HP Spectre x360 13-4150nb Review

Chris_147
11 juli 2020, laatste update op 11 juli 2020, 458 views

HP Spectre x360 13-4150nb

Prachtige laptop, zeker voor deze prijs.
Ik heb slechts 1 probleem, dat is dat de trackpad driver soms op til slaagt en random begint te klikken. Even op power knop duwen en terug opstarten lost dit probleem snel op.

Pluspunten

• Prachtig en stevig afgewerkt
  • Zeer snel met i7, 16GB en 512GB SSD
  • Prachtig scherm

Minpunten

• Trackpad driver die op hol slaagt
  • Toch vrij zware laptop voor een 13"
  • Toetsenbord aanslag niet perfect
  • Niet beschikbaar in QWERTY

Van mijn werkgever mocht ik in oktober 2015 een nieuwe laptop uitkiezen.
Mijn huidige laptop was een Sony Vaio VPCZ1 met Core i7 (m620), 8GB ram en 256GB SSD met een 13" full HD scherm (1920x1080). Budget: 1600€.

Wegens de aankomende release van Kaby Lake, waren er niet zoveel laptops meer beschikbaar. In deze thread staat de zoektocht en mogelijke keuzes beschreven: werklaptop voor 1600€

Uiteindelijk voor deze HP Spectre X360 gekozen aan de prijs van 1650€.
Eerste duidelijke nadeel: toetsenbord is AZERTY. Zelf had ik liever QWERTY gehad, maar met AZERTY kan ik ook leven.
Verpakking en levering:
Gekocht bij CentralPoint.be. Eenvoudige bestelling, de volgende dag geleverd. Af en toe krijg ik nog een email.
Nog geen garantie nodig gehad, maar tot nu toe kan ik de winkel zeker aanbevelen.
Laptop is netjes verpakt in mooie zwarte doos. Ik zal nog proberen enkele foto's te uploaden.
Defaults:
Spijtig genoeg heeft HP er niet voor gekozen om de 512GB SSD onder te verdelen in een Windows en data partitie. Aan de slag dus om Windows 10 opnieuw te installeren en de nodige partities aan te maken. Het lukte me maar niet om dit met de gemaakte recovery USB stick te doen, dus alles er af en volledig clean geïnstalleerd. Heeft uiteindelijk toch best veel tijd in beslag genomen.
Scherm
Scherm is zeer scherp natuurlijk en heeft mooie, heldere kleuren.
Spiegelen valt best goed mee.
Scaling van het 2560x1440 scherm staat op 200%, dus uiteindelijk heb je dan een resolutie van 1280x720. Waardeloos, dus terug op 100% gezet. Op mijn schoot is dat toch wat lastig lezen, aan een bureau geen probleem. Eigenlijk zou ik de scaling rate vrij vaak willen aanpassen, dus liefst de optie niet weggeborgen ergens in een menu, maar via sneltoetsen of zo.
Toetsenbord & trackpad
Op mijn desktop pc typ ik op een IBM Model M, dit om even mijn verwachtingen van het toetsenbord te plaatsen.
Mijn oude Sony Vaio heeft naar mijn mening een best goed toetsenbord voor een laptop.
De HP Spectre is iets minder. Volgens reviews toch 1 van de betere toetsenborden, maar persoonlijk vind ik de aanslag toch net minder goed.

Pijltjes toetsen Up Down zijn spijtig genoeg kleiner dan Links Rechts. Ook is de \ wel op een zeer rare plaats gezet, zit nog niet in mijn spiergeheugen.

Trackpad is natuurlijk pakken groter dan op mijn Vaio, maar is voor me ook weer even wennen.
Gestures met meerdere vingers heb ik nog niet helemaal aangeleerd, en dan merk je wel dat als je wil rechtsklikken, je toch een grotere afstand moet afleggen dan op een oudere trackpad. Niet per se beter of slechter, wel wennen.

Na enkele maanden gebruik vallen

Heb jij ook een HP Spectre x360 13-4150nb?