[img]RE7tVCsA[/img]
Proloog:
Door niemand minder dan Samsung en Tweakers.net zelf ben ik geselecteerd om een review te typen over de Samsung 55KS9000 UHD TV. Beide partijen ben ik dankbaar voor deze mogelijkheid en ik hoop hiermee een nuttige bijdrage te kunnen leveren aan de community, TV liefhebbers en algemeen geïnteresseerden. Ik heb een rijke achtergrond in de AV branche van ruim 10 jaar en werk nu alweer de nodige tijd als zelfstandig fotograaf. Electronica in het algemeen, maar beeldtechniek in het bijzonder heb ik altijd zeer interessant gevonden en met alle nieuwe ontwikkelingen die gaande zijn in TV-land ben ik op dit gebied enthousiaster dan ooit. Hoewel ik een duidelijke persoonlijke mening en voorkeur heb als het om TV's gaat, zal ik dit in deze review beperkt laten doorschemeren. Ik behandel de nodige aspecten zoals zij zijn en laat een te vormen mening hoofdzakelijk over aan de lezer, de consument.
Ik wil deze review toegangkelijk houden voor een zo breed mogelijk publiek. Hoewel het laten kalibreren van een high-end TV een waardevolle toevoeging kan zijn, zal maar een heel klein deel van de consument dit daadwerkelijk laten doen. Daarom laat ik dit aspect verder onbehandeld en wordt er gekeken naar hoe de 55KS9000 presteert zoals hij geleverd wordt.
Introductie:
Voor deze review heeft Samsung de TV bij mij thuis afgeleverd. In de woonkamer is uiteraard al een TV aanwezig en het is heel aanlokkelijk om de Samsung TV ernaast op te stellen voor een goed vergelijk. Dat deel zal zeker niet overgeslagen worden, maar deze review draait primair om de Samsung 55KS9000. Dat is dan ook waar ik mij hoofdzakelijk op wil richten en voor het grootste gedeelte van de testperiode heeft de 55KS9000 staan stralen in mijn kantoor. Dit is de plek waar ik normaal mijn foto's retoucheer en vanzelfsprekend heb ik hier een goede controle over het licht. Er kan hier getest worden terwijl het compleet donker is, maar ook met veel tegenlicht dat recht in de TV schijnt. Alle gemakken van bedraad en draadloos internet, genoeg ruimte om de nodige randapparatuur aan te sluiten en een totale afwezigheid van vrouw en kind -die een tweede TV in de woonkamer een aanslag op hun dagelijks leven hadden gevonden- zijn present.
"There will be no one left to stop me now".
Na het uitpakken van de TV valt op dat, ondanks dat Samsung elk jaar veel aandacht besteed aan een nieuwe design reeks, het een typische Samsung TV is. Dat is een positief punt. Herkenbaarheid is belangrijk voor een commercieel merk en hoewel uiterlijk gebonden is aan persoonlijke smaak heeft Samsung haar zaakjes goed voor elkaar. De randen om het beeld zijn zo minimaal mogelijk uitgevoerd, de TV is zeer dun, zo ook naar de basis toe waar alle techniek als de luidsprekers, voeding, een deel van de aansturing en een paar aansluitingen zitten ingebouwd en het geheel is netjes afgewerkt. Daarmee gaat de review door met het volgende punt:
[img]5hLSmGnn[/img]
De bouwkwaliteit:
TV's worden elk jaar dunner, maar de gemiddelde afmeting van het beelddiagonaal zit nog altijd in de lift. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de fabrikant. Interne componenten moeten herontworpen worden om in de platte behuizing te passen en gelijktijdig moet het geheel stevig genoeg zijn om niet alleen degelijk aan te voelen, maar ook vervoerd, getild en opgehangen te kunnen worden. Samsung is hier met de 55KS9000 goed in geslaagd. Er is een goede mix van metaal en degelijke kunststof materialen gebruikt en als geheel is de TV goed en strak in elkaar gezet. Rond de zwarte bezel is de TV afgewerkt met een metalen rand wat er niet alleen fraai uitziet, maar ook bijdraagt aan de algehele structuur. De voet is meestal het onderdeel van een TV waar de ontwerper het meest zijn fantasie op los kan laten. Door de jaren heen heeft Samsung al ik weet niet hoeveel verschillende voeten ontworpen en de ene voet kon op meer waardering rekenen dan de ander. De meegeleverde voet bij dit toestel is sterk en bovendien makkelijk te bevestigen. Het is uiterlijk is uitgesproken, maar prima in lijn met het ontwerp van de TV. De plaatsing van de voet onder de TV had gunstiger gekund, daar deze nogal ver aan achter doorloopt. Dit ziet er van de voorkant mooi uit, maar maakt het plaatsen van de TV dicht tegen een achterwand geheel onmogelijk. De TV staat altijd minimaal 23 cm naar voren. Samsung heeft aangegeven dat de komende 2017 modellen wél dicht bij de muur te plaatsen zullen zijn.
[img]pOWAQH3s[/img]
De aansluitingen:
Al sinds een aantal jaar voorziet Samsung de 'high-end' TV toestellen van de 'One Connect Box'. Dit is een extern kastje dat alle belangrijke aansluitingen huisvest zoals 4 HDMI 2.0a aansluitingen (waaronder 1 met ARC ondersteuning), een optische uitgang voor het geluid, 2 USB aansluitingen en aansluitingen voor kabel TV. De One Connect Box wordt met één kabel op de TV aangesloten en is klein genoeg om makkelijk in een TV meubel weg te werken. Helaas mist een ethernet aansluiting op de One Connect Box en is deze aansluiting te vinden op de TV zelf. Wanneer de TV bedraad op het netwerk aangesloten wordt, lopen er alsnog 3 kabels naar de TV (Stroom, One Connect Box en Ethernet). Naast de genoemde ethernet aansluiting op de TV zelf, zijn er ook nog een enkele USB poort, een minijack aansluiting voor een externe link en een Common Interface aanwezig. Samsung heeft een vooruitstrevende stap gezet door af te stappen van analoge aansluitingen. Het aansluiten van apparatuur met een SCART of component verbindingen is niet meer mogelijk.
Good riddance...
Het OS, Tizen:
Alle SUHD TV's zijn voorzien van het Tizen smartplatform. Dit is Samsung's eigen OS en huisvest alle denkbare populaire apps als Netflix, Youtube, Amazon Prime, RTL XL etc en een goed werkende mediaspeler om content middels DLNA via een netwerkomgeving te streamen. De interface is duidelijk, compact en direct toegankelijk via de 'Smart Hub' knop op de afstandsbediening. Tizen wordt snel geladen en dat is merkbaar aan de opstarttijd van de TV. Binnen 3 seconden na het aanzetten is er beeld en kan de pret beginnen. Wel moet opgemerkt worden dat Tizen niet altijd (en vooral vlak na het aanzetten van de TV) even soepel reageert. Het uit zich in kleine vertraging en haperingen die op zich niet erg storend zijn en ik zou een eventuele aankoop er niet vanaf laten hangen, maar het past niet helemaal bij het idee van een luxe en kostbare TV. Apps als Netflix en YouTube starten gelukkig wel heel snel op. Netflix is werkend na 7 seconden en YouTube al na 1 seconde!
[img]34sARhVo[/img]
De Tizen interface.
Beeldkwaliteit:
Dit is waarschijnlijk het stuk van elke TV review waar het meest naar gekeken wordt. Uiteindelijk is de beeldkwaliteit toch het belangrijkste onderdeel van een TV. Dus hoe brengt de 55KS9000 het er vanaf? Hoog tijd om de prestaties eens onder de loep te leggen...
Disclaimer: Een aantal punten zullen verduidelijkt worden aan de hand van foto's. Elke foto is zodanig genomen dat het zo precies mogelijk de werkelijkheid reflecteert zoals ik het zelf zie in mijn testomgeving. Lijken de foto's te donker? Bekijk ze dan in de photoviewer onderaan deze review en dim het omgevingslicht zoveel mogelijk. Veel foto's die op het internet rondzwerven van onder andere backlight bleeding zijn erg overbelicht en laten het 'probleem' veel erger overkomen dan het daadwerkelijk is. Ik geef een voorbeeld:
[img]htr5UZOZ[/img]
De realiteit.
[img]4GvqBHRq[/img]
Overdreven, overbelicht en vooral misleidend.
Houd er tevens rekening mee dat ook de monitor waarop je deze review bekijkt van invloed kan zijn op hoe de foto's overkomen.
Samsung heeft voor deze TV gebruikt gemaakt van een 10-bit VA LCD paneel met een resolutie van 3840 x 2160 pixels en een Edge Lit backlight systeem met local dimming. Het VA paneel zorgt voor een hoog contrast en volle kleuren, mede dankzij de goede zwartwaardes. De zwartwaarde van een TV is simpel gezegd het fundament van het algehele beeld. Hoe meer een TV het absolute zwart weet te benaderen, hoe contrastrijker het beeld is en kleuren zullen meer realistisch overkomen dan wanneer delen van het beeld die eigenlijk zwart horen te zijn er grijs uitzien (overdreven gezegd). Uiteraard is de zwartwaarde niet het enige belangrijke punt voor een goed beeld, maar het speelt absoluut een erg belangrijke rol.
De keerzijde van een VA paneel zijn de beperkte kijkhoeken. Zodra er meer dan 30 graden naar links of naar rechts wordt afgeweken ten aanzien van het midden van het beeld, begint de kwaliteit drastisch af te nemen. Dit is te zien aan de kleuren die flets worden, het contrast wordt minder en er komen 'vlekken' in het beeld wat feitelijk de achtergrond verlichting is die zichtbaar wordt (backlight bleeding). Of dit wel of niet een probleem vormt is geheel van de kijksituatie afhankelijk en moet dus ook per eindgebruiker beoordeeld worden.
Het backlight systeem is zoals aangegeven een edge lit techniek waarbij in het geval van dit toestel de LED backlights aan de boven- en onderkant van het paneel verwerkt zitten. Middels een raster achter het paneel kan het licht over 8 zones gestuurd worden om zo een vorm van local dimming te realiseren. Local dimming houdt zoveel in dat het backlight feller brandt bij delen van het beeld die licht moeten zijn en gedimd wordt op de plekken waar het beeld donker moet zijn. Ideaal gezien zou je dit per pixel willen regelen zoals bij Plasma en OLED techniek, maar voor alsnog is dit bij LCD panelen niet haalbaar. De actieve werking van local dimming is bij deze TV regelmatig te zien bij scenes waarbij het contrast hoog is. De onderstaande foto's geven een goed beeld van de werking van local dimming.
[img]DkbCTSxs[/img]
Het betreft de openingsscène van Star Wars - The Force Awakens, waarbij een viertal landingsvoertuigen een ruimteschip verlaten. Bijna het hele beeld is donker en dus hoeft het backlight bijna geen licht te geven. Iets verder in de scene echter...
[img]6KaLKB7S[/img]
...wanneer de landingsvoertuigen meer van het beeld verlichten, moet ook het backlight feller branden en dat is gelijk te zien in het algehele beeld, maar ook de zwarte balken boven en onder.
Dit effect is het meest zichtbaar in een totaal verduisterde ruimte. Hoe meer omgevingslicht er in de kamer aanwezig is, hoe minder dit effect zichtbaar zal zijn.
Een volledig zwart beeld in een totaal verduisterde kamer blijft echt volledig zwart. Het backlight systeem wordt gedimd en de TV straalt geen luminantie meer uit zoals op de onderstaande foto is te zien.
[img]Cp0JnYK3[/img]
Zodra er echter maar een klein deel van beeld verlicht moet worden, gaat ook het backlight weer aan en dat heeft effect op het totale beeld.
[img]DTEYjNT2[/img]
Het effect hiervan varieert per scene en de wijze waarop dit gebeurt ervaar ik niet als heel erg storend. Het is nou eenmaal een feit dat LCD TV's niet 100% zwart weer kunnen geven tijdens het tonen van normale content. De werking van local dimming zoals dit bij deze TV wordt toegepast is een nette manier om de zwartwaardes te maximaliseren en Samsung is daar goed in geslaagd.
De bovenstaande voorbeelden zijn allemaal gemaakt in een verduisterde kamer. Dat is alleen niet de beste situatie voor een LCD TV en meestal zal er ook TV gekeken worden met enig omgevingslicht in de kamer. Zodra het licht in de kamer aangezet wordt vallen er twee dingen op.
[img]z98jvSog[/img]
Licht uit.
[img]DNcKeYXa[/img]
Licht aan.
Ten eerste blijft de luminantie van het beeld nagenoeg gelijk, wat inhoudt dat reflecties nauwelijks optreden en van invloed zijn op de kijkervaring. Ten tweede valt op dat er minder backlight bleeding en glow is te zien in de zwarte balken. In donkere scenes heeft dit een positief effect op heel het beeld. Het perceptuele contrast wordt dus verhoogt zodra er omgevingslicht aanwezig is in de kamer waar er TV gekeken wordt. Dit is niet alleen meer ontspannen voor de ogen, maar het betekent ook dat er overdag met een zonnetje in de kamer prima naar bijvoorbeeld een voetbal wedstrijd gekeken kan worden. Dit is echt een groot pluspunt van deze TV.
De onderstaande foto's geven het effect weer wanneer er onder een hoek gekeken wordt.
[img]BIGKawm8[/img]
[img]vfj0meqW[/img]
[img]wBa7w21J[/img]
[img]j7kqFa5x[/img]
Duidelijk is het verlies in kleurintensiteit en contrast. Tevens wordt backlight bleeding een stuk meer zichtbaar, al zijn dit natuurlijk extreme hoeken.
De uniformiteit van het paneel (dit is iets anders dan de uniformiteit van het backlight) is érg goed te noemen en verslaat zelfs de OLED TV's van dit moment. Erg zijn weinig tot geen kleurvlekken waarneembaar met testbeelden en tijdens het kijken van gewone content speelt het al helemaal geen rol van belang. Dit is een vrij uniek voor een LCD TV en zeker het benoemen waard.
[img]1itPakoS[/img]
Prima uniformiteit van het paneel met minimale kleurtinten.
Een ander belangrijk onderdeel van de beeldkwaliteit is het detail in de schaduwen wat weergegeven kan worden. Het komt regelmatig voor dat het diepste zwart overgaat naar een grijstint waarbij een aantal gradaties er tussenin missen. Hiervan is bij deze TV geen spraken. Ik heb een testbeeld gemaakt met de 10 donkerste tinten (0 t/m 9 op de schaal van 0 t/m 255 waarbij 0 volledig zwart is en 255 volledig wit) en alle tinten worden correct weergegeven. Met de juiste beeldinstellingen is er geen verlies van schaduwdetails waarneembaar.
[img]D5gordGV[/img]
Perfecte schaduwdetails.
Niet alleen de schaduwdetails zijn indrukwekkend te noemen, maar ook de zwartweergave an sich is bijzonder goed voor een LCD TV. Bij een patroon waarbij er 50% zwart en 50% wit wordt weergegeven behaalt de TV een zwartwaarde van 0,03 cd/m2 bij een maximum helderheid van 200 cd/m2. Dat zorgt voor een zéér goede contrastwaarde van 6667:1.
[img]KiGERFwx[/img]
Het contrast is bijzonder goed voor een LCD TV.
Wanneer als beeldmodus 'film' gekozen is, zijn de kleuren erg indrukwekkend. Waar LCD TV's in het verleden nog wel eens fletse kleuren lieten zien en geplaagd werden door onnatuurlijke huid tinten, is daar bij de 55KS9000 geen sprake van. De kleuren zijn vol, rijk en behoorlijk accuraat. Rood heeft een magenta tint wat soms opvalt en oranje is lichtelijk onder gesatureerd. Het valt echter alleen in sommige scenes op en middels een ISF kalibratie zijn deze afwijkingen, als je ze al ziet, prima te corrigeren.
[img]DavXuxLM[/img]
[img]PKWnWICG[/img]
[img]4a7WOE8P[/img]
De kleurweergave van de 55KS9000 is erg goed te noemen, mits er voor de 'film' beeldmodus gekozen wordt.
[img]zjlrrHbg[/img]
Rood heeft in sommige gevallen een magenta tint. De kan soms spectaculair zijn, maar het kan ook negatief afleiden.
Wat nog meer positief opvalt is het 'filmische' beeld wat deze TV weet neer te zetten. Bij degelijke content is het beeld totaal niet 'hard' of 'digitaal' en dat valt helaas niet over elke TV te zeggen. In veel gevallen deed het beeld mij zelfs denken aan een goede projectie vanuit een beamer en dat kan ik alleen maar enorm waarderen.
Full HD content wordt mooi ge-upscaled naar de native resolutie van het paneel (3840 x 2160 pixels) en dat is vooral goed merkbaar bij Blu-Ray's en MKV bestanden van hoge kwaliteit. 720p content en digitale TV via bijvoorbeeld Ziggo komt helaas iets minder goed uit de verf als ik gehoopt had. Minder goed betekent echter niet slecht, maar er zijn TV's die dit beter doen zoals de betere modellen van Sony en de huidige OLED TV's.
Een andere plaaggeest van LCD TV's is ghosting. Dit is een effect wat optreed bij bewegende beelden en uit zich in de vorm dat een aantal voorgaande frames nog gedeeltelijk in het huidige frame zichtbaar zijn. Ik heb er niet specifiek op gelet tijdens het reviewen en het is mij ook geen één keer opgevallen.
LCD TV's zijn echt van ver gekomen en de kwaliteit die vandaag de in huis te halen is heeft mij aangenaam verrast. Fabrikanten zouden zich er meer op moeten richten om backlight bleeding onder controle te krijgen, want dit blijft de meest storende factor van deze techniek. Het zou de toekomst van LCD TV's goed doen naast de opkomst van OLED TV's en andere self-emitting beeldtechnieken die in het verschiet liggen.
HDR weergave:
Naast de stap van Full HD 1080p naar UHD 2160p wat het aantal pixels verviervoudigd, wil de industrie niet alleen bijdragen aan méér pixels, maar ook aan 'betere' pixels. Dit heeft gezorgd voor de komst van HDR, High Dynamic Range. De kleurruimte wordt vergroot van 8-bits per kleurkanaal met een totaal van 16,7 miljoen kleuren naar 10-bits per kleurkanaal met een totaal van 1,07 miljard kleuren. Onderscheid wordt er gemaakt in 3 kleurruimtes te weten; Rec.709, DCI-P3 en Rec.2020. Meer informatie over de kleurruimtes voor SDR en HDR is
hier te vinden.
HDR draait niet alleen meer kleuren, maar vooral ook om een groter dynamisch bereik tussen donkere en lichte delen in het beeld (vandaar de term 'HDR'). Wie graag fotografeert heeft waarschijnlijk wel eens van HDR fotografie gehoord, maar bij beeldweergevers zoals TV's en beamers werkt dit net wat anders en dat is waar ik hier de focus op leg. HDR zorgt ervoor dat de helderheid van 100% wit verhoogd wordt terwijl er gelijktijdig ook nog 100% zwart weergegeven kan worden.
Op dit moment zijn er 2 bekende HDR standaarden, te weten HDR10 en Dolby Vision. Daarnaast bestaat er ook nog HLG en HDR van TechniColor, maar deze twee spelen (nog) geen rol van betekenis. HDR10 is een open standaard en ondersteunt een helderheid tot maximaal 1.000 nits. Dolby Vision in een proprietary standard op licentie basis en ondersteunt ook actieve metadata die HDR settings per frame kan bevatten. Dolby Vision content wordt gemastered op een maximum van 4.000 nits of zelfs 10.000 nits. De Samsung 55KS9000 ondersteunt alleen HDR10.
Eigenlijk draait HDR bij TV's om het vergroten van het contrast. Hoe meer licht een TV kan opbrengen, hoe meer detail en kleuren er in de hooglichten weergegeven kunnen worden. Dit bevorderd niet alleen visuele impact en het realisme van het beeld, maar draagt ook bij aan een betere kijkervaring in situaties waar veel omgevingslicht in de kamer aanwezig is. De helderheid waarover we spreken wordt uitgedrukt in cd/m2 of NITS. Voorheen haalden TV's een maximale helderheid van ongeveer 250 à 350 NITS. Dat is genoeg om een redelijk dynamisch beeld te geven in een ruimte met weinig omgevingslicht ('s avonds met een paar lampen aan). Overdag en met de zon die naar binnen schijnt laten de meeste TV's een flauw en flets beeld zien. Dit komt omdat de maximale helderheid niet helder genoeg is om 'tegen' het omgevingslicht in te gaan. Met de komst van de HDR TV's is het mogelijk om een piekhelderheid van soms zelfs 1.500 NITS te halen. Dat maakt het plotseling mogelijk om een voetbal wedstrijd met de TV in de tuin kunnen kijken, met de zon die vol schijnt. Maar om het dynamisch bereik te vergroten, moet niet alleen de maximale helderheid stijgen, ook de zwartwaardes moeten omlaag en zoveel mogelijk puur zwart kunnen benaderen. Contrast is de belangrijkste factor die de beeldkwaliteit bepaald. En kort voorbeeld:
0,5 nits - 250 nits = 500:1 contrastwaarde
0,5 nits - 1000 nits = 2.000:1 contrastwaarde
0,1 nits - 250 nits = 2.500:1 contrastwaarde
0,1 nits - 1000 nits = 10.000:1 contrastwaarde
De bovenstaande vergelijking laat zien hoe groot de invloed is van een betere zwartweergave. Voor een goede HDR weergave is het dus belangrijk om niet alleen te letten op de maximale helderheid aangezien dat slechts de helft van het dynamische bereik dicteert.
[img]3dOYQFJw[/img]
Uncharted 4 op de Playstation 4 in HDR.
Eerder in deze review heb ik aangegeven dat de 55KS9000 een prima zwartwaarde weet te behalen van 0,03 cd/m2 voor SDR content. Helaas weet de TV dat niet vast te houden bij de weergave van HDR content. Om de maximale helderheid te behalen, moet het backlight maximaal branden en dat heeft invloed op het zwartniveau. De zwartwaarde stijgt in HDR modus van 0,03 cd/m2 naar een niet zo beste 0,29 cd/m2. Bij een maximale helderheid van 1.500 nits -wat op zichzelf indrukwekkend is- daalt het contrast zelfs iets ten aanzien van de normale SDR weergave en is HDR op de 55KS9000 eigenlijk een hele heldere SDR stand.
SDR: 0,03 cd/m2 - 200 cd/m2 = 6.667:1 contrastwaarde
HDR: 0,29 cd/m2 - 1.500 cd/m2 = 5.172:1 contrastwaarde
Dat betekent niet dat HDR op deze TV nutteloos is, want in fel belichte ruimtes is het nog steeds heel prettig om een TV te hebben die veel licht op kan brengen, maar zoals eerder aangegeven houdt HDR in dat niet alleen in dat de maximale helderheid omhoog gaat, maar ook dat de zwartwaarde zo laag mogelijk blijft.
Geluidskwaliteit:
Ik zou het bijna vergeten, maar de Samsung 55KS9000 kan ook nog geluid geven. Hoe platter de TV, hoe platter het geluid. Dat is eigenlijk wel de conclusie die we sinds de evolutie van de TV kunnen trekken. De praktijk wordt hierbij mooi gesteund door de theorie. Geluid is simpel gezegd het in beweging brengen van de lucht. Om lage tonen goed weer kunnen geven -wat voor een vol en warm geluid zorgt- moet er relatief veel lucht verplaatst worden en zijn er dus ook grote luidsprekers nodig. En dat is nou net iets wat niet helemaal lukt in een flatscreen. Het geluid van deze TV is dan ook net zo plat als die eruit ziet. Dat is niet omdat Samsung het niet kan of wilt, maar puur een natuurkundig gevolg. Een pluspunt is dat de verstaanbaarheid bij dialogen prima in orde is. Tevens kan de TV best luid voordat het geluid gaat vervormen. Voor een flatscreen is het geluid dan ook bovengemiddeld goed.
Gaming:
Een steeds belangrijker onderdeel van een TV is de wijze waarop deze omgaat met het signaal vanuit een spelcomputer als een X-box of Playstation. Het gaat hier dan vooral om de 'input lag', de vertraging van de input op de controller naar het beeld dat reageert op de TV. Zelf ben ik niet in de mogelijkheid om input lag te meten, maar gelukkig zijn reviewers van andere websites mij voor geweest en we kunnen een gemiddelde van 21ms aanhouden voor SDR en HDR content, zolang de 'Game' beeldmodus is geselecteerd in het instellingenmenu. 21ms is een érg goede waarde en dat maakt de Samsung 55KS9000 een van de beste TV's voor gamers die een lage input lag hoog in het vaandel hebben staan. Het beeld is in de game modus goed, al lijken de kleuren een beetje aan de fletse kant. Door de kleurtemperatuur op 'Warm 2' te zetten en de 'kleuren' setting te verhogen naar 55 wordt dit grotendeels verholpen en zijn games mooi kleurrijk en dynamisch. Wat soms opvalt is een lichte band aan de uiterste randen van het beeld wat veroorzaakt wordt door de backlight LED's. Tijdens het gamen zelf valt het niet erg op, omdat je dan vooral met andere dingen bezig bent en mij viel het op tijdens het laden van een sessie of in menu's.
[img]YEQsaHug[/img]
[img]Xxb03xAx[/img]
Conclusie:
Tijdens de velen uren dat ik de Samsung 55KS9000 heb getest, bleef ik geregeld naar de film kijken die ik had opgezet. Na een paar mintuten kijken vergat ik dan technisch te kijken en werd ik meegenomen door de film zelf. Dit geldt ook voor de gamesessies die ik heb gehad, waar ik binnen de kortste tijd weer verwikkeld was in een verhitte strijd tegen het eeuwig aanhoudende kwaad. Dat is een mooi compliment, omdat er tijdens het kijken maar weinig of niks te klagen was over het beeld tenzij ik er echt naar ging zoeken. Heel af en toe werd ik tijdens donkere scenes afgeleid door een stukje backlight bleeding die dan zichtbaar werd. Op elke TV is echter wel iets aan te merken en hoewel ik het onbegrijpelijk vind dat fabrikanten van LCD TV's na zoveel jaar een even verdeling van het backlight nog altijd niet onder controle hebben, moge het duidelijk zijn hoever deze techniek ondertussen gekomen is. De kleuren spatten van het scherm met een fantastisch hoge helderheid, het zwart is zwart genoeg en daarmee wordt een mooi contrast bereikt. De kijkhoeken zijn nog altijd niet geweldig, maar goed genoeg om met een paar man op de bank van de TV te kunnen genieten. Uiteraard wordt er vandaag de dag meer verwacht van een TV dan alleen een mooi beeld te kunnen geven. Het design is door de jaren heen een grotere rol gaan spelen en hoewel dit persoonlijk is, heeft Samsung duidelijk haar best gedaan om wat moois te maken van hun toestellen. Veel belangrijker nog zijn de mogelijkheden en daarmee het bedieningsgemak. Het Tizen smartplatform biedt alle denkbare populaire apps als Netflix, Youtube, Amazon Prime, RTL XL etc en een goed werkende mediaspeler om content middels DLNA via een netwerkomgeving te streamen. Alles is samengevoegd in een overzichtelijke en goed werkende interface. De snelheid is vlak na het aanzetten van de TV niet optimaal, maar een pluspunt is wel dat de TV heel snel 'opgestart' is. Wanneer een curved TV in de smaak valt, dan kan ik niet anders dan de KS9000 van harte aanbevelen aan iedereen die opzoek is naar een nieuwe 'high-end' TV. Voor de liefhebbers van een conventionele, platte TV heeft Samsung de technisch gelijkwaardige KS8000 serie.
Na twee weken van de Samsung 55KS9000 te hebben genoten, vind ik het oprecht jammer dat er een leegte op het dressoir in mijn kantoor overblijft en ik de TV weer moet inpakken voor het retour naar Samsung. Hoewel niet perfect, is dit een TV die velen malen beter presteert dan ik op voorhand had kunnen bedenken.
Een nuchter vergelijk met mijn eigen LG 65B6 OLED TV volgt binnenkort. De mening echter die ik hierboven heb gegeven staat als een huis. De Samsung 55KS9000 is een heel erg goede TV.
Beoordeling:
Beeldkwaliteit SDR - 9/10