Wacom Bamboo Fun M Pen & Touch Review

Inktvisje
8 december 2009, laatste update op 8 december 2009, 8.147 views

Wacom Bamboo Fun M Pen & Touch

Ik was al een tijdje aan het azen op een pentablet en na een tijdje sparen ongeveer 2 weken geleden de wacom bamboo fun pen & touch gekocht bij de mediamarkt in Enschede.
De verpakking
Wat al direct opviel was dat de tablet in een naar verhouding bijzonder grote doos zit (ongeveer 2 keer zo groot in oppervlakte en een centimeter of 8 hoog). De doos zelf is een simpele, doch stevige zwarte kartonnen doos. Eromheen zit een kleurrijke "sleeve" met een foto van de tablet op de voorkant en door plaatjes geïllustreerde beschrijvingen van de functies.
In de doos vind je de tablet in een schuimzak, alsmede de pen in een soort plastic kokertje en niet te vergeten een mapje met de driver-cd en instructieboekje.
Op de cd staat...

Pluspunten

• Pen Functies
  • Formaat
  • Vormgeving
  • Meegeleverde software
  • Ondersteuning voor besturingssystemen
  • Prijs?

Minpunten

• Slechte implementatie multi-touch
  • Hier en daar iets mindere bouwkwaliteit
  • Prijs?

De verpakking
Op de cd staat overigens alleen het broodnodige, namelijk de driver en het configuratie programma ervoor. Voor de meegeleverde programma's (o.a. ArtRage en Photoshop Elements) word je doorverwezen naar de site van Wacom.

De tablet
De tablet zelf is simpel vormgegeven, het actieve gebied is ongeveer het formaat a5, alleen dan in 16:10 verhouding zodat je er beter mee kunt werken met de huidige breedbeeldschermen. Diegenen die zichzelf niet kunnen prijzen met een mooi breedbeeldscherm, of een 16:9 variant hebben hoeven echter niet te treuren, via de meegeleverde drivers is die verhouding van de tablet tot je beeldscherm volledig te configureren. Desgewenst kunnen delen van het actieve gebied inactief worden gemaakt zodat de verhouding van het actieve gebied gelijk is aan die van je beeldscherm. Het actieve gebied is zo gemaakt dat het bijna het zelfde voelt als papier, erg prettig vind ik bij gebruikt met de pen. De bouwkwaliteit van de tablet is goed, hoewel er een paar kiertjes hier en daar zitten is het een bijzander stevig geheel, ik ben dan ook niet bang om deze mee te nemen in mijn tas.
Aan de linkerkant (de rechterkant indien de tablet is ingesteld op linkshandig gebruik) van het actieve gebied bevinden zich 4 knoppen die wederom via de drivers volledig instelbaar zijn. Tussen knop 2 en 3 bevind zich een "lichtstreep" die als de tablet aan staat zacht wit licht geeft. Als de pen in de buurt van het actieve gebied komt kleurt de strip fel wit en als je met je vingers gaat werken kleurt hij oranje. Dit brengt mij meteen bij het volgende gedeelte van mijn review:

Gebruik door middel van je vingers
Nieuw bij deze generatie van de bamboo's is de mogelijkheid om de muis met je vinger te besturen en door middel van multi-touch met meerdere vingers tegelijk gebaren te maken voor bepaalde acties. Dit is ook meteen de slechtste eigenschap van de tablet naar mijn mening. Hoewel de "papieren" ondergrond voor pen-invoer geweldig is, is het werkelijk een ramp voor je vingers. Het oppervlak is veel te stroef om goed overheen te kunne glijden en reageert bovendien slecht op je vingers. Dat wacom er dan allerlei mooie gebaren in de driver heeft gestopt die eigenlijk best goed zouden hebben gewerkt doet er dan niet meer toe. In theorie had het heel mooi kunnen zijn, de praktijk leert echter anders.

De pen
De pen ligt lekker in de hand en de dubbele knop die erop zit (een soort wipwap eigenlijk) zit op een fijne plek. Ook hier is de afwerking matig, er zitten duidelijk lijnen in het plastic, echter hier merk je niets van tijdens het "pennen", je kijkt immers toch naar je scherm en niet naar je pen. Dat het knopje zelf ook een beetje wiebelig is valt ook goed mee te leven, of dit nou de bedoeling is geweest in het ontwerp is me niet duidelijk want de knop voelt wel stevig aan.
De punt van de pen is een staafje van vervangbaar kunststof (er worden er 4 meegeleverd) en de achterkant is een gum (dit werkt ook daadwerkelijk zo in de meeste programma's), dze is echter niet vervangbaar.
Schrijven ermee vereist wat gewenning maar is daadwerkelijk een genot, de pen reageert goed op druk (hij heeft 1024 drukniveau's, twee keer zoveel als de vorige generatie) en ik heb tot nog toe geen problemen gehad dat de pen dacht dat hij ergens anders was op de tablet.

Hoewel Wacom geen echte concurrentie heeft, hebben ze toch weer een mooi product op de markt gezet. De prijs is niet mis, maar daar krijg je ook wel wat voor (in verhouding met de professionelere tablets is dit model eigenlijk nog bijzonder goedkoop). De implementatie van multi-touch is echter niet goed geslaagd, maar als je hem zoals ik voornamelijk om de pen wil gebruiken kan ik je hem van harte aanraden.

Heb jij ook een Wacom Bamboo Fun M Pen & Touch?

Anoniem: 142377 8 december 2009 23:20
leuke review.

wat ik mij nou al tijden afvraag, maar waar ik gewoonweg niet de tijd voor heb, die in een winkel te stellen, is of deze tablet nu ook te gebruiken zijn voor het maken van schetsen, tekeningen en/of (voornamelijk voor mij van toepassing) webdesign.

Ik heb altijd in P/Shop mijn site-templates gemaakt, maar ik wil wel eens af van de 'standaard' schetsen, en mijn vingers de vrije loop laten, zodat ik tot in detail een mooie template kan ontwikkelen, puur vanuit mijn eigen gevoel.

Zou je mij dat kunnen uitleggen?

Alvast dank.
dat gaat zeker lukken, zelf gebruik ik hem ook voornamelijk om in photoshop mee te tekenen, je kan dan dmv de druk die je op de tablet uitoefent verschillende eigenschappen van je brush aanpassen (bijv diameter, opacity of flow, of alledrie)
Kleine opmerking, een afbeelding van het product was mooi geweest.
Nu weten de meeste mensen wel waar ze naar op zoek zijn, en hoe het er uit ziet, maar een afbeelding is altijd handig.

Ik was vooral benieuwd naar de multi-touch eigenschappen van dit product.
Je geeft aan dat dit niet erg soepel werkt op het tablet. Erg jammer, maar dan denk ik dat ik toch nog even wacht op de volgende generatie.
Mooie review, bedankt!
Ik snap een ding van je review niet, je zegt dat het een A5 formaat in 16:10 verhouding is, maar volgens de Wacom site is zijn de afmetingen voor de Medium, waar je review onder staat, 337 mm x 223 mm en zou dus A4 (296 mm x 210 mm) moeten zijn. De Small is 248 mm x 176 mm waar A5 (210 mm x 148 mm) in valt.

Dus wat is het? :)
in eerste instantie dacht ik dat je idd gelijk had 8)7
echter het hele 'ding' is zo groot, maar het gebied dat je daadwerkelijk gebruikt om op te tekenen is toch maar net iets groter dan een a5-je

[Reactie gewijzigd door Inktvisje op 25 juli 2024 21:00]

Anoniem: 20909 31 maart 2010 15:28
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de problemen die jij aangeeft bij het gebruik van de vingers zelf niet ervaar. Het oppervlak voelt bij mij glad aan. Het multi-touch met 2 vingers werkt prima. Je draait bijvoorbeeld makkelijk een foto ermee.
Dit is mijn eerste review, opbouwende kritiek wordt bijzonder gewaardeerd :)
mischien dat het stom klinkt maar werkt multitouch wel met windows vista ?
ik heb het vage vermoeden dat het slecht functioneerde vanwege de gebruikte O/s

ik heb zelf een Wacom bamboo pen & touch en daarbij werkte de multi touch functie zonder problemen
op windows 7