Na meer dan 3 jaar trouw dienst te hebben gedaan is afgelopen weekeinde mijn Logitech x540 setje naar de eeuwige computervelden vertrokken. Wij hadden hier een mooi feestje en door verbouwing en gedoe even geen draadloos netwerk. Om te kunnen genieten van mijn Winamp playlist heb ik de pjoeter toen naar beneden verhuisd.
Onder invloed van het wat zware, door mij zelf gebrouwen bier, hebben er wat onverlaten flink aan de volumeknop zitten peuteren.
De volgende ochtend bleek dat niet alleen de buren, maar ook mijn boxen flink hadden geleden onder dit nachtelijke geweld.
1 sattelietbox was echt opgeblazen, de andere gaf bij bepaalde frequenties een onaangenaam kraakje. Tijd om de boel te vervangen dus.
Nu was ik over het algemeen best te spreken over mijn logitech setje, maar zeker in muziekweergave viel hij best door de mand. Helaas hebben de meeste 2.1. 5.1 en 7.1 setjes in het betaalbare segment er een handje van om de gebrekkige kwaliteit van de satellietspeakers te verhullen met een holle en ongenuanceerde bas uit de subwoofer. In films en games niet heel erg, maar zeker met muziek draaien ging het mij een beetje tegen staan. Ook vond ik al die kabels en een plek moeten vinden voor je rearspeakers niet heel handig meer.
Ik besloot dus om dan maar iets meer geld, voor minder boxen uit te gaan geven. Even heb ik staan kwijlen bij een setje BOSE Companion3 en 5 maar bedacht mij al heel snel dat ik mijn meisje nooit ging uitleggen waarom pc speakers van rond de E 400,- belangrijk en noodzakelijk waren.
Ik heb de nodige setjes tussen 50,00 en 150,00 in mijn handen gehad, gevoeld en beluisterd en heb uiteindelijk gekozen voor de Creative Gigaworks T20 serie II
Bouwkwaliteit, afwerking en vormgeving
Meer dan goed, vergeleken met andere setjes in deze prijsklassen zien en voelen deze speakers uitermate degelijk. De knoppen op de rechter speaker zijn van degelijke kwaliteit en voelen aan als die van een high end versterker.
Conusdriver is van geweven glasvezel, de dometweter van stof.De ingangen voor headphone en AUX voorop de rechter bos en de ingangen voor geluid en voedingskabel aan de achterzijde zijn degelijk en netjes weggewerkt.
Zijpanelen van de speaker zijn mat zwart en aan de voor en achterzijde zijn ze hoogglans zwart met een blauwe let ronde de volume/ power knop. Qua design passen ze dus prima bij mijn Samsung Syncmaster
Ze lopen van voor naar achter iets schuin af met bovenop de BasXport. De 2x 14 watt conussen per speaker zijn netjes weggewerkt achter een stoffen filter, die ook eenvoudig te verwijderen is,. zowel met als zonder filter zijn het prachtige speakers om te zien.
Geluidskwaliteit muziek
Subliem, geluid is een kwestie van smaak, maar ik ben van mening dat er in dit segment van de markt geen speakers te vinden zijn die de kwaliteit van de T20 overtreft of zelfs maar evenaart. Het geluid uit deze 2weg speakers is helder en prima gebalanceerd. De basxport technologie van Creatief doet wat het beloofd. Door de 2 baspoorten bovenop de speakers is het gebruik van een sub overbodig. het geluid van deze 2 baspoorten zorgt voor een gebalanceerd en warmer geluid dan met het gebruik van een sub ( in ieder geval de subwoofers van de setjes in de zelfde prijsklasse)
wel moet gezegd worden dat deze basx technologie vooral op hogere volumes tot zijn recht komt. Onderin is de bas een beetje opschroeven geen overbodige luxe, dit kan gelukkig heel eenvoudig met de knop op de speaker. van 0 tot ongeveer 25% heeft het geluid de neiging om wat vlak te klinken zonder wat extra bas.Daarboven kickt de basx echt wel in
Sinds ik heb gehoord wat dit setje kan produceren, hoef i echt nooit meer een goedkoop setje surround met zijn holle en ongenuanceerde bas. wanneer je de equalizer gebruikt hoor je echt direct resultaat en is finetunen veel beter te doen dan op mijn vorige zetje.
van Vivaldi tot Arch Enemy, alles klinkt beter, voller en warmer dan ik gewend was.
geluidskwaliteit games en films
Meer dan goed, maar hier mis je wel je surround en het geblaf van de sub. Al moet ik zeggen dat met een goede geluidskaart surround prima te emuleren is en het bereik van de speakers meer dan genoeg is om je helemaal in je game of film op te laten gaan. Ik was een beetje bezorgd dat ik uiteindelijk toch tijdens het gamen teleurgesteld zou terug verlangen naar mijn surround en x540, gelukkig is hier geen sprake van. Ook tijdens gamen staat dit setje zijn mannetje en het surround geluid is eerder gewoon anders, dan dat het minder of slechter is. Zelfs een diehard gamer gaat dit volgens mij een prachtig setje vinden en is misschien alleen maar beter af met een echt high-end surroundsetje.
midden en hoge tonen
Meer dan prima, goed gebalanceerd. Helder zonder schel,kil of leeg te worden. Zelfs met alleen de knoppen op de speaker al goed in te regelen.
bas weergave
Basxport technologie is meer dan in staat om het gemis van een sub goed te maken. Persoonlijk vind ik het veel beter klinken dan mijn vorige sub. Veel subtieler en beter in balans omdat het direct van de zelfde positie komt als het andere geluid.
Helaas werkt dit pas echt goed bij hoger volume, het is wel goed bij te regelen met de knoppen aan de voorzijde.
Prijs
Ik heb dit setje voor 70,00 gekocht en gezien de afwerking, kwaliteit en geluidsweergave vind ik dit meer dan redelijk
EDIT
1e setje terug gebracht omdat er een vervelende ruis zat in de linker speaker. Nu met het nieuwe setje geen problemen meer