Apple iPhone 7 32GB Zwart Review
Prachtig toestel en in mijn ogen prima opvolger maar mist wel de WOW factor.
Pluspunten
- Consistente prestaties
- Bouwkwaliteit
- Accu
- Update beleid
Uiteindelijk toch maar een review geschreven over de iPhone 7.
Het wordt geen uiterst uitgebreide review maar kort uitgelegd hoe ik over de iPhone 7 denk, ten opzichte van de S7 Edge. Het wordt dus een review vanuit mijn perspectief en dus niet noodzakelijk objectief want bij een smartphone spelen ook gevoelens mee.
Alvast een disclaimer: Er is geen winnaar! Deze review is puur een ervaring van beide toestellen bij dagelijks gebruik.
De volgende punten wil ik behandelen.
- Design
- Diversen
- Notificaties
- Gevoel
Design
Het design van de iPhone 7 is praktisch hetzelfde gebleven als de 6 en 6s. Op zich vind ik het design van de iPhone erg mooi, vooral nu deze in het zwart is, wat toch een een iets andere look geeft.
Vergelijk ik dit met de S7 Edge dan heeft de S7 toch wel de edge wat design betreft maar toch vind ik de iPhone in het echt één van de mooiste toestellen.
De iPhone voelt ook goed aan wat komt door de materiaal keuze, afgeronde hoeken, gewicht en al met al voelt het stevig aan. Ook is de grootte van het toestel ideaal voor mij. De S7 Edge vind ik eigenlijk een beetje te groot ook al is deze erg compact voor een 5.5" toestel.
Beeldscherm
In mijn review over de iPhone 6 (iOS 8.3) had ik mn bedenkingen over het beeldscherm. Nu ik de iPhone 7 heb kan ik niets anders zeggen dat het beeldscherm best wel goed is. Op zich is de resolutie hetzelfde gebleven maar toch lijkt alles scherper dan dat ik me kan herinneren. Ik weet niet of er in de tussentijd iets verandert is met het gebruikte lettertype want ik had het idee dat tekst in Safari (dus webbrowsen) niet altijd even scherp was bij de iPhone 6.
Het beeldscherm heeft een hele goede contrast weergave wat naar voren komt bij een zwarte achtergrond. Zwart is ook bijna zwart en de kleuren zijn ook wat kleurrijker tov de iPhone 6. Beeldscherm kan overigens erg helder dus geen problemen in direct zonlicht.
Al met al best tevreden met het beeldscherm. Vergelijk ik deze met de S7 Edge dan heeft de S7 toch een beter scherm. Bij een Amoled spatten de kleuren van het scherm en daar hou ik van. De scherpte en resolutie is net weer wat hoger wat resulteert in haarscherpe tekst. Ook heb je op een groot scherm zodat er meer informatie getoond kan worden.
Maar toch is het een heel goed scherm waar ik tevreden mee ben.
Camera
De iPhone heeft een goede camera en bij weinig licht weer een stukje beter dan zijn voorganger. De camera werkt snel en simpel. Als ik de camera moet vergelijken met de S7 dan vind ik ze allround gezien gelijkwaardig.
De camera van de S7 levert een scherpere foto op, wat mij persoonlijk aanspreekt. De supersnelle focus van de S7 is ongeëvenaard wat vooral bij objecten dichtbij goed naar voren komt. Ook bij weinig licht maakt de S7 een wat betere foto, weliswaar met meer noise reductie maar al met al iets mooier om naar te kijken.
Toch maakt de iPhone7 mooie plaatjes met mooie natuurlijke kleuren en de witbalans is bijna altijd goed.
Wat video betreft is het een iets ander verhaal. De video van de S7 is weliswaar scherp maar ik vind de video van de iPhone prettiger om naar te kijken omdat het soepeler overkomt. Ik kan het juiste woord niet vinden maar het lijkt meer alsof het met een echte videocamera gefilmd is. Of dit met de framerate te maken heeft weet ik niet maarbij de S7 zie ik toch wat micro haperingen.
Als je de S7 op een tripod zou zetten en gewoon rechtuit filmt dan is het beeld wel beter omdat het wat scherper is. Misschien wel een beetje te scherp waardoor het wat kunstmatig overkomt.
Het geluid van de opname met de iPhone7 is wel bedroevend in de zin van het is mono en erg gedempt. De S7 Edge neemt stereo op en is erg gevoelig.
Een ander minpuntje van de iPhone tijdens het filmen is de niet gelijdelijke 'exposure' overgang. Ga je van licht naar donker dan gaat dat in stappen in plaats van een geleidelijke overgang. Is een bekend probleem maar er is nog niets mee gebeurd.
Accu
De accu van de iPhone is wat mij betreft geweldig. Ik weet dat hij in de reviews niet als zeer goed beoordeelt wordt maar ik denk dat dat komt omdat het toestel dan zwaar belast wordt. Ik belast het toestel niet zwaar in de vorm van gamen of continu gebruik. Ik pak hem s ochtends van de lader en gebruik hem eerst zakelijk dus af en toe bellen, email, agenda en notities en daar tussen in best veel standby. Juist bij standby is de iPhone erg zuinig.
Als ik thuis ben dan is het voornamelijk social media, webbrowsen en best veel Youtube. Dan gaat het wel wat sneller maar toch vind ik dat het ondanks zo'n kleine accu hele goede prestaties levert.
De S7 Edge heeft een veel grotere batterij en heeft ook een goede accuduur (zolang je geen drain hebt) maar toch kan ik zeggen dat als ik de iPhone heel weinig gebruik, dat de accuduur beter is dan de S7. Alleen bij intensiever gebruik is de S7 wel weer beter en het is jammer dat de S7 stroom gebruikt als deze niet gebruikt wordt anders zou deze echt een super goed accuduur hebben. Vooral bij Youtube kijken is de S7 superieur.
Kortom voor mijn gebruik is de accuduur echt heel goed en dat is wat telt. Niet beter dan S7 maar ook niet slechter.
Prestaties
Over de prestaties kan ik kort zijn want dat is gewoon heel erg goed. Dit is voor mij ook de sterkste kant van de iPhone 7. Alles is snel en vloeiend. Ten opzichte van de S7 is het niet zozeer het opstarten van apps want dat doet de S7 ook razendsnel en soms wel sneller maar de consistentie waarmee het gebeurt is gewoon beter. Het voelt altijd snel aan omdat het toestel altijd snel reageert. De S7 is ook snel maar niet altijd even snel en soms kan er wat tijd zitten tussen wat ik wil en wat er daadwerkelijk gebeurt ook al zijn het maar milliseconden, het is wel iets wat opvalt. Je zou het lag kunnen noemen maar het is minimaal.
Dit vloeiende van de iPhone is wel een flink pluspunt, dus het gaat niet perse om rauwe snelheid maar gewoon de gebruikerservaring.
De iPhone is wel merkbaar sneller in web-browsen, het wisselen tussen tabs en games opstarten.
Geluid
Audio geluid is subjectief maar als ik deze moet vergelijken met de S7 dan vind ik de iPhone ietsje beter. Het verschil is niet dramatisch maar wel hoorbaar voor mij.
Toch is het een kwestie van voorkeur en ik denk dat velen het verschil niet horen met standaard oordopjes.
De dongle die je moet gebruiken bij een koptelefoon vind ik op zich geen probleem maar had liever een 3.5mm uitgang gezien.
Geluidskwaliteit van de speaker is goed. Door de stereo speakers klinkt het geluid een stuk beter dan wat het was. Het volume is niet heel hard maar voldoende voor mij. Het geluid van de S7 is van mindere kwaliteit en ook heeft de S7 geen stereo speakers. Wel kan ik dmv een Dual speakerMod hetzelfde bereiken en dan klinkt in iedergeval ook een stuk beter en harder dan origineel. Toch blijft de kwaliteit wel iets achter tov de iPhone.
Belkwaliteit is van beiden in orde. De S7 kan harder maar is ook wat scheller. De iPhone heeft een wat betere kwaliteit maar kan wat minder hard.
Diversen
- Vingerafdruk scanner vind ik geweldig. Het werkt snel en bijna altijd goed. De S7 met Nougat werkt ook snel en accuraat maar vind de iPhone net iets beter.
- Home knop is nu capacitief en ook dat vind ik geweldig. Als ik nu een "gewone" knop indruk voelt het een beetje ouderwets.
- Haptic feedback werkt zeer goed en doet toch iets met de gebruikerservaring.
- 3D touch was eerst een gimmick maar het werkt goed. Ik gebruik het voornamelijk om de cursor te verplaatsen. Echt een top feature wat mij betreft.
- Bij het oppaken gaat het toestel aan waardoor je de tijd kan aflezen of berichten. De S7 heeft AOD wat ook erg handig is. Vind beiden even goed.
- Helaas heeft de kleine iPhone geen Multi window en dat vond ik wel fijn bij de Edge. Het kon soms wel handig zijn om twee schermen naast elkaar te hebben.
- Widgets binnen iOS zijn nog wat aan de magere kant als je Android gewend bent. Gebruik ze eigenlijk helemaal niet.
- Quick toggles zijn helaas nog steeds niet aanpasbaar maar gelukkig heeft iOS nu quick toggles.
- De deelopties waren in iOS zeer mager, nu is het veel uitgebreide geworden. Het is nog niet zoals bij Android maar het is zeker werkbaar en geen deal breaker meer. Voorbeeld: Als ik een bestand zoals een foto wil uploaden naar mijn Synology NAS dan kan dat alleen vanuit de app. Op de S7 kan ik gewoon het bestand delen naar wat ik wil dus ook mijn NAS.
- Verder heb je bij Android meer overzicht wat er gebeurt als je wat download. Bijvoorbeeld bij het downloaden via de browser of down-uploaden naar NAS zie je bij de S7 een balkje met procenten en tijd. Bij de iPhone kun je niet zien wat er gebeurt
Notificaties
Notificaties of berichten heb ik even appart omdat het verschil mij best opgevallen is.
Notificaties vind ik enerzijds minder dan Android en op sommige punten weer beter.
Wat ik minder vind is dat de berichten niet volledig leesbaar zijn en eerst geopend moeten worden. Op de S7 kun je een bericht van Whatsapp of email uitklappen en volledig lezen en direct antwoorden. Ook zijn de berichten bij de S7 gegroepeerd. Bij iOS komt elk bericht apart onder elkaar binnen in een ballon vorm wat ik iets minder strak vind ogen dan bij de S7. De berichten kun je wel direct antwoorden via 3D touch wat goed werkt.
Bij notificaties op de S7 van bijvoorbeeld whatsapp of facebook, zijn voorzien van een profielfoto wat ik wel mooi vind. Bij iOS zie je alleen de naam en logo van de app.
Berichten in het notificatiescherm komen bij de iPhone ook allemaal apart binnen en ook niet volledig leesbaar. Bij de S7 worden notificaties gegroepeerd en dmv uitklappen volledig leesbaar.
Wat ik wel weer beter vind van de meldingen binnen iOS, is dat je meer instellingen hebt over hoe de berichten getoond worden. Dus of je wel of geen melding wilt. Wel of geen geluid, badge symbool. Wel of niet op lockscreen (toegangsschem) of notificatiecenter (berichtencentrum).
Verder nog de stijl waarin, wanneer het toestel ontgrendeld is.
Gevoel
Gevoel is een vreemd punt maar ik denk dat best speelt bij een smartphone.
Mijn gevoel bij een iPhone is het volgende:
Ik heb het gevoel dat ik een toestel heb zonder zorgen, doet gewoon wat het moet doen en ik heb iets goeds in handen, een toestel met status. Ook is het een veilig toestel, wordt lang ondersteund door updates dus ook een goede koop voor jaren en de restwaarde blijft hoog.
Maar ik heb ook het gevoel dat ik een schaap ben die de massa volgt. Mensen met een iPhone zijn vaak mensen die denken dat de iPhone de beste smartphone is en ooit eens in het verleden een budget Android hebben gehad en daaruit hun conclusie trekken dat Android waardeloos is. Maar dit is subjectief en puur zoals het in mijn kennissen kring eraan toe gaat.
Toch moet je hier niets van aantrekken want het gaat om wat het beste bij je past. Helaas is dat een moeilijke keus want bij mij passen helaas meerdere toestellen.
Als ik moet kiezen vind ik het moeilijk want de S7 Edge tikt de meeste boxen aan maar de iPhone is een goede allrounder zonder echte minpunten en de snelheid is heerlijk als je dat eenmaal gewend bent.
Afwachten wat de S8 doet.