Waarom de PicoPSU?
Vooral vanwege een soort "gat in de markt'. Moderne computervoedingen zijn vrij efficient, zo'n 80 tot 90%. Deze efficientie halen ze echter alleen als ze gebruikt worden op een vermogen dat dicht bij hun maximum vermogen zit. Een veel lager vermogen, bijvoorbeeld bij het gebruik van zuinige hardware, zorgt voor een groot verval in efficiëntie. Een normale voeding is niet te krijgen met een vermogen lager dan 300W, en als je hardware gemiddeld 30W afneemt, daalt de efficientie enorm. In tegenstelling tot een normale voeding, heeft de PicoPSU geen 230V input, maar slechts een 12V gelijkstroom aansluiting. Als je de PicoPSU dus als normale voeding wilt gebruiken, moet je eerst 230V naar 12V omzetten, met bijvoorbeeld een oude laptopadapter.
Zelfbouw-UPS
Een andere mogelijkheid is, om de picoPSU direct vanaf een 12V loodaccu te gebruiken. Hierdoor is een soort goedkope en efficiente doe-het-zelf UPS realiseerbaar. De benodigdheden hiervoor zijn een loodaccu (alarmaccu bijvoorbeeld), een automatische lader, zoals
hier te vinden is.
Aansluitingen
De PicoPSU zit direct op de ATX stekker die je in je moederbord steekt. Verder is er een ouderwetse Molex stekker voor een HDD of optische drive, een moderne SATA voedingskabel en een floppy-voedingskabel. Dat vind ik jammer, ik had liever nog extra SATA aansluitingen gehad, maar er is ook wat voor te zeggen om het niet heel rommelig te maken met allerlei aansluitingen.
De 12V voeding
Hier zit een vrij groot nadeel van de PicoPSU als je die als normale voeding wilt gebruiken: je hebt een extra 230V naar 12V adapter nodig. Stel dat je een ION330 moederbord gebruikt en een SSD zit je aan een maximum verbruik van ongeveer 40W. Je hebt dus een 12V adapter nodig die dat minimaal kan leveren. Stel dat je een hardeschijf gebruikt ligt het anders: die hebben een hoge startvermogen. Dit verschilt per schijf, maar zijn meestal zo'n 30W. Als je dus vier hardeschijven hebt (het maximum bij de ION330) heb je een startvermogen van 120W voor alleen al je hardeschijven. Omdat ik dat van plan was, kocht ik een 150W 12V voeding bij Baco IJmuiden. Deze verkopen ze echter al niet meer. Bij
Salland verkopen ze nu een 102W voeding voor €56,-
Nadelen
Voor mij toepassing wou ik vier hardeschijven aansluiten, maar de picoPSU heeft maar 1 aansluiting. Dus ik had verlengkabels nodig. In totaal kostte me de €50,-. De adapter bij Baco IJmuiden kostte €40, dus dat maakt het totaal €90. Ook is de PicoPSU onbruikbaar voor het maken van een autocomputer, omdat de voeding niet goed beneden de 12V werkt, en dus elke keer uitvalt als de auto gestart wordt.
Stabiliteit
Ik heb dit niet zelf kunnen meten, maar volgens andere reviews zit dit wel goed.
Andere reviews
Silent PC review