ASTRO Gaming A50 Wireless Headset + Base Station Review

Martinspire
7 januari 2017, laatste update op 7 januari 2017, 1.771 views

ASTRO Gaming A50 Wireless Headset + Base Station

Dit is by far de beste headset die ik ooit heb gehad. Veel handige verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie en bovendien een headset waar goed over nagedacht is. Basisstation werkt uitstekend en geluid is dik in orde. Wireless voicechat voor Xbox (of Playstation) is echt een grote plus.

Pluspunten

• Wireless voicechat voor Xbox
  • Basisstation met opladen en batterij-indicatie
  • Altijd aan + standby mode is echt ideaal
  • Geluid en volume
  • Draagcomfort
  • Kan tegen een stootje

Minpunten

• Opladen bij inzetten headset gaat vaak niet meteen, past er niet lekker in
  • Wisselen tussen PC en Xbox heeft ook USB wissel nodig
  • Geen ondersteuning voor alle 3 de platformen in 1 headset

Dit is by far de beste headset die ik ooit heb gehad. Deze headset is een grote verbetering ten opzichte van de A50 Gen2. Deze Gen3 bevat een handig basisstation om de headset in op te laden, heeft handige software die de headset ook bij kan werken en de Wireless Xbox Chat is echt geweldig. Bovendien blijft de headset aan als hij niet gebruikt wordt, maar gaat ie in een soort standby mode als ie op tafel (stil) ligt. En omdat het basisstation de huidige lading weergeeft, kun je ruim van tevoren zien of je mogelijk moet opladen of niet. Je kunt hem trouwens ook tijdens het opladen gebruiken middels usb-micro kabel (al gebruik ik zelf een andere die wat langer is).

Verder zit hij lekker en is ie door de afneembare oorkussens makkelijk schoon te maken. Zit hij lekker en is hij toch erg stevig (ik heb ook nog een paar dure Turtle Beach headsets gehad, en die waren toch al vrij snel stuk bij de ophanging van de oorschelpen, die kwetsbaarheid heeft deze zeker niet).

Microfoon is ook handig en duidelijk. Even omhoog zetten en hij is stil. Wisselen tussen PC en Xbox is minder handig (usb wisselen) al heb ik mijn xbox via SPDIF op mijn PC aangesloten en via mn PC weer op mn headset (dus kan al van Spotify genieten tijdens het gamen, al vereist dat vaak wel een geluidskaart met SPDIF-in).

Het dolby en 7.1 verhaal gebruik ik zelf niet en dat zal ik ook even toelichten. Zelf ben ik namelijk slechthorend en heb zelfs hoortoestellen. Dat maakt een keuze voor headset anders dan anders omdat volume voor mij ook van groot belang is. Daardoor vallen sommige headsets al snel af en is de standaard Xbox headset ook geen optie omdat ik dan zowel voicechat als gameaudio niet kan horen (of de buren kunnen niet meer slapen). Ik kan daardoor ook geen goed oordeel geven over geluidskwaliteit. Toch klinkt het niet verkeerd en heb ik ook van andere reviews niet het idee dat beter horenden de headset daarop afrekenen. Al vind ik persoonlijk altijd het 7.1 idee wat geforceerd en is een echt 7.1 systeem altijd beter.

Dan ook nog wat kritiek. Zo sluit de headset niet lekker aan op de laadpunten als je hem in het laadstation zet. Zelf gebruik ik een simpele usb-stick om in te steken aan de linkerkant bij de microfoon, om hem goed aan te laten sluiten. Dit zorgt dan wel voor een 90% garantie op meteen laden zonder problemen. Dit had volgens mij anders gekund. En hoewel de knoppen op de headset (vooral de aan-knop) beter is dan Gen2, vind ik hem nog steeds wat klein en soms wel wat gepruts (duurt even voor je dat op gevoel kunt bedienen)

Ik heb er ook de mod kit bij gehaald. Hiermee kun je de oorkussens vervangen met leren variant. Ook het kussen aan de bovenkant, maar deze krijg ik niet goed los en ben bang dat ik hem sloop als ik hem forceer. Al heb ik die niet nodig. Door de leren kussens krijgt het een luxe uitstraling en verbeterd het comfort bij lange speelsessies.

Tenslotte de prijs. Gezien het iets is wat ik dagelijks gebruik en waar ik veel plezier van heb, vind ik hem de prijs wel waard. Liever zou ik een headset pakken zonder 7.1 maar die zijn er niet met wireless chat en dat maakt hem zo uniek. Bovendien zijn de nieuwe features echt goede toevoegingen. Zit je dagelijks te gamen, dan kun je hem zeker overwegen. Vooral ook omdat ie een stuk steviger is dan concurrentie en bovendien erg comfortabel zit.

Ik heb hem overigens besteld bij astrogaming.co.uk omdat ie daar lange tijd in de pre-order gezet kon worden. Is toen een keer uitgesteld (3 maanden) maar kreeg alsnog wat korting. Astrogaming.com kan hem niet in Nederland bezorgen. Verder prima afgehandeld daar, mocht een Nederlandse shop hem niet op voorraad hebben.

Heb jij ook een ASTRO Gaming A50 Wireless Headset + Base Station?

Welke kleur heb je ? Er is toch een groene variant (aluminium) voor de Xbox en de blauwe voor de PS4? Een foto zou ook wel leuk zijn :D

Heb zelf de A50 Gen2 maar vind het opladen via de micro-usb rechtstreeks op de headset echt 10x niks. Je moet altijd erg goed kijken of je de usb kabel er correct in drukt. Dat zou met usb-c opgelost kunnen zijn. Jammer dat ze dat niet hebben toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 24 juli 2024 16:21]

Groen inderdaad. Wel lekker fel maar niet overdone.

MicroUSB is inderdaad niet de makkelijkste aansluiting al gaat ie er makkelijker in bij deze versie omdat ie wat minder diep in de headset zit. USB-C gaat niet veel helpen over de positie waar ie in zou moeten, maar ik ben al blij dat je gewoon kunt gamen tijdens het laden ;)
Op diverse sites staat dat hij niet compatible is met de PS4. Lijkt met toch wel of heb je dat nog niet geprobeerd ? En ik zie op het basis station geen optische aansluiting. Hoe wordt het geluid van de X1 naar de TX unit (basisstation) gestuurd ?
Je hebt 2 varianten, namelijk :
Groen, deze is bedoeld voor PC en Xbox One.
Blauw, voor de PS4. (Nu weet ik niet of deze versie werkt met PC)

Op het basisstation zitten 2 optische- en 1 USB aansluiting.
En het basisstation dient als tussen station, hij krijgt output van de source, en stuurt dit door naar de headset over een 5GHz signaal.

[Reactie gewijzigd door Thaiden op 24 juli 2024 16:21]

Beide versies werken met PC (switch tussen console en PC zorgt daarvoor). En voicechat gaat altijd via USB, waar ie ook power mee krijgt. Dus die is niet draadloos naar de console of iets.