verplaatsen. :P