Introductie:
Inmiddels is de DS3617+ alweer mijn zevende Synology NAS na alweer 11 jaar een tevreden gebruiker te zijn van Synology nassen. De DS3617xs heb ik aangeschaft omdat mijn DS1812+ helemaal vol zat. De DS3617+ is nu mijn hoofd NAS en de DS1812+ wordt gebruikt voor (offsite) backup. De DS1511+ die ik ook nog bezit zal bennenkort verkocht worden. Ik gebruik de DS3617+ i.c.m. 16GB extra DDR4 geheugen en 8x de Western Digital RED 8TB Nas HDD. Deze 8 schrijven zijn geconfigureerd als een BTRFS Raid 6 array, waardoor ik uiteindelijk 42TB storage overhoud. Verder heb ik dus nog 4 bays beschikbaar voor een toekomstige uitbreiding van het opslaggeheugen. Na het overzetten van al mijn data is ongeveer 50% bezet, en kan ik er weer jaren tegenaan. Veruit het merendeel van mijn data bestaat uit multimediafiles (audio/video) en foto’s.
Algemene ervaringen met Synology nassen:
Mijn ervaringen met Synology nassen zijn erg goed. De betrouwbaarheid is prima. De support van Synology zelf ook (hier heb ik 1x gebruik van gemaakt met mijn DS1512+). De mogelijkheden zijn enorm en Synology breidt de functionaliteit steeds uit d.m.v. nieuwere firmware updates van de Disk Station Manager (DSM) software. Ik gebruik al Synology nassen sinds 2006 en sindsdien kan ik niet meer zonder

Hieronder Mijn eerdere ervaringen met Synology nassen:- Synology DiskStation DS1812+
- Synology DiskStation DS1512+ (DOA -> vervanger DS1812+)
- Synology DiskStation DS1511+
- Synology DiskStation DS710+
- Synology DiskStation DS207+
- Synology DiskStation DS106e
Eerste indrukken na een maand gebruik:
Om met een oneliner te beginnen: “Deze NAS is bloedsnel!”. Eigenlijk levert de DS3617+ altijd de maximale performance. Mijn 1GB verbinding met mijn computer wordt altijd helemaal vol getrokken tijdens kopieer-acties. De nas is aangesloten met 2x een bond van 2 poorten naar 2 verschillende switches. Tijdens kopiëren naar mijn PC heb ik daar niet zo veel aan, omdat deze PC maar met 1 poort aan het netwerk hangt. De voordelen van de (2) bonds zijn dat meerdere computers hun maximale netwerksnelheid kunnen benutten en ik heb een fail-over als er poort(en)/switch(es) sneuvelen.
Het design is prima en de NAS is robuust uitgevoerd (zoals alle high-end modellen van Synology), al is dit persoonlijk uiteraard. Het plaatsen van harde schijven gaat heel gemakkelijk en een schroevendraaier is niet nodig.
De uitbreidingsmogelijkheden van deze NAS zijn prima: het geheugen kan uitgebreid worden tot maar liefst 48GB (2x 16GB erbij, ik heb 1x16GB erbij geplaatst)) en er kan ook een 10GB NIC kaart geplaatst worden. Mijn netwerk is echter 1GB, dus voor mij (nog niet) nuttig.
De geluidsproductie is prima. De fans kunnen ingesteld worden (via DSM) in drie standen (stil, koel en volle snelheid), en de eerste 2 standen zijn prima. In de hoogste stand blaast de NAS wel flink. Ik heb de NAS in een grote meterkast staan, die echter niet geventileerd is. De NAS en harde schijven worden maximaal 44 graden nu in de middelste stand (koel). De NAS produceert best wel wat warmte met ongeveer 100W tijdens gebruik (niet idle), dus mijn meterkast wordt wel wat opgewarmd. 40 graden vind ik wel acceptabel. De toekomst moet uitwijzen hoe dit in de zomer is. Het stroomverbruik is natuurlijk ook navenant. Reken op zo’n 150 euro op jaarbasis bij 24/7 gebruik van de NAS.
De prijs van deze NAS is markconform, maar samen met het extra geheugen en 64GB aan harde schijven is 5500 euro natuurlijk een hele berg geld voor een NAS. Of je dit overhebt voor een NAS moet je natuurlijk zelf uitmaken. Synology biedt 5 jaar beperkte garantie op dit model, wat natuurlijk ook prima is.
Update April 2017:
Ik ben nog steeds zeer tevreden! De enige minpuntjes die ik kan bedenken zijn de toch wel erg hoge prijs (je betaalt per bay bij Synology). Verder is de warmteproductie van dit beest (i.c.m. 8 disks) flink. Mijn (flinke) meterkast is niet geventileerd namelijk.
Update maart 2021:
De DS3617xs draait nog steeds als een zonnetje na dik 4 jaar gebruik. Inmiddels zitten alle upgrades die erin passen erin (48GB geheugen en een 2-poort 10Gb NIC). Al enkele jaren geleden heb ik wel 1 HDD moeten vervangen vanwege bad sectors. Deze RED disk is onder garantie vervangen en na rebuild van het RAID6 array was alles weer in orde.
Ik loop nu helaas wel tegen storage grenzen aan. Er zitten 12 8TB disks in, en inmiddels heb ik nog 2TB vrije ruimte. Wisselen voor disks die nu gangbaar zijn (14TB bijvoorbeeld) is uiteraard erg prijzig. Ik heb mijn 2e Nas (een Synology DS715) vervangen door een Synology DS1821+ met 8x14TB zodat ik een hoop data van de DS3617xs op deze Nas kan plaatsen.
Beide Nassen kunnen nog jaren mee na deze upgrade!