Cube Iwork 10 Blauw Review

Anoniem: 715280
9 maart 2017, laatste update op 9 maart 2017, 2.114 views

Cube Iwork 10 Blauw

Een uitstekende reispartner en een prima budget apparaat voor de geoefende couch potato.

Pluspunten

• Goedkoop
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Goed en helder scherm
  • Snel genoeg voor simpel gebruik
  • Goed (optioneel) toetsenbord
  • Geactiveerde Windows 10 Pro

Minpunten

• Matig geluid
  • Opladen gaat traag
  • Weinig vrije SSD ruimte
  • Aan de zware kant

Ik liet mijn simpele Android tablet vallen, scherm kapot, onbruikbaar. Omdat ik toch al veel op Chinese websites kocht ging ik daar eens kijken naar het aanbod voor een vervanger. Deze Cube iwork 10 Ultimate kreeg best goede recensies ook van westerse reviewers dus ik nam de gok. Ik ging voor de dual boot, Android 5.1 en Windows 10 versie, omdat ik toch gewend was geraakt aan een Android tablet, maar Windows erbij vond ik wel interessant. Nu, na een jaar gebruik, heb ik Android eigenlijk nog nooit gebruikt. Android zal ook nooit ge-update worden, dit vanwege processor compatibiliteit dacht ik.

Ik heb er in totaal 200 euro voor betaald, eerst het tablet en later het toetsenbord erbij. Beide keren geen invoerrechten hoeven te betalen (ik weet niet of dat geluk was) Ik was echt 100% positief verrast over de kwaliteit. Als je dan een vrijwel vergelijkbare Asus Tranformer Mini neemt, waarvoor je bijna het dubbele betaald, dan is deze Cube echt een koopje. En die Asus heeft niet eens een full HD scherm.

De tablet voelt heel degelijk aan. De behuizing is van metaal en het zit allemaal heel netjes in elkaar, geen kieren of oneffenheden. Het scherm is heel goed, zeer helder en reageert uitstekend op aanraking. In het midden onder het beeldscherm zit een touch-knopje in de vorm van het Windows logo, deze zit op een onhandige plaats. Als je de tablet vasthoudt zit je vaak met je duim op dit knopje en dan ga je naar de desktop.
Ik gebruik hem meestal als laptop, omdat ik het optionele toetsenbord erbij gekocht heb, wat echt een aanrader is. Dit toetsenbord is ook van uitstekende kwaliteit, goede toetsen en een goed reagerend touchpad. Het toetsenbord voegt ook twee volwaardige USB 2.0 poorten toe. Handig want het tablet zelf heeft alleen micro USB poorten, een 2.0 en een 3.0. Verder zitten er nog micro HDMI, hoofdtelefoon en micro SD kaart poorten op. Het toetsenbord grijpt zich vast aan het tablet door twee magnetische pinnen en het zit stevig. Met de scharnier in het toetsenbord kun je het geheel dan openklappen als een laptop en in iedere gewenste positie van 0 tot 120 graden zetten. Het ontbreken van een kickstand betekent wel dat het toetsenbord zwaar is om als tegengewicht te dienen. Het tablet weegt ongeveer 600 gram en het toetsenbord zo'n 550 gram, dus samen meer dan 1,1 kg maakt het geheel best zwaar.

Windows 10 Pro is gewoon helemaal in het Nederlands te zetten dus er zijn alleen nog Chinese tekens te zien bij het opstartlogo, wat de merknaam is. Er zit ook geen Chinese bloatware in Android (dacht ik, ik gebruik Android nauwelijks)

De processor, een Intel Atom X5 Z8300, is samen met de 4GB RAM voldoende voor probleemloos simpel gebruik. Deze processor is niet gemaakt voor zware games in Windows, in Android kan hij alles wel aan. Voor hardcore gamen moet je de nieuwere Core M processoren hebben, maar die maken zo'n tablet gelijk een stuk duurder. Voor een beetje internetten, YouTuben en films kijken is dit een prima ding, alles gaat zonder haperingen. Microsoft Office werkt ook prima en foto's en video's bewerken lukt ook nog wel.

De SSD van 64GB is aan de kleine kant. Doordat dit een dual boot systeem is wordt veel geheugen ingenomen door beide besturingssystemen. Je kan het geheugen natuurlijk wel uitbreiden met een SD kaart van maximaal 128GB.

Het geluid is ronduit slecht. Het is luid en zuiver genoeg om een video op YouTube te verstaan (in een niet te luidruchtige ruimte) maar voor muziek is het niks.

De batterij gaat bij normaal gebruik makkelijk 6 uur mee, dit is redelijk, maar het opladen duurt heel lang. Als je laadt terwijl je hem gebruikt, wordt de batterij nauwelijks opgeladen en bij intensiever gebruik loopt hij zelfs nog leeg. Je kan het tablet daarom alleen opladen als hij uitgeschakeld is en dan duurt het ongeveer 5 uur.

Zoals gezegd gebruik ik dit ding al bijna een jaar vrijwel dagelijks en ik kan niets anders zeggen dan dat dit een prima tablet/laptop van echt goede kwaliteit is, wat je misschien niet direct zou verwachten gezien de prijs en Chinese makelij.

Heb jij ook een Cube Iwork 10 Blauw?

Anoniem: 340325 17 maart 2017 08:44
Dank voor je review, ik heb er net 1 besteld voor 137 euro, lijkt me een goede deal. Beetje ingelezen en eens met je pros en cons. Ik ben zelf ook erg gecharmeerd van de gewone usb-aansluiting ipv mini-usb. Ik hoop dat die niet alleen voor laden is...werd me niet duidelijk.
Anoniem: 715280 17 maart 2017 10:18
Je weet dat je voor die 137 euro het toetsenbord er niet bij krijgt toch? De micro USB 2.0 is niet alleen voor opladen, hij werkt ook voor data transfer.

Nog twee tips:
De video driver kan blijkbaar niet overweg met hardwareversnelling. Google Chrome bijvoorbeeld (en waarschijnlijk ook andere browsers en programma's) heeft hardwareversnelling standaard aan staan. Af en toe crasht de driver dan en gaat het beeld een paar seconden op zwart. Het beeld komt vanzelf weer terug, maar het is wel irritant. Als je de hardwareversnelling in de instellingen van Google Chrome uitschakelt gebeurt het niet meer en ik merk geen verschil in gebruik.

In Windows moet je bij de geluidsinstellingen de geluidseffecten (equalizer) uitschakelen, dat maakt het geluid een stuk beter.

Als je een niet te veeleisende computergebruiker bent zul je zeker tevreden zijn met dit ding.
Vandaag de dag nog blij met dit ding?
Anoniem: 715280 @Macboe22 maart 2017 13:53
Nog steeds heel tevreden na een jaar in gebruik. Alles draait heel vlotjes en stabiel. Mocht ik deze ook laten vallen dan wordt de volgende waarschijnlijk weer een Cube, maar dan een inch of twee groter.
Hier ook een tevreden Iwork10 Ultimate gebruiker. Ik heb de versie met de Intel Atom X5 Z8350 processor en usb-c aansluiting op de tablet. Heb hem nu iets meer dan een maand en hij werkt nog steeds perfect. Enige minpunt in mijn geval; de accu zou volgens de fabrikant 7500mah moeten zijn. Echter is die van mij maar 6859mah, net geen 650mah minder. Gevolg is dat de accu iets minder lang mee gaat maar alsnog is 6uur op 1 lading is prima te doen. Tevens heb ik een andere adapter gepakt om de tablet op te laden. De meegeleverde adapter werkte voor geen meter, gebruik nu m'n oude Nokia lumia oplader (5v en 1.5a) met een andere USB-c oplaad kabel. Tablet is binnen 4.5 uur vol, vanaf 0 tot 100% wanneer deze uit staat. Wanneer je werkt met de tablet duurt het wel wat langer, ik schat zo'n 7 uurtjes voordat de accu vol is (ook vanaf 0). In mijn geval wil de tablet wel opladen wanneer je deze intensief gebruikt (serie kijken, internetten etc). P.s. als ik nog een minpunt zou moeten noemen dan betreft dat de snelheid van het draadloos internet, max 4.2mb/sec...

Voor de echte tweaker zit er nog potentie in ook. Het is mogelijk om de ram snelheid in die bios aan te passen naar 1600Mhz ipv de standaard ingestelde 1066Mhz. Je behaalt dan wel een leuke snelheidswinst echter gaat je accu duur ook iets achteruit.
Top om te horen dat het een mooie degelijke tablet is voor de prijs! Ik heb deze afgelopen week ook maar eens besteld omdat ik er toch veel goede dingen over hoor en de prijs mij goed beviel. Ik ben benieuwd.
Heb deze zojuist bij banggood.com gekocht voor maar 119 euro. Nu maar hopen dat ik hem snel kan ontvangen om hem uit te proberen.
Hoe bevalt hij? Zijn er nog negatieve punten ontdekt? Blijkt dat hij maar op één manier USB en toetsenbord activeert in docking station. Heb je toetsenbord erbij genomen?
ik heb de cube iwork 10 flagship

maar omdat me window niet gectiveerd is gebruik ik windows niet
hij is naar mijn mening best traag in facebook games terweil de zelfde game in andoid geweldig draai
ik weet niet of het aan het geactiveerde gedeelte is of niet daar weet ik te weinig af
ik wil graag weten hoe je aan die windows pro kwam zat dat er standaard bij?
Anoniem: 715280 7 augustus 2017 07:39
Bij mij kwam het tablet inderdaad standaard met een geactiveerde Windows 10 Pro.
ik heb heb hem maar gepico hacked
hopelijk doet dat alles en is die niet zo traag met me fb games
Anoniem: 715280 21 september 2017 13:28
Even een update: de beperkte ruimte in Windows begon me te irriteren. Er was niet eens meer genoeg om Windows updates te installeren. Omdat ik Android nooit gebruikte heb ik alle partities die met Android te maken hadden verwijderd (behalve de Android EFI system partitie, ik weet niet zeker of die veilig verwijderd kan worden) en de vrijgekomen ruimte samengevoegd met de Windows partitie, nu is er weer 16gb vrije ruimte voor Windows.

Dat was makkelijker dan ik dacht. Voor geïnteresseerden, download mini tool partition wizard en kijk even in deze thread en ook vooral deze post want ik kreeg ook de EFI partitie tussen de vrije partitie en de Windows partitie en dan kun je ze niet samenvoegen.
Misschien een tip, mocht je dat nog niet gedaan hebben, de bootloader prompt kan je uitzetten als je "Nee" antwoord op het SwitchNOW appje op Windows. Dan start hij rechtstreeks naar Windows in plaats van het telkens te vragen :)