Harman Kardon HK SB20 Review

Vixtor
2 januari 2017, laatste update op 15 november 2018, 27.724 views Product gekocht

Harman Kardon HK SB20

Heerlijk geluid, bouwkwaliteit en functionaliteit! Inmiddels sinds kerst 2016 in gebruik, en dik tevreden over dit product van Harman Kardon. In vergelijking tot andere soundbars in deze prijsklasse is de HK SB20 by far de best klinkende. Zuivere tonen, niet schel, lekker scherp en zachte bass tonen.

Pluspunten

• Fantastisch geluid!
  • Draadloze subwoofer
  • Prima design
  • Plug-n-play!
  • Beste geluid in deze prijscategorie

Minpunten

• Wat groter dan mijn 40" televisie...
  • Geen NFC
  • Springt niet automatisch aan met TV

De aanschaf
Afgelopen vakantie ben ik samen met mijn vriendin gaan zoeken naar een soundbar voor mijn huidige televisie. Op dat moment gebruikte ik nog een desktop speaker set met de televisie waar ik enorm tevreden over was (Logitech Z4). Maar toch kreeg ik het mannen-syndroom waarbij ik toch weer wat nieuws wilde in huis. Het product moest minstens zo goed zijn, maar wel met meer functionaliteit/ aansluitmogelijkheden. In verband met de kleine huiskamer, en het niet mogelijk was om een 5.1 set te plaatsen, zijn wij op zoek gegaan naar een soundbar. De beste plek om naar een dergelijk product te zoeken was uiteraard de Mediamarkt, omdat de keuze groot is, en je goed kunt luisteren.

Allereerst keken wij naar het budget segment tot €200. Geen van de soundbars kon ons echt bekoren, maar hieronder toch nog een kleine opsomming:
- LG SH2; Een van de meest goedkope producten, en dat was absoluut te horen. Ik begrijp niet dat deze speakers nog goede recensies ontvangen. Mijn vriendin (geen audiofiel) vond het zó slecht klinken, dat deze set daarom afviel.
- JBL Boost TV; Een speaker die veel lijkt op de bluetooth portable speakers van JBL (zelf in bezit van JBL Charge 1). Het design sprak mij niet aan, en ook het product is precies zoals de naam suggereert. Enkel voor versterking van televisie geluid, niet voor het genieten van muziek.
- Sony HT-CT180; Op internet was dit een van de beter gerecenseerde producten, maar toen wij het product hoorde in de Mediamarkt, waren wij niet overtuigd. Het design was mooi, maar de tonen niet helder. Zonde!
- LG SH4: De betere versie van de SH2, maar ook dit product bleek niet aan onze wensen te voldoen. Knullige bediening, moeilijk om een apparaat te kunnen koppelen, en het geluid niet veel beter dan de Sony.

Door deze teleurstellende producten in de prijscategorie waren wij bijna vertrokken uit de winkel, maar toch wilde ik het e.e.a. proberen in de hogere prijsklasses.
- Sonos Playbar; Waanzinnig geluid, maar ik had er geen portemonnee voor :(
- JBL SB450; Voor de grap deze soundbar aangesloten, en wij werden letterlijk omver geblazen! Top geluid! De prijs bleek echter iets te hoog, waardoor deze kandidaat jammer genoeg moest afvallen...
- JBL SB400; Het goedkopere broertje, en jammer genoeg gaf deze soundbar niet de "Wow" die wij wilden horen...Geluidskwaliteit was dus ook beduidend minder, maar wel beter dan de eerste budget soundbars!
- LG SH8; Wederom teleurstellend, en net als de eerdere LG soundbars knullige bediening.

Hierna kwamen wij de Harman Kardon SB20 tegen in de winkel. Iets aan de hoge prijs, maar na het opstarten van deze soundbar waren wij direct overtuigd. Waanzinnig geluid, mijn vriendin en ik kregen spontaan het "Wauw" gevoel, waar we naar zochten. Dit in combinatie met het nummer Clean Bandit - Rockabye. Zonder al te veel te twijfelen hebben we de soundbar aangeschaft, en met een grote glimlach zijn wij de Mediamarkt uitgelopen. Achteraf bleek de Mediamarkt ook nog de goedkoopste te zijn in de Pricewatch!

Het aansluiten
De HK SB20 zou de Logitech Z4 speakerset vervangen van mijn televisie (Toshiba 40HL933G). De Z4's hebben een zeer goed geluid, en konden elders goed gebruikt worden. Na het openen van de doos kwamen de volgende producten er uit:
- Draadloze subwoofer
- Soundbar
- Twee voedingskabels (dezelfde?)
- Afstandsbediening
- HDMI-kabel á 0.7m lang
- Optische kabel á 0.7m lang
- Muurbevestigingsbeugel (netjes compleet!)

Simpelweg de soundbar voor de televisie gezet, en geprobeerd aan te sluiten met de HDMI ARC. Jammer genoeg bleek mijn televisie dusdanig verouderd dat het geluid niet via de HDMI afgespeeld kan worden. Op zoek naar de optische aansluiting... Ook deze ontbrak op de televisie! Jammer, derhalve een analoge kabel aangesloten (3.5mm male-male).

Lekker testen...
De televisie aangezet, en direct kunnen genieten van super geluid, zolang de televisie uitzending ook optimaal geluid gaf. Toch had ik het idee dat de analoge kabel niet het beste signaal door gaf, gezien het niet kraakhelder was. Ook dit zal ik hoogstwaarschijnlijk kunnen toerekenen aan de televisie, en niet aan de HK SB20.

Hierna heb ik de bluetooth verbinding aangezet en gekoppeld aan mijn tablet (Samsung Galaxy Tab S 10.5"). Vervolgens met Deezer enkele nummers afgespeeld in hoge kwaliteit. En dat hoorde ik! Glimlach van oor-tot-oor, en stukke beter dan de weergave van de Toshiba televisie. Hier ga ik ongetwijfeld lang van genieten.

Omdat ik zelf geen Audio kenner ben, kan ik weinig zeggen over hoe de SB20 op zichzelf klinkt, maar kan het enkel vergelijken met andere producten (zie de opsomming hierboven). Naar mijn idee excelleert de soundbar in de genres Deephouse, Pop en Lounge. Zwaardere genres zoals Rock, Metal, Electronic zijn wellicht iets minder geschikt. De soundbar geeft namelijk meer een zacht en scherp geluid. Daar komt bij, dat ik vind dat de lage bass tonen aangenaam zijn. Niet overheersend en hard dreunend. Dit kun je wel doen door de bass tonen omhoog te zetten, maar dan vind ik het totale geluid uit balans.

Extra functies
De afstandsbediening bevat nog extra knoppen om nóg meer te kunnen genieten van de HK SB20. De afstandsbediening geeft echter wat weinig feedback, en een klein licht signaal kun je enkel zien aan de bovenkant van de soundbar. Hieronder een opsomming van enkele knoppen:
- Bluetooth, HDMI, Aux In, Optical; Knoppen om snel te wisselen tussen verschillende input-bronnen.
- Sound Feedback; Door middel van het uitzenden van een vreemde toon, kan de soundbar zichzelf afstellen op de ruimte. Dit hielp naar mijn idee weinig... Desalniettemin zit de functie erop, maar het geluid out-of-the-box was al geweldig, dus deze functie kan mij gestolen worden!
- Harman Volume; Deze functie zorgt ervoor dat het volume automatisch geregeld wordt door de speakers. Harde tonen en klanken worden terug gebracht naar een zachter niveau, zodat je tijdens een film niet opspringt om het geluid terug te zetten. Explosies, geweerschoten en achtervolgingsscènes worden aangenamer. Je moet er maar van houden; mijn partner vindt het top, ikzelf houd meer van wisselende volumes tijdens een film. Actiescènes zijn meer indrukwekkend zonder deze functie.
- Surround Sound; Een rare functie die niet hoort te zitten op een soundbar. Het inschakelen van de functie zorgt ervoor dat het geluid niet meer op je oren word geprojecteerd, maar meer "in de ruimte". Dit geeft een raar geluid, en zelf wanneer je recht voor de televisie/soundbar zit, geeft dit absoluut geen virtual surround sound. Vreemde functie, ik zal hem niet gebruiken.

Na ruim 1 week in bezit te zijn van deze soundbar, ben ik meer dan tevreden. Het geluid is waanzinnig, en hij is vriendelijk in dagelijks gebruik. Hij is zelfs girlfriend-proof, dus al mijn wensen zijn vervuld! In de toekomst ga ik ongetwijfeld vaker luisteren bij Harman Kardon, want hun goedkoopste product (deze HK SB20) klinkt al geweldig. Ik ben benieuwd hoe de andere duurdere producten dan klinken! Maar voorlopig ga ik nog genieten van deze soundbar. Dikke thumbs-up voor Harman Kardon!

Extra update Maart 2017
Na inmiddels twee volle maanden in gebruik te hebben, hier nog wat extra opvallende dingetjes!
- Ik gebruik mijn tablet regelmatig om met TuneIn danwel Deezer muziek af te spelen. Dit gaat enorm eenvoudig, maar laatst ontdekte ik een nieuwe feature. Mijn tablet was nog steeds bluetooth gekoppeld aan de soundbar terwijl deze op de standby-modus stond. Het moment dat ik muziek afspeelde op de tablet sprong de soundbar spontaan van de standby, naar de actieve modus! Lekkere feature, ik hoef niet meer de soundbar aan te zetten als ik muziek wil spelen van de gekoppelde tablet :-)
- Laatst heb ik nogmaals Harman Volume getest op een Game of Thrones aflevering, maar hier was ik toch duidelijk minder enthousiast over. Tijdens dialogen en gevechten blijft het geluidsniveau op eenzelfde niveau (zoals hierboven besproken). Echter, tussen dialogen waar een laag geluidsniveau van toepassing is (dus bijvoorbeeld, het geluid van "wind" op de achtergrond), stop de soundbar algeheel, totdat er weer iemand begint te praten. Dat werkt vrij storend, omdat je spontaan de "wind" als achtergrond mist. Ik ga deze functie niet meer gebruiken denk ik...

Heb jij ook een Harman Kardon HK SB20?

Leuke review Vixtor, ik ben van plan deze soundbar aan te schaffen maar ik lees in je review dat de surround sound functie niet echt goed werkt. "Het geeft een raar geluid' maar hoe is het geluid dan bij het kijken van een film zonder die functie. Een soundbar zal nooit echt hetzelfde surround geluid geven als 5.1 maar een beetje surround idee is weel leuk (Philips Fidelio F8 met dolby Atmos lukt het wel aardig maar wel hele andere prijsklasse helaas). Heb trouwens ook precies dezelfde soundbars die jij in je review opnoemt de revu laten passeren en uiteindelijk ook bij deze uitgekomen. :)
Bedankt voor je reactie! Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad :)
Het kijken van een film zonder de surround functie klinkt heerlijk! Uiteraard je mist het surround gevoel tijdens een oorlog actiefilm, maar dat ga je ook niet krijgen wanneer je de functie wel aan zet. Naar mijn idee is het hele geluidsspectrum goed bedeeld met de HK SB20. Tijdens een gemiddelde film vind ik spraak, muziek en omgevingsgeluiden het beste tot zijn recht komen. De bombastische lage bass tonen zijn wellicht iets minder uitgesproken, maar dat komt goed uit in mijn kleine appartementje (boze buren :( ). Zoals ik hierboven ook vermeld heb, blijven deze tonen zacht en aangenaam. Ga zeker even zelf luisteren in je dichts bijzijnde verkooppunt, en vergelijk zelf ook de verschillende soundbars met verschillende muziekgenres. (neem wel een 3.5mm kabeltje mee :D )
Wellicht als ik later iets groter woon en mogelijkheid heb tot een echte surround set, dat ik verder ga zoeken. Maar, eerlijk is eerlijk, deze set klinkt ook waanzinnig zonder de surround!
Een mogelijkheid waardoor ik denk dat de surround functie niet optimaal werkt, is dat mijn huiskamer er niet voor geschikt is. Dat wil zeggen, onregelmatig houten plafond met draagarmen, glas/gordijnen aan een kant, en een stuk open ruimte aan de andere kant. Het zou mij niks verbazen dat dit ertoe leidt dat het geluid dan ook niet prettig klinkt.
Bedankt voor je uitgebreide reactie echt chill en ik heb zeker wat gehad aan je review. Aangezien de soundbar vrij recent is uitgebracht is er nog niet veel over te vinden online qua reviews.

Ik heb de SB20 al live gehoord maar konden toen uitsluitend ff een muziek bron beluisteren. Kwam wel direct een super mooi, zuiver en uitgebalanceerd geluid uit.

Voor mij hoeft de bass ook niet al te bombastisch dus dat komt goed uit. Heb liever dat de dialoog in de film mooi helder blijft en niet verstoord wordt.

Heb een weekje best een mooie Samsung soundbar getest en die was kwa muziek echt top maar tijdens een film is de 'neppe' super bass effect op de stemmen een zeer irritante factor.

Enige oplossing was om het geluid steeds wat zachter zetten wat dan ook heel het nut van de soundbar beetje te niet doet. Dus was ik eigenlijk vooral benieuwd naar de ervaringen van het geluid bij films enzv maar die zitten dus goed mits je de surround functie niet inschakelt.

En wie weet misschien heb ik het geluk dat mijn WK ook uitermate geschikt is qua layout dan is het alleen maar mooi meegenomen.

Maar goed ik ga hem morgen in ieder geval gewoon bestellen :)

[Reactie gewijzigd door Johntech op 22 juli 2024 14:15]

Ik twijfel tussen deze en de Jbl sb 450! De Jbl is beduidend duurder en vroeg mij af of het het geld waard is qua geluid?
Beide kan ik met 35% korting kopen dus de sb 20 is dan helemaal voor een prikkie!
Enige wat mij nu het meest naar de Jbl trekt is Jbl connect.😬
Moeilijke keuze! Ik raad je echt aan om even persoonlijk te luisteren naar beide producten. Wellicht dat één van de twee speakers jou beter in de oren klinkt dan de andere.
Uiteraard, zoals ik hierboven heb geschreven, is de SB20 bij uitstek geschikt voor muziek en zachte tonen. De JBL heeft een flinke hoeveelheid extra bass, naar mijn beleving. Dus wellicht voor films op flink volume zal de JBL nét iets geschikter zijn (?). Ik weet verder niet wat voor extra de JBL connect app geeft, maar dat kan wellicht ook een USP zijn (net zoals Sonos ook heeft met haar app). Zo'n app mist dan wel bij de SB20.
Wederom, luister zelf aandachtig, neem een aux-kabeltje mee en zet wat representatieve muziek/film fragmenten op je telefoon/ipod en test ze.
Oké! Nou de enige reden waarom ik naar de Jbl neig is het feit dat ik hem kan verbinden met de Jbl charge 3 voor een soort multiroom.
Nadeel is wel denk ik dat de bas erg overheersend is?
Ik zal ze beiden is gaan beluisteren, en dan beslissen.
De hk is wel heel erg aantrekkelijk met 35% korting! 8)7
Anoniem: 405222 3 september 2017 21:35
Hey Vixtor,

Eerst en vooral bedankt voor de leuke informatieve review. Ik heb in gedachten om ook de HK SB20 aan te schaffen. Afgelopen weekend heb ik kort zowel de HK SB20 als JBL SB450 kunnen testen in de winkel. Bij de JBL SB450 was de bas heel krachtig maar de klank uit de soundbar leek mij iets scheller en ik lees op internet ook dat hij iets minder geschikt zou zijn voor muziek.

Ik zou de soundbar gaan gebruiken voor allerlei doeleinden, muziek, games, films/tv...Toevallig zit ik wat in een zelfde scenario als jou. Ik maak aan m'n pc al ruim 10+ jaar gebruik van een Logitech Z3 set die nog steeds goed werkt en waarvan ik het geluid graag hoor. Ik denk dat je deze zeer goed kan vergelijken met je Z4. Vond je zelf de klankkleur van de HK SB20 ongeveer hetzelfde of beter als die van je Z4? Ik luister persoonlijk veel naar house, techno, pop, hip hop...

Zou je indien je toen wel het budget had toch voor de JBL450 zijn gegaan of leek je persoonlijk de klankkleur van de SB20 toch wat aangenamer vanwege de 'zachtere' tonen?
Toevallig weet ik ook hoe de Z3 klinken, want mijn broer heeft die destijds gehad! Ook een flinke set waar je veel harde klanken uit kan halen. Toch vond ik (naast mijn B&O headset) toch de SB20 het beste klinken. Nee, ze hebben niet het vocale bereik van Bowers & Wilkins speakers, maar het is naar mijn idee een fijn geluid. Bij house, deep house en pop komen de speakers goed uit de verf; bij techno en hiphop durf ik niet zeker te zeggen. Goed nummertje wat ik er geniaal op vind klinken is "Petit Biscuit, Jungle". Je hoort de resonantie en intense wisseling van de mid-lage tonen waanzinnig. Wellicht dat dit je enigszins in de juiste richting kan sturen :)
Wat betreft het no-money issue: Toch voor de SB20 gekozen hebben. Ik vond de JBL450 echt een flinke stomp in je buik (op een goede manier!), maar ik had in de winkel destijds het idee dat bass eigenlijk het USP was van de soundbar. Veel bombastischer, maar ik vroeg me af hoe het echt zou zijn in een rustige omgeving op lager volume. Dat is immers het volume wat ik vaker heb dan volle bak herrie! Nee, naar mijn idee vond ik de Harman Kardon toch de betere kandidaat :D
Anoniem: 405222 @Vixtor4 september 2017 12:29
Bedankt voor je reactie :) de Z3 heb ik in der tijd voor €60 aangekocht dus was eigenlijk een goedkoop setje maar ben er altijd tevreden over geweest en ga het zeker ook nog bijhouden. Als ik je reactie zo lees is de upgrade naar de SB20 het dus zeker waard. De rest van je beschrijving in verband met de JBL SB450 lijkt mij inderdaad aannemelijk en lijkt aan te sluiten bij het gevoel dat ik er bij had. Ik denk dan ook voor de SB20 te gaan! Nogmaals bedankt, hier heb ik echt wat aan aangezien je de situatie goed kan voorstellen met de Z3 enz. :)

edit:
Bij deze bestelling geplaatst voor de SB20. Zeer benieuwd hoe hij hier thuis zal klinken!!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405222 op 22 juli 2024 14:15]

Anoniem: 405222 @Vixtor24 september 2017 23:57
Ik had de SB20 in huis gehaald en ik moet zeggen dat het geluid zeer zuiver was maar ik heb hem toch teruggebracht naar de winkel. Ik vond de bas niet zo overtuigend en vond dat mijn oude Logitech Z3 setje het voor mijn doeleinden (vooral muziek) het naar mijn mening beter deed.

Na wat nadenken heb ik er dus voor gekozen om gewoon mijn Z3 terug te plaatsen en deze zal nu mee mogen tot hij defect is. Hoewel de SB20 zeer mooie klank heeft heb ik hierbij gemerkt dat een soundbar eigenlijk een minder vol stereo effect lijkt te geven en hij ook meer afgestemd is op dialogen en effecten voor film/tv. Omdat hij toch wel een groot deel van de tijd muziek zou spelen stelde hij mij dus een beetje teleur op dat vlak.

Nog steeds tevreden bezitter van een Logitech Z3 dus :D
Anoniem: 760555 19 september 2017 00:38
Ik zit momenteel ook erg in de twijfel welke te nemen.

deze HK sb20 of de Samsung HW-M550.

Deze hebben ook ongeveer de zelfde prijs range. Heb ook de JBL 450 gehoord en de bass is erg nice maar de kwaliteit van de soundbar vondt ik een stuk minder. als dat is wat je wilt kun je denk ik beter een goeie sub kopen.

Heeft iemand hier toevallig ook voor dit Dillema gestaan en kan die wat tips geven?
Anoniem: 990223 11 november 2017 13:05
Ik heb de sb20 ook gekocht maar het geluid hapert steeds . Heb hem aangesloten met optische kabel en daarna nog weer met een hdmi kabel.maar het wegvallen van het geluid blijft. Heb een nieuwe tv als ik de soundbar uitzet heb ik geen wegvallend geluid op de tv. Kan iemand mij vertellen wat ik fout doe of moet ik terug naar mediamarkt.
Alvast bedankt
Helaas vandaag ook de sb20 gehaald, blikt ook hier af en toe weg te vallen (vooral tijdens reclame blokken word de eerste seconde van iedere reclame stil) gaat morgen retour media markt. Iemand die hier meer ervaring mee heeft? Verkoper heeft een update aan de Samsung tv de schuld maar ik heb hier zo mijn twijfels bij...
Beste androgyne en halberti, hoe is het bij jullie afgelopen? Onze SB20 heeft hetzelfde probleem met name bij reclame blokken.

Is het bij jullie nu opgelost ?

Mvg
Anoniem: 1026323 10 januari 2018 20:06

Is het bij jullie nu opgelost ?

Mvg
Mrtijnn de haas
Hallo,

Ook ik herken deze hapering. Ben erg geïnteresseerd in een oplossing. Vooral inderdaad bij reclames en bij opgenomen programma's.

Groet, Robin
Heel vervelend, heb ook last van wegvallend geluid. Voornamelijk bij reclames, duurt ongeveer 1 tot 2 seconden maar is flink irritant. Al iemand met een oplossing? Daarnaast vind ik het vervelend dat je niet kunt zien of Harman sound volume aan of uit staat (geen led oid). Wel mooi geluid verder!

[Reactie gewijzigd door blablable op 22 juli 2024 14:15]

Gebeurd blijkbaar alleen als Harman volume aan staat. Wel irritant dat je niet kan zien of dit in- of uitgeschakeld is. Opgelost dus.