Synology DiskStation DS209 Review

Hmmbob
26 oktober 2009, laatste update op 17 november 2015, 3.515 views

Synology DiskStation DS209

Algemeen Al langere tijd ergerde ik mij aan het feit dat er verschillende soorten data in ons huishouden op verschillende plekken opgeslagen stonden. Denk daarbij aan een desktop en 2x laptop, waarbij de afbeeldingen van het ene onderwerp op de desktop stonden, terwijl de plaatjes van bijvoorbeeld de hobby weer voornamelijk op de laptop te vinden waren. Niet erg praktisch, en zo vond ik mijn weg naar het grote NAS-topic op het forum. Een NAS zou de ideale oplossing voor mijn probleem zijn! Na veel (heel veel...) pagina's op het forum doorgelezen te hebben, heb ik uiteindelijk gekozen voor de DS209. Niet voor de 209+, en dat was voornamelijk ingegeven door het...

Pluspunten

• Goede webinterface
  • Nette behuizing
  • Tot veel meer in staat dan alleen opslag

Minpunten

• Redelijk prijzig
  • 1e initialisatie HDD duurt lang

Al langere tijd ergerde ik mij aan het feit dat er verschillende soorten data in ons huishouden op verschillende plekken opgeslagen stonden. Denk daarbij aan een desktop en 2x laptop, waarbij de afbeeldingen van het ene onderwerp op de desktop stonden, terwijl de plaatjes van bijvoorbeeld de hobby weer voornamelijk op de laptop te vinden waren. Niet erg praktisch, en zo vond ik mijn weg naar het grote NAS-topic op het forum. Een NAS zou de ideale oplossing voor mijn probleem zijn! Na veel (heel veel...) pagina's op het forum doorgelezen te hebben, heb ik uiteindelijk gekozen voor de DS209. Niet voor de 209+, en dat was voornamelijk ingegeven door het verschil in prijs ten opzichte van de meerwaarde in dagelijks gebruik, die ik op vrij beperkt inschatte.

Het product
De DS209 van Synology is bijzonder fraai vormgegeven. Dit is een goodie, want ik schat in dat veel mensen de NAS, net als ik, in de meterkast bij de router zetten. Toch zou hij niet misstaan op je bureau, door de nette en verzorgde uitvoering en vormgeving. Aan de voorzijde zijn alle relevante ledjes te vinden: voor iedere schijf één naast uiteraard de power- en LAN-led. De specificaties zijn uitgebreid na te lezen op de productpagina op website van Synology. Op deze website is tevens een vergelijker te vinden, mocht je nog twijfelen welke NAS het beste voor je geschikt is.
[img=620]bow0ON5C[/img]

Installatie / ingebruikname
De installatie is bijzonder eenvoudig. Zoals een echte man betaamd sla ik vrijwel standaard het lezen van de gebruiksaanwijzing over, wat in dit geval ook prima kon. Het openen van de kast is eenvoudig door het schuifmechanisme. De installatie van de HDD is daarna een fluitje van een cent: de schijf past zonder problemen direct in de houders en schuift mooi over de SATA en stroomaansluitingen, die weggewerkt zijn op een soort van raiser. En dan ga je hem aansluiten en aanzetten, en dan gebeurt er... niet veel.
De software op de CD-ROM blijkt nodig om de NAS te voorzien van een besturingssysteem en om de eerste basis-instellingen te doen. Het voor het eerst initialiseren van de HDD duurt erg lang, zeker met de uitgebreide foutcontrole aangevinkt. Positief is echter wel, dat je ondertussen allerlei andere instellingen gewoon kan doen.

Interface
Na een firmware-upgrade was mijn DS209 voorzien van Disk Station Manager 2.2, wat een erg prettig systeem bleek te zijn. Alle instellingen zijn overzichtelijk gegroepeerd weergegeven binnen de web-interface, die indien gewenst ook vanaf internet te benaderen is. Zo kun je meteen altijd bij je bestanden! De interface is gebaseerd op de hedendaagse AJAX-techniek, waardoor deze soepel en vlot aanvoelt. Het beheer gaat dan ook vrij eenvoudig, hoewel de help-schermen wat uitgebreider mogen zijn.

Extra mogelijkheden
Kun je eigenlijk nog wel van een NAS spreken, als deze bijna de taken van een (lichte) thuis-server overneemt? De DS209 staat het toe om eenvoudig een website te draaien (met PHP en MySQL, Joomla draait bijvoorbeeld zonder problemen), een FTP-server en een media-server die je media-bestanden over het netwerk streamt (DNLA capable!) naar je X360, PS3 of andere media-players: het is allemaal ingebouwd. Vergeet ook de download-client voor de fervente downloaders niet: deze werkt prettig en is in staat om je downloadtaken uit handen te nemen, inclusief nzb-tjes en torrents. Handig, want zo hoeft je relatief onzuinige PC niet de hele tijd aan te staan! Een handige feature die wij gebruiken met de foto's van onze zoon: Photo-station. Zet je favoriete foto's in een bepaalde map, en de DS209 zorgt ervoor dat deze in een album en slideshow worden weergegeven, wederom voor zowel het intranet als desgewenst het internet. De permissies hiervoor zijn redelijk nauwkeurig te regelen, wat geavanceerde toegangscontrole mogelijk maakt. Door het package-systeem kun je nog veel meer functies toevoegen, wat de bruikbaarheid alleen maar verder uitbreidt.

Voor het vrij stevige bedrag wat de DS209 op dit moment in de pricewatch kost, krijg je veel terug. Een NAS die tot veel meer in staat is dan het alleen maar delen van bestanden, en zich opwerpt als de ideale thuis-server voor mensen met een netwerk. Op dit moment ben ik nog druk met het proberen, instellen en spelen met de DS209, maar ik ben nu al meer dan tevreden.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS209?

met joomla kan het werken omdat je een mysql database prima kan draaien.
doorvoersnelheid is prima, disken en controller zijn snel genoeg om je huis/tuin/keuken handel te kunnen afwerken.

ik gebruik zakelijk een ds409+, ds209+ en een ds209 en allen doen wat er van verwacht wordt.

let op met joomla implementatie, de ajax interface/linux distri is behoorlijk veilig en weinig bugs om op te hacken.

Joomla apps staat vaak stijf van de fouten in de programmatuur waar een scriptkiddie raad mee weet. dus wees voorzichtig met third party apps en zeker met joomla (als je het op het net plaatst).

misschien handig om de wattages te melden die onder 30 wat zitten bij normale belasting. backup mogelijkheden, JBOD configuraties, email server als addon installeren en video beveiliging wat ook prima werkt. aanvullend kan je er nog een paar boxen op aansluiten of een printer om als printserver te gebruiken.

Voor de sharing van bestanden kan je met je MAC los, prima ondersteuning. koppeling met active directory? geen probleem, even je AD groepen aan een map knopen en je security toegang is geregeld. zoveel als op NTFS nivo zal niet gaan maar read/read-write of no access kan je prima in de basis mee uit de voeten.

wat helemaal in een geweldigwerkende feature is de isci target geintroduceerd in versie 2.2. je maakt een partitie aan in het iscsi scherm en je kan vervolgens met je windows 7 of windows 2008 iscsi initiatior gewoon over je netwerk de partitie benaderen alsof het een lokale disk is. (met alle mogelijkheden van dien)

multipath ondersteuning door met meerdere machine tegelijk tegen dezelfde iscsi partitie te praten werkt ook, wil je het beveiligen kan je nog met de diverse chap versies een code erin zetten zodat je alleen maar zelf de partitie kan benaderen in je manage/disk configuration van windows.

wat een beetje jammer is dat de ftp server voor geautomatiseerde upload wat beperkt is en geen knappe auto-bestaat-het-bestand-al feature bevat.

voor de rest top spul van synology, absolute aanrader!!!

[Reactie gewijzigd door itlee op 27 juli 2024 04:02]

In plaats van een zoon heb ik een dochter - verdere uitgangspunten waren voor mij ongeveer hetzelfde bij de NAS-keuze. Ach, foto's en video's organiseren en streamen, webdingetjes en zo, streamen, downloaden en backup. Hoewel ik dikke NAS en SAN voor mijn werk doe, heb ik besloten een gebruiksvriendelijk en betaalbaar ding voor thuis te kopen (Netgear Stora). Die heeft dan niet meteen het gedrag van een webserver maar is wel lekker snel (250mbit r/w), en moeder de vrouw is er ook handig mee (Hipperdehip met iPhone foto's aan vriendinnen laten zien, van die dingen). Wat doet deze nas qua doorvoersnelheid? Hoe werkt dat met Joomla?
Kort vraagje,
ik overweeg ook de aanschaf van een 209, nu heb ik een Philips DLNA TV, het is dus mogelijk om via het netwerk bijvoorbeeld mkv bestanden op de tv weer te geven? Dit is namelijk een formaat wat de tv niet ondersteund, maar de nas wel...