Lenovo ThinkPad T450 (20BV003TMH) Review

Lucb1e
26 april 2017, laatste update op 26 april 2017, 1.224 views

Lenovo ThinkPad T450 (20BV003TMH)

Voor werk is het wel oké: speakers gebruik je niet veel, je hebt waarschijnlijk een extern toetsenbord waardoor je de numpad niet mist en het trackpoint niet in de weg zit, enz. Maar het blijft op veel manieren wel in gebreken, dus in het algemeen niet aan te bevelen.

Pluspunten

• Tweede batterij is briljant
  • Batterijduur is goed
  • Licht en makkelijk mee te nemen
  • Mat scherm
  • Toetsenbordverlichting
  • Touchpad zit niet in de weg bij het typen
  • Speakers kunnen erg hard (kwam ik per ongeluk achter)
  • Compatible met Linux

Minpunten

• Speakers zijn erg slecht
  • 1600x900 is klein als je 1920x1080 gewend bent
  • Trackpoint zit in de weg bij het typen
  • Vrij trage CPU
  • Geen LED voor caps lock, opladen of disk access
  • Ik mis de knoppen pause, menu, sysrq en vorig/volgend nummer. En er zit geen break en scroll lock op, maar die gebruik ik niet.
  • De pageup en pagedown zitten in de weg
  • Schermhelderheid is matig

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb deze laptop van mijn werk gekregen.
  • Er zit een vijfde generatie Intel i5 in die 2 cores heeft die per core slechter presteert dan de derde generatie Intel i7 die in mijn privélaptop zit, en de i7 heeft ook nog eens twee keer zo veel CPU cores.
  • Het heeft 16GB RAM (waarschijnlijk geüpgrade door het bedrijf) wat wel erg fijn is.
  • Een 256GB SSD heb ik privé ook en is daar wat krap, maar omdat dit voor het werk is staat de meeste data toch op een server en is dat geen probleem.
  • De geluidskwaliteit is ronduit slecht. Wanneer je de laptop ondersteboven houdt, klinkt het nog ergens naar, maar als het gewoon op tafel staat of op schoot zit, klinkt het helemaal nergens naar. Is dit soms de Australische variant?
  • Ik mis een sysrq knop, druk steeds printscreen in wanneer ik de menuknop probeer te gebruiken, kan geen pause knop vinden, en mis mediatoetsen voor vorig/volgend muzieknummer. De pageup en pagedown knoppen zijn ook een beetje ongelukkig geplaatst en druk ik regelmatig in bij het proberen naar links of rechts te gaan. Gelukkig heeft de beneden-knop een nokje en gaat het meestal goed.
  • Linux werkt erop out of the box. Ik weet het niet meer precies, maar ik dacht dat alles met Debian Stretch in één keer goed ging.
  • Op kantoor heb ik een extern toetsenbord dus zit het trackpoint niet in de weg, maar onderweg zit het regelmatig in de weg. Onderweg is het ook lastig om het er vanaf te halen zonder het kwijt te raken...
  • Het touchpad is een beetje wazig en echt wennen. Erg fijn vind ik het niet, maar ik ken ook iemand die juist zijn touchpad gaat vervangen met een van deze omdat hij deze zo fijn vindt. Het is dus persoonlijk.
  • Een LED voor caps lock is geen overbodige luxe als je een disk encryptie wachtwoord in wil vullen en je niet weet of caps lock aan staat. Of als je wil weten of je systeem even hangt, of dat er een kernel panic is. Of als je gewoon wil weten of je caps lock per ongeluk geraakt hebt zonder iets te moeten typen als test.
  • Ik mis een numpad, maar dat ligt natuurlijk aan de grootte van deze laptop.
  • Een 1600x900 scherm is toch redelijk krap wanneer je een 15.6" 1920x1080 gewend bent. Maar 14" maakt het wel weer portable.
  • De batterijduur is goed, wat niet gek is als er geen videokaart in zit en een erg trage CPU. Twee batterijen zodat je er een kan wisselen zonder opnieuw op te starten vind ik echt een slim idee, al heb ik het nog niet nodig gehad.
Conclusie: koop iets anders. Het is wel net voldoende, maar de prijs is veel te hoog voor alle minpunten.

Sommige dingen zijn misschien lastig: gewicht, prestaties en accuduur zijn een "kies 2" gevalletje (bijvoorbeeld: je kan een snelle hebben met lange accuduur, maar dat zal een zware batterij zijn). Maar een scherm dat niet erg helder is, zeer slechte speakers en missende knoppen zijn objectieve dingen die niet persoonlijke voorkeur zijn. Niet iedereen zal de sysrq gebruiken, maar ze hadden het wel onder een fn kunnen stoppen en dan is iedereen blij.

Heb jij ook een Lenovo ThinkPad T450 (20BV003TMH)?

Ik heb geen ervaring met de t450, maar heb zelf een t430s, hier kan je de trackpad gewoon uitzetten. Tevens zijn hogere resolutieschermen, snellere cpu's en grotere ssd's gewoon een config optie op de t450 (of de t460, het huidige model).

Ik werk nu op een Macbook, maar dat toetsenbord haalt het, voor mij, bij lange na niet met dat van de Thinkpad. Dat is denk ik een van de fijnste laptop keyboards waar ik ooit op getypt heb :)

Wat betreft speakers en SysReq ben ik het met je eens, die horen gewoon in orde te zijn! :)

[Reactie gewijzigd door borft op 23 juli 2024 00:28]