Aanschaf
Omdat ik sinds kort overgestapt ben op Ziggo Alles in één en verwacht binnenkort over te gaan op 120Mbit was ik rustig rond aan het kijken gegaan naar een 1gigabit router. Niet met veel haast, want dat heeft ziggo ook niet dus ik wachte op een mooie aanbieding. Daarbij deed mijn 100mbit router het nog prima.
Vorige week kwam door de iBood-hunt deze Belkin op mijn pad en op het eerste gezicht voldeed hij aan al mijn eisen: Gigbit lan, Wireless N en als extra een usb poort voor een externe HD. Dit laatste was een leuke extra, kon mijn laptop die nu als fileserver werkte de meterkast ook uit.
Dit alles voor de prijs van 38.50, voor die prijs kon je hem nergens anders krijgen.
In de doos
Zoals op de foto te zien is zit er niet veel bijzonders in de doos. De router, een kabeltje(utp cat 5e) van 50cm, de adapter, de installatie cd en een stapel onleesbare handleidingen(pools enz). Al met al, niets bijzonders, gewoon de standaard zaken die je verwacht bij een router.
De installatie
De router is eenvoudig te installeren, zoals de meeste routers. Modem in de gele poort en de rest in de grijze. Ook hier niet veel bijzonders. Wel is er na gedacht over de berijkbaarheid van de stekkers, deze zijn goed te bereiken in tegenstelling tot mijn linksys, waar je na het insteken van een netwerk stekker hem er nooit meer uit krijgt omdat je niet meer bij het lipje kan komen. Bij de Belkin is dit goed bereikbaar.
Een nadeel aan deze router is de instabiele voet. Op een vakke ondergrond staat hij nog te wiebelen. Het lijkt ook wel of de voet niet helemaal vlak is en de router hierdoor instabiel wordt.
Configuratie
Na het aansluiten de router aangezet, maar geen internet verbinding. Vervolgens de router ingesteld volgens de juiste instellingen.
Deze interface is naar mijn idee erg kaal en kan stukken gebruikersvriendelijker. Alle onderdelen zijn wel snel te vinden, maar er is ook niet heel veel in te stellen. Een van de functies die ik mis is onder andere QOS, iets wat tegenwoordig toch redelijk standaard is.
Tijdens het instellen liep ik tot mijn grootste frustratie aan met deze router: Na elke wijziging moet het apparaat helemaal resetten, wat 1 minuut duurt. Je kan niet meerder dingen wijzigen dus na elke losse wijziging moest ik 1 minuut wachten.. Heel frustrerend.
Na alle wijzigingen te hebben gedaan, deze opgeslagen en een herstart gedaan. Maar geen internet.
Alles van de stroom gehaald, modem en router. Alles aan, 5 minuten wachten, geen internet. Dit 3 keer herhaald en na de laatste keer spontaan internet.
Firmware
Omdat ik de interface erg behelpen vond heb ik gekeken naar nieuwe firmware. De router zelf vertelde mij dat er geen nieuwe firmware was. 1.0.1.19 was de nieuwste versie. Eigenwijs als ik ben toch even verder gekeken. Op de belkin site geen firmware kunnen vinden, sowieso het hele onderdeel support/downloads niet.
Na verder zoeken met google toch op een support pagina gekomen van Belkin, daar mijn router type ingevult en wat blijkt: er is nieuwere firmware, 1.0.1.24. Deze geinstalleerd zonder problemen. Ook diret internet verbinding na de herstart.
Helaas moet je nog steeds rebooten na elke afzonderlijke wijziging.
Snelheid
Over de snelheid kan ik nog niet veel zeggen. Dit kan ik pas doen wanneer ik de beschikking heb over een 2e pc met gigbit lan of wireless N. Zodra ik hierover beschik zal ik de review uitbreiden met deze testgegevens. (snelheid wireless N en gigabit Lan)
Wat ik wel merk is dat internet pagina's sneller laden dan met mijn linksys router, na een klik wordt de pagina direct geladen en zit er geen korte vertraging in.