HP Envy 13-ab021nd Review

paperclipke
14 januari 2017, laatste update op 9 april 2017, 3.889 views

HP Envy 13-ab021nd

De laptop heeft hoge specificaties voor een aantrekkelijke prijs. Het combineert een snelle en grote SSD met een snelle Kaby Lake i7 processor.

Pluspunten

• snelle NVMe 512GB SSD
  • dun en licht
  • zowel USB-C als USB-A poort
  • lange accuduur
  • US layout keyboard
  • 16GB ram

Minpunten

• CPU thermal throttling
  • deksel gaat lastig open
  • ongebruikelijke subpixel layout
  • loopt soms even vast

2 van 5 sterren (Slecht)
Ik heb voor dit apparaat gekozen vanwege de grote hoeveelheid werkgeheugen, ruime SSD en recente Kaby Lake i7 Intel processor voor een prima prijs.
CPU-snelheid en vastlopers
Helaas loopt het apparaat regelmatig kortstondig vast bij gebruik van meerdere tabbladen in Google Chrome of Internet Explorer. Dit probleem treedt op bij het wisselen van tabbladen, bij het intypen of selecteren van tekst of bij het scrollen door een lange pagina, bijvoorbeeld op Facebook. Daarbij hangt het tabblad enkele seconden vast, je hoort muziek even haperen en soms loopt de muisaanwijzer kortstondig vast. Ik vermoed dat één van de twee CPU cores een korte 'pauze' neemt als dit probleem optreedt. Het duurt slechts 1 tot 8 seconden, maar wanneer het telkens gebeurt is het toch behoorlijk storend.

Ik heb de vastlopers niet ervaren in andere toepassingen dan een webbrowser. Bij gebruik van SimCity trad het probleem niet op. Wellicht heeft het te maken met de sterk wisselende processorbelasting van een webbrowser of het gebruik van de WiFi verbinding? Het programma LatencyMon wijst de BIOS aan als de schuldige. Twee BIOS updates en nieuwe drivers voor de grafische kaart losten het probleem niet op. De HP support applicatie geeft aan dat alle stuurprogramma's actueel zijn, maar dat is natuurlijk geen garantie dat ze goed functioneren. Vooralsnog heeft de helpdesk van HP geen oplossing voor dit probleem. Mogelijk heb ik een slecht exemplaar.[img]9Dxay3m6[/img]

De oplossing voor de kortstondige vastlopers liet even op zich wachten. In eerste instantie had het HP gecertificeerde reparatiecentrum alleen de luidspreker vervangen. Hiermee was het probleem niet opgelost. Bij de tweede reparatie is het moederbord vervangen en sindsdien is het probleem een tijd niet meer opgetreden. Helaas is het probleem vervolgens weer teruggekeerd.

Regelmatig verschijnt de volgende foutmelding in de event log: "The speed of processor 3 in group 0 is being limited by system firmware. The processor has been in this reduced performance state for 71 seconds since the last report.". Mogelijk heeft dit te maken met de vastlopers die ik ervaar.

[img]2peVerDe[/img]

HP adverteert met een CPU snelheid van 2.7 GHz en een turbo boost van 3.5 GHz. Bij gebruik van Prime95 blijkt dat dit apparaat niet gemaakt is om lange tijd op volle belasting te draaien. De laptop houdt bij 100% CPU belasting de 3.5 GHz slechts enkele seconden vol. Na minder dan 10 seconden klokt de processor terug naar 1.8 GHz en blijft op deze snelheid draaien zolang de processor belast blijft. De CPU temperatuur blijft dan precies 70°C. Het lijkt erop dat HP deze maximum CPU temperatuur heeft ingesteld terwijl Intel voor de 7500U een TJUNCTION specificeert van 100°C. Het is jammer dat de snelle 7500U processor niet goed tot zijn recht komt in deze laptop. Een oudere Intel Skylake processor met voldoende koeling is waarschijnlijk sneller. HP had naar mijn mening beter een goedkopere i5 processor kunnen leveren of een iets dikkere behuizing met betere koeling.
Scherm
De laptop heeft een glanzend IPS scherm met een hoge resolutie van 3200x1800 pixels (QHD+). Naar mijn idee heeft de hogere pixeldichtheid geen enkel voordeel ten opzichte van de bekende 2560x1440 resolutie. Een belangrijke oorzaak is dat het LCD een vreemde subpixel layout heeft. Het is geen RGB layout maar vermoedelijk RGBW. Daardoor werkt de ClearType anti-aliasing niet goed (deze staat wel standaard aan). Tekst ziet er kartelig uit op de HP Envy als je van dichtbij kijkt terwijl deze mooi vloeiend wordt weergegeven op een Macbook Retina.

De afbeelding hieronder is niet afkomstig van de HP Envy maar om een idee te krijgen van de RGBW subpixel layout.

[img=300]LRiKKbF5[/img]

Ik was de 16:10 beeldverhouding gewend van mijn vorige laptop met 1680x1050 resolutie en losse monitor met 1920x1200 resolutie. De 16:9 beeldverhouding van deze HP Envy valt dan best tegen bij het openen van een tekstdocument. De zwarte balk met HP logo onder het LCD had wat mij betreft best opgevuld mogen worden met extra pixels.

Meestal gebruik ik de laptop in combinatie met een los toetsenbord en een 24 inch full HD monitor. De losse monitor heeft een traditionele pixeldichtheid terwijl het scherm van de laptop een veel hogere pixeldichtheid heeft. Windows 10 heeft een schaalbaar interface zodat niet alles heel klein wordt weergegeven. Ik had verwacht dat Windows 10 soepel zou schakelen tussen twee pixeldichtheid instellingen maar dat valt behoorlijk tegen. Om goed te kunnen werken log ik telkens opnieuw in als ik wissel tussen het laptopscherm en de losse monitor. Dit is een behoorlijke tegenvaller, vooral omdat ik weet dat dit bij Apple Macbooks probleemloos werkt.

In het begin had ik last van het probleem dat het helderheid telkens verspringt kort na het wisselen tussen een tabblad met een donkere en lichte achtergrond. Dit blijkt een "adaptief contrast" feature te zijn. Gelukkig is deze uit te schakelen in de instellingen van het Intel Graphics Control Panel.
[img=620]FgreIvYa[/img]

Het scherm heeft een lichte backlight bleeding maar ik vind het niet erg storend.
Aansluitingen
Het is prettig dat de laptop zowel twee normale USB-A aansluitingen heeft als één nieuwe USB-C aansluiting. Wat mij betreft hadden er best twee USB-C aansluitingen op mogen zitten. Dit is immers de toekomst. Het is een beetje misleidend dat HP de USB aansluitingen als "USB 3.1 Gen 1" specificeert. Het achtervoegsel "Gen 1" betekent namelijk dat de aansluiting maximaal op USB 3.0 snelheid functioneert. In Windows Apparaatbeheer wordt dit gewoon als "USB 3.0" weergegeven.

Het apparaat heeft een HDMI aansluiting maar het is onduidelijk welke HDMI versie of welke resoluties ondersteund worden. Op basis van de Intel 7500U specificatie ga ik ervan uit dat het HDMI 1.4 is. Dat betekent dat 4K signalen op maximaal 30 Hz worden weergegeven. Wat dat betreft is het jammer dat er geen displaypoort aansluiting aanwezig is want dan was er wel 4K ondersteuning met 60 Hz.
Gebruiksgemak
Het toetsenbord typt best fijn. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een ANSI toetsenbord met brede enter knop. Dit heeft HP dus goed begrepen. Sommige fabrikanten zoals Apple en Logitech leveren een US-international keyboard waarbij ik telkens per ongeluk een backslash intoets. De pijltjestoetsen zijn erg klein maar dat is waarschijnlijk een kwestie van wennen.

Jammer is dat HP geen inkeping heeft gemaakt om het scherm open te klappen. Iemand met dikke vingers moet bij de HP Envy zijn nagels gebruiken om het scherm open te krijgen. Verder voelen de randen aan de onderkant een beetje scherp aan.

Heb jij ook een HP Envy 13-ab021nd?

Inderdaad, ziet er zelfs naar uit dat de processor defect is oid. Een processor die na 10 seconde al terugklokt, wtf. Dat doet me denken aan de R9 290 tijd, waarbij koeling pas aansloeg als de videokaart 95 graden bereikte, dan pas ging koelen, en dan de clock speed omlaag knalde.
Dubieus, maar zeker voor het geld wat je ervoor hebt betaald mag dit absoluut niet. Inderdaad zoals hierboven aangegeven, retour doen en wellicht met testresultaten erbij dat het product / of in ieder geval jou oplage niet deugt.

Al met al trouwens ; nette en diepgaande review~!

[Reactie gewijzigd door menonv op 26 juli 2024 16:40]

Idd, ik zou de laptop gewoon omruilen voor een nieuw exemplaar.
Het reparatiecentrum heeft eerst de luidspreker vervangen. Daarmee was het probleem niet opgelost. Vervolgens is het moederbord vervangen en daarmee is het probleem met vastlopers verholpen.
Ik heb ook deze laptop in bezit en ik heb geen enkele last van slechte performance of vastlopen. Ik ben dan ook dik tevreden met deze lichte en krachtige laptop voor een redelijke prijs. (Vergelijkbare XPS 13 met 16GB is al snel 1900,-)
Kun je wat zeggen over de aantal seconden gelimiteerde turboboost / inperken van (een van de) verbeteringen van Kaby Lake?
Als ik mijn stability test draai blijft de cpu op 60 graden en downclockt deze naar 2.3Ghz, inderdaad flink onder de Tmax.
Bij normaal gebruik heb ik hier echter geen last van.
Anoniem: 58555 15 januari 2017 07:20
Het ding snel retour naar HP
Geld terug vragen en een echte laptop kopen.
De reden om voor HP te kiezen vanwege SSD en geheugen, is niet zo handig.
Dat kun je altijd zelf goedkoper aanpassen dan het teveel betaalde geld voor HP.
Koop een ASUS,of iets gelijkwaardig's, en je heb een echte laptop.
HP kon vroeger printers bouwen.
Maar PC en laptop heb ik tot nu toe alleen maar problemen mee gehad.
Mijn firma dacht ook een merknaam te kopen, maar bracht een hoop stress en ellende voort.
Mijn ervaringen met HP zijn goed en met ASUS zijn slecht. Het kan verschillen per model...

Eén deel van jouw advies is wel goed: zo snel mogelijk retour, ruilen voor een andere of geld terug!
Dank voor de uitgebreide review! Zou je eens iets willen schrijven over hoe het scherm buiten presenteert? Ik ben van plan om een Envy aan te schaffen maar ik werk vaak buiten, weliswaar in de schaduw maar toch zie ik liever iets van het werk waar ik mee bezig ben in plaats van dat ik de hele tijd naar een spiegelbeeld van mijzelf aan het kijken ben ;)

Alvast dank!