Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Een telefoon om verliefd op te worden...
[img]sZI99C9m[/img]
• Stabiliteit en betrouwbaarheid
• Camera
• Prijs
• AKG-oortjes
Bijna twee weken heb ik de nieuwe Samsung Galaxy S8 mogen testen, de bevindingen van deze weken zijn verwoord in deze review. Even ter informatie, mijn vorige telefoon was een Galaxy S7 en ik heb meerdere iPhones gehad, hier wordt (bewust en onbewust) mee vergeleken. Ik wens jullie veel plezier bij het lezen van deze review en ik hoop dat het helpt bij de aankoopbeslissing van een nieuwe telefoon.
Inhoud doos
• AKG oortjes
• Rubberen opzetstukjes voor oortjes
• Boekjes
Features
De nieuwe Galaxy S8 beschikt over veel features, de meest opvallende en de voor mij meest belangrijkste zijn hieronder genoteerd.
USB-C-poort
Een van de voordelen van USB-C is dat er geen verschil is tussen de boven- en onderkant, verkeerd de kabel inpluggen is daarmee verleden tijd. De snelheid van het overzetten van data is verbeterd en dit komt goed van pas als je vaak video’s in 4K schiet of snel je vakantie kiekjes wil overzetten.
Bluetooth 5
‘’Verdubbelde snelheid en vier keer het bereik in vergelijking met de vorige Bluetooth versie.’’ Dat klinkt als muziek in de oren, helaas heb ik dit in de korte tijd niet kunnen testen. Wanneer ik dit op de proef heb kunnen stellen zal ik mijn ervaringen delen. Een bijkomend voordeel van Bluetooth 5 is dat twee apparaten tegelijk aangestuurd kunnen worden.
Soft Key with pressure sensor
[img]UFQS5RVO[/img]
De Soft Key op de Galaxy S8 valt in mijn ogen een beetje tegen. Als we het vergelijken met een iPhone 7 geeft de ‘knop’ minder duidelijke feedback. Waarbij de iPhone 7 het idee geeft dat daadwerkelijk een knop ingedrukt wordt onderbreekt dit bij de Galaxy S8.
Bixby
Bixby heeft mij niet kunnen overtuigen om dagelijks te gebruiken. Het nut van de persoonlijke assistente ontbreekt, echter kan dit veranderen wanneer Bixby met spraakbesturing in Nederland uitkomt. Bij het Galaxy Unpacked event werd gedemonstreerd dat Bixby Vision plaatsen, wijnen en afbeeldingen kan herkennen. Hieronder een voorbeeld van een fles wijn welke herkend is door Bixby Vision. De fles wijn is herkend, enkel is de getoonde informatie karig te noemen. Bij twee andere flessen was dit ook het geval. Apart is dat bij het handmatig zoeken op de Vivino website er meer informatie over de wijn te vinden is, zoals het land van herkomst.
[img=620]QbItaI1R[/img]
Bereik
Het bereik van de Galaxy S8 is goed en dit is mede te danken aan het snelle schakelen tussen netwerken. Waar mijn Galaxy S7 moeite had met schakelen tussen netwerken, heeft de Galaxy S8 hier geen enkel probleem mee. Dit zorgt voor een fijne gebruikservaring bij het browsen op internet en het scrollen door Sociale Media.
Accuduur
De Galaxy S8 gaat met intensief gebruik makkelijk een dag mee. Hierbij laat ik de telefoon synchroniseren, maak foto’s, gebruik af en toe de zaklamp en de helderheid staat op automatisch. Van de energiebesparingsopties heb ik geen gebruik gemaakt, en dat is een goed teken. Een screen on time van 4 uur is realistisch en waarschijnlijk is langer mogelijk. Helaas heb ik dit niet volledig kunnen testen. De accuduur van de S8 is in mijn ogen net iets beter dan die van de S7.
Gebruiksgemak
Het eerste wat in me opkomt bij gebruiksgemak is de ontgrendeling van de telefoon. De irisscanner en de gezichtsherkenning werken snel. In sommige gevallen had ik geen tijd om het tweede woord van een WhatsApp notificatie te lezen, de reden hiervan is dat de telefoon direct ontgrendelde. Dit duidt op een zeer snelle werking, wanneer je de notificatie wil lezen hou je gewoon een vinger op het scherm en sleep je de notificatie naar beneden. Ook kun je naast de gezichtsherkenning een vingerafdruk en een pincode instellen. Hierdoor is de telefoon op velen manieren te ontgrendelen en dit zorgt in mijn ogen voor een stukje gebruiksgemak. Naast de ontgrendelingsmethodes is de indeling van de telefoon logisch en zijn instellingen makkelijk te vinden.
Scherm
[img]kgj3bnDe[/img]
De Galaxy S8 beschikt over een prachtig langwerpig scherm met rondingen. De verhouding van het scherm is 18.5 : 9 en Samsung noemt dit ook wel Immersive Viewing. Er kan gekozen worden uit de volgende resoluties: 720x1480, 2220x1080 en 2960x1440. De resolutie waar ik het meest gebruik van gemaakt heb is de middelste, Full HD+. Zelf zie ik bijna geen verschil met de hoogste resolutie en dit zorgt tevens voor een langere accuduur.
[img]x6HarWPL[/img]
‘Wauw, die kleuren’ is een argument wat ik meerde malen gehoord heb bij het laten zien van de bovenstaande foto. De kleuren springen uit het scherm en zoals we gewend zijn van AMOLED is zwart echt zwart, en dat blijf ik mooi vinden. De maximale helderheid van de Galaxy S8 is zeer goed, in de volle zon is het scherm prima af te lezen. Ook kan de helderheid heel laag, dit is prettig voor de ogen in donkere ruimtes.
Design
[img]Rib1qH4R[/img]
[img]BB0EZ3dH[/img]
Het design van de Galaxy S8 is indrukwekkend dit komt vooral door de smalle bezels. Het lijkt erop dat het glas doorloopt in de metalen behuizing, de afwerking is zeer goed. Ook is de bouwkwaliteit goed te noemen, de telefoon voelt solide en ‘premium’ aan. Het scherm is gemaakt van de nieuwste versie Gorilla Glass, namelijk versie 5. Dit is zeker nodig want de telefoon bestaat voor het grootste deel uit glas. Ik heb mijn twijfels of het scherm van de telefoon een val op de stoep zal overleven, maar welk vlaggenschip zou dit wel overleven?
Stabiliteit en betrouwbaarheid
In de testperiode is de telefoon geen enkele keer gecrasht of vastgelopen. Ook loopt de batterij lineaire leeg en is het bereik goed te noemen, dit betekend voor mij dat de telefoon stabiel is en daarmee betrouwbaar.
Camera
[img]cuNBS3fm[/img]
De foto’s hieronder zijn gemaakt met de achter camera van Galaxy S8. De kwaliteit is zeer goed, zelfs bij weinig licht. In vergelijking met de Galaxy S7 heb ik het gevoel dat de S8 net iets betere foto’s maakt in alle omstandigheden. Maar om enkel over te stappen van een S7 naar een S8 vanwege de achter camera is in mijn ogen een beetje onzin, dit omdat de S7 ook prachtige foto’s schiet. Alle foto’s van de S8 in deze review zijn geschoten met de S7.
[img]pg8miKVZ[/img]
[img]2ulNgEEC[/img]
[img]vMvri1l7[/img]
[img]onsQhALK[/img]
De kwaliteit van de voor camera is het meest verbeterd in vergelijking met de Galaxy S7. Er is een groot verschil in kwaliteit en dit komt hoogstwaarschijnlijk door de verhoogde resolutie en de autofocus. Als je veel geeft om de kwaliteit van selfies dan is de S8 zeker een grootte vooruitgang, voor sommige kan dit een reden zijn om over te stappen.
Video
De video kwaliteit is net zoals de kwaliteit van de foto's zeer goed, als je mooie video's wil maken ben je met de S8 aan het goede adres. Zelf miste ik een aantal instellingen zoals de FPS bij een slow motion video. Hieronder een voorbeeld van een slow motion video gefilmd met de Galaxy S8.
Prijs
De prijs van de Galaxy S8 is aan de hoge kant, de prijs bij publicatie was 799. Dit doet mij denken aan de prijsstrategie premium-pricing. Ondanks dat de telefoon tal van voordelen biedt zal de prijs de factor zijn die veel consumenten doet afschrikken. Zodra de telefoon een tijdje op de markt is zal hoogstwaarschijnlijk de prijs dalen en wordt de telefoon toegankelijker voor een groter publiek. Tot die tijd is de nieuwe Galaxy S8 weggelegd voor mensen die bereidt zijn diep in de buidel te tasten.
De door AKG afgestelde oortjes
[img]8N3wZn6K[/img]
De Samsung Galaxy S8 wordt standaard geleverd met oordopjes die afgesteld zijn door AKG. De oordopjes zijn een tussenvorm van normale oordopjes en in ears. Ze hebben het comfort van normale oordopjes met de voordelen van in ears. De tonen klinken natuurlijk en de bas is zeer goed te noemen. In vergelijking met Apple oortjes lijkt het dat deze oortjes minder omgevingsgeluid doorlaten, wat een positief effect heeft op de gehele ervaring. Een bijkomend voordeel is dat de kabel gevlochten is en daardoor raakt deze minder snel in de knoop. Zelf ben ik altijd fan van Apple oortjes maar voor het eerst ruil ik ze in voor deze AKG-oordopjes.
De nieuwe Samsung Galaxy S8 is een snelle, luxueuze, betrouwbare telefoon met een lange adem. Als ik de telefoon een cijfer zou moeten geven dan krijgt hij van mij een 8.5. Nu denk je misschien, wat had de S8 moeten hebben om een 9 of 10 te krijgen. Zelf had ik een vingerafdrukscanner in het scherm handig gevonden. Eerlijk is eerlijk, als je een telefoon met een Wauw-effect wil, ga dan zeker voor de nieuwe SGalaxy S8. Ik heb namelijk veel complimenten gehad over het futuristische design, en dat zullen niet de laatste zijn
Wanneer ik de telefoon langer in gebruik heb kan ik meer in detail treden over bepaalde onderwerpen. Mis je onderwerpen of details in deze review? Schroom dan niet om te vragen naar mijn ervaringen met de Galaxy S8
Update 5-5-2017: Inhoud doos, statistieken over de batterij volgen.