Aerocool Aero-500 Black Edition Review

govie
28 december 2016, laatste update op 29 december 2016, 280 views

Aerocool Aero-500 Black Edition

Deze case heeft een zeer goede prijs/prestatie-verhouding en kan zijn initiele taak: Elektronica huisvesten en koelen met gefilterde lucht prima uitvoeren. De afwerking qua looks aan de buitenkant is prima. Daarnaast is deze case waterkoeling-ready & er zitten 2 drie-standen-schakelaars en een flexibele magnetische cover bovenop de case.

Pluspunten

• Voldoende filtratievoorzieningen
  • Waterkoeling-ready
  • 2 drie-standen schakelaars
  • Zijraam
  • 3mm plaatwerk look met +/-1mm dik plaatwerk
  • Verflaag voelt hard.
  • Lage prijs

Minpunten

• Als iets niet zichtbaar is bij dagelijks gebruik, dan is het budgettechnisch afgewerkt.
  • Raam is van plexiglas
  • 3-pin casefanselectie is aandachts- punt en lastig door startvoltage 5V.
  • Dun plaatwerk
  • Schriftelijke communicatie Aerocool is ondermaats

[img=620]Tfpl1qzW[/img]

[img=620]QeW3nrWr[/img]

In deze review probeer ik zoveel mogelijk de beproefde “techtesters.eu-opmaak” van forumuser foritain aan te houden. Een kanttekening: Deze Aerocool Aero-500 case is geen silent model en daarom heb ik een hoofdstukje fanselectie i.p.v. geluid opgenomen. De Aero 500 staat op het moment van schrijven als een gesloten en een ‘windowed’ variant in de prijsvergelijkers en leverbaar in een zwarte of witte kleur. Deze review is gebaseerd op de zwarte “windowed” versie, waar ik 40 euro voor heb betaald.

[img=620]SCcAn7YK[/img]

Meest opvallende technische specificaties die niet duidelijk in de pricewatch naar voren komen zijn:
  • Koeling: 6 Fanpoorten met 5 filtratievoorzieningen.
  • Geluid: 2 Drie-standen schakelaars voor 3-pin fans;
  • Optical drive covers: 2 Hendelbediende blindflenzen aan de voorzijde.
  • Plaatdelen: 3mm plaatstaal-look met in werkelijkheid 1mm plaatdelen.
  • Bovenste fanpoortafwerking: Flexibele magnetische gaascover
  • Window: Plexiglas
[img]qxQkaC66[/img]

[img]belEssPu[/img]

[img]8UqOgsKj[/img]

[img]1iSs21zU[/img]

[img=620]xrzzEg2K[/img]

Ik was in eerste instantie gecharmeerd van de slanke “Phanteks Evolv Shape” die deze case bezit, voor de vergelijking zie onderstaande afbeelding, alsook de waarschijnlijk lage luchtweerstand aan de voorzijde van de case (voor mij is functie minstens zo belangrijk als looks). De lichtgewicht ¨Evolv-shape” van 1mm dikke plaatdelen die 3mm dik lijken, is budgettechnisch en qua ontwerp slim gedaan.

[img]vsWt4Ar9[/img]

[img]zvQJEb7z[/img]

De voorkant is redelijk strak waarbij de hendelbedienbare blindflenzen de voorkant in positieve zin voor het oog wat breken. In het zijpaneel zit een plexiglas raam en de algehele paintjob voelt degelijk aan. Op de twee bovenste afblaasopeningen is een magnetisch flexibele gaascover geplaatst en bevind zich de bediening en diverse aansluitingen inclusief de twee 3-standenschakelaars. Deze instelvoorziening voor fans is naar alle waarschijnlijkheid voor 95% van de gebruikers gewoon prima of zelfs meer luxe dan ze gewend zijn, zeker voor de doelgroep.

[img]1uoyMOuu[/img]

Mijn inziens heeft Aerocool met weinig budget erg veel features op een kosteneffectieve wijze aan de “look & feel” aan de buitenzijde van deze case aangebracht. Ook de implementatie van twee hendelbediende blindflenzen, een flexibel magnetische gaascover & de twee 3-standenschakelaars zijn zeker pluspunten.

[img=620]9EdS4xiV[/img]

Het grootste gedeelte van het budget is duidelijk in de buitenkant gestoken, waardoor de binnenkant erg basic is uitgevoerd, daar is duidelijk voor gekozen (is niks mis mee). Er is voldoende plek voor harde schijven en ssd's en er zijn gaten voor kabelmanagement.

[img]819atyLI[/img]

[img]oSbY6isN[/img]

Kabelbinders zijn niet aanwezig maar wel weer montagepunten voor de meegeleverde tie-rips. Grommets komt men ook niet tegen, maargoed, een zwarte grommet in een effen zwarte case voegt voor het oog ook niet zo veel toe.

[img]z5M12rRX[/img]

[img=620]xR4Jao34[/img]

Tegenwoordig zien we dat steeds meer cases ten bate van de “looks”, restricties in de airflow aan de voorzijde van een case worden aangebracht. Ik heb het daar niet zo op en deze case heeft daar dan ook zeker geen last van: Geen gekke bochten, restricties of discutabel kanaaldoorsnede verloop, de fans zitten simpelweg direct op de omkasting naar buiten toe gemonteerd met als voordeel een lagere luchtweerstand. Verder is er plek voor 5 stuks 120mm fans of een waterkoelingsetje van maximaal 240mm lengte in de bovenkant. Daarnaast kan men vier stuks 3-pin fans aansluiten op de twee 3-standenschakelaars. Er zullen dus in ieder scenario voldoende koelopties aanwezig zijn om de temperaturen in deze case, ongeacht de mate van warmtebelasting, binnen de perken te houden.

[img]UhqgSJ8Y[/img]

Op de driestandenschakelaars kom ik later in deze review nog een aantal keer terug.

[img=620]aQ6nnzSK[/img]

De luchtaanzuig van de voedingsfan heeft fijnmazig ongedierte-gaas als filtratie element, welke de kleinste haren, pluizen en ongedierte moet tegenhouden. Opzich is deze opzet niet eens zo gek, hoe meer weerstand de ventilator moet overwinnen, hoe harder moet draaien met meer lawaai als gevolg. Een voeding heeft maar 1 ventilator, die op de manier gewoon goed en stil zijn werk kan doen.

[img]zO5wiUbV[/img]

In de case zelf is er ter plaatse van de twee aanzuigventilatoren met een aanzuigfilter bestaande uit foam-materiaal geplaatst, wat er ook als filtermateriaal uit ziet. Ik ben daar wel over te spreken, het is een stuk beter dan zoals die nepfilters in veel andere budgetcases worden gemonteerd.

[img]SVMkGfI9[/img]

Op de twee bovenste afblaasopeningen een magnetisch flexibele gaascover geplaatst. Deze flexibele cover is iets dat bijvoorbeeld de directe concurrentie in deze prijsklasse mist. Ik vind de door Aerocool opgenomen filtratievoorzieningen luxe uitgevoerd, zeker gezien de prijs.

[img]n2oOClQL[/img]

[img=620]pVCn3CoU[/img]

Ik heb een extra kopje fanselectie opgenomen, omdat de geluidsproductie die men later ervaart ook afhankelijk is van de casefanselectie. Ik selecteer fans het liefst via de HWI roundup 120mm casefans, die eens in de zoveel jaar wordt geupdate. Zolang je niet veel geeft om toeters, bellen & rgb-verlichting, dan lijkt mij deze selectiemethode prima om een goede keuze te kunnen maken. De vergelijkingstabel van de roundup sorteer ik op een geluidsbelasting bij 7V voor 3-pin fans. Zo kan ik alle fans die boven mijn geluidswensen uitkomen zowieso al negeren, oftewel het kaf van het koren scheiden. Dit resulteerde in de onderstaande tabel van casefanmogelijkheden:

[img]S31XWc1R[/img]

De noiseblocker fans zijn te duur voor een budgetcase van 40 euro. Als je absoluut zwarte fans wilt, dan lijken mij de Enermax fans een goede keuze. Ikzelf kies voor twee Gelid Silent 12 fans omdat deze het goedkoopste zijn en de beste prijs/prestatie verhouding hebben. Ter controle heb ik op tweakers.net de gebruikersreviews geraadpleegd van de Gelid Silent 12 (1000rpm) en die waren positief. Indien de meegeleverde Aerocool casefan teveel lawaai maakt, dan bestel ik gewoon nog 1 extra Gelid Silent 12 fan na (van 4 euro, heerlijk zo goedkoop).

Update
Na testen en wat emails te hebben verstuurd naar Taiwan, blijkt dat de drie standen schakelaars schakelen tussen 12V, 5V en UIT en niet 12V, 7V en UIT, maar dit had Aerocool niet op hun website vermeld. Dit is mijn inziens een ontwerpfout van Aerocool omdat je door het ontbreken van 7V spanning, 90% van de budgetcasefans (<1000rpm) gewoon uitsluit als budgetcase zijnde. Die 5V lage stand houdt in dat veel 3-pin fans niet zullen opstarten en dan dien je handmatig de fans te starten door heel even de schakelaar op 12V te houden. Het is natuurlijk gek dat je 2 duurdere highend fans moet aanschaffen bij een budgetcase van maar 40 euro en dat dit destijds niet werd vermeld.
Maar denk maar niet dat de directeur van Aerocool enige verantwoordelijk op zich nam, dubbel minpuntje dus voor Aerocool want ze laten mij hun shit oplossen. Zelfs excuses of een bedankje voor de melding kon er ook niet vanaf.

De startvoltages van de bovenstaande 3-pin fans zijn:

3,4V Noiseblocker B12-2 (bron: Blacknoise.com)
4,5V Noiseblocker M12-2 (bron: Blacknoise.com)
5,0V Enermax UCTB12 (bron: Highflow.nl)
7,0V Gelid Silent 12 (bron: Deze heb ik erin zitten }:O :+ )

[img=620]LfpQC1Wa[/img]

De montage van alle onderstaande onderdelen ging prima, daar is verder niet veel noemenswaardigs over te vertellen.

Toegepaste hardware:
1x CPU-koeler Noctua NH-L12
1x Grafische kaart Gigabyte GV-N960IXOC-2GD
1x SSD Crucial BX100
2x Harde schijf Samsung Spinpoint 320GB
2x Intake casefans Gelid Silent 12 (3-pin/1000 rpm met te hoog startvoltage van 7V)
1x Outtake casefan Aerocool

[img=620]pmGIPfpc[/img]

Mijn inziens zijn Thermaltake & Aerocool heer en meester in het budgetsegment tot 45 euro als men uitgaat van een ATX-case die een 155mm koeler (Scythe Mugen) moet kunnen huisvesten alsook een 240mm radiator van een waterkoelingsetje. Met cases zoals hierboven omschreven, kan je in de toekomst nog alle kanten op qua koelmogelijkheden. De voorkant van de thermaltake cases vind ikzelf iets mooier dan van deze Aerocool Aero-500, maar de Thermaltake cases missen weer een flexibele magnetische gaascover op de bovenste fanpoorten. De afwerking van de bovenzijde bij thermaltake is gewoon erg magertjes. Daarnaast is de Aerocool Aero-500 uitgerust met 2 driestandenschakelaars, die een meerwaarde kunnen bieden mits je niet specifiek een voorkeur hebt voor pwm casefans.

[img=620]239ptVSb[/img]

Ik vind het een sjieke case om naar te kijken, mede door de “Evolv look van het plaatwerk”. De case heeft ook voldoende fanopeningen en filtratievoorzieningen, wat bij iedere case een vereiste zou moeten zijn om hun primaire taak goed uit te kunnen voeren. Gezien het aantal koelmogelijkheden, ben ik er vrij zeker van dat deze case zelfs hogere warmtebelastingen, bijvoorbeeld 2 videokaarten aan zal kunnen, mits je voldoende fans plaatst natuurlijk. Daarnaast bezit de case ook veel features zoals: Een raampje, twee 3-standenschakelaars, 3mm plaatwerk look, een magnetisch flexibele gaascover aan de bovenzijde, handbediende blindflenzen & foam-fanfilters aan de voorzijde. Het onderste is dus allang door Aerocool uit de kan gehaald bij de 500-serie. Men heeft gedurfd gekozen om dat kleine beetje extra budget in de “look & feel” tijdens gebruik en niet installatie te stoppen. Mijn inziens mag je bij een prijspeil 40 euro niet gaan zeiken over geen grommets of andere zaken waar je tijdens dagelijks gebruik niet veel van zult merken.
Wel is de keuze voor 5V lage stand bij de 3-standenschakelaars arbitrair, omdat 7V wel bij de huidige 3-pin-fan-markt aansluit. Als je fans uit je oude case wilt meenemen dan is de kans aanwezig dat deze fans niet compatibel zijn met deze 3-standenschakelaars. Zo elimineert Aerocool door eigen toedoen een hele grote "chunk" uit de doelgroep en dat is jammer, zeker omdat veel andere Aerocool cases met de precies dezelfde 3-standenschakelaars zijn uitgerust.
Voor cases onder de 45 euro is een “value-award-achtig-iets” tegenwoordig het hoogst haalbare is en deze Aerocool Aero-500 hoort met een prijs van 40 euro in de top van dit segment qua prijs/prestatie-verhouding. Ze hebben gewikt en gewogen en voor sommige zaken inventief binnen budget een oplossing bedacht en alles uiteindelijk tot een redelijk sjiek ogend geheel gesmeed. Zelfs als ik de 5V-vergissing meereken, dan kan ik nog niet anders dan deze case mijn zeer gewilde “value-clover-trofee” uitreiken, de hoogst haalbare en de allereerste zelfverzonnen onderscheiding die ik ooit heb uitgegeven.

[img=620]Z50IQTuh[/img]

Dat is de uitspraak van deze overheid en daar zult u het mee moeten doen! Maar om jullie toch nog wat Ierse wijsheid mee te geven: “Nuair a bhíonn an t-ól istigh, bíonn an chiall amuigh”. Oftewel: Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan!

Heb jij ook een Aerocool Aero-500 Black Edition?