De hardeschijven die ik gebruik:
Samsung EcoGreen F2 EG HD154UI, 1.5TB.
Deze schijven heb ik in JBOD configuratie staan. Hierdoor heb ik netto 2.67 TB aan opslag. Met deze methode staat alle data op beide harde schijven, maar niet stripped zoals bij RAID 0. Als er 1 HDD crashed ben ik dus niet meteen alles kwijt.
Dit is dus zeker geen veilige methode als het om belangrijke bestanden gaat! Is het doel voornamelijk opslag van veel of grote bestanden, is deze methode prima.
Gelukkig voorziet de DS209 ook in een backup oplossing, waarover later meer bij Backup.
Specificaties
De specificaties van deze NAS zijn uitgebreid op de
Synology website na te lezen.
CPU | 1.2 GHz, 16 bit@DDR800 |
RAID | JBOD, RAID 0, RAID 1 |
Kleur | Wit |
Geluidsproductie | 24dB(A) (Niet nagemeten) |
Vormgeving
Met zijn afgeronde behuizing, uitgevoerd in het wit met een vleugje zwart, past deze NAS bijna in de huiskamer.
De blauwe LED op de voorkant is echter behoorlijk fel, waardoor je deze NAS liever niet in het zicht wilt hebben staan.
Iedere hardeschijf heeft zijn eigen status LED, en zijn er nog een Power en LAN LED aanwezig.
Installatie
Als de NAS geleverd wordt, is deze nog niet voorzien van een OS. Deze dien je zelf te installeren. (DiskStationManager, DSM)
Dit kan door middel van de meegeleverde CD, of door de nieuwste versie van het internet te downloaden.
Het OS wordt op de hardeschijf geïnstalleerd, waardoor er een klein beetje ruimte gereserveerd wordt.
Voordat je DSM kan installeren dien je dus minimaal 1 hardeschijf geplaatst te hebben.
De behuizing is gemakkelijk te openen, en met de meegeleverde schroeven kan je je hardeschijven netjes vastschroeven.
Zoals op de foto's te zien is, passen de kabels, maar echt veel speling is er ook niet. Maar dat is ook niet nodig natuurlijk, iedere hardeschijf heeft de aansluitingen op dezelfde plaats zitten.
Het proces om DSM te installeren verloopt via de Synology Assistant, en is feitelijk niets anders dan een paar klikken. Het installeren zelf duurt wel even.
Webinterface
De DS209 is voornamelijk via de webbrowser te beheren. Optioneel kan men ook telnet of SSH gebruiken, welke via de webinterface aangezet kunnen worden.
De webinterface oogt modern, heeft een snelle response en bevat veel opties om de NAS in te stellen. De opties zijn gegroepeerd in 9 hoofdgroepen, waardoor je over het algmeeen redelijk makkelijk kunt vinden wat je zoekt.
Screenshots zeggen meer dan woorden, maar in dit geval zegt een live demo meer dan screenshots!
Demo DSM
Account: admin
Password: synology
Geluidsproductie
De ventilatoren kunnen in 2 standen draaien, in 2.5" mode en in 3.5" mode, afhankelijk welke hardeschijf je gebruikt.
Zuinige en stille hardeschijven kunnen an sich ook prima op 2.5" mode gekoeld worden daar deze over het algemeen ook minder warm worden. Via DSM kan men prima zien wat de temperatuur van het systeem en de schijven is.
De fabrikant geeft als geluidsproductie 24dB(A), zonder hardeschijven. Ik heb zelf geen geluidsmeter, dus ik kan het helaas niet nameten.
Toen ik de NAS net had aangeschaft had ik deze een weekje op mijn slaapkamer staan. Op het moment dat er schijfactiviteit was kon je het lichtelijk horen. De ventilatoren heb ik op 3.5" mode staan.
In het algemeen kan je wel zeggen dat de hele NAS behoorlijk stil is.
Mediaserver
Een leuke feature van deze NAS (Kan je het nog wel een NAS noemen?) is het feit dat hij ook als mediaserver ingezet kan worden.
De mediaserver is LNA/UPnP en is DLNA gecertificeerd.
Volgend de fabrikant ondersteunde formaten:
Audioformaat: AAC, FLAC, M4A, MP3, Ogg Vorbis, PCM, WAV, WMA, WMA VBR, WMA PRO, WMA Lossless
Videoformaat: 3GP, 3G2, ASF, AVI, DAT, DivX, DVR-MS, ISO, M2T, M2TS, M4V, MKV, MP4, MPEG1, MPEG2, MPEG4, MTS, MOV, QT, SWF, TP, TRP, TS, VOB, WMV, XviD
Beeldformaat: BMP, JPG (jpe, jpeg), GIF, ICO, PNG, PSD, TIF (tiff), UFO
Speellijstformaat: WPL, M3U
Ik heb ze niet allemaal kunnen testen, de meeste bestanden die ik heb werken probleemloos op mijn PS3.
Het enige bestandstype die ik zo kan opnoemen die niet werkt is MKV. Dit is echter een beperking van de PS3, en niet van de DS209.
Een nadeel van deze media server functionaliteit, is dat het gebruik maakt van een index. Als je een bestand in je media directory bijplaats moet de index opnieuw opgebouwd worden.
Ik gebruik op mijn PC ook regelmatig "PS3 Media Server", gooi het bestand in de aangewezen directory en hij is zichtbaar. Een stuk gebruiksvriendelijker.
Vooral omdat het indexeren met veel bestanden behoorlijk lang duurt.
Snelheid
De DS209 is voor zo een compact apparaatje lekker snel.
Het benaderen van de webinterface, of de webserver die ik erop draai gaat vlot.
Het kopieren van bestanden over het netwerk gaat ook prima. Over een (ietswat brak) gbit netwerk haal ik hier ongeveer 40/45 MB/s, afhankelijk van het formaat van de bestanden.
Download Station
De ingebouwde download cliënt (Genaamd Download Station) is in staat om via torrent, http, ftp, usenet en emule te downloaden.
Deze cliënt voldoet prima, een nieuwe download taak is met een paar klikken zo aangemaakt.
Downloads kan je op meerdere manieren starten.
- File upload (Torrent, NZB of textbestand met ftp/http links)
- Directe link opgeven
- RSS feed
Het is tevens mogelijk om e-mail notificatie aan te zetten als de download taak klaar is.
SABnzbd (Usenet)
De standaard Download Station kan prima overweg met usenet via NZB's. Er is echter een beperking. Hij download alleen.
Gezien de beperkte processorkracht en beperkt geheugen is dat natuurlijk geen onverstandige keuze, anders gaan mensen alleen maar klagen dat het zo traag is.
Gelukkig kan je op bijna alle Synology apparatuur ook "packages" installeren. Dit zijn (thirdparty) software pakketten die via DSM geïnstalleerd kunnen worden.
SABnzbd is als thirdparty package te verkrijgen, een webbased usenet cliënt met par en unrar mogelijkheid.
Om de par en unrar snelheden te testen, heb ik als referentie hier mijn oude download pc voor gepakt, een AMD Sempron 3000+, 1.6 GHz.
| Size | PAR | Unrar |
File 3 - x264 MKV | 6.98 GB | 423.6s | - | 370.2s |
File 4 - blu-ray | 42.3 GB | - | 3153.0s | 2292.5 |
File 5 - ISO | 6.90 GB | - | 1382.0s | 392.5s |
File 6 - DVD | 4.32 GB | - | 587.6s | 234.9 |
Bovenstaande gegevens zijn een paar willekeurige bestanden, sommige zijn compleet, sommige hadden wat reparatie nodig.
Kan je een conclusie trekken uit bovenstaand overzichtje? Ondanks dat ik deze review zelf schrijf, zeg ik toch: Nee, dat kan niet.
Neem bijvoorbeeld de losse bestanden, File 4 en File 5. Hier zit een factor 6 verschil in qua formaat. Toch is het kleinere ISO bestand in het nadeel, het repareren van de blu-ray duurt "slechts 2.2x zo lang, terwijl het uitpakken weer ongeveer een factor 6 heeft.
Wat je hieruit wel kunt concluderen is dat de ISO file meer reparatie nodig had, en daarom langer nodig had.
Algemeen durf ik wel te stellen dat de DS209 prima als usenet client ingezet kan worden, mits men enigsinds geduld heeft indien er reparatie nodig is.
Het PAR-checken op beschadigde bestanden, en het uitpakken zelf, vind ik qua tijd prima te doen. Uiteraard zijn het geen top tijden, maar dit apparaat is dan ook helemaal niet gebouwd voor deze taak. Dat hij het kan, prima, maar verwacht geen wonderen!
Backup
De DS209 heeft meerdere USB poorten, waarvan de USB poort aan de voorkant is vergezeld van een "one touch" backup knop die je kan gebruiken nadat je een backup taak hebt aangemaakt.
Deze knop heb ik echter zelf nog nooit kunnen gebruiken, omdat mijn DS209 op een locatie staat waar ik wat minder makkelijk bij kan.
Via DSM zelf kan je gelukkig ook backups handmatig starten. Ik heb een USB kabel aan de DS209 hangen, waarop ik mijn externe HDD kan aansluiten.
Het is eventueel ook mogelijk om een backup taak op een vaste tijd te laten draaien, dan moet mijn externe hdd wel altijd aanstaan.
Tevens is het mogelijk om een netwerk backup te doen. Deze optie heb ik echter nog nooit gebruikt.
Nadat de backup taak klaar is kan je ook hier weer instellen dat je een e-mail notificatie met de resultaten krijgt.
Overige taken
Overige taken die de DS209 kan verzorgen.
- Telnet server
- SSH server
- FTP server
- HTTP server met PHP
- iTunes en Squeexbox server
- Audio Station (Webbased MP3 speler)
- Photo Station (Soort foto blog/website)
- Surveillance Station (IP Webcams bekijken/opnemen)
Tevens is het mogelijk om via telnet/SSH nog wat dieper in het systeem te komen, en eventueel zelfs nog via "ipkg" extra software te installeren.
De prijs is hoog. Voor deze prijs kan je ook een leuk moederbordje met processor en wat geheugen bij elkaar sprokkelen.
Het is voornamelijk het lage stroomverbuik, de geluidsproductie en het formaat, iets waar een PC toch snel op de 2e plaats staat.
Het was een flinke aanschaf, maar ik heb tot nu toe nog geen enkel moment spijt gehad.
De Synology DS209 is redelijk veelzijdig in te zetten door zijn diversiteit aan taken.