12 december 2009, laatste update op 27 december 2009, 7.083 views
2.0 Afspelen van audio bestanden
MP3, AC3, AAC, PCM, WMA, DD 5.1, DTS
3.0 Afspelen van video bestanden
Divx, Xvid, MKV, Mpeg2, Mpeg4, DVD, Blu-Ray, Subtitels
3.1 Foto's bekijken en afspelen diashow
4.0 Content afspelen via USB, netwerk & internet, BD live en eigen back-up
5.0 Conclusie
1.0 Inhoud van de doos:
De BD390 was goed verpakt en kwam onbeschadigd uit de doos. Tussen het piepschuim zat nog een klein apart doosje waarin de losse onderdelen zaten.
Deze waren: een 220V kabel, Stereo tulp kabel, composiet...
Pluspunten
- Simpele te bedienen en logische menu's.
- Uitstekende weergave van beeld en geluid.
Minpunten
- Bouwkwaliteit kan beter. Vertaal fouten in de menu's en handleiding.
LG BD390 Review
2.0 Afspelen van audio bestanden
MP3, AC3, AAC, PCM, WMA, DD 5.1, DTS
3.0 Afspelen van video bestanden
Divx, Xvid, MKV, Mpeg2, Mpeg4, DVD, Blu-Ray, Subtitels
3.1 Foto's bekijken en afspelen diashow
4.0 Content afspelen via USB, netwerk & internet, BD live en eigen back-up
5.0 Conclusie
1.0 Inhoud van de doos:
Deze waren: een 220V kabel, Stereo tulp kabel, composiet kabel, afstandsbediening incl. een batterij (AAA), de handleiding in 6 talen en een CD-ROM met daarop Nero MediaHome 4 Essentials.
Met deze software van Nero kan je op een makkelijke manier, de Pc's in je netwerk, met daarop de media
bestanden, delen. Dit zal voor de meeste Tweakers niet nodig zijn, zij weten hoe ze een map, partitie of schijf moeten delen.
1.1 Uiterlijk:
Het uiterlijk is strak en simpel, waar ikzelf wel van houd. In totaal 6 knoppen aan de voorkant plus een USB ingang. De USB ingang is afgedekt met een klepje. Dit klepje zal mensen met dikke vingers, of degene zonder nagels, een beetje moeite kosten om open te maken. Het mechanisme voelt fragiel aan, dit geldt ook voor de lade waarin de schijven gaan.
1.2 Aansluitmogelijkheden & Specificaties:
Optische Drive Type Blu-Ray, CD-Rom, CD-RW, CD-RW/DVD, DVD, DVD+/-RW, DVD+RW, DVD-RW
Video bestanden: Divx 3, DivX 4, DivX 5, DivX 6, Xvid, MKV, Mpeg2, Mpeg4, VOB, Blu-Ray
Audio bestanden: AAC, PCM, AC3, MP3, WMA.
Audio filters Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS HD
Aansluitingen: Video uit – Component Video, Composiet, HDMI
Aansluitingen: Audio uit – HDMI, SPDIF, Coax Dgital, DD 4.1-5.1-7.1, stereo (tulp)
Overige - aansluitingen – LAN 100Mbps, USB 2.0
1.3 Mijn setup:
HT versterker: Sony STR-DE475 – TV: Panasonic TH-37PV7F (HD ready)
Speakers: Front, zelfbouw. Center, Tannoy MC-Shadow. Subwoofer, Yamaha YST SW205 (actief). Rear, Quadral Quintas 500F – Router: Linsys WRT320N
De BD390 is via een HDMI kabel direct aangesloten op mijn TV.
Het geluid van de BD390 gaat via een digitale coax kabel naar mijn versterker.
Zoals jullie zien aan mijn set-up, lijkt het wat betreft de speakers een zooitje. Dit is echter niet het geval, alle speakers samen vormen een prima geheel qua geluid.
De HT versterker is al een oudje, maar doet het nog prima. Er komt volgend jaar wel een vervanging voor dit oude beestje. Ik wil straks, de nieuwe audio formaten ook kunnen afspelen.
1.4 installatie & Configuratie:
Over de installatie kan ik kort zijn. HDMI kabel inpluggen, 220V kabel en Digitale coax in het goede gaatje steken. Daarna de power aanzetten en kijken wat er gebeurd. Op het display van de 390 kwam de tekst te staan: Wait! Op mijn TV-scherm hetzelfde, na een paar seconden kwam het logo van LG op mijn TV te voorschijn. Na een totaal van 22 seconden was de 390 opgestart. Die 22 seconden is standaard voor een “koude start” Na de koude start kom je in het Home menu terecht. Daar heb je 6 keuzes.
Als eerste, natuurlijk, ben ik gegaan naar het menu: instellingen. Ik wilde eerst mijn TV settings gaan regelen, maar dat hoefde al niet meer. De 390 en mijn TV hadden met elkaar overlegd en alle settings stonden al goed.
Volgende op mijn lijst waren de audio settings. Hiervoor moest ik even voor de zekerheid de handleiding erbij pakken. Er zijn 5 keuzes in het audio menu. 1. HDMI 2. SPDIF, hiervoor had ik dus de handleiding even nodig. Er stond alleen SPDIF en geen digitale coax in het menu. Na het betreffende hoofdstuk audio gelezen te hebben kwam ik er achter dat als je een digitale coax kabel gebruikt, de setting SPDIF moet gebruiken.
3. Voorbeeld, hiermee wordt de bemonsteringsfrequentie bedoeld. Nogal een vreemde uitdrukking/vertaling voor bemonsteringsfrequentie. In mijn geval heb ik die ingesteld op 96KHz.
4. DRC, Dynamic Range Control. Deze staat standaard aan. Deze functie zorgt ervoor dat het verschil tussen de harde- en zachte geluiden kleiner wordt. Deze heb ik dus meteen uit gezet, want op deze manier verlies je heel wat dynamiek in je geluid.
5. Speaker set-up. Maak hier de keuze voor 4.1, 5.1 of een 7.1 speaker setup.
Daarna heb ik het netwerk ingesteld. Voor mij werd dat een draadloze verbinding (WiFi).
In dat geval kies je via het menu: draadloos. Dan krijg je de melding: netwerk reset bij doorgaan, doorgaan?. Ja dus, gewoon doorgaan. De 390 vond zonder problemen mijn thuis netwerk, plus een aantal van de buren. Volgende stap was het invoeren van mijn WiFi wachtwoord. Als je dat hebt gedaan krijg je een menu
waarin je kunt instellen of het IP adres Dynamisch of Statisch moet worden toegewezen. In mijn geval dus Dynamisch. De 2e keuze die je krijgt is het instellen van de DNS server. Ik heb hem op automatisch laten staan. Als je dit allemaal hebt ingevuld krijg je een pop-up die vraagt of je het netwerk wilt testen. Dit dus maar gedaan en alles werkte naar behoren.
Als laatste wilde ik een software update doen. Dit kan op 2 manieren. 1. Zet de 390 uit, dan weer aan en de 390 controleert automatisch of er updates beschikbaar zijn (netwerk moet natuurlijk wel actief zijn). 2. Via het hoofdmenu. Kies dan:Instellingen>Anders en dan de keuze software update. De 390 gaat dan op zoek naar beschikbare updates.In mijn geval vond hij een update. De vraag verscheen of ik wilde updaten, natuurlijk wilde ik dat. De download van de update was binnen 1 minuut klaar, de installatie van de update duurde nog geen 2 minuten. Na de update schakelt de 390 zichzelf uit. Als je daarna de 390 weer opstart is de update voltooid. Eigenlijk hetzelfde als een bios update op een desktop pc of laptop.
1.5 Bediening en Menu's:
De bediening van de 390 is simpel en logisch. De a.b. is prettig om mee te werken en alle knoppen zitten op de goede plek. Onderaan de a.b. zit een paneeltje waaronder een aantal knoppen zitten die je voor de settings van je tv kan gebruiken. Zie foto.
De menu's van de 390 zijn simpel en overzichtelijk. Je zult niet verdwalen in talloze pagina's op zoek naar die ene functie die je nodig hebt. Als je een menu oproept heb je rechts daarvan een submenu.
Als je daarin een keuze maakt, komen de instellingen van dat submenu weer een stukje naar rechts, op je scherm tevoorschijn. Alles is dus op één scherm/pagina zichtbaar.
Hier een negatief puntje, dat waard is te vermelden over de menu's en pop-ups, die op het scherm verschijnen. Volgens mij is het menu vertaald door software, niet door een mens.
Ik heb een aantal, niet al te veel, vreemde grammaticale fouten gezien.
De handleiding is wel door een mens vertaald denk ik. Die is goed te lezen en te begrijpen.
Tot nu toe heb ik daarin maar 2 fouten kunnen ontdekken. De meest opvallende was het woord: schijfs.
Volgens mij een letterlijke vertaling van discs.
Nog een negatief punt wat betreft de bediening. Met de 390 kan je ook naar YouTube gaan en wat leukje filmpjes en clips bekijken. Je kan ook zelf op zoek gaan naar jouw fav. filmpje of clip. Als je dit wilt, krijg je op je TV-scherm een keyboard te zien, waarmee je de zoekterm kan invoeren.
Dit virtuele keyboard heeft geen qwerty of azerty indeling, maar gewoon van a tot z, met aan de rechterkant een numeriek keypad. Om de zoekterm in te voeren gebruik je de navigatie buttons van je a.b. Dit werkt nogal omslachtig en langzaam. Naar mijn mening hadden ze beter de indeling van een mobiele telefoon kunnen gebruiken, met onder elk nummer 3 letters. Dit zou het invoeren van woorden en of zinnen veel eenvoudiger en sneller hebben gemaakt.
2.0 Afspelen van audio bestanden:
De 390 kan een groot aantal audio formaten afspelen, hieronder een kleine samenvatting.
MP3: bestanden met een bitrate van 32 t/m 320 KB/s. De 390 maakt geen gebruik van de ID3 tags, dus zorg ervoor dat je mappen en bestandsnamen in orde zijn.
WMA: bestanden met een bitrate van 20 t/m 320KB/s. Hier ook geen ondersteuning voor de ID3 tags. Wie weet komt dat nog bij een volgende update.
AAC: dit doet de 390 ook zonder problemen.
AC3: Klinkt prima.
PCM: Wordt ook prima weergegeven.
DD 5.1: Ik heb een aantal jaren geleden zelf een aantal test/demo dvd's gemaakt met mijn fav. clips.
Deze clips heb ik toen specifiek uitgekozen om het geluid van HT installaties te testen. Ik was dus nogal verbaasd over de verschillen die ik hoorde met de 390. Mijn “geluidsbeeld” is beter geworden. De scheiding tussen front, center en rear is duidelijker. De “sweetspot” is groter geworden.
Al met al een behoorlijke verbetering en een die ik niet had verwacht.
DTS: Normaal word ik van het luisteren naar audio tracks op dvd's met DTS, na een tijdje “luistermoe”.
Luistermoe in mijn geval is, het geluid is te agressief en te hard/aanwezig.
Dit is misschien een wat vage omschrijving, maar beter omschrijven kan ik het niet.
Nu met de 390, heb ik daar geen last meer van. Het geluid is voor mijn oren rustiger geworden. Het klinkt niet zoals DD 5.1, wat normaal zachter en wolliger was/is dan DTS.
3.0 Afspelen van video bestanden en subtitels:
DIVX, XVID: Alles wat ik de 390 heb voorgeschoteld wordt zonder problemen weergegeven. Kwaliteit van de weergave is goed te noemen. Zelfs de wat oudere Divx en Xvid bestanden, met ruis en korrel, zijn goed genoeg om naar te kijken.
MKV: Totaal geen problemen, zelfs de bekende vogelscene wordt soepel afgespeeld. MKV's met interne of externe .ass subs ziet de 390 niet. De film wordt wel afgespeeld, maar de ondertitels zie je niet op je scherm verschijnen.
Mpeg2, Mpeg4: De 390 ondersteund H.264/MPEG-4AVC profiel hoofd, hoog bij niveau 4.1 Bij bestanden met een hoger niveau krijg je een pop-up te zien, met de melding dat het bestand misschien niet goed zal worden weergegeven. Ik heb deze melding al een paar keer gehad maar nog geen problemen mee ondervonden. Bij controle van een van die bestanden, met mediainfo, bleek het een niveau 5.1 bestand te zijn. Dat hij deze goed afspeelde, zal misschien door de update zijn gekomen.
DVD: Wat een verschil zeg! Ik heb de verhalen gehoord en gelezen, dat zelfs de “normale DVD” er op een Blu-Ray speler beter uitziet. Bij deze kan ik het bevestigen, het upscalen naar 1080i doet de 390 uitstekend. De details zijn scherper en het lijkt wel of de kleuren dieper zijn geworden.
Mijn oude DVD speler was aangesloten via een scart kabel, dit kan natuurlijk ook weer iets schelen in de weergave van het beeldmateriaal.
Blu-Ray: Ik ben momenteel in het bezit van één Blu-Ray film. Te weten Wall-E. Op mijn Panasonic HD ready TV is dat een genot om naar te kijken. Je verliest je soms in de details, die op het scherm worden getoverd. Al mijn volgende film aankopen worden dus Blu-Ray's. De DVD is verleden tijd.
Subtitels: De 390 ondersteund verschillende soorten subtitels, te weten: meerdere soorten SRT, TXT, SUB en één type SSA.De subtitels moeten wel dezelfde naam hebben als het filmbestand en in dezelfde map staan.
3.1 Bekijken foto's en afspelen diashow:
De 390 kan 3 soorten foto bestanden lezen. Te weten: .jpg, .jpeg en .png.
LG adviseert dat de foto's op 24 bit niet groter zijn dan 4000x3000 en op 32 bit niet groter dan 3000x3000.
De 390 maakt elke keer nieuwe thumbs aan als hij een map leest. Je kan de thumbs op 3 manieren weergeven. Als filmstrip, 6 grote thumbs op een pagina. 21 thumbs of 40 thumbs op een pagina. De 390 sorteert de thumbs op bestandsnaam. Het maken van de thumbs gaat redelijk snel, 3 á 5 thumbs per seconde. Dit is afhankelijk van de grote van de foto's en bestanden.
Je kunt ook een diashow laten weergeven via de 390. Dit kan met een aantal transition effecten die de 390 random kiest. Je kan dit ook uitschakelen. Verder kan je ook nog muziek onder de diashow zetten. De combinatie van foto's en muziek loopt soepel op de 390.
Je kunt de foto's ook een voor een bekijken met behulp van je a..b. Tevens kun je de foto ook nog inzoomen. Met de a.b. kan je het zoomgebied kiezen en het is ook nog mogelijk om de foto's te roteren. De weergave van de foto's op mijn tv is prima. Houd wel rekening met de verhouding van je foto's en die van je tv.
4.0 Content afspelen via USB, netwerk en internet, BD live en eigen back-up:
USB-schijf en stick: De 390 kan overweg met USB schijven die zijn geformatteerd als FAT16, FAT32 en NTFS. Dit geld ook voor de USB stick. In de handleiding van de 390 staat dat de USB-Schijf niet meer dan 4 partities mag bevatten en dat de som van de mappen en bestanden op die schijf kleiner moet zijn dan 2000. Ik was dus benieuwd wat de 390 zou doen met mijn media schijf waarop alleen al 190 mappen staan, met in totaal 4718 MP3 bestanden. Tot mijn verbazing had de 390 hier geen enkel probleem mee. De schijf werd gelezen en alle bestanden waren toegankelijk.Wie weet heeft de update hier ook iets mee te maken gehad.
WiFi N: Het afspelen van bestanden op het netwerk verloopt soepel zonder enige problemen. Dit geldt zowel voor muziek als video. De 390 vond zonder problemen mijn gesharde media op het netwerk.
DNLA via de Synology DS407e (NAS): De 390 ondersteund ook het DLNA protocol (Digital Living Network Alliance), net zoals mijn NAS. Ook dit ging in een keer goed met de 390. Hij vond zonder problemen de media die op mijn NAS stond. Zoals jullie misschien zullen hebben opgemerkt ondersteund de 390 geen lossless audio formaten zoals FLAC en APE. Mijn NAS kan deze transcoderen en doorsturen naar de 390 met het DLNA protocol, zodat ik ook deze audio formaten kan afspelen. Helaas is de CPU van de 407e niet krachtig genoeg om de bestanden te transcoderen en tegelijkertijd te versturen naar de 390. De muziek hakkelt nogal. Dit ligt dus niet aan de 390.
YouTube: Werkt prima en simpel. In het YouTube menu van de 390 heb je een aantal keuzes. De favorieten van vandaag. de toppers, de nieuwste, zelf zoeken, je zoekgeschiedenis etc.
BD Live: Heb ik helaas nog niet kunnen testen omdat via de Blu-Ray van Wall-E geen BD live content kan worden gedownload. De 390 heeft intern 1 GB om de content op te slaan. Je kan dit uitbreiden door een USB-schijf of stick te gebruiken. Let er wel op dat voor BD live content de schijf of stick geformatteerd
moet zijn als FAT16 of FAT32. BD live content kan niet worden opgeslagen op een NTFS schijf of stick.
Eigen back-up: In de loop van de jaren heb ik aardig wat back-up's gemaakt. Dit op een aantal verschillende types en soorten DVD's gedaan. Tot zover heeft de 390: 5 verschillende types Arita, Philips 2 st, Imation 2 st., Sony 2st.en een 8 jaar oude Nashua single speed dvd, zonder problemen gelezen en afgespeeld.
5.0 Conclusie:Al met al ben ik zeer tevreden met mijn aankoop van de LG BD390. Hij speelt bijna alles, is simpel in gebruik en de kwaliteit van de afgespeelde content is uitstekend te noemen. De 390 is bijna een volwaardige mediaspeler. Zoals vermeld in de review, zitten er een paar kleine minpuntjes aan de 390, maar deze zullen de aanstaande koper niet moeten afschrikken. De 390 is zijn geld meer dan waard. Cijfer voor die pracht stukje techniek: 8,5