MSI GeForce GTX 1070 ARMOR 8G OC Review

Hupske
1 maart 2017, laatste update op 18 maart 2017, 1.535 views

MSI GeForce GTX 1070 ARMOR 8G OC

De kaart zet prima prestaties neer voor het geld wat je ervoor betaald. Is stil, koelt goed, een simpele overclock is geen probleem en hij oogt rustig als je niet van alle kleuren houd.
Hij mist helaas wel een backplate, waardoor hij wat scheef trekt.

Pluspunten

• Goede prestaties
  • Stil, zelfs onder load
  • Temperatuur is goed
  • Een simpele overclock is geen probleem
  • Kaart is breed, waardoor hij makkelijker in verschillende behuizingen past
  • Mooie kaart om te zien

Minpunten

• Ik mis de backplate. Kaart kan daardoor wat gebogen in je computer zitten
  • Op een hogere resolutie moet je wat prestaties inleveren

1. Inleiding
  8. Overclock
  9. Warmte en geluid
  10. Software
  11. Conclusie

Sinds de lancering van de nieuwe Nvidia kaarten heb ik heel wat verschuivingen aan videokaarten gehad om uiteindelijk een GTX 1070 te kunnen bemachtigen. Ik ben begonnen met een Sapphire R9 290X. Werkte perfect, maar was niet de stilste om te gebruiken en had behoorlijk wat stookkosten. Toen kreeg ik de mogelijkheid op een Asus R9 Fury, helaas zorgde die voor wat problemen met mijn systeem en was ik weer genoodzaakt om een andere kaart te zoeken.
Ik kwam uit bij een GTX 980 Ti en die beviel mij echt goed. En toen begon het helemaal te kriebelen. Een GTX 1070 presteert het zelfde/iets beter dan een 980 Ti, is het zelfde waard, maar is wel gebaseerd op een nieuwe architectuur wat positief kan uitpakken in sommige situatie. Dus de 980 Ti moest de deur uit en ik kwam terecht bij een Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming.

Maar ik heb niet het meeste spectaculairste moederbord in mijn computer zitten en heb soms het idee dat dat de bottleneck kan zijn in sommige games.
Dus wellicht helpt het om de stap te maken naar een GTX 1070 van MSI. Wat mij tot deze kaart bracht.

Het verschil in prijs is ongeveer 10 euro in het voordeel van de MSI. Voor de rest zijn er geen voordelen op te noemen en zal het waarschijnlijk allemaal maar een klein verschil zijn in prestaties tussen beide kaarten.

De vraag is welke kaart is de betere koop?

Inhoudsopgave

Om het overzichtelijk te maken heb ik een mooi tabelletje gemaakt om te kunnen zien wat het verschil in specificaties is.
MSI GeForce GTX 1070 ARMOR 8G OC Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 Gaming
Maximale Snelheid 1,746GHz 1,823GHz
Aansluitingen 3x DisplayPort, DVI-D, HDMI 3x DisplayPort, DVI-D, HDMI
Afmetingen 37mm x 140mm x 279mm 42mm x 115mm x 286mm
LED-verlichting Nee Ja(RGB)

De maximale clocksnelheid is een leuk gegeven bij de Gigabyte. Het is idd de maximale snelheid die ze fabrieksaf mee leveren, echter moet je dit wel eerst activeren via Extrem Gaming Engine software. Als je dit niet geactiveerd hebt zal de kaart een maximale snelheid van 1785MHz behalen.

De kaarten zijn wel verschillend in afmetingen. De MSI is een stuk breder dan de Gigabyte, waar de Gigabyte dan weer een stuk langer is. Het voordeel van MSI is dan ook dat hij makkelijker in een krappe behuizing past. Voor de Gigabyte kaart raad ik dan ook aan om eerst goed te kijken of hij in de lengte in je behuizing past.

Inhoudsopgave

Nou te beginnen met een mooi plaatje van de twee GTX 1070 die ik in mijn bezig heb. Waarbij opvallend het doosje van de MSI een stukje kleiner is.

Een zien wat voor reclame de achterkant kan maken.

Eens zien wat er allemaal in zit. Uiteraard de videokaart zelf, een cdtje, boekje en wat stickers. Opvallende is dat de stickers, de cd en het boekje in een bruine envelop zaten(links op de foto) en de envelop was dan weer in de zwarte door gestopt. Het is mij een raadsel wat daar nou eigenlijk het idee van was.

Het kaartje eens van dichterbij bekijken:
Voor de oplettende kijker. Dit exemplaar heeft geen backplate. Wel jammer, want dat had hem afgemaakt. Ik vind het een mooie kaart om te zien. Oogt strak. Daar houd ik wel van, al die kleurtjes vind ik altijd nergens voor nodig.

Nu hij is uitgepakt is het tijd om hem in te bouwen. Als gewoonlijk is dit geen moeilijke taak en ben je met 10 minuten klaar.
Het eerste wat mij opvalt is dat de kaart aan de achterzijde wat doorzakt. Deels kan dit komen doordat de 8-pins aansluiting er een beetje aantrekt, maar zelfs als die niet aangesloten is zakt de kaart aan de achterkant wat door.
Kan dit een probleem opleveren? Nee, het is niet iets waar je je druk om hoeft te maken. Maar mooi is anders. Met een backplate had dit opgelost kunnen worden.
De kaart past wel perfect bij mijn behuizing qua uiterlijk. Uiteindelijk zal je er niks van zien, want de kast gaat dicht.

Inhoudsopgave

Om de kaarten te kunnen testen is het wel zo handig om een systeem te hebben waarmee dat mogelijk is. Nu is het zo dat mijn systeem niet het beste is wat je kan vinden op de markt, maar is wel redelijk representatief voor de gemiddelde systemen die er zijn.
#Product
VoedingScythe Chouriki II 750Watt
OpslagSandisk Ultra II SSD 480GB
OpslagSeagate SV35.5 ST31000526SV, 1TB
BehuizingCooltek Antiphon white

Mogelijke bottleneck in het systeem kan het moederbord zijn. Het is niet de nieuwste van het nieuwste en hij was eerst ontworpen voor Sandy Bridge en na een BIOS update was het ook mogelijk om Ivy Bridge processors te gebruiken.

Het bovenstaande systeem wordt bij gestaan door 3 Full HD schermen. Dit zorgt ervoor dat er ook enkele benchmarks gedraaid kunnen worden op de resolutie van 5760 x 1080. Bij gebrek aan een 2k en 4k scherm om mee te testen.
Scherm 1Packard Bell Viseo 243D
Scherm 2ASUS VH228D
Scherm 3HP Pavilion 2159v

De 3 schermen komen voort uit mijn eigen interesse voor racegames. Door op de resolutie van 5760 x 1080 te spelen heb je een mooie race ervaring :)

Om het nog iets meer te verduidelijken waarom deze resolutie ook aardig representatief kan zijn mag je het volgende tabelletje aanschouwen:
Het weergeeft het aantal pixels wat je videokaart moet bedienen om je van beeld te voorzien. Op 5760 x 1080 is bijna het dubbelen aantal pixels vergeken met 2560 x 1440, wat over het algemeen nog de resolutie is waarop dit soort videokaarten nog alle pracht en praal kunnen laten zien.

Inhoudsopgave

Eindelijk aangekomen bij de benchmarks. Hoe presteert de MSI ten opzichte van de Gigabyte.
Voor de eerste resultaten is er gekozen voor 3DMark Sky Diver, Fire Strike, Fire Strike Extreme en Valley. Alle benchmarks zijn 10 keer gedraaid, de hoogste en laagste resultaat zijn eruit gehaald. 8 resultaten blijven er dan nog over en daarvan is het gemiddelde genomen.
In een grafiek lijkt het verschil echt enorm, maar het is maar een verschil van 0,2 fps. Dat is eigenlijk te verwaarlozen. Het valt verder wel op dat de MSI over het algemeen net iets minder presteert dan de Gigabyte.

De synthetische benchmarks zijn aardig representatief, maar zeggen niet precies hoe de kaart in games zal presteren. Daarvoor moeten echte games gebruiken. De volgende games zijn gebruikt om te benchmarken, GTA V, Far Cry Primal, Rise of the Tomb Raider en Thief.
Bij GTA V heb ik de instellingen neergezet die gebruikt zijn voor de review. GTA V is namelijk een rommeltje als het gaat om grafische instellingen. Je kan dan bij sommige websites zien dat hij getest is op Very High, en bij een andere website ook, maar nog steeds kunnen de instellingen anders zijn.
De overige games zijn wel goed in te stellen en gebruiken de preset instellingen.
Wederom geld hier het zelfde. Het verschil lijkt door de tabellen heel groot, maar in Thief is het verschil maar 0,2 fps in het voordeel van de MSI. In de andere benchmarks presteert hij net iets minder, maar het verschil blijft minimaal te noemen.
Tevens is het ook niet heel verrassend dat er verschil in zit, want de Gigabyte is net iets hoger geclockt dan de MSI. Hij hoort dus ook iets beter te scoren.
De kaarten komen in games op Full HD niks te kort en bieden alles wat er mogelijk is in een game.

Inhoudsopgave

Op Full HD is het duidelijk dat je de kaarten het niet heel moeilijk kan maken. Ze halen meer dan voldoende FPS en dan kan je ook nog eens genieten van al het pracht en praal wat de games je te bieden hebben.

Om de kaarten toch wat meer te belasten ga ik mijn 3 Full HD beeldschermen inzetten. Dit levert een resolutie van 5760 x 1080 op. Het instellen hiervan is soms wel een gedoe. Nvidia heeft dit niet al te best in orde. Je moet hiervoor Surround configureren. Soms staan daarna de beeldschermen door elkaar of een beeldscherm gaat niet meer aan, terwijl je het wel juist hebt aangegeven. Ook als je weer terug wilt naar 3 individuele schermen, moet je alles weer opnieuw instellen. Nvidia is helaas niet bekend met profielen instellen.

Maar lukt het de games nog steeds om een acceptabele FPS neer te zetten?
In Rise of the Tomb Raider gaat de winst naar MSI met wel 0,1 fps meer. In Far Cry gaat de winst naar Gigabyte wat met 1 fps verschil wint. Het wordt hierbij wel duidelijk dat de hogere resolutie een aanslag is op de fps. Beide kaarten laten in Far Cry een daling zien van 30 fps en in Rise of the Tomb Raider een daling van 57 fps. Dat is aanzienlijk.
Als je op 4K gaat gamen, zal je nog meer fps gaan inleveren getuige het tabel in het hoofdstuk testsysteem. Op 4K moet je 200000 meer pixels aansturen, wat 1/3 meer is dan geteste resolutie.

Inhoudsopgave

Met de invoering van de nieuwe architectuur moet de ondersteuning voor DirectX 12 verbeterd zijn. Het moet je in games meer fps opleveren dan onder directX 11.

In alle benchmarks wint de Gigabyte wat ook zo hoort te zijn. Opvallende is wel dat met DirectX 12 het verschil in de fps meer is dan met DirectX 11. Het is verder wel duidelijk dat DirectX 12 een boost geeft aan je fps op Full HD. De boost wordt op een hogere resolutie helaas teniet gedaan. Je gaat er zelfs in fps iets op achteruit als je de benchmark van Rise of the Tomb Raider mag geloven.
Het lijkt ook dat DirectX meer doet met een hogere clocksnelheid. Het verschil in winst is namelijk toegenomen onderling in vergelijking met DirectX 11.

Inhoudsopgave

De kaarten zijn met de fabrieksinstelligen niet gelijk geclockt. Dit kan je ook in de resultaten terug zien waar de Gigabyte over het algemeen net iets beter presteert dan de MSI.
Nu is het eigenlijk heel makkelijk om ervoor te zorgen dat de MSI de zelfde clocksnelheden heeft als de Gigabyte. Dit heb ik dan ook gedaan. Ik heb ervoor gezorgd dat beide kaarten een maximale clocksnelheid halen van 1823MHz. Met de MSI kaart betekent het dat ik gebruik heb gemaakt van MSI Afterburner en voor de Gigabyte kaart heb ik gebruik gemaakt van hun eigen Extreem Gaming Engine en de kaart ingesteld op OC Mode.
Het levert je over het algemeen maar een kleine fps winst op in vergelijking zonder overclock. Opvallend is wel dat de Gigabyte ondanks de zelfde clock snelheden toch nog beter presteert dan de MSI. Persoonlijk kan ik daarvoor geen verklaring geven.

Inhoudsopgave

Het laatste wat ik behandel in de review is de warmte en geluid productie van de kaarten. De MSI is voorzien van 2x MSI TORX fans welke bekend zijn van hun goede koelprestatie en stilte die erbij komt kijken. Onder de 60 graden doen de fans helemaal niks en zodoende hoor je de kaart ook niet. Idle blijft de kaart in mijn behuizing rond de 35 graden hangen. Als ik een potje Call of Duty Modern Warfare ga spelen, word de kaart nog steeds niet genoeg belast om boven de 60 graden uit te komen.
Met een potje GTA V moeten de fans wel aan het werk, maar dan nog steeds zijn ze niet te horen.

Om te kijken hoe warm de kaart kan worden heb ik hem aan de tand gevoeld met Furmark. Dit heb ik 45 minuten laten draaien en daarna gekeken wat de maximale temperatuur is geweest, hoeveel rpm de fans draaide en hoeveel percentage dat was.
De kaart werd maximaal 67 graden in mijn behuizing. Wat zeker niet verkeerd te noemen is. Hierbij hebben de fans maximaal 1497 rpm gedraaid en daarmee was hij op 65% van zijn draai vermogen. Je hebt dus nog wel wat speling. De kaart kan nog makkelijk een stuk warmer worden en de fans kunnen ook nog harder gaan draaien.
De 65% zorgt er bij mij voor dat ik de fans met geen mogelijkheid hoor. Dus out of de box is dat prima. Als je van plan bent om te gaan overclocken, dan kan het wel zijn dat je fansnelheid snel omhoog moet en dan zal het niet meer de stilste zijn.
Qua warmte en geluidsproductie wint hij het van de Gigabyte. De Gigabyte wordt 1 graad warmer. Side-note hierbij is wel dat de fans van de Gigabyte op 56% draaide, maar op 56% duidelijk al meer lawaai maakte dan de MSI.

Inhoudsopgave

In het hoofstuk overclock is het al benoemd. De MSI kaart is te gebruiken samen met MSI Afterburner. Kaart specifieke software is dit niet, wat wel het geval is met de Gigabyte kaart wat software heeft om zijn RGB te regelen.
De MSI kaart heeft geen RGB en daardoor is het eigenlijk ook niet nodig. Het enige waarvoor je in dit geval software zal willen gebruiken is om je kaart een overclock met zich mee te geven. Waarin je gelukkig wel erg veel vrijheid hebt om hem zo in te stellen als jij dat wilt.
Zelf vind ik de oude look van MSI Afterburner het prettigste werken. Maar dat is puur persoonlijk. In de instellingen heb je mogelijkheid om ervoor te kiezen dat Afterburner opstart als je Windows opstart. Als je wat wilt aanpassen aan de fansnelheden kan je zijn onder het kopje Ventilator. Hier kan je de fan van de kaart zo instellen met wat jij prettig vind. Met de standaard instellingen is niks mis in ieder geval.
Onder het kopje toezicht heb je de mogelijkheid om aan te geven wat je allemaal wilt monitoren van je computer. En dat zijn er veel met wat je kan monitoren. Onder gebruikers interface kan je zelf kiezen welk thema jij leuk vind om mee te werken. Ook hierbij is er genoeg keus om het aan te passen zoals jij dat wilt.

Inhoudsopgave

De kaart lijkt mij geen verkeerde koop als je opzoek bent naar een GTX 1070. Er zullen betere kaarten op de markt zijn, maar daar zal je dan ook voor moeten betalen.
Er zijn minpunten te noemen. Zo kan het mij storen dat de kaart wat doorzakt, dit oogt niet gezond en geeft je het gevoel dat hij minder lang mee zal gaan. Weeg hier echter niet te zwaar aan, want objectief gezien zorgt dat voor geen enkel probleem.
De kaart was voor mij af geweest als hij de beschikking had over een backplate, want grote kans dat het doorzakken dan ook niet meer aanwezig was. Daarbij was de kaart dan ook nog enkele graden koeler geweest en had je meer ruimte gehad om de kaart te overclocken zonder dat de fans hoorbaar worden.

In alle benchmarks zet hij goede scores neer en laat het nergens liggen.
De temperatuur van de kaart is in orde en hij is daarbij stil wat prettig is.
Ook hebben ze goed gekeken naar de afmetingen van de kaart. Doordat hij niet zo lang is heb je kans dat hij beter past in kleinere behuizingen, alleen moet je dan nog wel iets rekening houden met de breedte van de kaart. Over het algemeen is de breedte alleen nooit echt een probleem en moet dat in elke behuizing lukken.

De inleiding sloot ik af met de vraag welke kaart de beste koop zal zijn. Hier kan je na de review eigenlijk nog steeds geen antwoord op geven.

Objectief is de Gigabyte de betere koop. In grote lijnen zet hij betere prestaties neer dan de MSI, komt hij met RGB verlichting en met de software is het makkelijker om een overclock te realiseren. Helaas is de Gigabyte wel een stuk luidruchtiger dan de MSI, ondanks dat percentage gewijs de fans minder hard hoefde te draaien.

Het voordeel van de MSI is dat hij niet warm wordt en dat daarbij de fans stiller zijn dan de Gigabyte kaart.

Subjectief gaat mijn keuze naar de Gigabyte. Ik ben zelf geen overclock held, dus ik zal het met de standaard clocks doen die de fabrikant meegeeft en dan presteert de Gigabyte beter. Tevens is hij voorzien van een backplate, waardoor hij wat beter in mijn computer zit.

Het komt erop neer; met beide kaarten zal je geen miskoop doen en haal je top kaart in huis. Kijk voor je zelf wat je het belangrijkste vind en maak daar je afweging op. Bij allebei de kaarten zal je niks te kort komen.
Heb je iets minder te besteden, ga dan voor de MSI.
Heb je iets meer te besteden en houd je van kleurtjes, kan je tegen een beetje herrie, ga dan voor de Gigabyte.

Inhoudsopgave

Heb je nog vragen of opmerkingen over de review, dan hoor ik dat graag en ben je vrij om een reactie plaatsen.

Heb jij ook een MSI GeForce GTX 1070 ARMOR 8G OC?

Vraag & Aanbod

Anoniem: 372172 1 maart 2017 09:11
Mooie review :) +3
Bedankt! Je bent er snel bij :D
Zeer nette review! Mooie setup. :D +3
Bedankt :D
De setup heeft wel wat gebreken hoor. Het zal mooi zijn als ik de beschikking heb over 3 dezelfde schermen. :9 Bij het middelste scherm is ook een mini vliegje tussen het scherm en de beschermlaag gekropen die er niet meer uit komt 8)7
@hupske, je bent goed bezig! Weer een +3 review voor deze maand!
Bedankt Kiswum! :) Als je nog vragen of opmerkingen hebt hoor ik het graag.