Inmiddels vele PC's gebouwd met ATX en mATX moederborden, maar een mini ITX ontbrak nog.
Bij het opnieuw op zoek gaan naar een voor mij geschikt moederbord, stuitte ik vorige week op de Asrock J3455. Op basis van de gevonden prestaties van deze nieuwe Celeron J3455 besloot ik vorige week tot koop over te gaan.
Deze is zeer energie zuinig, 8-10 W.
Daarna de speurtocht naar een geschikte kast. Zeer veel reviews gelezen.
Wat mij hierbij opviel, is het aspect warmte in relatie tot een gekozen processor en videokaart. Ook op zo'n mini ITX bordje moet toch een i7 kunnen draaien en ook een beetje behoorlijke videokaart, dat is de indruk, die bij mij achter bleef.
Maar mijn keuze was nu juist gebaseerd op zeer energie zuinig, weinig warmte, geen videokaart. Waarom dan een kast van 26 cm breed en 38 cm diep.
De doorslag voor deze kast werd gegeven door een Youtube filmpje, zie
https://www.youtube.com/watch?v=4TYvMrPituI .
Eenmaal de kast in huis, vielen de schellen van mijn ogen.
Het begon al met de inbouw van de SSD. Na bestudering van stap 1 met een vergrootglas bleek, dat de bevestigingsbouten vanaf de kant van het moederbord kwamen te zitten. Wil je om welke reden dan ook de SSD wisselen, dan weer alles uitbouwen. Daar ik alleen een SSD wilde inbouwen, heb ik deze op de 3,5" plek gezet.
Nu had ik al op Youtube gezien, dat de voeding vrijwel direct onder het moederbord zit, maar ook, dat er toch nog een videokaart erbij kan.
Nadat ik het moederbord had geplaatst, heb ik in mijn geval hierover zeer grote twijfels. Bovendien dekt de videokaart een groot deel van de ventilator van de voeding af. In de installatiehandleiding wordt niets vermeld over een aan te brengen fan, maar er lijkt plek te zijn voor 60 mm (?).
Ook wordt in de handleiding niets vermeld over het plaatsen van een slimline ODD.
In mijn geval kan dat ook niet, want de SSD zit dan in de weg. Volgens mij kan dit alleen als je alleen een 2,5" HDD of SSD plaatst op de door MS-Tech bedachte plek.
Overigens op internet nog een inbouw instructie gevonden, zie
Deze bouwer heeft de voeding vervangen door een DC-DC ATX voeding, dus met een externe adapter. Tja de voeding eruit en er kan probleemloos een videokaart geplaatst worden en op de bodem je HDD.
Maar eenmaal de kast dicht, dan heb je best een aardig uitziend kastje.
Nog een foto toegevoegd met een ATI X1300 kaart, alleen ter illustratie van de speelruimte, die er is met de voeding.