Apple iPod Touch V3 32GB Zwart Review

DeX
17 oktober 2009, laatste update op 17 oktober 2009, 8.666 views

Apple iPod Touch V3 32GB Zwart

Allereerst wil ik zeggen dat ik helemaal niets heb met Mac. Ik vind het een duur (misschien zelfs elitair) merk, die vaak meer uitgeeft voor een mooi design, dan eigenlijke functionaliteit. Als ik een PC heb, wil ik daaraan kunnen sleutelen (tweaken heet dat volgens mij ). Qua MP3 spelers zat ik altijd lekker met de "sleur en pleur" eigenschappen van iRiver, Philips of Sony. Gewoon je muziek in mappen, slepen naar het apparaat, en klaar. "Synchroniseren" met iTunes zou ik helemaal geen zin hebben, vooral met mijn ervaringen met iTunes 7 . Het trok me dus niet. Maar toch. Je krijgt zo'n apparaat in je handen gedouwd, en je gaat er mee aan de slag. "Nee getver een aai-pod." denk je dan, met alle negatieve connecties. Je speelt met de...

Pluspunten

• OMG interface.App-store best okéWi-FiiTunes 9 is toch best oké

Minpunten

• Out-of-the-box alleen op te laden via USBBatterij niet gemakkelijk zelf te vervangenBluetooth nog gelimiteerd aan Apple-Apple communicatie

Allereerst wil ik zeggen dat ik helemaal niets heb met Mac. Ik vind het een duur (misschien zelfs elitair) merk, die vaak meer uitgeeft voor een mooi design, dan eigenlijke functionaliteit. Als ik een PC heb, wil ik daaraan kunnen sleutelen (tweaken heet dat volgens mij B) ). Qua MP3 spelers zat ik altijd lekker met de "sleur en pleur" eigenschappen van iRiver, Philips of Sony. Gewoon je muziek in mappen, slepen naar het apparaat, en klaar. "Synchroniseren" met iTunes zou ik helemaal geen zin hebben, vooral met mijn ervaringen met iTunes 7 :r .

Het trok me dus niet. Maar toch. Je krijgt zo'n apparaat in je handen gedouwd, en je gaat er mee aan de slag. "Nee getver een aai-pod." denk je dan, met alle negatieve connecties. Je speelt met de interface, stuitert van menu naar menu met je vinger, je start de browser op (internet op zo'n klein ding, is toch niets?). Navigeren gaat makkelijk, makkelijker dan verwacht. Je speelt een spelletje waarbij je een kogel door een labyrint moet begeleiden door het apparaatje zelf te kantelen. Je raakt een beetje verliefd.

Ik studeerde af, en had al laten weten dat ik op zich geïntrigeerd was door de iPod Touch, en er misschien zelf ook eentje wou hebben. En daar was ie dan, een kado van iedereen. Dan kunnen we pas echt beginnen aan de review.

Featureset http://tweakimg.net/g/pw/score/score_4.gif

De iPod Touch komt in een kleine verpakking, met alleen een USB kabel voor data én stroom, en een matige koptelefoon met ingebouwde microfoon. Een summiere verzameling toebehoren als je kijkt naar wat er voor neergelegd word (€ 279,- voor deze 32 GB versie). Ik verwachtte in ieder geval een mogelijkheid om op te laden zonder mijn PC aan te hoeven laten. Vooral kijkend naar milieu en energierekening vind ik het niets om mijn veeleisende PC aan te moeten laten voor die paar volt die de iPod Touch nodig heeft.

Maar dan de functies van het apparaatje zelf. De Touchscreen interface in slimmer dan andere interfaces die ik tegen ben gekomen. Vergeleken met de Samsung Touch telefoon werkt de iPod Touch makkelijker, sneller, en zeker slimmer. Door de multitouch interface, kun je zoomen op webpagina's en het helpt navigeren door foto's en muziek.
Als er geen Wi-Fi op zat, had ik nooit gedacht om een iPod Touch te hebben, en is naar mijn mening een van de dingen die de iPod Touch eigenlijk uit de MP3 speler markt trek, omdat het zo veel meer functionaliteit met zich meeneemt. Bellen doe ik met Skype, online gamen gaat ook prima, overzetten van foto's is ook zo gepiept via Wi-Fi en bijbehorende (gratis) applicaties. Niet te vergeten het lurken op GoT, bekijken van Youtube filmpjes, trailers en even kijken waar de buien zijn op buienradar.

De combinatie van de interface, Wi-Fi en de app store (die genoeg gratis dingen kan leveren) overschaduwt het kleine accessoirepakket. Wat je niet aan 'dingen' mee krijgt, word recht gezet door alles wat de ipod eigenlijk wel niet kan.

En dan de overstap van Winamp naar iTunes. Het eerste wat me opviel is dat de mensen van Apple hard hebben gewerkt om iTunes beter te maken in het beheren van je bibliotheek. Het is in vergelijking met iTunes 7, nu veel makkelijker albums te voorzien van albumart, wijzigen van meerdere titels, toepassen van genres en het verwijderen van junk die je wel eens in mp3 tags tegenkomt. En na een uurtje of 2, was het toch wel erg netjes allemaal. iPod aansluiten, synchen, en klaar. Het is niet zo sleur en pleur als ik had gewild, maar het is toch zeer.... netjes.

Beeldkwaliteit http://tweakimg.net/g/pw/score/score_5.gif

Oh ja. We kunnen video's afspelen op de iPod touch. En dat gaat gewoon erg goed. Hoewel ik de geadvanceerde opties mis om te tweaken met het beeldkwaliteit (hue, saturation enz) is er niets mis met het beeld. Met een resolutie van 320 × 480 is het natuurlijk erg klein, maar prima voor onderweg. Het scherm is fel, en past (indien gewenst) zich automatisch aan aan de licht niveau van je omgeving. Erg handig als je batterij een beetje mee moet gaan. Het beeld is scherp, non interlaced (wat ik wel merkte bij V1) en dus een lust voor het oog.p

Geluidskwaliteit http://tweakimg.net/g/pw/score/score_4.gif

De meegeleverde headset is (zoals ik vaker heb gehoord) matig. Ze zitten wel oke, maar geven vrij koud geluid in vergelijking met andere oordopjes in dezelfde prijsklassen van bijvoorbeeld Sony. Het lijkt er ook op dat ze ontwikkeld zijn om de maatschappij te genezen van de gevreesde MP3-speler doofheid. Ik mis de Bas, en warme lage tonen die je met de EQ een beetje kan opkrikken, totdat het gewoon niet meer goed klinkt.
Maar dit is natuurlijk meet kritiek op de meegeleverde oordopjes dan de iPod zelf. Aangesloten op de juiste speakers/headset is het geluid gewoon prima. Natuulijk is de geluid wel afhankelijk van je codec, en kwaliteit van je muziek zelf. Ik mis een klein beetje FLAC en APE, maar merk nauwelijks verschil met 320 Kb MP3's.

Bouwkwaliteit en afwerking

Een mooi apparaatje, wil je mooi houden. Apple heeft daar uit zich zelf niet echt voor gezorgd. Kijk je even in de lijst met 2e handse iPod touches, kom je al snel exemplaren tegen met een flink bekraste achterkant. De spiegel-finish aan de achterkant vraagt dan ook voor extra bescherming. Opvallend is dat tussen de bekraste achterkanten, kom je niet veel bekraste touchscreens tegen. De verharde glas oppervlak lijkt dan ook zéér krasvrij. Om al dit mooie toch een goede bescherming te geven is er een grote markt aan hoesjes, sleeves en cases die vooral de achterkant beschermen.

Ergonomie http://tweakimg.net/g/pw/score/score_5.gif

De interface is gewoon zéér goed te noemen. Met maar 2 knoppen (aan/uit + "Home") en een volume regelaar, is de gros van de besturing overgelaten aan de touchscreen. Bedieningsgemak is altijd een van de sleutelwoorden geweest van Apple, en bij de Touch geven ze daar zeker niet minder om. Alles is logisch, binnen handbereik en duidelijk te volgen. Een van de pluspunten hierbij is dat het ook "leuk" is om mee om te gaan, omdat alles zo makkelijke gaat. Het is "leuk" om even je wi-fi in te stellen, omdat het zo makkelijk gaat. Het is "leuk" even je bookmarks aan te passen, omdat het allemaaal zo soepeltjes gaat. Tja... Wat kan ik zeggen. Het ís een goed uitgedachte interface, die aantrekt en makkelijk werkt.

De toetsenbord leek mij een van de grootste gevaren, omdat mijn basketball-handen niet de precisie hebben van een hart-chirurg, dacht ik never nooit lekker te kunnen typen op zo'n klein apparaatje. Maar het is slim, in plaats van de eerste aanraking op te vangen, "kijkt" de touchscreen naar de gebied waar de meeste druk op komt, en op basis daarvan beslist het waar je aan het drukken bent. Hierdoor "voelt" het appraat aan welke knop je in wilt drukken, in plaats van welke knop je net even met de puntje van je vinger aan hebt geraakt.

Uitbreidbaarheid en veelzijdigheid http://tweakimg.net/g/pw/score/score_4.gif

De Appstore geeft je veel gratis gadets, games en vermaak. Maar het is gelimiteerd aan wat Apple toelaat tot haar app-store. Wil je tweaks, thema's en andere 3rd party software, dan kom je al snel bij het Jailbreaken terecht. Mijn instinct zegt dat dit soort dingen niet horen te moeten. Helaas is dat nog een nare eigenschap van Apple, om software allen op hun hardware te laten draaien als dat Apple zelf ten goede komt. Beetje jammer.

Gelukkig zijn er juweeltjes te vinden in de App-store die voor zéér weinig geld (een euro of 2) veel vermaak kunnen geven. Vergelijk dit met de prijs/kwaliteit van een willekeurige NDS/PSP titel en je snapt de toegevoegde waarde van de App-store al snel. Labyrinth 3D en GeoDefence zijn enkele voorbeelden van must have games op de iPod Touch.

Tot zo ver de softwarematige uitbreidingsmogelijkheden. Nu even wat brandende kwesties de wel genoemd moeten worden. De batterij is niet zo maar te vervangen. Hiervoor moet je snel aan de slag met vrij heftige ingrepen. Niet iets wat aantrekkelijk zal zijn voor de gemiddelde gebruiker. Mocht de batterij dus vervangen moeten worden, kijk je al snel tegen hoge reparatiekosten aan bij Apple zelf, wat natuurlijk wel meegenomen moet worden. Geheugen uitbreiden is een beetje idem dito. Niet aan te raden voor de normale consument.

Maar de wereld is iPod-happy! En zo zijn er talloze Docks, Speakers en adapters om je iPod Touch overal op aan te sluiten. Van wekker-radio's tot LCD-TV adaptoren, je kunt eigenlijk elke kant op met een iPod, en daar maakt de Touch weinig uitzondering in.

Mobiliteit en accuduur http://tweakimg.net/g/pw/score/score_4.gif

De iPod Touch is en blijft natuurlijk wel een muziek-speler, wat hij ook zeer zuinig doet (+/- 30 uur volgens tests). Wil je grafisch intensievere dingen gaan doen bijvoorbeeld gamen, dan kun je rekening gaan houden met 5 a 6 uur batterij-tijd. In praktijd blijkt dit zeer goed te kloppen, al heb ik nog niet 30 uur achter elkaar muziek afgespeeld, merk ik dat de batterij zich weinig aantrekt van muziek, in vergelijking met GeoDefence ;) .

In de 3rd generation, is de Bluetooth geactiveerd, waar ik tot nu toe helemaal niets heb kunnen doen. Koppelen met mijn telefoon om hem, als headset te gebruiken werkt (nog) niet. De telefoon geeft netjes aan dat het als headset te gebruiken is, maar de iPod wil er niets van weten. Nu weet ik dat Apple daar mee bezig is, maar het blijft tot zo ver een minpuntje.

De al-de-hemel-in-geprezen Wi-Fi maakt deze iPod natuurlijk heerlijk om mobiel mee aan de slag te gaan. Even op je mail reageren via een Wi-Fi punt in Lucca is een praktisch voorbeeld.

Prijs http://tweakimg.net/g/pw/score/score_3.gif

Waar ik me over breek is de prijsverschil tussen de 8 en 32 GB variant van de iPod Touch. 8 GB is leuk, goed waar voor je geld, maar limiterend. Om gelijk € 100,- bovenop de prijs te gooien voor 24 GB meer is best pittig, zeker gezien de lage memoryprijzen van nu. Je krijgt er dan wel een andere headset bij (met microfoon), maar daar zit de prijsverschil volgens mij ook niet.

Zoals ik al eerder zachtjes zei, Apple lijkt soms wel een beetje elitair, omdat de prijzen vrij hoog beginnen, en (officiele) accesoires vaak hier ook in meegaan. Apple is in mijn ogen een beetje een statussymbool geworden. iPod Touch loopt daar vrolijk in mee.

Conclusie http://tweakimg.net/g/pw/score/score_5.gif

De iPod touch heeft iets wat een non-Apple-fan verliefd kan maken. De allure, de aantrekkingkracht, interface en app-uitbreidingsmognelijkheid maakt het een appraat die je verder neemt dan een MP3 spelertje. Al draait het bij mij voornamelijk om muziek, is het toch een verwelkoming dat ik ook een potje solitaire kan aanzetten. Ik kan verder nog a4tjes voltypen over iTunes U (gratis luister-lecturen), foto's op je iPod Touch, alle Apps die me enthousiast maken, maar dat laat ik aan ieder over om zelf te ervaren. Er is gewoon te veel.
Zorgen maak ik me wel om de batterij (slechte ervaringen in het verleden met batterijen en mp3-spelers) en natuurlijk de vrij hoge prijs van de 32 GB versie. Maar als ik mezelf de vraag stel: Zou ik de iPod Touch weer kopen? is het antwoord een elegante: jazeker.

Typfouten, de/het verwarringen zie je vanzelf veranderen. ;)

Heb jij ook een Apple iPod Touch V3 32GB Zwart?

Vraag & Aanbod

Toch ook maar eens een Macbookje bekijken dan? ;) Nee, goede review en mooi te zien hoe het zo vanuit een ander standpunt is bekeken.
Nette review! Alleen even het puntenlijstje sluit-tag gebruiken bij de opsomming van de positieve/negatieve eigenschappen.
Ik heb sinds December 2008 ook een iPod touch 32Gb (2e gen).
Mooi apparaatje, was ook mijn eerste Apple product. Niet veel later kocht mijn zusje een iPod Nano. In augustus een unibody 13" MAcBook en ik heb sinds 3 weken een MBP 15" 2,66Ghz.

Ik had niets tegen apple, sta best neutraal t.o.v. de merken. MBP draait XP in bootcamp (simpelweg omdat in 7 de microfoon niet werkt op skype en steam, net de enige 2 hoofdapplicaties waarvoor ik windows heb..).

Ben blij dat ik ben overgastapt op Mac :)

PS: Wat dat €100 prijsverschil betreft, de 3e generatie 8gb iPod Touch is eigenlijk een 2e generatie. De 32 en 64Gb versies hebben een snellere cpu dan de 8gb. ;)
Klopt het verschil is:

3rd generation: ARM Cortex-A8 833 MHz (underclocked to 600 MHz)

The new 3rd generation iPod Touch includes faster hardware (the same microprocessors, graphics engine, and RAM as the iPhone 3GS), a slightly lower battery life, voice control, light sensor, and bundled earphones with a remote and microphone.

[Reactie gewijzigd door Psychostase op 27 juli 2024 04:10]

Hele mooie review! Ik was eerst ook helemaal anti-Apple, maar sinds ik de 32GB iPod Touch heb gekocht, ben ik helemaal verslaafd geraakt aan alles met Apple.
Anoniem: 301679 17 oktober 2009 13:39
iphone niks voor jou :P
Nee dank je. Skype werk prima tot zo ver B)
Great Scott!

You're totally right!
Erg jammer dat je de accu niet zelf handmatig op een "makkelijke" manier kan vervangen naast de hoge prijs voor de 32Gb versie, naar mijn mening. Anders had ik zeker weten een iPod Touch gehaald en dan vooral voor gaming
Anoniem: 323637 2 januari 2010 16:40
goede review!
blijft toch duur. nog steeds liever een touch dan nano??
ja denk het toch wel. die miljoenen apps maken het helemaal goed met de prijs
Een Apple product review van een non-Apple fan? Dat zie je niet vaak! Erg goede review!
Zo ging het ook met mij... Bijna anti naar alles wat Apple betreft... Nu zit ik zelf aan de iPhone, Macbook Pro, AirPort Extreme noem maar op. Dit is kwaliteitspul, en dat merk je direct.
De iPod Touch heeft mij ook verlieft gemaakt :D