Casus
Zaterdagochtend, 10 uur. Genietend van een bakje koffie geeft mijn telefoon het whatspp-signaal af. Als een getrainde labrador kijk ik binnen 5 seconden op het scherm. Dit keer is het anders, er wordt gevraagd om raad. Raad voor de aanschaf van een laptop. Na wat heen en weer getyp kwamen de volgende wensen naar voren van het betreffend familielid:
* Een snelle computer,
* die lang meegaat,
* en ook gebruikt kan worden in het klimaat van Suriname.
* Prijs exclusief btw 500 - 700eu, inclusief btw dus ongeveer een maximum van 850,-
Wetend dat hun huidige laptop een 6 jaar oud consumentenmodel van HP is met 3gb ram en een draaiende harde schijf, en dat de laptop gebruikt zal worden voor internet/office, heb ik hier de volgende eisen van gemaakt:
* i5-u variant, zal voorlopig krachtig genoeg zijn om de taken uit te kunnen voeren.
* 8gb ram, om windows 10 plus meerdere programma's en tabbladen soepel tegelijk open te hebben staan.
* 256gb of meer SSD, liever geen twee schijven in verband met gebruiksgemak. Op de huidige laptop wordt inclusief windows slechts 80gb gebruikt.
* Hoge bouwkwaliteit, voor zo ver je hier inzicht in kunt krijgen van achter je scherm. Na enig overleg is in ieder geval besloten voor de zakelijke lijnen van de verschillende merken te gaan kijken, omdat hier over het algemeen meer controle is op de bouwkwaliteit dan bij consumentenversies.
De keuze: Dell Latitude E5470 K8W10
Hoewel meerdere laptops wel aan de eisen voldeden, sprong dit model er uit wat betreft bouwkwaliteit. De laptop was in de aanbieding bij
www.laptopcentrale.nl waardoor de laptop beschikbaar was voor 680,- excl. btw. Mooi binnen het budget dus! De laptop heeft de volgende specificaties:
Processor: i5-6300u
Grafisch: intel hd520
Geheugen: 8gb DDR4 2133mhz
Opslag: 256gb SSD
Beeldscherm: 1366x768 mat TN
Verpakking & inhoud
De verpakking en inhoud is nogal Spartaans. Een kartonnen doos met daarin de laptop in een plastic hoes waarmee het op zijn plek wordt gehouden op een opstaande kartonnen rand. Naast de laptop is enkel een blaadje met garantievoorwaarden en de oplader aanwezig.
[img]enNa7i6O[/img]
De verpakkingAansluitingen en uiterlijk
Deze uitvoering heeft de volgende aansluitingen:
Links: USB, SC-kaart
Rechts: Headphone jack, SD-kaart, USB
Achter: Ethernet, USB, HDMI, VGA, oplader
De behuizing heeft wat mij betreft een zeer nette en degelijke uitstraling. Het matte kunststof wat gebruikt is komt veel luxer over dan veel van de plastics die ik voorbij zie komen op laptops. Alle hoeken zijn netjes afgerond en de naden zijn minimaal aanwezig en lopen in nette lijnen (niet ongelijk).
[img]ZMaJI19c[/img]
De laptop, dichtgeklapt
[img]GzCfprP1[/img]
De laptop, geopendBouwkwaliteit
Zoals eerder vermeld is het lastig om via het internet een goede indruk te krijgen van de bouwkwaliteit van een laptop. Veel gebruikers zijn het er echter over eens dat de Dell Latitude-serie over het algemeen erg stevig gebouwd is. Op de website van Dell zelf komen we hierover het volgende tegen:
Het duurzame chassis, bedoeld om lang mee te gaan, heeft uitgebreide testen van militair niveau MIL-STD 810G ondergaan, zodat uw systeem bestand is tegen realistische omstandigheden.
Na enig zoeken over deze standaard blijkt dat er verschillende tests vallen onder deze standaard en dat het aan de fabrikant (in dit geval Dell) is om bekend te maken welke van de tests gebruikt zijn op het product. Helaas biedt de website van Dell hier geen informatie over, dus blijft het enigszins gissen op welke gebruikersscenario's dit product dan daadwerkelijk getest is. (
bron)
Wat mij in ieder geval opvalt, is de enorme stevigheid van het gebruikte materiaal. De matte afwerking zorgt er ook voor dat vingerafdrukken niet snel blijven hangen, iets wat fijn is voor hoe de laptop er na een tijdje gebruik uit komt te zien. Het indrukken naast de touchpad en naast het toetsenbord vereist het gebruik van veel kracht, wat niet in een alledaags scenario zal gebeuren. Bij normaal gebruik veert het toetsenbord en de plek voor de polsen dan ook niet mee.
Het beeldscherm zit vast met twee scharnieren, die een mooie balans tussen stug en soepel houden. De laptop is met één hand te openen maar het beeldscherm wordt keurig op zijn plek gehouden, ook tijdens wat intensiever typen.
Installatie & software
De installatie bestond uit het doorlopen van de verschillende instellingen bij een nieuwe installatie van windows 10. Direct daarna ben ik op zoek gegaan naar bloatware en hier een aangename verrassing. Naast drivers en 3 Dell programma's stonden er alleen wat games op. Dit is dan natuurlijk wel erg opvallend voor een zakelijke laptop, zeker als we het dan over Candy Crush en Royal Revolt hebben. Toch heb ik het ook anders gezien, met lijsten aan extra programma's die totaal onnodig waren. Dat is hier in ieder geval niet aan de hand.
SSD benchmark
Hieronder maak ik de vergelijking tussen de SSD in dit model laptop en twee andere SSD's die ik voorbij heb zien komen. Dit betreft een Crucial M500 die in mijn desktop zit met een opslag van 128gb en een Toshiba SSD uit een eerder gereviewde laptop, de Toshiba L50-B.
De SSD in de Dell Latitude E5470 is een model van LiteOn. Dit is een rebrand van de wellicht wat bekendere Plextor M5 serie SSD's.
[img]3n2R27Rp[/img]
Gebruik
Zelf gebruik ik voor mijn werk een 11inch Macbook, een verschil wat mij aangenaam verrast is de ruimte waarmee het toetsenbord is opgesteld. Er zit vrij veel ruimte tussen de verschillende toetsen en dit werkt voor mijn typen erg fijn, gezien de toetsen niet dicht op elkaar geplakt zitten. De toetsen hebben ook een langere travel om ze in te drukken en zijn zowel in de tekens als rondom te toetsen wit verlicht. Mijn enthousiasme over het fijne toetsenbord kan ik helaas niet overdragen naar het touchpad. Het oppervlak van het touchpad is vrij stroef, waardoor bewegingen met de muis schokkerig worden bij kleinere bewegingen. Scrollen met twee vingers gebeurt automatisch in stappen in plaats van vloeiend, wat ik zelf ook als vervelend ervaar. Dit is ook niet gemakkelijk te veranderen in de bijgeleverde software. Het oppervlak is wel lekker groot en de knoppen voldoen prima.
[img]9H84CcRR[/img]
Toetsenbord, touchpad & pointstick
De snelheid van de laptop steunt op de rappe SSD in combinatie met de i5-6300u. Dit zorgt ervoor dat de laptop snel opstart en dat standaard taken als internet en office zeer goed draaien op deze laptop. Door de 8gb ram kun je gemakkelijk meerdere office programma's en een browser met meerdere tabbladen open hebben zonder enige vertraging op te merken.
Het beeldscherm heeft voor- en nadelen. De matte afwerking zorgt voor een goede werkbaarheid, ook bij inval van licht. De resolutie is echter wat karig voor een 14 inch scherm, zeker als ik de huidige prijs van ongeveer 1150,- inclusief btw daarbij meeneem. Nu had het familielid hiervoor een 15,6 inch laptop met eenzelfde resolutie van 1366x768 dus de PPI is wel gestegen van 100ppi naar 112dpi. Hierdoor is de ervaring wel dat het scherm iets scherper is. Het TN-paneel oogt wat flets en heeft (zoals bekend bij TN) slechte kijkhoeken. Ook is de maximale helderheid niet heel fel, al heb ik helaas geen mogelijkheid dit exact te meten. Ter vergelijking heb ik een foto gemaakt om het verschil te laten zien tussen dit model en een Macbook air qua helderheid.
[img]935Wuyei[/img]
Beeldscherm Dell Latitude E5470 en Macbook Air op volle helderheid
Nog een erg positief punt van de laptop is het gebrek aan geluidsproductie. Bij weinig intensief gebruik slaat de koeling uit en is de laptop dus letterlijk onhoorbaar. Wanneer de koeling wel aanslaat is het een wat hoog zoemend geluid, maar zeker niet storend.
Het geluid uit de boxen, die aan de voorkant van de laptop gepositioneerd zijn, is erg goed te noemen. De speakers kunnen vrij luid en geven ook dan nog een behoorlijk zuiver geluid af. Wat je vooral mist is een goede basweergave.
Na meerdere dagen met de laptop gewerkt te hebben ben ik zeer tevreden over de gemaakte keuze en wens ik mijn familielid ook veel plezier toe met dit product. Met de bouwkwaliteit, het toetsenbord, de snelheid en de geluidsproductie als absolute pluspunten is dit een erg fijne laptop voor dagelijks gebruik. Voor de betaalde prijs van € 680,- is het lastig een laptop te vinden met zo'n combinatie aan pluspunten. De prijs inclusief btw tijdens de kortingsactie, ongeveer € 825,- zou ik het ook zeker waard vinden om aan deze laptop uit te geven.
De huidige prijs zonder korting en inclusief btw van maar liefst € 1.200,- zou ik echter niet kunnen rechtvaardigen. Hiervoor verwacht ik echt een beter beeldscherm of een losse grafische kaart.