Inleiding:
In een poging om mijn computer meer energie zuinig te maken zonder concessies te doen voor de prestaties (game PC) heb ik enkele onderdelen vervangen aan mijn computer. Dit heeft een flinke energiebesparing opgeleverd (idle 170 W -> 135 W en Proc max. load 270 W -> 195 W).
Echter was ik hiermee nog niet helemaal tevreden... Er was nog 1 onderdeel waarmee ik stroom zou kunnen besparen en dat was de voeding!
Sinds kort doen de producenten hun best om ook energie zuinige varianten te maken die opgenomen worden in het 80 plus programma en dan een certificaat krijgen.
Aangezien mijn "oude" voeding (Tagan EASYCON-SERIES TG480-U15 480Watt) geen certificaat heeft ging ik er van uit dat de energiezuinigheid niet geweldig is.
Daarom heb ik besloten om een nieuwe energiezuinige voeding te kopen.
Mijn eisen voor de nieuwe voeding waren:
1. Minimaal 80 plus silver certificaat
2. Een vermogen tussen de 500 en 600 W
3. Een betaalbare aanschaf prijs van max. ongeveer €75,-
4. En tot slot een goede kwaliteit voeding.
Nu zijn 80 plus gold en silver voedingen nog erg schaars. De meeste voedingen uit die categorieën hebben een erg groot vermogen, waardoor ze inefficiënt worden voor de meeste systemen en bovendien een behoorlijk prijskaartje hebben.
Onlangs kwam OCZ met de Z-serie op de markt (de 850 en 1000 W zijn er al een tijdje). Uit die serie komt een heel interessant model, namelijk de 550 W versie. Deze versie is helaas (voor mij althans) pas sinds november verkrijgbaar, maar ik heb hem nu eindelijk binnen. Een garantie voor de kwaliteit wordt gegeven middels een "5-year PowerSwap warranty".
De technische specificaties:- 550W voeding
Min. load 0.2A 0.3A 0A 0A 0.5A 0.1A 0A 0A
Combined 120W 531.5W 6W 12.5W
Total outp. 550W
De Levering:
De voeding wordt geleverd in een zwarte doos. Om de voeding zit een bubbeltjes folie zak.
Verder zit er een klein boekje met gebruiksaanwijzingen in de doos en een zakje met zwarte bevestiging schroefjes (5). De UN uitvoering wordt geleverd met een Nederlandse en Engelse voedingskabel. Het geheel voelt aardig zwaar aan
Het uiterlijk van de voeding:
De 550W en 650W versie zien er hetzelfde uit, maar wijken af van de 850W en 1000W versie (wat eigenlijk een andere klasse voedingen zijn).
De 550W versie heeft een 12 cm (stille) ventilator en een matzwarte behuizing. Er zitten 7 kabelbomen aan de voeding met in totaal 14 aansluitingen. De kabels hebben een zwarte kabelhoes. Verder zit er een aan/uit knopje achterop de voeding.
Onderstaand het technische schema van de voeding:
De installatie:
Dit ging erg gemakkelijk. De voeding heeft niet zo veel kabels (wat natuurlijk ook een min puntje is), waardoor het aansluiten vrij makkelijk was. De stekkers gaan makkelijk in de aansluitpunten. De 4 pins ide stekkers hebben een makkelijk hulpstukje om ze beter vast te kunnen pakken. Tevens scheelt het dat de kabels een hoesje hebben, zodat ze netjes bij elkaar gehouden worden.
Prestaties en stabiliteit:
De stabiliteit is prima (wat ook verwacht mag worden van zo'n voeding), maar ik belast de voeding niet heel zwaar omdat mijn systeem niet zo veel vermogen heeft. Dus ik kan niet zo veel zeggen over de stabiliteit bij max. belasting.
Mijn bevindingen:
- 3.3 V = 3.42 V wat hoog is (+3.6%) maar nog net binnen de specs van 3.432 V voor ATX/NLX/SFX en EPS/BTX
- 5 V = 5.19 V wat ook hoog is (+3.8%) maar nog binnen de specs van 5.250V voor ATX/NLX/SFX en 5.200 V voor EPS/BTX .
- 12 V= 12.18 V wat heel mooi is (+1.5%) ruim binnen de specs van 12.600 V voor ATX/NLX/SFX en 12.480 V voor EPS/BTX .
Dus voldoet de voeding nog net aan zowel ATX/NLX/SFX als EPS/BTX . Het maakt voor mijn systeem overigens niet uit of de voeding belast wordt of niet, de voltages zijn zeer stabiel. Ook moet ik hierbij opmerken dat de voltages softwarematig zijn uitgelezen, waarbij grote afwijkingen erg goed mogelijk zijn.
Waar het mij vooral om te doen is zijn de prestaties.
Aangezien de voeding een 80 plus silver voeding is, is het stroomverbruik laag. Ik heb het vermogen van het gehele systeem gemeten (mb.v. een voltcraft energy ckeck 3000) met de "oude" voeding (Tagan EASYCON-SERIES TG480-U15 480Watt) en de nieuwe OCZ Z-serie 550W. Mijn bevindingen:
Stroomverbruik met oude voeding:
Athlon 64 X2 5600+ @ 3100 Mhz. +50mV
Proc. full load: 172W
Proc. idle: 115W
Computer full load: max 305W
Als je even uitrekent wat de besparing is, dan kom ik tot de volgende
conclusie:
Proc. full load: 23W besparing
Proc. idle: 20W besparing
Computer full load: 45W besparing
Al met al ben ik dus heel tevreden over de prestaties van deze voeding. Ook kan ik hieruit concluderen dat de meeste systeem behoorlijk wat stroomverbruik kunnen besparen met een zeer zuinige voeding (iets waar nog weinig op gelet wordt). Daarnaast kan ik concluderen dat het voor de meeste mensen echt niet nodig is om een zware (kwaliteit) voeding te kopen. (iets wat tegenwoordig een beetje een trend is geworden). Hoewel een voeding over het algemeen het efficiënts is op 50% van het vermogen, zou het doel moeten zijn dat je systeem tussen de 20% en (bijna) 100% van het vermogen van je voeding vraagt. (zie dit schema).
Conclusie:
Natuurlijk ben ik erg tevreden met deze voeding. De voeding is lekker stil en heeft genoeg vermogen om op de toekomst voorbereid te zijn. Het is een no-nonsense voeding, die geen speciale dingen heeft als led-lampjes of modulaire kabels. Je krijgt simpel een voeding met niet al te veel aansluitingen (maar voor de meesten genoeg), die doet wat die moet doen. Vooral de energie besparing maakt deze voeding bijzonder. Voor een totaal bedrag van €84,- incl. verzendkosten (bij Salland Automatisering) is de voeding niet duur voor wat deze biedt.
Al met al een echte aanrader voor iemand die een simpele, zuinige en goede voeding zoekt.