Goede afstandsbediening met veel mogelijkheden; ook erg handig dat bijna alles met je smartphone, of tablet kan
Pluspunten
- Grote database van apparatuur
- Goede helpdesk (telefonisch) van Logitech
- Al je Hi-fi apparaten met een afstandsbediening te gebruiken
- Bedienen ook net zo eenvoudig met je smartphone of tablet
- Hue van Philips ook bedienen met Hub (zij het eenvoudige handelingen; alleen aan-uit of dimmen
Minpunten
- Installatie vergt redelijk wat tijd
- App moeilijk "persoonlijk instellen"
- Alles werkt via Wifi, dus je moet zeker een stabiel netwerk hebben
We gebruikten altijd een universele afstandsbediening van Phillips. Totdat we de Horizon box van Ziggo kregen. Dit apparaat kon niet ondersteunt worden door de (eenvoudige) philips universele afstandsbediening. Dus toch maar gaan rondkijken naar wat anders; ik was er al snel achter dat het "iets van Logitech" moest worden. Na wat speurwerk toch maar voor de Companion gegaan, dit is de goedkoopste van de drie afstandsbedieningen van Logitech met een Hub. Voor de leek; een Hub is een klein kastje dat je via een snoertje aansluit op de stroom, aansluitend moet je deze Hub aanmelden op je Wifi netwerk. Al je apparatuur die je gaat bedienen word dus vanaf nu aangestuurd door de hub! In het kort komt het er op neer dat je met een knop op je afstandsbediening of app opdracht geeft om bijvoorbeeld een kanaal naar boven te gaan bij het TV kijken. Je geeft deze opdracht aan de hub, die hem dan weer doorstuurt naar het apparaat dat je TV een zender hoger zet. In ons geval dus de Ziggo horizon box. Om te beginnen maak je eerst een account aan bij Logitech. Hierna kun je al je apparatuur weer aanmelden op dit account. Dit gaat heel eenvoudig via een database van Logitech. Hier kwam ik gelijk al achter de bijzonder goede helpdesk van Logitech. Onze televisie is een Medion MD 323. Uiteraard stond nou net dit apparaat niet in de database van Logitech, dus dan maar iets wat er op lijkt... Dat zoiets niet echt verstandig is blijkt dan al snel. In eerste instantie gewoon al mijn apparatuur ingegeven, de rest was wel (juist) aanwezig in de database. Als je alle apparatuur hebt ingegeven wil logitech je helpen met het aanmaken van je eerste activiteit. Een activiteit is niet meer of minder dan een reeks van handelingen die de hub moet gaan uitvoeren; Een activiteit kan zijn "TV kijken"; dit houd in: 1 zet de TV aan, 2 zet de Horizon box aan, 3 zet de receiver aan, 4 Kies de juiste instellingen (TV-SAT, HDMI-1, en zet de TV op kanaal 2) Dit alles kun je dus met een druk op de knop instellen, dit proces wordt je door middel van een hulp menu eenvoudig door logitech doorheen geleid. Maar hier kwam gelijk de spreekwoordelijke adder onder het gras tevoorschijn... ik had immers de verkeerde TV ingevoerd, dus Medion MD325 ipv 323, (die niet in de database stond) het minieme verschil in dezen is dat de 323 maar 9 sources (bronnen zoals TV HDMI1 HDMI2 EXT1 EXT2 enz) heeft, en de MD325 heeft er 10, dus elke keer als ik schakelde tussen Tv en Apple tv kijken sprong de bron verkeerd, De hub weet niet beter als sla 4 bronnen over, en kies dan de eerste, terwijl er bij wijze van 5 werden overgeslagen. Dit resulteerde erin dat de TV steeds de verkeerde bron had. Echter na een telefoontje met de helpdesk van Logitech is dit goed opgelost! Van afstand kunnen ze meekijken in je account, en precies zien wat jij intoetst, wat er gebeurt en waar de fout zit. En dit kunnen ze ook nog voor je herstellen. Dus uiteindelijk werkt alles zo als jij wilt, en kun je diverse activiteiten toevoegen. Wat ook mogelijk is om bij bepaalde activiteiten extra tijd tussen de acties te laten. Heeft je receiver bijvoorbeeld een opwarmtijd nodig van 15 seconden, en de hub wacht maar 3 seconden voor de volgende actie (ga naar ingang CBL-SAT), dan wordt dit niet uitgevoerd, eenvoudig omdat je receiver nog niet aan staat. Dus gaat de receiver niet naar de ingestelde bron. Dit kun je met fijnafstelling oplossen. Al gebied de eerlijkheid te zeggen dat deze fijn afstelling het beste werkt om de hub aan te sluiten op je laptop of pc, en dan de zogenaamde fijnafstelling te regelen. Dit fijn afstellen wil moeilijk met de app. Hiervoor moet je inloggen op je logitech account. een icoontje staat er dan wel weer standaard op het beginscherm van je laptop/pc, nadat je voor de eerste keer hebt ingelogd. Dus je hoeft niet lang te zoeken om naar je account te gaan, of om het terug te vinden. Eerlijk is eerlijk: als alles eenmaal werkt kom je niet snel terug op je account.
Inmiddels de nodige activiteiten aangemaakt; TV kijken, een film kijken, Apple TV kijken, Ook een paar (internet)radio zenders waar ik vaak naar luister heb ik als activiteit aan gemaakt, zodat luisteren naar je favoriete radio station in een druk op de knop aan staat. Elke keer als je een activiteit kiest gaan vanzelf die apparaten aan die nodig zijn om naar die activiteit te kijken of luisteren [img]AkOE7tW0[/img] Ook de bronnen van je AV-receiver of TV worden op de juiste ingang gezet. En het apparaat wat niet meer nodig is voor je activiteit gaat in stand by modus. Wil je aansluitend in een van je apparaten nog wat willen veranderen kun je rechts klikken en zie je een menuutje met je ingevoerde apparaten staan. [img]u0OffArb[/img] Stel je kijkt een film (via de Blu-ray speler) en je wilt naar Dolby-Digital switchen, dan kun je via het rechter keuze menu voor de optie AV-ontvanger van Marantz kiezen en verschijnt in de display alles wat je ook met de originele afstandsbediening kunt instellen/wijzigen. Druk je nu op bijvoorbeeld het knopje "mode music", zal je kunnen kiezen of je naar All stereo, of bijvoorbeeld Dolby Digital wilt luisteren. [img]FADxXj9z[/img] Knoppen die niet aanwezig zijn in je Logitech scherm, maar wel op je originele afstandsbediening en je wel wilt gebruiken kun je via het menu (knop "drie streepjes" links boven in je scherm, vervolgens "Bewerk/reset" en dan "knoppen bewerken" toevoegen.
Na een paar maandjes de Logitech companion gebruikt te hebben kom je in eerste instantie toch tot een aantal tekortkomingen. Eigenlijk is dit onkunde want er kan nog meer met de Logitech Companion dan je zelf weet.... neem bijvoorbeeld de Ziggo horizonbox. Op de app zit geen knop "TV-gids", zodat je op tv de programering kunt bekijken en direkt via het menu kunt kijken... ik heb dus de Horizon box weer verwijderd uit de apparatenlijst en deze opnieuw ingevoerd als Samsung SMT-G 7401 (dit is de officiële benaming van het apparaat) nu reageert de afstandsbediening al een stuk beter, er zijn al iets meer mogelijkheden, maar echter nog steeds niet het TV gids menu oproepbaar. Dit kun je wel instellen via de laptop, ga dan naar je account. Log in en via apparaten [img]t9wdgdRv[/img]kun je dan nieuwe knoppen instellen. Tis wat omslachtig allemaal, maar met heel veel geduld, en proberen kun je dus nieuwe knoppen tevoorschijn toveren in je app, en deze laten doen wat je zelf wilt. Sla wel na ELKE WIJZIGING deze op! Dit doe je ook weer via de drie streepjes, maar dan kies je Harmony reset-synchroniseren. Om de hub via de laptop/PC te bewerken moet je overigens de hub via de bijgevoegde kabel aan je PC/laptop koppelen, maar dat is een fluitje van een cent. Als je hier klaar mee bent moet je ook weer je wijzigngen opslaan, dit noemt Logitech synchroniseren, voor de zekerheid zou ik, als de hub weer in je TV meubel staat de hub ook even (een keer extra) via de App synchroniseren. Na een bewerking via de PC heb ik de knop "guide" toegevoegd, een TV gids op de ziggo box.
Deze "guide" knop, in het samsung DVR menuutje reageert nu na indrukken als volgt: (Kies Samsung DVR; Ga naar TV-gids,wacht twee seconden, geef Enter) en uiteindelijk wordt je TV gids zichtbaar. Door een druk op de knop geef je de hub dus opdracht om diverse handelingen te verrichten in je apparaat. Wat ook nog het vermelden waard is dat we sinds april 2016 een nieuwe AV receiver hebben en wel de marantz NR 1606. Het grote voordeel van deze receiver is dat je een tweede zone kunt aansluiten, dus met een versterker kunnen ze voor in de kamer naar RTL 4 kijken, (je weet wel dat hoog intellectuele programma dat iedere avond rond 20:00 uur wordt uitgezonden....) Ondertussen kan ik in de keuken naar muziek luisteren via mijn oude vertrouwde Bose 301 boxen. Maar dan wel met een en dezelfde versterker! Hoe doe je dit? Eenvoudig; je voert de Marantz NR 1606 (of welke AV receiver met meerdere zones die jij hebt natuurlijk) NOG een keer in als extra apparaat, maar dan met de toevoeging ZONE 2, aansluitend kun je dit apparaat een andere naam geven (ik heb hem Bose 301 genoemd) om verwarring te voorkomen, en je kunt in de keuken naar de radio luisteren, een cd-tje luisteren, en zelfs hetzelfde geluid krijgen als voor in de kamer, bijvoorbeeld het journaal, hiervoor kies je in je menu de (zelfingevoerde knop) all zone stereo, zodat beide zone's hetzelfde geluid laten horen.[img]udCXiVGR[/img]
Op bovenstaand plaatje kun je zelfs zien dat het mogelijk is om zowel zone 1 (bovenste twee volumeknoppen), alsook het volume in zone 2, Bose 301, kan regelen
In zone twee kun je alleen naar 2.0 stereo luisteren, maar dit is voor alleen muziek geen beperking.
Al met al is het nog een heel verhaal geworden. Maar de Logitech is nu eenmaal ook niet de gemakkelijkste afstandsbediening. Totdat je hem zo goed als helemaal kunt bedienen en inregenen, dan kom je erachter dat het een erg makkelijk en vooral handig apparaat is. Rest me nog te zeggen dat ik ook de Hue lampen van Philips aan en uit zet met de logitech. Zelfs het instellen van kleur, helderheid ed regel je met de app heel eenvoudig. Mocht je een afstandsbediening willen die (na een tijdje omgangs leren) precies doet wat JIJ ermee wilt vind ik het een prima keuze.