Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Linksys Velop Mesh WiFi System - Triple Pack Review

+3
ceesietopcTestpanel 9 april 2017, laatste update op 2 mei 2017, 2.499 views

Linksys Velop Mesh WiFi System - Triple Pack (Testpanel)

Stijlvol, effectief product dat duidelijk is ontworpen met één doelgroep in het hoofd: grote huishoudens met een flink inkomen, maar zonder technische expertise. Instellen is een fluitje van een cent, en de performance meer dan toereikend. Klein nadeel: het systeem fungeert als een black box en neemt alles uit handen.

Pluspunten

  • Prachtig ontwerp
  • Kinderlijk eenvoudige installatie
  • Goede prestaties
  • Mogelijkheid tot verbinden van nodes met kabel

Minpunten

  • Beheren kan enkel via de app
  • Geen mogelijkheid tot wandmontage
  • Duur
  • "Black box"

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beheerbaarheid Score: 3
WLAN-bereik Score: 5
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 2
Ondersteuning Score: 3


In het teken van de Linksys Velop actie heb ik de mogelijkheid gehad om deze set routers voor enige tijd te testen in mijn studentenhuis. Dank aan Tweakers en Linksys voor deze leuke kans!

De set is momenteel nog in gebruik, dus het kan zijn dat er nog wat kleine dingen veranderen de komende dagen. Voel je vrij om vragen te stellen: zolang ik nog experimenten uit kan voeren, doe ik het graag! ;)

Changelog
  • 10 april 2017 - Ervaringen met Linksys support toegevoegd.
  • 11 april 2017 - GIF van de unboxing toegevoegd.

Testomgeving

Linksys leunt voor de promotie van dit nieuwe mesh systeem sterk op de belofte dat je tot in elk hoekje van je huis goed internet hebt. Vandaar dat ik deze review aftrap met een kleine beschrijving van de testomgeving: het prachtige studentenhuis “Pinohuis”, waar ik al samen met acht andere studenten woon.

In totaal zijn er negen slaapkamers in huis, verdeeld over drie verdiepingen. Daarnaast zijn er enkele gemeenschappelijke en gedeelde ruimtes, namelijk een woonkamer, keuken, dakterras, twee wc’s en twee badkamers. Naast iedereen z’n laptops en telefoons is er ook een flink aantal Chromecasts aanwezig. Kijkende naar waar het internet voor gebruikt wordt, kunnen we zeggen dat er soms wat gegamed wordt, maar met name veel gestreamed: Netflix, PopcornTime en Spotify zijn erg populair.

Onderstaande afbeeldingen geven iets meer informatie over het huis en haar indeling.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWtwL39jleZCfD.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWtwL3ZuKMfpYp.jpeg

Negen huisgenoten in een vrij groot huis zorgt ervoor dat goed internet aanleggen niet makkelijk is. Met name de dikke muur tussen de keuken en woonkamer gooit roet in het eten. Als vergelijkingsmateriaal kijken we eerst even kort naar de huidige stand van zaken, waarin we drie devices gebruiken voor de Wi-Fi:
  • Zyxel (VMG8324-B10A) router geleverd door provider Tweak (1Gbit). Staat in de gang, waar de glasvezel binnenkomt (afgebeeld met het getal 1).
  • Linksys (E4200) router op de eerste verdieping (afgebeeld met het getal 2), ooit gekocht voor gebruik met het modem van een eerdere provider. Zelfde SSID als bovenstaand. Geplaatst omdat huisgenoten op de bovenste verdieping klaagden.
  • TP-Link Repeater (TL-WA854RE) in de woonkamer (afgebeeld met het getal 3), met een eigen SSID. Recent geplaatst omdat de woonkamer praktisch één grote deadspot was, heel onhandig tijdens PinoOffice.
Ondanks deze drie componenten kan de huidige performance als ondermaats worden beschreven. Alleen de ruimtes direct naast de access points behalen hoge snelheden (>60Mbps down). De woonkamer is echt een probleemgeval, met nog geen 20Mbps down. Belangrijker dan de lage snelheden is echter de instabiliteit: op de meest willekeurige momenten is het internet traag of tijdelijk niet bruikbaar. Het netwerk van de repeater kregen we tijdens een test met enkele apparaten tegelijk zelfs zover dat het internet volledig verdween.

Ingebruikname

Bij het in gebruik nemen van de Linksys Velop set wordt de gebruiker flink bij de hand genomen. Een speciale app loodst je door de verschillende stappen in het proces heen. Als Tweaker is het even wennen om zoiets op je telefoon te doen, maar voor de leek is het wellicht een stuk logischer dan een serie getallen intypen in je browser en dan de instructies opvolgen op een website.

Om te testen of dit nou echt zo makkelijker was als beloofd wordt door Linksys, is dit deel van het proces uitgevoerd door één van mijn huisgenoten die, naar eigen zeggen, absoluut niet technisch onderlegd is. Onderstaande foto’s geven een goed beeld van de verschillende stappen die bij het proces komen kijken.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CXVN01GSbTbkFe.gif
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkcoR79dy8hd.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkc36khwJ5xW.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkc1ZbzCOFMo.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkc25OwaScUt.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkcfAIHIjmKV.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkc2HQr3idOQ.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkc3SoU41RKC.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvkc1Q6hErLaE.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvvO30jpxvtkZ.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvvO11UMAOytc.jpeg
Enkele punten wil ik even aanstippen:
  • De Linksys set gaat er vanuit dat je een Android of Apple device hebt met een werkende internetverbinding. De app die je moet installeren is ongeveer 55MB (voor zowel Android als Apple). Hoewel ik er vanuit ga dat de meeste mensen die deze set aanschaffen al een goede internetverbinding hebben, ga je deze set dus niet kunnen instellen als je nog geen Wi-Fi access point hebt, geen databundel of een Windows Phone.
  • Je moet een account aanmaken bij Linksys. Vraag van mijn huisgenoot: “Zit er een inlogcode bij?” Geen gekke reactie, aangezien het niet direct logisch is dat het instellen van een router “via de cloud” moet lopen.
  • De wizard vraagt expliciet naar of er een router en een modem staan, of een router/modem combinatie. In eerste instantie hebben we geprobeerd om het Zyxel apparaat helemaal niet te gebruiken. Tweak staat dit toe, zoals hier beschreven. Het lijkt er echter op dat de Linksys set dit niet ondersteund: handmatige configuratie van VLANs is onmogelijk. De Zyxel set zit er nu dus nog steeds tussen, wat eigenlijk zonde is.
  • Wat opvalt is dat sommige van de stappen vrij lang duren: enkele minuten. Voor de gemiddelde Tweaker wellicht wat vervelend, omdat je niet absoluut geen inzicht hebt in waar het apparaat mee bezig is.
Er was eigenlijk slechts één kleine hobbel in de weg tijdens de installatie: bij het instellen van de eerste node wordt je gevraagd verbinding te maken met het Wi-Fi netwerk van het access point. De gegevens hiervoor staan op de onderkant van de node. Later in het proces ging er iets mis (gerelateerd aan het VLAN verhaal), waardoor we een stuk opnieuw moesten doen. De app nam echter aan dat we nog steeds verbonden waren met het Wi-Fi netwerk van de node, waardoor we oneindig konden wachten… een kleine flaw in de app.

Het toevoegen van nieuwe nodes ging erg vloeiend. Onderstaande afbeeldingen geven weer inzicht in de stappen. Er moest een klein beetje geïmproviseerd worden om alle nodes een plekje te geven, want er is geen enkele mogelijkheid om een node aan een muur te monteren. Gemiste kans! Voor de volledigheid: de locaties van de nodes zijn hetzelfde gehouden als in de oude situatie.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvvO3c2Ai48Fg.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvvOgPGnvuYx7.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvvO2UjnZRnj0.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvvO3uG7D3M6A.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvvO1wg7KICSh.jpeg

Omdat een eerste test liet zien dat de snelheid aan de rechterkant van het huis ondermaats was (zie de tabel onderaan deze review), is er uiteindelijk besloten om één van de toegevoegde nodes met een ethernetkabel te verbinden met de master node. Dit had grote impact op de behaalde performance. In de rest van deze review gaan we uit van de situatie met ethernet "backhaul". Het configureren hiervan was trouwens kinderspel: de node draadloos instellen, stekker eruit, kabel tussen de twee nodes, stekker erin. Erg goed gedaan door Linksys!

Ontwerp

Eerlijk is eerlijk: de nodes zijn prachtig. Linksys moedigt je aan om de nodes op open plekken neer te zetten, en houdt er dus rekening mee dat de hardware dagelijks zichtbaar zal zijn. Het ontwerp is stijlvol en niet storend: er is slechts één lampje aanwezig en dat is flink diffuus. Ook knippert dit lampje niet met de activiteit van de gebruikers, maar geeft het slechts de status aan. Qua kabelmanagement zit er een handig oog aan de onderkant om de kabels door naar buiten te leiden.

Als je de nodes niet in het zicht wil hebben, zijn ze wat minder praktisch. Er zitten ventilatieroosters aan twee van de vier zijdes, en er is geen mogelijkheid tot wandmontage.

Zo'n ontwerp verdient nog wat extra mooie plaatjes:
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvFw1ZkaqbGFT.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvFwcXV4ZXSBF.jpeghttps://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWvFw199xtVKWQ.jpeg

Prestaties

Bereik en snelheid
Het meten van de performance was niet triviaal. Er waren grote verschillen tussen verschillende devices, en ook was de performance niet erg constant. Het maakt nog steeds enorm veel uit met welke node je verbinding hebt en op welke band. Er is weinig in te stellen aan de nodes, dus dit soort factoren waren bij het meten niet goed uit te sluiten. Dit is natuurlijk ook een beetje de bedoeling: het slimme mesh netwerk bepaalt zelf welk apparaat het best op welke manier verbonden kan zijn. Vandaar dat we bij het meten een beetje pragmatisch zijn geweest: we doen meerdere keren een test per ruimte, met dezelfde device, en kijken of we de trend kunnen vangen in getallen.

Onderstaande grafieken tonen de behaalde performance in de oude (Pre-Velop) en nieuwe (Velop) situatie. Zoals eerder genoemd zijn twee van de nodes verbonden met een ethernet kabel. De grafieken tonen de snelheden als gerapporteerd door de Speedtest app van Ookla, gebruikt op een Samsung Galaxy S6 Edge. Alle metingen zijn te vinden in de tabel onderaan deze review, en een interactieve versie van de grafieken is hier te vinden.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWfRX1r9MxV3yD.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWfRX4uXc1Btnq.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CWfRX450e9osw8.png
De toename in performance is op papier in elke ruimte significant. In de praktijk wordt dit iets anders ervaren: er is weinig merkbaar van de toename in snelheid, behalve op de plekken waar het internet eerst echt slecht was, zoals in de woonkamer en op het dakterras. Dit is logisch: je hebt niet altijd >150Mbps nodig als je lekker aan het internetten bent. ;)

Een paar woorden nog over de rechterkant van het huis: zonder de ethernetkabel was de verbinding daar merkbaar slechter dan voorheen. Dit was te verwachten, met zo'n dikke muur. Dit laat goed zien dat een kabel trekken nog steeds nodig kan zijn voor acceptabele performance. De slimme software van Linksys geeft dit trouwens niet aan: het is aan de gebruiker om te concluderen dat de performance toch niet is als gewenst en kabels te gaan trekken.
Betrouwbaarheid en stabiliteit
Hoewel de set nog niet heel lang heeft meegedraaid in huis, lijkt de stabiliteit merkbaar toegenomen. Zelfs bij intensief internetgebruik heb je niet het idee dat de set het zwaar heeft met de hoeveelheid data die verwerkt wordt en voelt alles lekker snel aan.

Iets waar Linksys ook mee promoot is een zgn. seamless experience: een betrouwbare verbinding als je je door je huis beweegt tijdens bijvoorbeeld het videobellen. Natuurlijk hebben we dit geprobeerd en dit werkte super!

Jammer genoeg betekent het bovenstaande niet dat het internet nu overal en altijd feilloos en voorspelbaar werkt: in de kamer van Bonny daalt de snelheid (tot op heden zonder duidelijke reden) tot onder 10Mbps, wat comfortabel streamen moeilijk maakt. Ik wil de wisselende performance bij deze specifieke combinatie van locatie, device en timing niet te sterk op de beoordeling laten drukken, want doorgaans werkt alles erg goed en snel.

Beheerbaarheid

Het beheren van je mesh netwerk gaat volledig via de app en kan officieel niet via een webinterface. Dit is in mijn ogen niet gelijk een logische keuze, aangezien je je netwerk niet elke dag opnieuw hoeft in te stellen, maar daar even voor gaat zitten. Dan zit ik liever achter een computer of laptop, dan met een telefoon of tablet in de hand.

De app lijkt vrij goed te werken. Het aantal instellingen in de app is wel wat kleiner dan wat je verwacht van een prijzige router. Het dashboard, wat zichtbaar is bij het openen van de app, laat zien waar de nadruk op ligt:
  • Kijken welke apparaten er verbonden zijn. Er lijkt een vertraging in deze lijst te zitten. Leuk is dat je namen kan geven aan je devices, de bijbehorende IP adressen kan zien en kan zien met welke node ze verbonden zijn, en op welke frequentie. Goed om te weten is dat de lijst met apparaten niet real-time lijkt: vaak staan actieve apparaten of offline, of bij een onlogische node.
  • Activeren van Guest Access: een extra draadloos netwerk wat in principe gescheiden is van je standaard netwerk. Leuk detail is dat je de gegevens van dit netwerk makkelijk kan versturen per SMS of mail. Delen via WhatsApp, Telegram of andere apps zit er niet in, omdat de app niet de standaard “Share to:” interface gebruikt. Gemiste kans! De mogelijkheid van het delen van de netwerkgegevens is trouwens ook beschikbaar voor het hoofdnetwerk.
  • Parental Control: Het blokkeren van bepaalde websites voor apparaten. Werkt snel en feilloos!
  • Device Prioritization: Apparaten voorrang geven in situaties waar het netwerk sterk gebruikt wordt.
Naast deze mogelijkheden kun je via de app bijvoorbeeld ook port forwarding instellen, en DHCP reservations.

Wat wellicht wel leuk is om te weten voor de gemiddelde Tweaker is dat er wel een webinterface is. Volg de volgende stappen om daar te komen.
  • Browse naar http://myrouter.local
  • Klik op het Linksys Velop logo.
  • Log in met je Linksys account. Je krijgt nu de melding dat de router alleen beheerd kan worden met de app.
  • Klik rechts in de footer op de link “CA”
De webinterface is duidelijk niet bedoeld voor eindgebruikers van de Velop set. Het hele idee van een “mesh” of netwerk van nodes is nergens te vinden. Het lijkt erop dat op de interface draait op de hoofdnode, en ontworpen is met andere Linksys Smart Wi-Fi system in het achterhoofd.

Niet alle componenten in de webinterface zijn trouwens functioneel. Het uitschakelen van de 2.4Ghz zendfrequentie resulteerde bijvoorbeeld in errors, en hoewel het aanpassen van de DNS adressen geen foutmeldingen opleverde, had het ook weinig effect…

Als ik een conclusie probeer te trekken over de beheerbaarheid van de set, kom ik er op uit dat Linksys eigenlijk helemaal niet wil dat je echt iets beheert of configureert. Na het instellen zou alles moeten werken, en dan heb je in de app genoeg vrijheid voor praktische instellingen zoals het blokkeren van websites. Op zich een mooie gedachte, want dat is eigenlijk wat veel gebruikers wel willen van hun Wi-Fi. ;)

Ondersteuning

In de tijd dat het systeem heeft gewerkt is het niet nodig geweest om contact op te nemen met de Linksys support, dus daar kan ik weinig woorden aan besteden. De online beschikbare informatie is echter zeer handig geweest, met name dit overzicht van veelgestelde vragen. Daarnaast geeft de app veel praktische informatie aan de gebruiker over wat de verschillende opties betekenen.

Uitbreiding 10 april 2017: Het probleem van wisselende performance heb ik voorgelegd aan de telefonische support van Linksys. Na een wat rommelig begin (ik werd na het kiezen voor "Nederlands" toch doorverbonden met iemand die geen Nederlands sprak en niet heel veel verstand van zaken leek te hebben) werd ik (voldoende) deskundig geholpen. Het werd wel duidelijk dat Linksys het haar supportafdeling niet makkelijk heeft gemaakt met dit product.

Op volgorde:
  • Er werd eerst gevraagd of ik de node kon verplaatsen. Dat was niet praktisch (gaat om de node die aan de muur geplakt zit), en leek me ook niet relevant: doorgaans is de performance in die hoek namelijk meer dan prima.
  • Er werd me gevraagd of ik verschil merkte tussen de 2.4 en 5Ghz band. Dit beaamde ik, maar ik gaf ook aan dat ik het niet heel goed kon testen, omdat het mesh systeem bepaalt op welke band je zit. In eerste instantie was de respons "Huh, maar dan verander je toch de naam van het SSID van de 5Ghz...", maar toen viel het kwartje bij de supportmedewerker dat je daar als eindgebruiker geen invloed op heb. De medewerker bevestigde toen ook, na mijn vraag hierover, dat het systeem bedoeld is voor mensen die het mooiste en beste willen, maar er geen verstand van hebben of tijd in willen stoppen. Alles moet out-of-the-box werken.
  • Daarna werd me gevraagd naar de desbetreffende plek te gaan en (via de app) een scan uit te voeren van het spectrum. Alleen op de (toch al helemaal lege) 5Ghz band veranderde dit het e.e.a., op de 2.4Ghz bleven de gebruikte kanalen hetzelfde.
  • De app geeft geen overzicht van het spectrum, maar past direct de configuratie aan. Dus: er werd me gevraagd of ik toevallig een app had waar ik het spectrum mee kon bekijken. Dit was zo, maar eigenlijk is het natuurlijk wel gek dat iemand bij support dit vraagt. Op mijn vraag "wat zouden we eventueel kunnen met deze informatie?" kwam wel een interessant antwoord: de medewerker vertelde dat hij dan, met mijn medewerking, op afstand zou inloggen (via een browser plug-in) en die specifieke node zou configureren om toch een ander kanaal te gebruiken. Hij vertelde er ook bij dat ze dit niet open zetten voor de eindgebruiker, omdat dit je mesh systeem kan platleggen.
Mijn ervaring met de supportafdeling zou ik als positief bestempelen. Wel bevestigt het gesprek het eerdere beeld over de set en haar beheerbaarheid: zelf beheren zit er niet echt in, en de slimme software zou alles moeten regelen.

Prijs

De set is simpelweg duur. Als je bereid bent zeshonderd euro uit te geven voor drie access points, zijn er andere opties die technisch wellicht beter of in ieder geval uitgebreider zijn. Het is echter duidelijk dat Linksys niet probeert te concurreren op dit vlak: alles draait om het gebruiksgemak. En dan is de conclusie duidelijk: deze set is fantastisch. Instellen is een fluitje van een cent, en de performance is meer dan toereikend.

Conclusie

De Linksys Velop set is een stijlvolle netwerkoplossing die opvalt vanwege de enorm makkelijke installatie. De performance is out-of-the-box wat men mag verwachten van een set consumentenrouters in deze prijsklasse, en toereikend voor intensief internet gebruik, zoals het simultaan streamen vanaf meerdere apparaten.

Als er echter iets niet werkt na het instellen, lijkt er weinig wat je als Tweaker of serieuze consument kunt doen: de slimme mesh software neemt alles gerelateerd aan de configuratie van je interne netwerk uit handen. Deze "black-box" approach is mijn inziens wel passend voor de doelgroep die Linksys voor ogen heeft (iets meer te besteden, groot huis, groot gezin, niet per se tech savvy), en daardoor kom ik uit op vier sterren!

Voor het overzicht is hieronder alle meetdata te vinden. Gearceerd in rood zijn de "probleemgevallen" in de oude situatie. Gearceerd in oranje zijn de locaties die, na installatie, toch een tegenvallende snelheid toonde en hebben geleid tot het toepassen van de ethernet backhaul.
KamerOude situatieVelopVelop (ethernet)
Ping (ms)Down (Mbps)Up (Mbps)Ping (ms)Down (Mbps)Up (Mbps)Ping (ms)Down (Mbps)Up (Mbps)
Woonkamer (eettafel)47.448.158295.44369.92
Woonkamer (salontafel)594.23115.477178.53263
Keuken521.6441.987184.83225.73
WC beneden518.9926.57228.97211.75
WC boven584.4245.4733.3125.235191.5153.7
Badkamer beneden618.9926.57185.03192.23
Badkamer boven556.6926.48727.9447.34542.4229.05
Dakterras90.520.93727.8610.37641.57.59
Kamer Nestor564.5641.395178.41373.33
Kamer Jurre59.6821.16181.09204.77
Kamer Zwoelroel622.6814.786181.96109.97
Kamer Flodder63.547.216244.28146.77
Kamer Net zo Pino52.5827.46230.73119.84
Kamer Kapstok686.5447.18727.5950.175188.33135.12
Kamer Brabowijn537.0148.07927.331.55194.69189.99
Kamer Jorine649.2633.71821.5541.155171.33188.07
Kamer Bonny739.3526.25725.1927.86578.3542.03

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Linksys Velop Mesh WiFi System - Triple Pack?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (16)

Wijzig sortering
+3 voor je review. Mooie locatie, een studentenhuis, om de Velop te testen.
Ook je resultaten liegen er niet om!
Typo

[Reactie gewijzigd door ceesietopc op 10 april 2017 15:35]

Hallo,

Ik zag bij de laatste firmware release notes dat Vlan tag op de wan poort ondersteund word ...
Klopt dit ?
zou leuk zijn ....

Product: Linksys WHW03 (Velop)
Classification: Firmware Release Notes

---------------------------------------------------------------------------

IMPORTANT:
- DO NOT power cycle the Router during the firmware upgrade process.

===========================================================================

Firmware version: 1.1.1.179155
Release date: February 17, 2017

- Added support for VLAN tagging on the WAN interface
- General bug fixes


Gr.

[Reactie gewijzigd door r5copa op 15 april 2017 11:30]

Dat zou zeker leuk zijn, tof dat je me hier even op wijst! :)
Jammer genoeg kan ik zowel in de app als in de webinterface niks vinden over VLAN tagging. Ik draai firmware versie 1.1.1.179155 met de nieuwste app. N.a.v. de changelog had ik eigenlijk verwacht dat het VLAN tabblad zou verschijnen in de webinterface (zoals hier), maar dit was jammer genoeg niet het geval...
Het lijkt er op dat je dit alleen kan instellen bij de initial setup....
Ai, dat is jammer! Het internet is hier praktisch altijd in gebruik, en het opnieuw instellen van het systeem kost stiekem best wat tijd, omdat je alle nodes moet resetten en vervolgens alles opnieuw moet koppelen aan de masternode.

Ik hou het voor nu even op "Nog geen fatsoenlijke VLAN support." ;)
Idd ...wel jammer hoor !!
Kan deze setup ook gebruikt worden als je 2 nodes voorziet van UTP. In mijn situatie zou ik eigenlijk 2 access points willen hebben waarbij de 3e echt als mesh zou werken met een van de 2 units.
Goede vraag! In principe kun je alle nodes verbinden met ethernet kabels, of geen enkele, en alles daar tussenin. :)

Houd er wel rekening mee dat je maar twee ethernetpoorten hebt per node. Hierdoor zou je een kleine switch nodig hebben als je zowel je WAN (internet), als node 2 en 3 met kabels aan je masternode 1 zou willen verbinden.
ok, maar gezien je zo weinig in kan stellen verwacht ik toch dat hij tussen 3 nodes een mesh netwerk wil gaan opzetten, wat in mijn situatie haast onmogelijk is (snelheidsverlies?!)
In principe vervangt de ethernet kabel de draadloze verbinding tussen de nodes om zo snel mogelijk bij de masternode en het internet te komen. Wat ik verwacht is dat je nog steeds een deel van de slimme mesh features kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:
  • Het automatisch selecteren van de juiste kanalen.
  • Het optimaliseren van welk apparaat met welke node verbindt.
  • Het optimaliseren van welk apparaat op welke band verbindt.
  • Device Prioritization / QoS
Jammer genoeg heb ik nog geen heel duidelijk overzicht kunnen vinden van de slimme features van de mesh software...

[Reactie gewijzigd door ceesietopc op 17 april 2017 17:30]

@ceesietopc
Op 1:06 welk spel is dat?

[Reactie gewijzigd door RayOmac op 5 mei 2017 09:10]

Excuus, ik had geen mail gekregen over je reactie! Het spel heet Faster Than Light (http://store.steampowered...80/FTL_Faster_Than_Light/)! :)
Sinds 2 dagen een Velop 3 pack, helaas ga ik deze weer retourneren, veel storingen, met enige regelmatig springt de router led op red, soms krijg ik deze weer gekoppeld maar na een paar uur, weer het zelfde en dan heb ik in het hele huis haperend internet en helaas is er niet achter te komen waar het aanligt.
Zet ik alle 3 de router bij elkaar dan werkt het prima, maar verspreid ik weer waar nodig dan is het waardeloos. en de max. afstand is dan nog geen 10 meter maar wel 2 muren er tussen.
Jammer had dit als de ideale oplossing gezien.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*