Bose Soundtouch Wireless Link Review
Bose verkoopt al heel lang audioapparaten over de hele wereld. Volgens Wikipedia bestaat het bedrijf al sinds 1964 en is sindsdien gespecialiseerd in onder andere koptelefoons, versterkers, speakers en nog meer! De eerste speakers die hier in huis stonden waren ook van Bose en met deze waren wij altijd tevreden. Natuurlijk is het af en toe tijd voor wat vernieuwing en daarom besloten wij om eens een Bluetooth/Wifi audio streamer te bestellen voor mijn Edifier C2XD 2.1 speakerset. Dit is dan ook De Bose Soundtouch Wireless Link geworden. Misschien was het voor mijn set wat overkill maar aangezien wij het Soundtouch systeem interessant vinden kan dit veranderen. We hebben dan ook (nog) geen producten van deze Bose Soundtouch serie maar in de toekomst kan daar verandering in komen, vooral door onze positieve bevindingen met dit apparaat. Veel leesplezier!
De Bose Soundtouch Wireless Link is overigens een redelijk nieuw product in de Soundtouch serie en er is niet heel veel over bekend op internet en ook weinig reviews zijn vindbaar, ik hoop dat ik hiermee verduidelijking kan creëren en hopelijk jullie kan helpen met de aanschaf.
De specificaties van de Bose Soundtouch Wireless Link zijn niet echt nader benoembaar speciaal, als je er zo naar kijkt zou je zelfs kunnen zeggen dat hij hetzelfde doet als de Logitech Bluetooth Audio Adapter en de Philips Bluetooth HiFi-Adapter, welke wij overigens ook in ons huis gebruiken. Het enige verschil lijkt volgens de specificaties de wifi-connectiviteit en de digitaal en analoog optische uitgang. De Bose is dan wel heel compleet met zijn Optisch-naar-mini-optisch-kabel, stereokabel van 3,5 mm en vrouwelijk naar RCA van 3,5 mm, alleen voor de prijs van 160 euro verwacht je wel meer dan extra kabels en een wifi ontvanger en optische aansluiting. Maar misschien is dat juist net wat de Bose Soundtouch Wireless Link net laat onderscheiden van de rest? Hierover later meer.
Wel is het zo dat hij maar in één kleur beschikbaar is, net zoals de meeste Soundtouch speakers, hoewel deze vaak ook alleen maar in het zwart en zilver/wit verkrijgbaar zijn. Kleur variatie is er niet veel binnen de Bose Soundtouch-serie, hoewel zwart vaak al moet voldoen. Dat er maar één kleur is is voor mij niet echt een probleem, maar mocht je graag een witte ontvanger bij je perfect witte interieur wilt, moet je toch verder zoeken of hopen dat Bose deze later nog uitbrengt.
Maar voor wat het is hebben we hier te maken met een zeer complete Bluetooth receiver en de wifi functie kan ook wel handig zijn. Ook worden er veel muziekdiensten zoals Spotify en Deezer ondersteund, daarover later meer.
Tja eenmaal besteld en verzonden kwam hij aan uit België. Hij was wel een beetje raar verpakt aangezien 50% van de doos leeg was waardoor hij de hele tijd tegen de zijkanten aan botste, op zich is dit geen probleem maar ik weet niet of botsingen hier echt goed voor zijn. Hij is er wel helemaal werkend uitgekomen dus dit vormt geen probleem.
Als we kijken wat er in de doos zit is het een duidelijke minimalistische verpakking met niet te veel onzin. Er staat dan wel in 5 talen wat voor product het is maar verder staat alles er duidelijk op.
Op de achterkant staat ook nog wat nuttige dingen: Het Bluetooth-logo, WiFi-certificering, wat er in de doos zit, functie van het apparaat en nog wat leuke dingen om zo snel mogelijk te weten wat dit Bose-apparaat allemaal kan doen.
Na de voorkant er af geschoven te hebben zie je gelijk de Soundtouch Wireless Link zitten. Ziet er wel mooi uit zo, er staat verder ook bij dat het compatible is met het Bose Soundtouch systeem en er staat in plaatjes de functie.
Als we alles er uit halen zien we de volgende dingen: De Soundtouch Wireless Link (natuurlijk), omschrijving garantievoorwaarden, EU en UK adapter, korte handleiding, optische kabel, een RCA naar 3.5mm en een gewone 3.5mm jack kabel. Ik vind het toch wel erg compleet en je moet hier allemaal wel genoeg aan hebben.
Met alle tevredenheid van de compleetheid heb ik de set verbonden met mijn Edifier C2XD set via de optische aansluiting, natuurlijk is dit apparaat beter geschikt voor HiFi sets maar ik vond deze combinatie erg makkelijk. Om hiermee maar gelijk verder te gaan op het volgende onderdeel.
Bose heeft deze audiostreamer dan ook uitgerust met heel veel verschillende mogelijkheden, de meest gebruikte is waarschijnlijk Spotify. Met deze Bose kan je namelijk heel eenvoudig via telefoon en pc je Spotify muziek streamen naar de Bose. Eenmaal in de app kan je ook makkelijk naar alle andere Soundtouch-speakers streamen. Het werkt allemaal heel eenvoudig en zelfs bij Spotify (premium) wordt er gelijk gevraagd of ik wil koppelen met de Soundtouch speakers.
Programma's zoals SiriusXM, Pandora, iHeartRadio en Amazonmusic gebruik ik zelf niet en ik vind ze allemaal ook niet echt zeer bijzonder als er al Spotify of Deezer is. En je hebt natuurlijk ook nog honderdduizenden internetradiostations via de app wat zeker moet kunnen voldoen aan je muzieksmaak, anders stream je gewoon je telefoon via Bluetooth en heb je dat ook opgelost.
De app
Om een kleine indruk te geven van hoe de app er uit ziet hier een aantal screenshots. De app begint mooi met het Bose logo en daarna ga je al gelijk aan de slag, alles wordt goed begeleidt.

Natuurlijk krijg je een hele welkomst-tour.

Hier kunnen we gelijk beginnen, het koppelen ging bij mij na veel proberen vrij eenvoudig, ik heb zelf maar weinig moeten doen in dit hele proces en het was vooral wachten op respons van de receiver. Nadat ik alles had gekoppeld ben ik gelijk gaan kijken wat er allemaal mogelijk is en ik was hier erg tevreden over. Je begint bij het volgende menu:
Als je hier dan vervolgens op de onderste tab klikt krijg je het volgende menu, als je een balk daarboven klikt krijg je wat je momenteel aan het luisteren bent in een duidelijkere weergave.

Ook bij het kijken door alle muziekdiensten zie je minder dan er eerst mee werd geadverteerd, hoewel het nog steeds genoeg keuze is.
Ook het instellen van presets gaat heel eenvoudig en kan je altijd bereiken door rechtsboven op het logo te klikken en daar heb je altijd zes opties.
De app is redelijk recent nog vernieuwd en dat was ook zeker nodig, de vorige app oogde wat oud weliswaar Android 4.0 style in mijn ogen. Ook was die applicatie veel minder snel in onder andere koppelen en wisselen tussen radiostations. Ook mooi is dat je de app niet nodig meer hebt eenmaal je muziek hebt opgestart via een online bron, snel streamen!
Weliswaar verwachtte ik voor deze prijs heel veel, mag ik niet zeggen dat mijn verwachtingen niet zijn uitgekomen. Hij doet gewoon alles wat ik wil en reageert snel op alle gegeven signalen vanuit mijn telefoon of PC. Vooral de vernieuwde app werkt echt perfect en daar kan ik zeker niet over klagen, een waardige app voor deze Soundtouch-serie. Eerst had ik een hele simpele Bluetooth receiver van Philips en dit was dan toch wel een beetje matige kwaliteit en het is nu ook een wereld van verschil met deze mooie Bose.
Het design ben ik zeker over te spreken, het is eenvoudig maar toch opvallend. Ik krijg vaak vragen wat het voor apparaat is en na een simpele demonstratie met de app zijn anderen snel overtuigd.
Wat ook mooi is verwerkt in het uiterlijk is de Bluetooth-koppel knop. Die ligt net iets lager dan de rest van de bovenkant en geeft ook een fijn gevoel bij het indrukken, goed over nagedacht. Maar wat ik toch wat minder vind zijn de status lampjes, ik ben zelf niet echt van al die knipperde statuslampjes omdat ik zo ongeveer naast slaap, voor in de avond vind ik het toch iets te veel licht voor een statuslampje. Wel zijn deze lampjes erg duidelijk en veranderen ze wel eens van kleur als de verbinding bijvoorbeeld wegvalt. En van dichtbij blijven ze er scherp uitzien, dus geen simpel knipperlampje!
Geluidkwaliteit, ja hoe is dit uit te leggen, je merkt zeker een verschil met de oudere Philips Bluetooth receiver die ik eerst gebruikte en het is nu ook veel makkelijker om je radio te streamen. Maar je moet natuurlijk wel een goede speakerset hebben anders moet je ook uitkomen met een goedkoper product. Ik heb dan deze Wireless Link gebruikt met mijn Edifier set die ik zelf goed vind klinken en ook bij het vergelijken met de Philips en de Bose receiver merk je dat de Bose toch beter blijft klinken. Qua geluid klinkt hij zo ver erg goed!
Hoewel het reviewen van audio lastig blijft voor mij hoop ik toch dat mijn mening over dit product duidelijk is te herleiden en dat ik eigenlijk wel kan zeggen dat dit een goede aankoop is geweest. Mocht je nog geen Bose-Soundtouch producten hebben zou deze aanschaf niet echt heel nuttig zijn wat ook de reden is dat ik ga uitbreiden binnen dit systeem, als deze makkelijke Soundtouch ondersteuning en de handige app niet belangrijk zijn kan je ook voldoen aan een simpele Bluetooth-receiver van bijvoorbeeld Philips en Logitech met dan wel een iets mindere kwaliteit maar toch ben je voor minder geld al waar je wilt komen.
Als je deze receiver zonder iets anders van Soundtouch gebruikt heb je naar mijn idee eigenlijk toch teveel betaald en op dat vlak kan ik hem ook afraden, voor de helft van de huidige prijs zou ik hem dan wel weer overwegen.
Aan de andere kant hem je dan ook weer het gemak van een snelle app en goed geluid. Je moet hier wel bepaalde keuzes maken wat voor jou het belangrijkste is.
De Bose Soundtouch Wireless Link is een zeer complete en handige audiostreamer van Bose. Hij zit goed doordacht in elkaar en is zeer makkelijk in gebruik mede door de vernieuwde app. Ergens is hij wel duur voor wat het is, en daarom moet je hem ook in combinatie met compatible producten gebruik, maar de eenvoud van de werking en het design maken veel goed voor mij!