Mini-box picoPSU 120 Review
Waarom de PicoPSU? Vooral vanwege een soort "gat in de markt'. Moderne computervoedingen zijn vrij efficient, zo'n 80 tot 90%. Deze efficientie halen ze echter alleen als ze gebruikt worden op een vermogen dat dicht bij hun maximum vermogen zit. Een veel lager vermogen, bijvoorbeeld bij het gebruik van zuinige hardware, zorgt voor een groot verval in efficiëntie. Een normale voeding is niet te krijgen met een vermogen lager dan 300W, en als je hardware gemiddeld 30W afneemt, daalt de efficientie enorm. In tegenstelling tot een normale voeding, heeft de PicoPSU geen 230V input, maar slechts een 12V gelijkstroom aansluiting. Als je de PicoPSU dus als normale voeding wilt gebruiken, moet je eerst 230V naar 12V omzetten, met...
Pluspunten
Hoge efficientie Zeer klein Geen ventilator nodig voor koeling Slim ontwerp
Minpunten
Vrij duur voor wat het doet Niet voor gebruik in de auto 12V adapters zijn duur

Waarom de PicoPSU?
Vooral vanwege een soort "gat in de markt'. Moderne computervoedingen zijn vrij efficient, zo'n 80 tot 90%. Deze efficientie halen ze echter alleen als ze gebruikt worden op een vermogen dat dicht bij hun maximum vermogen zit. Een veel lager vermogen, bijvoorbeeld bij het gebruik van zuinige hardware, zorgt voor een groot verval in efficiëntie. Een normale voeding is niet te krijgen met een vermogen lager dan 300W, en als je hardware gemiddeld 30W afneemt, daalt de efficientie enorm. In tegenstelling tot een normale voeding, heeft de PicoPSU geen 230V input, maar slechts een 12V gelijkstroom aansluiting. Als je de PicoPSU dus als normale voeding wilt gebruiken, moet je eerst 230V naar 12V omzetten, met bijvoorbeeld een oude laptopadapter.
Zelfbouw-UPS
Een andere mogelijkheid is, om de picoPSU direct vanaf een 12V loodaccu te gebruiken. Hierdoor is een soort goedkope en efficiente doe-het-zelf UPS realiseerbaar. De benodigdheden hiervoor zijn een loodaccu (alarmaccu bijvoorbeeld), een automatische lader, zoals hier te vinden is.
Aansluitingen
De PicoPSU zit direct op de ATX stekker die je in je moederbord steekt. Verder is er een ouderwetse Molex stekker voor een HDD of optische drive, een moderne SATA voedingskabel en een floppy-voedingskabel. Dat vind ik jammer, ik had liever nog extra SATA aansluitingen gehad, maar er is ook wat voor te zeggen om het niet heel rommelig te maken met allerlei aansluitingen.
De 12V voeding
Hier zit een vrij groot nadeel van de PicoPSU als je die als normale voeding wilt gebruiken: je hebt een extra 230V naar 12V adapter nodig. Stel dat je een ION330 moederbord gebruikt en een SSD zit je aan een maximum verbruik van ongeveer 40W. Je hebt dus een 12V adapter nodig die dat minimaal kan leveren. Stel dat je een hardeschijf gebruikt ligt het anders: die hebben een hoge startvermogen. Dit verschilt per schijf, maar zijn meestal zo'n 30W. Als je dus vier hardeschijven hebt (het maximum bij de ION330) heb je een startvermogen van 120W voor alleen al je hardeschijven. Omdat ik dat van plan was, kocht ik een 150W 12V voeding bij Baco IJmuiden. Deze verkopen ze echter al niet meer. Bij Salland verkopen ze nu een 102W voeding voor €56,-
Nadelen
Voor mij toepassing wou ik vier hardeschijven aansluiten, maar de picoPSU heeft maar 1 aansluiting. Dus ik had verlengkabels nodig. In totaal kostte me de €50,-. De adapter bij Baco IJmuiden kostte €40, dus dat maakt het totaal €90. Ook is de PicoPSU onbruikbaar voor het maken van een autocomputer, omdat de voeding niet goed beneden de 12V werkt, en dus elke keer uitvalt als de auto gestart wordt.
Stabiliteit
Ik heb dit niet zelf kunnen meten, maar volgens andere reviews zit dit wel goed.
Andere reviews
-Silent PC review
Deze PicoPSU is alleen gemaakt voor gebruik met een stabiele spanningsbron.
Ben niet voor 1 gat te vangen, maar het gaat wel een beetje ver voor een "on-board" computer: plaats een extra accu... Maar ja, hoe zorg je ervoor dat die WEL wordt bijgevuld maar dat hij NIET gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het starten van de auto...
Alleen zal bovengenoemde oplossing veel handiger en goedkoper zijn (extra accu zit je ook al op een paar tientjes).
[Reactie gewijzigd door Radhe op 23 juli 2024 04:20]
Dat deze spanningsval ontstaat in auto's kun je heel mooi zien bij een stoplicht: de achterlichten van de auto voor je gaan zachter branden als het knipperlicht aangaat.
Maar idd, het is niet voor niets een picopsu speciaal voor in de auto
Met een handig en simpel script(wat ik ooits heir zag langskomen) kun je de harde schijven uitzetten/downspinnen dan verbruiken ze nog niet eens 1 wat. Heb je ze nodig ga je gewoon naar verkenner en enkel de benodigde schijf start op.
Dus dan kom je nooits aan 160 watt.
Mijn probleem is dan alleen dat ik mijn E4500 er niet op kan aansluiten, al die moederborden hebben een 4 pins connector. Ik weet dan ook niet of ik deze hier voor kan gebruiken?
Volgens mij is het veeel simpeler om gewoon een 300 wat bronze voeding te halen, die efficiente hoef je nooits op te rekenen bronze is altijd 80% dus dan zit je altijd goed.
edit:/ het enigste handigge is dat deze al direct paralle stroom geeft en dus makelijk op zo'n accu aan te sluiten is zoals jij al weergeeft, nooits last van stroom uitval.
Maar gaat dit niet ook bij een normale voeding, of gaan die kapot als je er stroom in stopt via de 'andere' kant zeg maar
[Reactie gewijzigd door alaintje op 23 juli 2024 04:20]
Deze site meet alles zeer uitgebreid: http://www.hardwaresecret...ower-Supply-Review/1073/7
Deze seasonic 400W fanless voeding (random uitgekozen vd site) haalt met 80W load nog een efficiency van 87,7%, gezien de waardes bij de andere meting moet het dan wel heel raar lopen als 10% load ineens veel minder efficient zou zijn (<80%). Aangezien je bij de mini box pico psu voeding een 220>12v omzetter moet gebruiken vraag ik ik me dan ook af of het allemaal wel zin heeft en het niet gewoon makkelijker is om een goede 300W voeding te gebruiken. Vergeet ook niet dat een 12V adapter ook stroom verbruikt als het apparaat niet wordt gebruikt (net als de voeding).
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 04:20]
Ik zie nu alleen wel het ErP/EuP en ErP Lot 6 opkomen... ik verwacht dat dat keurmerk er in zal gaan voorzien alleen kan geen verklaring vinden om deze gedachte te kunnen onderbouwen...
Misschien kan iemand eens meten wat het verbruik is (in het stopcontact) als deze hele reeks voedingsapparaten (adapter - omvormer en pico-psu) in werking zijn? Lijkt me wel interessant om te vergelijken met een 'normale' voeding..
Net zoals alle andere voedingen komt deze oplossing het best tot zijn recht als je ongeveer 30 tot 70% van het maximale vermogen afneemt.
Wat is nu het totale verbruik van de server bij idle en verbruik?
Het is trouwens normaal dat voedingen voor lage vermogens gemiddeld genomen minder efficiënt zijn dan voedingen voor hoge vermogens. Ook al werken ze op een zelfde procentuele belasting.
- H55 Mini-itx (soortgelijk aan de nieuwe Zotac)
- Core i3 530
- 2GB DDR3
- 2x Samsung HD154UI
Uiteraard zou ik dan de 150-XT versie halen met de bovengenoemde 102w adapter.
Maar ik ben blij dat je zonet de eventuele leveringstijd noemde, als die 6 weken echt zo is, ga ik deze kit in de komende paar dagen bestellen
[Reactie gewijzigd door Marquezz op 23 juli 2024 04:20]
Vooral voor grote voedingen met DIN stekkers zijn in Nederland weinig mogelijkheden. Daar worden die aansluitingen los verkocht.
Meer info is ook op het forum te vinden in het energiezuinige server topic.
De pure power 300W daarentegen blijft bij een verbruik van 60W al op 78% hangen, wanneer er een test zou zijn geweest bij 40W zou deze daar waarschijnlijk nog slechter uit zijn gekomen....(bron:technic3d)
Nu is het natuurlijk niet zo dat je gigantische hoeveelheden energie gaat besparen met een ~8% betere efficientie op een verbruik van een watt of 25, zeker afgezet tegen de prijs van een pico-psu + adapter, maar gezien antec een 65W psu kan leveren incl. (voor mij kompleet zinloze) behuizing en adapter voor een euro of 50....
[Reactie gewijzigd door Bastard op 23 juli 2024 04:20]
anders kan je kijken naar een M2 ATX Automotive voeding.
Je zou je moeten afvragen als je het verschil gaat terug verdienen met de energiekosten.
Wat ik me nog wel afvraag is wat je toepassing is? Ik zie alleen vier harde schijven staan; heb je hem niet in een kast ingebouwd?