Nest Learning Thermostat V3 (Zilver) Review
Ik heb hem nu een maand, ter vervanging van de nest v1. Hij doet het prima, leren gaat hetzelfde, toegevoegde functies zijn leuk om te hebben. Opentherm en modulatie via dit protocol doen het prima.
Pluspunten
- Mooi design
- Handige app
- Opentherm
- Modulatie
Minpunten
- 2-3 weken nodig om te leren hoe lang het duurt voor de ruimte op temperatuur is
- "learning" kan rare dingen doen in het begin
Ik heb de nest v3 nu een maand ter vervanging van mijn nest v1, welke altijd goed heeft bevallen. Mijn grootste opmerking aan de eerste generatie is het ontbreken van opentherm, en daarbij ook modulatie.
Alle generaties nest thermostaten werken sinds het begin met hetzelfde leer mechanisme, hij onthoud direct wanneer je hem aanpast en past dit op dezelfde momenten toe.
Let op: wanneer je een strak schema wilt gebruiken werkt de leer functie niet zoals je zou willen en kun je deze beter uit schakelen, de leer functie is bedoeld om zonder schema mee te beginnen. De nest zal zelf een schema proberen te maken op basis van jouw aanpassingen, hiervoor gaat hij minstens twee weken nodig hebben. Wees geduldig
De nest zal in het begin ook het een en ander bepalen om daarna beter te kunnen reageren en anticiperen op jouw wensen. Denk hierbij aan het bepalen hoe lang het duurt voor een ruimte op temperatuur is, in de gaten houden wanneer iemand thuis is (de nest app bied hier additionele functionaliteit voor aan) etc.
Het leren gaat na een maand dan ook prima, de nest heeft netjes de wekelijkse routines opgepakt en corrigeert wanneer nodig. Het is nu altijd de temperatuur die ik op dat moment van een dag wil hebben.
Waar de nest v3 anders in is zijn een paar nieuwe functies, waarvan een aantal als gimmick kunnen worden beschouwd.
Er zijn extra sensoren toegevoegd naast de bestaande "proximity" sensor en optische sensor, welke al gebruikt worden voor het detecteren of iemand voor de nest staat, of er iemand in de kamer zit en of de zon op de nest schijnt. De meest prominente toevoeging hier is de "bit less proximity" sensor, welke hetzelfde doet als de eerste maar op een iets grotere afstand. Wanneer iemand nu naar de nest loopt kan hij bijvoorbeeld de huidige temperatuur van de kamer in het groot weergeven (en een aantal andere opties die in te stellen zijn, waaronder weerberichten etc.).
Naast extra sensoren zijn de resolutie en scherm grootte zichtbaar verbeterd, het beeld is duidelijker, heeft betere kleuren en een betere invalshoek.
De belangrijkste toevoeging is echter nog steeds de toevoeging van het opentherm protocol, welke een reeks aan extra functies toevoegen. Zo is het nu mogelijk om de huidige water temperatuur te zien en is het in te stellen wanneer water opgewarmd moet worden (voor douchen etc.) met een schema.
En het belangrijkste, OpenTherm voegt modulatie ondersteuning toe aan de nest. Hier zijn veel berichten over geweest dat de modulatie niet zou werken, maar ik kan nu zeggen dat (met de huidige software versie) modulatie prima werkt. De nest houd nu de ruimte perfect op temperatuur zonder schommelingen en ik heb bevestigd dat de CV ketel netjes op verschillende temperaturen staat wanneer de nest aan het werk is.
Overigens zijn er ook geen problemen meer dat temperaturen te hoog aangegeven worden; ik heb er een tijd een thermometer naast laten staan.
Conclusie:
Prima apparaat, leren gaat wat traag van start maar na een paar weken trekt dit bij en werkt het zelfs prettig. De meeste toevoegingen op de nest v3 zijn triviaal ten opzichte van zijn voorgangers, op de toevoeging van OpenTherm ondersteuning na. Tot dusver heb ik nog nergens problemen mee gehad, en ik verwacht dat hij mij een stuk prettiger de winter door helpt komen.