Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Umi Z Goud Review

+3
Danny.G 20 februari 2017, laatste update op 4 maart 2017, 8.001 views

Umi Z Goud

Een luxe telefoon van 230 euro die de OnePlus 3 voorbij gaat qua snelheid op bepaalde gebieden... 'Veel' specificaties als de deca-core Helio X27-soc, 4GB LPDDR3 RAM, een 13MP Samsung voor- en achtercamera, voor in het inmiddels kenmerkende prijssegment van de China-phones.

Pluspunten

  • Dankzij de 4GB RAM en Helio X27 erg snel in gebruik
  • Een prima scherm dat het goed doet over het algemeen
  • Een mooie en solide behuizing
  • Camera's zijn beter dan verwacht
  • Selfie LED-flitser!
  • Elke 2 weken software updates/fixes (helaas is dit tegenwoordig een pluspunt)

Minpunten

  • Draait op Android 6.0.1 i.p.v. beloofde Android 7.0 update (update komt begin April!)
  • Videokwaliteit in 1080p moet verbeterd worden
  • Geen stereo speakers

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/frontside2.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Inleiding.jpg
UMi, eigenlijk UMIDIGI (UMi Digital) sinds kort, heeft onlangs de UMi Z aangekondigd, welke momenteel verkrijgbaar is. Er zijn verschillende meningen over het merk, maar toch trekt de telefoon de nodige aandacht. Zoals we gewend zijn van veel Chinese telefoons, is ook deze UMi Z voorzien van goede componenten tegen een lage prijs.

But what does that mean? Een unibody aluminium behuizing welke in een zilveren of gouden versie verkrijgbaar is, een deca-core Mediatek Helio X27 processor, 4GB RAM + 32GB opslaggeheugen, een 13MP Samsung camera aan de voor- en achterkant van het toestel, een grote batterij van 3780 mAh, of bijvoorbeeld het 5,5” 1080p Sharp IPS-paneel. Er is veel te vinden bij dit toestel dat high-end klinkt. En dat alles voor een relatief zacht prijsje van zo’n 230 euro op moment van schrijven. Ook zijn ze van plan het toestel begin April te updaten naar Android 7.0 via een OTA. Goed om te weten is dat het toestel ondertussen (en erna) wel elke 2 weken updates/fixen ontvangt, wat tot nu toe ook het geval is. Toch wilde ik maar al te graag het toestel eens testen, om te controleren wat de werkelijke prestaties van zo’n ding nou is.

Dankzij de mensen van Banggood kon ik het toestel net wat eerder krijgen dan de meesten door hem via UMIDIGI zelf direct naar mij te laten sturen, zodat ik hem uitgebreid kon testen – waarvoor kudo’s. Mocht je dus nu al dusdanig geïnteresseerd zijn in het toestel, dan kan je hem hier vinden.

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Inhoudsopgave.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Specificaties.jpg
Belangrijke specificaties
  • Kleuren: grijs en goud
  • Materiaal: aluminium
  • Android 6.0.1
  • Mediatek Helio X27 (deca-core) @ 2,6GHz
  • Mali T880
  • 4GB LPDDR3 RAM Samsung
  • 32 GB eMMC5.1 opslaggeheugen
  • Micro SD kaart tot maximaal 256GB
  • Vingerafdruksensor: Front Touch ID 2.1 (voorkant)
  • 5.5 inch 1080p Sharp IPS scherm, met 2,5D glas en Dragontrail Glass
  • 3780 mAh (niet verwisselbaar)
  • Mediatek’s Pump Express: 50% batterij in 30 minuten
  • Camera achter: 13 MP Samsung S5K3L3– PDAF 5 + Laser Auto Focus – Quad-tone-flash LED
  • Camera voor: 13 MP Samsung S5K3L3P
  • Video: 720p, 1080p, 2K en 4K video bij 30 beelden per seconden
  • USB (3.0) Type-C
  • Hybride dual sim-slot: micro-sim en nano-sim met micro sd-kaart
  • Bluetooth® 4.1
  • WiFi 802.11 a/b/g/n, 2.4GHz / 5GHz
  • 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz
  • 3G: WCDMA 900/2100MHz
  • 4G: FDD-LTE 800/1800/2100/2600MHz
  • 154,6 x 76,8 x 8,2mm, 175 gram
https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Unboxing.jpg

Anders dan bij veel Chinese merken, doet UMIDIGI redelijk wat moeite voor hun doosje waar het toestel zich in bevindt. Niet eerder ben ik een dergelijke tegengekomen, wat ik toch wel behoorlijk kan waarderen. De telefoon komt in een metalen doosje met een matzwarte coating, waar het UMi-logo op staat. Van dit doosje kan je de deksel eraf halen, waar de telefoon vervolgens al voor je klaar ligt.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/box.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/box2.jpg

De inhoud van het doosje is verder niet specialer dan bij een ander toestel:
  • De telefoon zelf
  • Een USB-Type C kabel
  • De snellader
  • Simkaart-verwijder-tool
  • Zo’n boekje dat niemand gebruikt..
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/box3.jpg

Ook werd ik nog verrast doordat UMIDIGI had besloten mij ook 3 cases mee te geven en een tempered glass screen protector. Het betreft een standaard TPU+transparante case, een Z-vormige case welke er erg gaaf maar ook vreemd uit ziet, en een denim-achtige flip cover mét een S-view Windows - en ondersteunende/ingebouwde software in de telefoon. Over de S-View Cover komt later iets meer.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/box4.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/box5.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/EersteIndruk.jpg

Net als veel andere telefoons zien we ook hier een unibody aluminium behuizing, antenne lijnen op de achterkant, 2 speakers aan de onderkant grills en gelukkig is ook de oude vertrouwde 3.5mm jack aanwezig aan de bovenkant. Wat zouden we ook zonder Jack moeten.. Qua ontwerp is het toestel dus weinig origineel, waar in die zin niet echt iets mee mis is. Ikzelf ben gecharmeerd van dit design, dus klagen doe ik niet per se.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/front2.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/fence.jpg

De voorkant beschikt over een 13MP Samsung S5K3L8 sensor, een RGB notificatielampje, een speaker voor tijdens het bellen én een wat zeldzamere verschijning: een selfie-LED! Ideaal voor de selfies in het donker, doordat het LED zal oplichten wanneer je een selfie probeert te maken.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/frontflash.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/frontflash2.jpg

Oh, en die vingerprintscanner natuurlijk. Er is gekozen voor een scanner die gebruik maakt van Front Touch ID 2.1, een techniek waar ik eerlijk gezegd geen enkele informatie over kan vinden. Touch ID kennen we van Apple, Sense ID van Qualcomm, maar Front Touch ID 2.1 was weer een nieuwe voor mij. De sensor zelf komt bij Microarray weg. Hoe deze presteert, lees je verderop in de review. Ook fungeert deze knop natuurlijk als home-knop. Daarnaast is het zo dat als je kiest voor hardwarematige knoppen – en ja dat kan, al zeggen veel van niet – dat je je vinger langer op de scanner moet leggen om bij de recente applicaties te komen.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/bottom-closeup2.jpg

De achterkant van het toestel bevat ook een 13MP camera van Samsung, met vlak daarnaast een ook wat opvallende verschijning. Als je een snelle blik erop werpt, denk je dat het een tweede camera is, maar dit is de Laser Auto Focus. De camera maakt gebruik van zowel Phase Detection Auto Focus als Laser Auto Focus. Weer hiernaast zien we een Quad-LED flitser en een gaatje van de microfoon. Vlak eronder het UMi logo en helemaal onderaan wat gebrabbel als Designed by UMi en dergelijke..

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/backside2.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/camera2.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/backside3.jpg

Nu de speakers. De speaker grills zijn er twee van, maar zoals bij veel concurrenten komt er echter geluid uit slechts 1 kant; jammer. Het had de telefoon iets meer gecharmeerd als ze hier 2 speakers hadden geplaatst – en dus in een stereo opstelling – zodat ze hem nog meer als alleskunner konden presteren. De speaker is niet spannend, maar ook niet verschrikkelijk slecht. Het geluid is helder en kan vrij luid, al mist het wat lage tonen en dat is erg jammer. Niet heel verassend overigens door de aanwezigheid (of afwezigheid..) van 1 speaker. Over het geluid via de 3.5mm jack valt niet te klagen. Het geluid kan luid, er vindt amper vervorming plaats en ook de bass is niet te missen. Er is geen speciale software aanwezig als in een equalizer, dus hier zul je zelf achteraan moeten.

In het midden van de twee speaker grills vinden we natuurlijk de USB Type-C poort, welke opereert op USB 3.0 snelheden en gebruik kan maken van de Pump Express technologie van Mediatek. UMIDIGI geeft aan dat de accu van 3780 mAh binnen 100 minuten naar 100% kan gaan. Of dit ook echt zo is, lees je verderop in de review.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/bottom-closeup.jpg

De volumeknoppen en aan/uit-knop zitten beide aan de rechterkant, ze voelen goed en stevig aan en zijn vooral goed uit elkaar te houden. De randen zelf hebben ‘curved edges’ en door het 2.5D Dragontrail glas gaan ze mooi in elkaar op, waardoor je niet zozeer scherpe randen voelt. Wat dat betreft zit het prima in elkaar.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/buttonsright.jpg

De linkerkant van het toestel laat enkel een hybride SIM slot zien waar je zowel 2 SIM kaarten in kan doen, of 1 SIM kaart met een micro SD kaart. Uitbreiding tot 256GB is mogelijk.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/simslot.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/menu/Scherm.jpg
Ook bij deze telefoon is er gebruik gemaakt van een 5,5” 1080p IPS paneel van Sharp, met redelijk dunne bezels. Voor dit budget zit er een vrij goed scherm in. Hij kan helder, de kleuren zijn mooi verzadigd, de helderheid en contrast is dik in orde en het scherm is bovendien goed afgesteld. Voor een IPS paneel en een scherm in zo’n relatief goedkoop toestel doen de zwartwaarden het tevens bovengemiddeld goed. Zwart gaat aardig richting het zwart, al is de AMOLED techniek natuurlijk heer en meester hierin en zal het een paneel als die in een iPhone 7 niet evenaren. Maar voor een telefoon van rond de 230 euro is het dikke klasse.

Bovenste: UMI Z | Onderste: OnePlus 3 (AMOLED-paneel: 'oneindig' contrast)
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/tumbs/contrast.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/device/bezel.jpg

Ook de kijkhoeken van het scherm zijn vrij goed. Er zal wel een lichte waas over het scherm liggen wanneer je naar het scherm kijkt vanuit een behoorlijk scheven hoek, maar ik heb het zeker veel erger gezien. Er vindt overigens amper kleurverandering plaats.

S View Cover
Nu wat leuks en totaal onverwachts.. De UMi Z kan gebruikt worden met hun beschikbare S View Covers, welke vergelijkbaar zijn met de S View Covers van Samsung of LG. Door hun flipcover te gebruiken, en de cover dicht te houden, zal er een in het uitgesneden rondje een analoge/digitale klok verschijnen. Ook kun je hier snel van muziek switchen. Wanneer je de flipcover weer open slaat, ontgrendeld het toestel zich weer. De aanwezigheid van dit verbaasde mij toch enigszins, maar wel in positieve zin. Het werkt namelijk erg goed en vooral érg snel. De analoge klok is erg tof, vooral omdat het een volautomatische is; de secondewijzer beweegt constant en dat geeft een erg luxueus gevoel.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/tumbs/coveropen.gif
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/tumbs/coveranalog.gif
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/tumbs/coverdigital.gif

Linkjes naar de cases:
Transparante TPU case
Flip cover met S-View Window
Z-style case

De UMi Z ondersteunt Miravision; toegevoegde software waar je het een en ander kan aanpassen m.b.t. het scherm. Ook is er ClearMotion toegevoegd, waarmee je bewegende beelden vloeiender kan laten weergeven.

Tevens kan je via de instellingen ook nog de kleurtemperatuur aanpassen naar wens; van een enorm warme naar enorm koude kleurtemperatuur.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/miravision.jpg

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Software.jpg
Aanvankelijk dacht ik dat de telefoon direct naar Android 7.0 geüpdatet kon worden. Dit is echter niet het geval. De ROM is nog gebaseerd op Android 6.0.1, met een beveilingspatch van januari 2017. Ik kreeg 3 dagen voor het uitbrengen van deze review nog een nieuwe update welke onder andere battery drain, camera updates en overall stabiliteits fixes met zich meebracht. Laatstgenoemde is dan wel weer een positief punt. Nadat ik informeerde bij UMIDIGI over de update naar Android 7.0 Nougat, werd mij verteld dat de update begin April beschikbaar zal komen. Het wachten was namelijk op Mediatek; zij moesten de broncodes nog vrijgeven. Ook zullen ze zo’n elke 2 weken updates en/of fixes uitbrengen, wat tot nu toe (27-02-17) inderdaad ook het geval is. Ik heb tot nu toe in zo'n 3 weken tijd 2 updates ontvangen. Meer dan prima en het zou tof zijn als ze dit blijven volhouden gezien dit erg belangrijk is voor klanten. Mochten de verschillen in Android 7 dusdanig groot zijn, dan zal ik een update plaatsen.
Het begin..
De standaard installatie van Android was ook bij de Z geen onbekende. Je vult wat gegevens in, logt in met je Google account, registreert je vingerafdruk(ken) en je wordt naar de launcher gestuurd.
Vrije ruimte na installatie
Er is één model aanwezig: een 32GB model met eMMC 5.1 opslaggeheugen. Gezien de telefoon zonder bloatware komt en het stock Google Android 6.0.1 is, blijft er van de 32GB nog zo’n 25GB over. Ook dit is vrij standaard; het komt veel voor en geeft je lekker wat ruimte voor je foto’s/video’s, favoriete apps en muziek. Mocht je het willen, dan kun je er ook een micro-SD kaart in prikken, welke je tot maximaal 256 GB extra opslagruimte kan geven.

Hij is (helaas) niet in een 64GB uitvoering, maar je kunt er een micro SD kaart in prikken welke je dan ook als intern geheugen kunt laten werken. Gebruik het micro-SD slot en stop er bijvoorbeeld een 128GB kaart in. Hierna krijg je een melding van Android waarna je kunt kiezen of je hem als draagbare opslag (erin en eruit halen wanneer je maar wil) wil gebruiken, of als intern geheugen - zodat je ineens 160GB intern geheugen hebt en je alle apps en dergelijke kunt installeren die je maar wil. ;)

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/aboutphone.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/freespace.png
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/installedapps.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/installedapps2.png
Vingerprintscanner
Ook de UMi Z heeft zoals praktisch elk toestel tegenwoordig een vingerprintscanner. We zien ze aan de voorkanten, zijkanten en achterkant. De Z heeft hem op de voorkant zitten. De vingerprintscanner is puur een scanner en kan als home-knop functioneren, maar valt niet in te drukken zoals die van een Galaxy S7 of iPhone 7.

Het instellen van de vingerprintscanner is ingebouwd in Android 6.0, dus dit verschilt niks met andere soortgelijke telefoons. Je kunt tot maximaal 5 verschillende vingers instellen, al kun je bijvoorbeeld je linkerduim ook prima 2x instellen om het zo accuraat mogelijk te krijgen.

De vingerprintscanner in dagelijks gebruik
De prestaties van de vingerprintscanner zijn in de praktijk meer dan prima. Nu krijgt hij niet de trofee voor de allersnelste scanner, maar hij zit wel boven het gemiddelde. Binnen een seconde is de telefoon ontgrendelt, al duurt het soms net wat langer. De nauwkeurigheid is goed, voor de meest recente update had hij nog wel eens moeite met het lezen en was een 2e scan vereist. Dit is echter verholpen en is de scanner een stuk stabieler geworden. Aan te raden is om na een update met fixes m.b.t. de vingerprintscanner, de vingers altijd even opnieuw in te stellen.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
Toegevoegde functionaliteiten
Turbo downloaden
Gezien UMi gebruik maakt van een ROM op een Mediatek-soc, zit ook deze feature ingebouwd. Een behoorlijke tijd geleden werd er door Samsung een functionaliteit toegevoegd waarbij je het WiFi en mobiele data-netwerk met elkaar kan combineren zodat het downloaden van apps sneller gaat. Ook wel Turbo downloaden wordt genoemd. Beide netwerken worden dus gecombineerd en de downloadsnelheid wordt daarbij ook gecombineerd. Deze optie is simpel aan en uit te zetten in de instellingen. Ook zal er dan bovenin de notificatiebalk een Turbo download-pictogram verschijnen.

Dual-sim
De UMi Z komt met een hybride SIM-slot, wat betekent dat je of 2 simkaarten kunt gebruiken, of 1 simkaart en een micro-SD kaart tot en met 256GB. In de instellingen kun je aangeven welke simkaart gebruikt maakt van de mobiele gegevens, en welke simkaart de oproepen/sms’jes op zich neemt. Ook kun je eventueel de simkaart uitschakelen maar wel in het toestel houden. Het is niet mogelijk om mobiele gegevens en oproepen/sms’jes tegelijkertijd te gebruiken.

Ik heb geen enkel probleem meegemaakt met de dual-sim. Ik maak gebruik van Tele2 en Simyo en heb alles keurig ingesteld en dit werkte dan ook prima.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/dualsim.jpg
Smart Assistant
Onder Instellingen hebben ze een kleine sectie gemaakt waar zogenaamd zich een slimme assistent bevindt. Hoe slim deze is, gaan we bekijken.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/smartassistant.jpg


Harlequin LED Notifcation
Ook ingebouwd is dat je kunt instellen of je wil dat de notificatie RGB LED gaat branden wanneer je de telefoon oplaadt, de batterij bijna leeg is, welke kleur het lampje moet branden tijdens een oproep, gemiste oproepen/sms’jes en in het algemeen. De LED kan enkel rood, groen en blauw branden, dus is helaas geen multicolor.

Batterij bespaarmodus
Er valt te kiezen uit 4 modi, welke tevens naar wens zijn aan te passen door op het instellings-icoontje te drukken achter de modus.
  • Intelligent: Stopt processen die op de achtergrond draaien wanneer de telefoon op het vergrendelscherm staat;
  • Marath: Schakelt WiFi en mobiele gegevens uit;
  • Sleep: Schakelt alle netwerkfuncties uit (oproepen, sms, WiFi en mobiele gegevens) behalve het alarm van de wekker);
  • My mode: Hier kun je je eigen modus aanmaken; simpele modus, grijsmodus, schermhelderheid, vliegtuigmodus, WiFi aan/uit, GPS, etc)
Vervolgens kan je instellen dat de telefoon overschakelt naar een bepaalde modi wanneer de batterij een bepaald percentage heeft bereikt. Ook kan je hier bepalen of je de modi ingeschakeld wil houden wanneer de telefoon aan het opladen bent. Tenslotte kan je de telefoon ook van modus laten switchen op een bepaald tijdstip; een start- en eindtijd. Handig voor de mensen die dit zoeken!

Buttons (knoppen)
Ondanks dat veel reviews helaas vermelden dat je alleen on-screen – en dus software – knoppen dient te gebruiken, beschikt de UMi Z wel degelijk over capacitieve hardware knoppen. Deze zitten vanzelfsprekend links en rechts naast de vingerprintscanner maar zijn simpelweg niet te zien.
In de instellingen kan je dan ook kiezen tussen software of hardwarematige knoppen en kan je de terug/menu volgorde aanpassen: De terugknop links/rechts of de menuknop rechts/links. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, dus dat dit is meegenomen is alleen maar goed. Ikzelf prefereer hardwarematig, omdat ik zo niet inlever op mijn pixeltjes. ;)

Achtergrond taakbeheer
Hier valt in te stellen welke apps afgesloten moeten worden wanneer je deze aanvinkt. Wat dit echt betekent: als je een app als WhatsApp of je klok aanvinkt, dan kan het zomaar eens zijn dat je notificaties en alarmen gaat missen. Uit eigen ervaring.. Het werkt wel goed als je een excuus wil hebben om te laat te komen.
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png

Overige functies

Schema aan/uit
Mocht je nog wel eens vergeten om je telefoon opnieuw op te starten (wat altijd wel handig kan zijn in verband met bepaalde apps die niet lekker meewerken bijvoorbeeld), dan heeft de UMi Z ook iets ingebouwd dat je daarmee helpt. Hier kun je aangeven wanneer (kan ook specifieke dagen) en hoe laat de telefoon zowel uit kan gaan, als aan. Zo kun je de telefoon dus om 23:30 automatisch laten uitzetten en weer aan laten gaan rond een uur of 07:00. Misschien handig als je je wekker, een telefoontje of iets dergelijks niet wil missen.

Dubbeltikken om te ontwaken!
Ondanks dat het toestel eerder niet beschikte over de oh zo geliefde dubbeltikken om het scherm te ontwaken functie, is deze toegevoegd bij de meest recente update. Niet geheel verwacht, al miste ik de functie wel degelijk na aardig wat telefoons te hebben gebruikt met dit ingebouwd. Mocht je afvragen hoe je dit kan inschakelen: Instellingen -> Toegankelijkheid -> Double tap [--O]
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png

Ervaringen in het dagelijks leven

De UMi Z is een van de allereerste telefoons met de nieuwe Helio X27-soc, een deca-core processor nog wel en daardoor was ik vrij enthousiast toen ik hem mocht ontvangen. Nu ik zowel de Helio P20, Helio X20 en dus ook de Helio X27-soc heb mogen ervaren, kan ik echt zeggen dat de X27 krachtig is. Het openen van apps gaat rap, niet instant maar wel snel, door de aanwezigheid van 4GB aan LPDDR3 werkgeheugen van Samsung, 32GB aan eMMC 5.1 opslaggeheugen van Samsung en de vrijwel stock Google Android ROM. Door die aanwezigheid van de grote hoeveelheid aan werkgeheugen kunnen er behoorlijk wat apps blijven draaien op de achtergrond, zonder dat dit een effect heeft op de accuduur. Ben je een type die graag al zijn apps open houdt in de achtergrond, dan is dit natuurlijk erg fijn meegenomen. Het besturingssysteem vertoond geen haperingen meer na de laatste update, terwijl dat voor de update heel af en toe wel eens voor kwam.

Locaties via GPS
Ik heb tijdens het gebruiken van de telefoon veel (meer dan normaal) gebruik gemaakt van de GPS in deze telefoon. Ik heb geen rare dingen meegemaakt tijdens het navigeren. De fixes waren vlot en de locatie (en richting waarna ik keek) was accuraat. Je leest nog wel eens dat ze ineens compleet aan de andere kant van de straat staan volgens de navigatie-app, maar daar is bij de Z totaal geen sprake van.

Gamen
Met zijn Mali 880-MP4 GPU geklokt op 875 MHz beschikt de UMi Z over een van de sterkste GPU’s van Mediatek, en zelfs 80% sterker dan de GPU van de Helio X20.
Waar dat eigenlijk op neerkomt is dat de telefoon een uitstekende kandidaat is voor het spelen van grafisch intensieve spellen. De telefoon kan vrijwel elk spel aan en vertoont tijdens gebruik dan ook amper tot geen haperingen. Voor een ‘budget’ toestel is dat natuurlijk enorm fijn, gezien goedkopere telefoons het hier nog wel eens wat af laten weten.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Benchmarks.jpg
Door de Helio X27-soc weet de UMi Z te imponeren in de benchmarks voor Mediatek’s doen. Nu is het niet op het niveau van de meest recente socs van Samsung of Apple, maar de telefoon komt toch behoorlijk mee in de benchmarks. Daar de lower-end socs de 100.000 score in AnTuTu niet eens bereiken, gaat de Z er toch even mooi overheen – wat aantoont dat de soc meer dan capabel is voor vrijwel alle dagelijkse bezigheden. In Geekbench komt hij zelfs eigenaardig dichtbij de Galaxy S7, wat alleen maar weer bevestigd hoe krachtig de Helio X27 nou eigenlijk is.

Tevens heb ik hem even gelegd naast mijn OnePlus 3, welke bekend staat om zijn snelheid en vlotte gebruik. Gek genoeg laadt de UMi Z webpagina's in Chrome sneller (zelfs zwaardere) en opent hij apps als Facebook en YouTube ook een stukje sneller. En dat voor 200 euro minder terwijl de OnePlus 3 al goedkoop is; het kan dus toch.
Geekbench
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/geekbenchscore.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/geekbenchmulti.jpg
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/geekbenchsingle.jpg
AnTuTu
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/antutuscore.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/antuturanked.png

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Camera.jpg
De telefoon wordt geleverd met twee 13MP camera’s, de Samsung S5K3L8 Sensor. Aan de achterkant van het toestel zit naast de camera een Laser Auto Focus. Gecombineerd met de Phase Detection Auto Focus ontstaat er dus ‘Hybrid Focus’. Hiernaast zit weer een Quad-LED flash, welke we ook op de iPhone 7 kunnen vinden. De voorcamera beschikt tevens over een LED flitser, om de low-light prestaties van de camera te verbeteren.

UMi heeft de vernieuwde Mediatek camera app meegeleverd, welke er minimalistisch maar goed aangekleed uitziet. Linksboven kun je de LED flash uit/aan/op automatisch zetten, in het midden de HDR aan/uit en rechtsboven het instellingsknopje waar je het een en ander kan aanpassen als resolutie, audio, antiflikkering en dergelijke. Aan de onderkant vinden we de verschillende camera modi; video’s, facebeauty, foto’s, pro foto’s – welke tevens lekker uitgebreid is om alles zelf te bepalen, en de mogelijkheid om panorama’s te maken.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/photo.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/photosettings.png
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/photopromode.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/photopromode2.png


De foto’s zijn klikbaar, zodat ze de ware foto openen in een nieuw tabblad.

Een aantal voorbeelden: non-HDR vs HDR:
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample1.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample1hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample2.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample2hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample3.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample3hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample4.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample4hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample6.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample6hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample12.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample13.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample9.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample9hdr.jpg

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample10.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample10hdr.jpg

Het loont om de pro-modus eens te proberen
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample15.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/sample15prosetting.jpg

Selfies:
De voorcamera beschikt geinig genoeg over dezelfde sensor als de achtercamera, wat resulteert in erg gedetailleerde selfies.
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/selfielight1.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/selfielight2.jpg
Oh, en over die selfie LED fliter aan de voorkant? Het maakt echt een behoorlijk verschil. Van een foto in het bijna complete donker, naar een foto waar je een stuk meer van mijzelf ziet – al is er alsnog veel ruis aanwezig (wat vrij logisch is aangezien het pikkedonker was zonder extern licht)
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/selfiedark.jpghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/camera/thumbs/selfiedarkled.jpg

Video’s:
Er kunnen video’s worden geschoten tot en met 4K, iets wat je niet vaak ziet bij toestellen van deze prijs.

4K test video


1080p test video


Mede door de best capabele sensor zijn de video’s niet heel verkeerd. De kleuren zijn verzadigd en vrij accuraat, alles is vrij scherp – al mocht er zeker meer detail aanwezig zijn. Witbalans is in orde, maar wel heeft de camera soms wat moeite met aanpassen. Wat is er dan mis? Dynamisch bereik mag tijdens het filmen wel wat beter zijn bijvoorbeeld. Soms zijn bepaalde gebieden over- of onderbelicht, wat een te groot contrast creëert in de opnames. Vooral met dit grauwe weer oogt het wat te donker allemaal, alhoewel dat deels ook zo is natuurlijk. Het ziet er ieder geval net wat erger uit dan dan in werkelijkheid. De stabilisatie is gemiddeld, maar kan niet tippen aan een high-end smartphone. Doordat er geen EIS en OIS aanwezig is, schudt het beeld wel eens wat heen een weer tijdens het lopen.

Wat mij vooral het meeste opvalt, is het grote verschil in kwaliteit tussen het 1080p en 4k filmpje. Het 1080p filmpje lijkt wel een lagere resolutie te gebruiken dan de daadwerkelijke 1080p, waarna het weer is opgerekt naar 1080p. Ik mis veel detail doordat het wazig is. Hoe dit mogelijk is blijft mij een raadsel.
De camera: conclusie
Wanneer we de foto’s zonder HDR eens bestuderen op ware resolutie, valt mij vooral 1 ding op: De camera lijkt wat moeite te hebben met tegenlicht en felle omstandigheden. Een lucht die redelijk wat licht bevat door de zon wordt iets te snel overbelicht, waardoor het object dat in beeld moet komen juist wat onderbelicht wordt.

Detail is in de foto’s aanwezig, al had ik graag wat meer gezien. Gelukkig komt HDR daar erg goed te pas, al zeg ik het zelf. HDR maakt zo’n dusdanig verschil, dat ik bijna zou zeggen dat je hem er gewon standard op moet houden. De foto’s met HDR zien enorm neutraal uit – op een goede manier, en de software weet de struikelpunten van de non-HDR foto’s wel erg goed te verbeteren. Het is dan ook wel te concluderen dat de camera veel potentie heeft, maar dat UMi hem nog niet helemaal lekker heeft geoptimaliseerd. Wel zijn ze er hard mee bezig, omdat de afgelopen 2 OTA's de camera prestaties verbeterde, aldus de changelog en mijn eigen ervaringen.

De shutter snelheid van de camera, ook wel hoe snel de foto's worden genomen, is na de update van 25-02-2017 sterk verbeterd. Waar het eerst toch wel een seconde duurde, is dat nu toch wel gehalveerd. Ook beschikt de camera dus of hybride autofocus, waardoor de foto's na snelle bewegingen vaak alsnog goed gefocust zijn.

De selfies zijn wat mij betreft behoorlijk goed en dan ook stukken beter dan veel andere telefoons die ik heb mogen testen. Door de goede sensor en de hoge resolutie vangt-ie aardig wat detail op. Wel is het dynamisch bereik niet geweldig, wat we eerder ook al bij de achtercamera zagen. Gelukkig is het niet zo dat de selfies onderbelicht zijn; ze zijn scherp en detailrijk. Voor je standaard social media selfies voldoet deze camera dus erg goed en soms zou je zelfs denken dat je de achtercamera gebruikt.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Batterij.jpg

De telefoon komt met een batterij van 3780mAh, wat bijna 30% groter is dan de standaard van zo’n 3000mAh en je dus mag verwachten dat je de dag door kan komen met bovengemiddeld gebruik. Daarnaast claimt UMi dat de telefoon opgeladen kan worden van 0 naar 100% in 100 minuten,

Mijn dagen zien er als volgt uit:
  • Ik gebruik voor een grootste gedeelte van de dag WiFi, maar met 4G wissel ik wel eens af als ik merk dat de connectie wat minder is. Op school is de telefoon vaak verbonden met WhatsApp Web, met een gemiddelde van zo’n 5 uur.
  • 4G gebruik ik zo’n 5 uur per dag
  • Ik maak sinds kort meer gebruik van locaties en heb de GPS daardoor minimaal 6 uur per dag aan, op ‘Grote nauwkeurigheid’
  • Bluetooth gebruik ik sporadisch
  • Schermhelderheid is flexibel: soms 100%, meestal is het rond de 75%
  • Minimaal 2 uur per dag browsen, vaak wel richting de 3 a 4.
  • Ik maak gebruik van applicaties als WhatsApp, Chrome (veel), Instagram, Facebook, Flamingo (twitter client). Ook de camera is niet te vergeten.
Het gemiddelde tegenwoordig is zo’n 4 uur aan screen-on-time. De accu is met zijn 3780mAh zo’n 30% groter, dus mogen we ook zoiets zien in het dagelijkse verbruik; rond de 5 uur mag dus eigenlijk wel verwacht worden. In principe weet de telefoon dit ook te halen. Met mijn vrij zware gebruik, weet accu vaak wel de 5 uur screen-on-time te halen. Soms iets erover, soms iets minder. Gezien mijn gebruik niet voor iedereen geldt, kun je met wat lichter gebruik zeker de dag makkelijk halen en ook 2 dagen is mogelijk mits je rustig aan doet.

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/bat4.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/bat4-2.png

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/bat3.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/bat3-2.png

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/bat1.pnghttps://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/bat1-2.png

De stand-by blijkt gemiddeld te zijn. Nadat ik de telefoon tot 100% heb opgeladen en ben gaan slapen met de wifi nog ingeschakeld, was het batterijpercentage zo’n 8 uur later 94%. Per uur stand-by gaat er dus zo’n 1.33% af; niet geweldig en dit mag zeker beter, al maken we slechter mee – wat het echter niet goedpraat.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Opladen.jpg
De telefoon wordt geleverd met een snellader, welke gebruik maakt van Mediatek’s Pump Express. UMIDIGI claimt dat de telefoon in 100 minuten van 0 naar 100% kan worden opgeladen.
Zoals te zien is, gaat er ergens iets góed mis. Waar UMIDIGI het over 100 minuten heeft, is de telefoon na verscheidene keren testen na net geen 2 en een half uur vol is, wat dus bijna 150 minuten is.

Begin percentageNa 15 minutenNa een half uurNa een uurNa twee uurVolledig vol na
1%15%28%53%90%2 uur en 22 minuten


Gezien ik hier nog niet eerder hier iets over heb gelezen, vermoed ik dat het een gevalletje pech is, wat dan nét mij moet overkomen. :P

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Verbindingen.jpg
Bereikbaarheid en bellen
Telefoneren, iets waar het allemaal ooit eens mee begonnen. Met al die slimme apparaten functies en apparaten tegenwoordig, is het alsnog belangrijk om een beetje goed bereikbaar te zijn middels het aloude bellen.Bereikbaarheid en het bereik an sich was dan ook geen enkel probleem; Danny was bereikbaar te alle tijde.

De oorspeaker van de telefoon kan luid genoeg, al had het wel iets hoger gemogen. Ik betrapte me er wel eens op dat ik het hoger probeerde te krijgen dan mogelijk was, al gebeurde dit vooral wanneer de ander zijn telefoon op hands-free had staan. Volgens anderen was mijn stem gewoon duidelijk, behoorlijk helder en goed te verstaan.
https://techbrothers.eu/uploads/reviews/spacer30px.png
The interwebz
Er wordt gebruik gemaakt van een CAT LTE 6 modem, waardoor de downloadsnelheid tot maximaal 300 MB/s kan gaan.

WiFi
De UMi Z maakt verbinding met WiFi via 802.11 a/b/g/n.
Doe ik een speedtest via 2.4Ghz, dan levert dat het volgende resultaat:
https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/speedtest-wifi.jpg

Wij hebben een simpel 40/4 abonnement en dat lukt natuurlijk prima. Helaas krijg ik het niet voor elkaar om 5GHz werkende te krijgen in huis, dus dat kan ik helaas niet testen.

3G en 4G
De UMi Z ondersteunt veel verschillende banden, ook Band 20 welke belangrijk is in Nederland. Hierdoor werken de meeste providers ook met deze telefoon. Gezien ik met dual-sim werk, maak ik voor de oproepen en sms’jes gebruik van het KPN netwerk, en voor de mobiele gegevens (4G) van het Tele2-netwerk. De telefoon heeft eigenlijk op de meeste plekken – ook in huis – gewoon 4G verbinding, tenzij het Tele2-netwerk er zelf geen 4G dekking heeft. Ook dan schakelt hij vlot en niet merkbaar over naar 3G.

Mijn mobiele abonnement heeft een maximale downloadsnelheid van maarliefst 225Mbit/s. Wel woon ik in een omgeving waar de maximale snelheid nog niet geweldig is. Een snelle 4G Speedtest levert dan ook het volgende resultaat:

https://www.techbrothers.eu/uploads/reviews/umidigi/z/battery-ui/speedtest-4g.jpg

Dit zal ik zeer snel nog even een update geven, zodat ik een 100+ Mbit/s kan laten zien hier.

Bluetooth
De meest recente versie van Bluetooth is meegenomen; Bluetooth 4.1. Bluetooth werkt zoals je het mag verwachten, hier is niks op aan te merken. Verbinden gaat snel - als in een enkele seconden, de verbinding blijft constant alsmede het bereik en de accuduur lijdt er niet erg tot amper onder.

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Conclusie.jpg

De UMi Z weet zich positief op de kaart te zetten door hoe de telefoon zich weerhoudt in dit segment. De behuizing voelt solide aan en oogt luxueus doch klassiek door zijn ontwerp. UMIDIGI richt zich op de groep mensen die redelijk wat willen en er niet 600 euro voor over hebben. De telefoon is snel in dagelijks gebruik dankzij de Helio X27-soc gecombineerd met de 4GB RAM, het scherm is meer dan prima met vrij keurige kleurweergave, de voor- en achtercamera presteren boven verwacht goed voor dit prijssegment en de accu doet het niet heel veel anders dan concurrenten.

Zijn er dan ook minpunten? Ja zeker. Zo ben ik niet tevreden over de mono speaker, vind ik het jammer om te zien dat Android 7.0 nog niet beschikbaar is voor het toestel en duurt het opladen – in ieder geval bij mijn toestel - naar mijn mening toch echt veel te lang vergeleken met de concurrentie.

Mijn conclusie over het toestel is dan ook dat het een prima all-rounder is dat zich op de meeste vlakken toch wel zijn mannetje staat. Nergens laat hij het echt afweten, zolang je de prijs maar in je achterhoofd houdt. De beste camera, beste accuduur gecombineerd met hardware, beste scherm e.d. zul je immers niet vinden, maar voor de prijs van ¤230 bij Banggood (momenteel een van de weinige leveranciers) levert hij meer dan menig concurrent.

Waardeer je deze review, zou je meer willen zien en wil je dit ergens kwijt? Stem dan op mij door op het plaatje hieronder te klikken en een reactie achter te laten in het desbetreffende topic.. Iedere stem waardeer ik enorm! :)
https://i.imgur.com/UQfiOHy.png

https://techbrothers.eu/uploads/menu/Dank.jpg

Heel erg bedankt voor het lezen van de review mocht je alles gelezen hebben. Mocht er nog iets zijn dat je mist, laat het me weten! Ik zal het proberen toe te voegen, en waar nodig/mogelijk proberen te testen

In geval van spelfouten e.d. zou ik het waarderen om deze via een PB te melden.

Heb jij ook een Umi Z Goud?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (82)

Wijzig sortering
Hoe zit het met de douane kosten / belasting?
In geval van Banggood: Momenteel verzenden ze nog uit Hong Kong, dus dan is er een kans dat je importkosten moet betalen (vaak DHL). Het zou fijn zijn als dit snel ook uit China komt, zodat er gekozen kan worden voor Priority Direct Mail - waardoor het binnen een week geleverd wordt en je vrij bent van importkosten.
Met PDM ben je niet vrij van importkosten. Dit is op het forum al meermaals besproken en is in feite gewoon belastingsontduikings trucje wat BG gebruikt.
Je bent zeker wel vrij ervan, want de importkosten worden namelijk vergoed door ze mócht je ze krijgen. En zelf weet ik niet hoe ze het doen (is ook niet mijn pakkie-an..), heb er zelf ook naar gezocht dus een linkje zou wel tof zijn in dat geval. :)

Thanks voor je comment!
Thanks! Hoe hoog zijn die dounakosten : met andere woorden blijft het dan nog wel aantrekkelijk?
Al is het vaak nog de vraag wat de verzendende partij als waarde opgeeft.
Uiteraard, en men moet er rekening mee houden dat het een schatting is.
Het werkelijke bedrag kan hoger uitvallen.
Klopt! Of lager. Echter niet vanuit gaan. :P
ga uit van 40 euro ongeveer, je betaalt de btw
en wat betreft "wat de verzender aangeeft qua waarde" je moet een bonnetje laten zien dus tenzij ze die voor je neppen maakt het geen reet uit welke waarde er op het pakje staat

via dx kon ik iig 38 eu belasting terugkrijgen, weet niet hoeveel andere shops dat doen
Mooie en uitgebreid review, je hebt er een hoop tijd in gestoken. Waarvoor mijn dank! _/-\o_

Is deze er trouwens ook in een 64gb uitvoering?
Dank voor je reactie en compliment! :D Ik doe het graag.

Hij is (helaas) niet in een 64GB uitvoering, maar je kunt er een micro SD kaart in prikken welke je dan ook als intern geheugen kunt laten werken. Wat dit inhoudt: Standaard is je opslaggeheugen 32GB, je doet er een 128GB micro SD kaart in, en krijgt wel een melding van Android zelf waar je kunt kiezen of je hem als draagbare opslag (erin en eruit halen wanneer je maar wil) wil gebruiken, of als intern geheugen - zodat je ineens 160GB intern geheugen hebt en je alle apps en dergelijke kunt installeren die je maar wil. ;)
Oke, met mijn Sony Z (bezitter vanaf dag 1 = 4 jaar oud, jaja) heb ik dat nu niet, heb er wel een 64gb sd kaartje inzitten maar sommige/veel apps gaan niet naar de sd toe. Ik zit constant op 95% systeem vol. Maar dit probleem is dan in Android 6/dit toestel opgelost?

En er bestaat ook een Z pro met verschil dat hier 2 (sony) camera's op de achterkant zitten en waardoor je ook 3d (?) kan maken? Of is dat meer een gimmick? Toevallig ook al ervaring mee met dit toestel?

En nog een laatste vraagje, beter bij amazon.de kopen zonder import$$ of bij een chinees warehouse en kans op import$$ ?

Thanks!
Het klopt dat dit vanaf Android 6.0.1 is geïntroduceerd!

Er bestaat inderdaad een UMIDIGI Z Pro, maar die is nog niet leverbaar en zal ook duurder worden. De 2 camera's moeten een beetje hetzelfde kunnen als wat een iPhone 7 Plus kan doen, maar gaat wel meer richting gimmick-gehalte ja. Ik ben overigens bezig om dat toestel ook te regelen ;)

Ik zelf raad je aan om hem in dit geval bij Banggood weg te halen omdat zij een van de weinige 'Chinese' webshops zijn die hem in voorraad hebben en een erg goede klantenservice hebben. Mochten er importkosten bij komen, ben je alsnog goedkoper uit dan via Amazon. :)

[Reactie gewijzigd door Danny.G op 21 februari 2017 17:43]

Allereerst, mooie review! Bedankt! Het heeft mij ervan overtuigd ook dit toestel te bestellen. Over de klantenservice van banggood ben ik wel nu al wat minder te spreken. De track & trace werkt niet en aangezien ik de levering niet wil missen heb ik een mailtje gestuurd, welke simpelweg genegeerd wordt. 2 dagen later is er een 2e mail uitgegaan naar deze zogenaamde 24/7 klantenservice, maar tot nog toe nog steeds geen reactie. Mijn conclusie is dus dat de service goed is, totdat ze het geld binnen hebben, daarna zoek je het maar uit. Ik zal er voor de service in ieder geval nooit meer bestellen, want dat vertrouwen is nu logischerwijs geschaad.
Ik zelf raad je aan om hem in dit geval bij Banggood weg te halen omdat zij een van de weinige 'Chinese' webshops zijn die hem in voorraad hebben en een erg goede klantenservice hebben.
Prima review! Zeker op veel punten met je eens. Heb het toestel ook (heel) kort mogen testen, heb dus weinig ervaring met de iets langere termijn. Heb wel de vaste Benchmarks getest en daar ben het al wel op een enkel puntje niet met je eens :+

Het contrast is meetbaar niet geweldig, ik kom niet verder dan 900:1
Dat is voor mijn (beperkte) groep met geteste toestellen iets dat je naar mijn idee in deze prijsklasse eigenlijk wel beter kan.
Veel toestellen van rond of onder de 200 euro hebben een hoger contrast , neem als voorbeeld de elephone p9000, blackview bv4000, bluboo dual, oukitel u20 plus.

Kleur en grijswaarden fout zijn evenals de kleurtemperatuur erg netjes, dus het klopt wel dat er een redelijke (gekalibreerd) lcd in zit.

Ps: de camera app is de nieuwe standaard mediatek uitvoering (niet een eigen van umi).Erg fijn dat dat oude Android 4 layout app van mediatek eindelijk zijn broodnodige update heeft gehad. De Oukitel u20s heeft bijvoorbeeld de zelfde camera layout.

De image processing is zoals je zelf merkt ook nog niet helemaal waar de grote merken zitten. Helaas is de source van mediatek met betrekking tot de camera erg gesloten, ik vraag mij soms af hoeveel de OEMS hier zelf kunnen aanpassen, het lijkt ergens wel beperkt tot een paar instellingen, veel beter wordt het bijna nooit.

[Reactie gewijzigd door RobertowNL op 21 februari 2017 17:30]

Kijk aan, hier heb ik altijd wat aan! Ikzelf ben ook nog aan het kijken hoe vaste benchmarks kan gebruiken voor schermen, enige tips? ;)

En ikzelf ondervind geen problemen met het contrast. Heb hem even naast een OnePlus 3 gelegd (AMOLED -> 'oneindig' contrast) en voor mijn gevoel doet de UMi Z het voor een LCD paneel érg goed. Even een snelle foto welke het redelijk accuraat weergeeft: Klik

Voor de rest ben ik het met je eens! Prima ding over het algemeen. Ook bedankt voor je compliment ;)
Color meter voor je scherm, daarmee kun je in de basis wel redelijke tests uitvoeren. Een setup zoals tweakers valt helaas wat buiten budget gok ik ;).
Zelf heb ik een spyder, alhoewel de metingen vast niet perfect zijn is het altijd correcter dan je oog :+
Ik vermoed dat dat inderdaad buiten het budget valt.. :P Ik ga er ff naar kijken!

Nog een opmerking op die foto? O+
Mooi gedaan Danny :)

Enige wat ik mis is de camera / focus snelheid. Een pijnpunt van menig camera wat erg belangrijk is als je bijv foto's van klein bewegend grut wilt maken :D (Dus ja, lekker egoistisch noemen wat voor mij relevant is :) ) Mooie plaatjes is één, maar snelheid maakt in de praktijk natuurlijk veel verschil. Lastig te kwantificeren overigens, maar een subjectieve beoordeling komt een heel eind.
Thanks, Stephan! 8-)

Ik heb het er inderdaad niet in gezet zie ik nu, dat ga ik dus nog even toevoegen! ;)
Edit: toegevoegd!

[Reactie gewijzigd door Danny.G op 21 februari 2017 12:41]

Toffe review! Moeten Foritain en ik al bang worden? haha

[Reactie gewijzigd door kanem0chi op 21 februari 2017 10:44]

Dank! En ja, dat mag wel. Ik ben dan wel jonger en de knapste van de 3, maar ook ik ben best wel leuk en een concurrent hoor. :D }>
Dank voor de mooie review,
Moet je ook invoerrechten betalen?

NB : Er bestaat ook een Umidigi Z Pro variant met dubbele 'rear' cameras.
Bedankt voor je compliment en comment, en graag gedaan! :D Ikzelf heb geen importkosten hoeven te betalen. ;) Hopelijk gaan ze deze ook vanuit China versturen binnenkort, zodat er gekozen kan worden voor Priority Direct Mail (snelle shipping en geen importkosten)

En het klopt dat de UMIDIGI Z Pro is aangekondigd. Deze komt later beschikbaar en daar ga ik proberen ook een review over te schrijven. :)
Is het dan dus wel waarschijnlijk dat importkosten er bij zullen komen als er besteld wordt uit Hong Kong?
Ben wel geïnteresseerd maar het wordt al snel minder interessant voor 300 euro als invoerkosten etc. er bijkomen.
(Hoe zit het trouwens verder met BTW?)
Het is nooit zeker te zeggen, maar het is goed er wel rekening mee te houden. Sommige (veel) webshops noteren ook een lagere waarde waardoor je een stuk minder hoeft te betalen. Zo heb ik in totaal 2x importkosten (dus in totaal) moeten betalen van 40eu per keer voor producten van ~250, met een genoteerde waarde van 150.

300 euro zal het sowieso niet worden.
ik heb hem via DX besteld en ik mocht 57 euro aftikken
44 invoer en btw en 13 servicekosten van postnl
werd niet bij me thuisbezorgd maar mocht hem afhalen bij een kantoor 300 meter verderop, erg fijn voor 13 euro servicekosten

maar denk dat dit voorkomen had kunnen worden door priority mail te kiezen maar ik had hem in pre-order besteld dus zag daar de toegevoegde waarde niet echt van
maar dit was gewoon persoonlijke pech denk ik

goeie review trouwens, erg uitgebreid en goed geschreven
de batterij heb ik nog steeds m'n twijfels over of ie nou (redelijk) goed is of tegenvalt, na 3 maanden nog niet over uit, maar 5 uur haalt ie wel, kijk er regelmatig via ziggo go tv op via wifi en dat doet ie prima
Weet iemand ervaring met after sales service en garantie regeling als het toestel stuk/defect gaat, zowel scherm of hardware ?
Zoiets gaat eerst naar de webshop terug en vanuit daar wordt er verder gekeken. Sommige webshops zijn coulant, sommigen wat minder. Betalen met PayPal blijft altijd een aanrader :)
heel gaaf, mooie review.. mijn interest is gewekt... zeker voor 230 euro! ik wil ergens eind maart kijken voor een nieuwe en deze lijkt me zeer prima, zeker prijs technisch. ik heb de review even gemarked voor toekomst :)
Thanks: :) Het is inderdaad een erg prima toestel, al helemaal voor de prijs!
Dikke review. Puur toevallig op gestuit bij het oriënteren naar een nieuwe telefoon. Al mijn vragen dankzij jouw review opgelost. Ook een verdiende +3 van mij kant :)
Dankjewel, Wom! :D Fijn om te lezen dat de vragen ook meteen beantwoord zijn. Ik heb het meest voorkomebde wat proberen te behandelen namelijk. :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*