ik zie nu pas dat het een ddr3 setje is... maar goed wellicht geldt daar hetzelfde..
ik had in mijn vorige build een ddr3 setje met een cas latency van 9, maar de true latency is 11,25.
in mijn nieuwe build (die alleen afwijkt in mobo/proc/geheugen), zit een ddr4 set, met een cas latency van 16, maar met een true latency van 13,33 (of zoiets). die draait op 2400mhz.
er zijn zoals bij processors, meerdere faktoren die de werkelijke snelheid van het geheugen bepalen, daarin je heb geheel gelijk.
toch, waarom heb je het gevoel dat de prestaties niet omhoog gaan, geheugen bandbreedte is programma afhankelijk, adobe photoshop en andere adobe programma's hebben er voordeel bij.
je zou er een synthetische benchmark op los kunnen laten, maar het probleem van synthetische benchmarks dat ze niet de werkelijke, praktische prestaties representeren. zoals al gezegd, programma afhankelijk, niet elk programma is geheugen intensief, of leunt op het ram geheugen, en de proc is ook van belang.
merkbare prestatie verschil in dagdagelijkse dingen zul je niet ondervinden. wel bij geheugen-intensieve programma's wellicht.
je zou als het wil weten beter moeten onderzoeken, maar ook daarin; er bestaan verschillende visies, al is er wel een kompromis-mening. latency zegt niet altijd zo erg veel over de snelheid, heeft zeker invloed, maar andere faktoren, kunnen de latency-faktor laten verdwijnen.
[edit: ik had het moeten weten een cas latency van 11 bij een ddr4 setje, is ekstreem, wellicht bestaan ze, maar dan zéer prijzig. het ddr3 setje dat ik had, liep op 1600mhz overigens. overigens de geheugengrootte heeft ook zeker invloed op de prestaties, ik heb nu 32gb, en dan is het prestatieverschil bij bij voorbeeld after effects, zéer duidelijk merkbaar...
8gb is niet erg veel, maar het hangt af waar je de peecee voor gebruikt, natuurlijk.]
[Reactie gewijzigd door sada op 23 juli 2024 11:13]