Beats Solo3 (Glossy zwart) Review
Dure koptelefoon met prettig geluid en de fantastische W1-chip
Pluspunten
- Apple's W1-chip
- Geluid
- Draagcomfort
- Audio kabel (met handsfree set)
Minpunten
- Micro-USB oplader
- Bediening
- Prijs
- Gaat uit bij temperatuur lager dan 0 graden
2 van 5 sterren (Slecht)
Ik heb jarenlang gedaan met mijn EarPods (standaard Apple oortjes). Toen de geruchten ging dat Apple de audio jack uit de iPhone zou slopen dacht ik dat het tijd was voor een draadloze optie. Daarnaast wilde ik van de in-ear modellen af omdat daar toch minder rijk geluid uit komt. Toevallig liep ik tegen de Urbanears Plattan Wireless aan. Een hele fijne koptelefoon met touchpad voor bediening.
Toen Apple de AirPods met W1-chip aankondigde viel het kwartje: dat is wat ik nu mis: snel connecten met andere apparaten. Maar terug naar Pods-formaat? Nope!
PS: ik ben geen audiofiel. Ik beoordeel geluid aan de hand van mooi/niet mooi, rijk of weinig bas. Het verschil tussen bluetooth en W1-chip connectie hoor ik geloof ik niet echt.
W1-chip
Om maar met de feature te beginnen die me tot kopen heeft doen bewegen: de W1-chip, en dan het connectiviteitsdeel. Een Apple only feautre waarvan het makkelijk koppelen voor mij de belangrijkste is.
Als je je nieuwe Beats aan zet en naast je iPhone houdt dan komt er direct een melding in beeld met de knop om te koppelen. Klaar. Het irritante koppelen via Bluetooth wordt hiermee vermeden. Het grote voordeel is dat mijn koptelefoon nu direct op mijn iPad, Apple Watch en Mac beschikbaar is in het audio menu. Als je het mij vraagt is dit een typische Apple innovatie: erg handig en logisch.
Belangrijk om te weten: de Apple TV is uitgesloten van deze feature, helaas.
Verpakking, koptelefoon en de rest
De koptelefoon zit mooi verpakt in de stevige dozen die je van Apple of Beats gewend bent. Noem het onbelangrijk maar ik val daar wel voor (net als de feature dat je je koptelefoon in de software een naam kunt geven).
Je opent de dozen aan de juiste kant en ziet dan het product mooi in volle glorie: een waar uitpakfeestje.
De koptelefoon is best mooi afgewerkt, ondanks dat het allemaal plastic is. Hij voelt solide aan en gelukkig is het B-logo niet te opvallend. De koptelefoon is invouwbaar.
Verder zit er in de doos een handig opbergetui, een audio-kabel, boekjes en een oplaadkabel microUSB-USB. Als ik naar de oplaadkabel kijk mis ik 2 dingen:
- een stekker, Beats gaat er voor het gemak vanuit dat je al voldoende stekkers hebt. Dat is in feite ook zo maar toch.
- microUSB? Serieus, Apple? Had dan gekozen voor je eigen Lightning of nog beter voor het nieuwe USB3. Nu moet er wéér een kabeltje mee...
Bediening
Over de bediening kunnen we kort zijn: die is niet zo goed. Je kunt de muziek pauzeren met de B-knop aan de linkerkant en je kunt het volume aanpassen. Het valt me een beetje tegen dat je het vorig en volgend nummer niet kunt gebruiken.
In vergelijking met mijn Urbanears is dat een zware achteruitgang. Die had touch met wel al die opties.
Geluid
Beats heb ik eigenlijk altijd links laten liggen vanwege de spookverhalen dat er gewichten in de koptelefoon zaten en de bas flink wordt aangezet. Ik vind dat wel meevallen. Ik vind het geluid prettig, niet te heftig. Zoals ik zei, ik ben geen audiofiel. Maar de in-ear dopjes vind ik niet rijk genoeg en dat is hier toch beter, min of meer vergelijkbaar met mijn Urbanears.
Draagcomfort
De koptelefoon zit lekker. Hij is iets aan de zware kant waardoor de hoofdsteun (hoe heet zo'n ding) net iets te hard op mijn hoofd drukt. Na zo'n 30 minuten gaat dat toch pijn doen. Beats heeft er voor gekozen om rubber of iets te gebuiken. Een zwacht kussentje met stof of nepleer kon er helaas niet van af.
Het omgevingsgeluid wordt prima buiten gehouden, heel handig in de trein met veel pratende mensen. Op de fiets heb je helaas wel veel last van suizende wind.
Al met al ben ik tevreden. Ik heb 220 euro betaald voor deze koptelefoon en meer zou ik er ook niet aan uitgegeven hebben. In vergelijking met mijn vorige (Urbanears) heb ik goed geluid. Het grote voordeel is de makkelijk connectie met mijn andere apparaten maar daar lever ik handige bediening voor in. Met een meerprijs van 120 euro (tov van mijn vorige) is dat eigenlijk best wel buitensporig.
Heb je de W1 functionaliteit niet nodig, dan denk ik dat er zat betere alternatieven zijn voor minder geld.
PS
Kom je er in de winter achter dat de koptelefoon niet werkt bij temperaturen onder 0. Nu schijnt dit bij telefoons ook zo te zijn, maar die liggen vaak in een geisoleerde omgeving (broekzak, tas). Maar je koptelefoon zit op je hoofd: en als je fietst is het daar altijd koud. Dit is toch wel echt een minpunt en het ding gaat retour.