HP EliteBook Folio G1 V1C36EA Review

Uzuhl Testpanel
26 september 2016, laatste update op 9 december 2016, 2.692 views Testpanel

HP EliteBook Folio G1 V1C36EA

HP weet met de EliteBook Folio G1 weer een degelijke zakelijke machine op markt te zetten. Een prachtmachine die hier en daar wat software updates nodig heeft, en je eigenlijk verplicht een Thunderbolt dock te kopen.

Pluspunten

• Behuizing is zeer degelijk.
  • Scherm is een genot voor het oog.
  • Het geluid wat dit apparaat(je) produceert is imposant
  • Gewicht (afhankelijk van het scherm)(1,09kg)

Minpunten

• Altijd verscheidene adapters bij je.
  • De docking.
  • Enkel 2 usb-c poorten.

HP was op zoek naar een aantal kritische Tweakers die hun zakelijke lijn notebooks eens aan de tand voelde. Toevallig had ik nog een aantal vrije uurtjes, en tevens was ik ook op zoek naar een nieuwe laptop dus waarom ook niet :)

Mochten jullie CES 2015/2016 gevolgd hebben, dan zullen sommige misschien herinneren dat de HP Elitebook Folio G1 als ‘MacBook-contestant’ gekenmerkt werd. Ondanks dat subjectiviteit niet gewenst is, ga ik in mijn review niet de vergelijking maken tussen die twee aangezien een MacBook niet als uitgangspunt dient gezien te worden voor iedere ultrabook die op de markt komt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De HP Elitebook Folio G1 is een ultrabook met een zeer strak uiterlijk, met slechts 1.2 cm 'dikte' en een leuk featureset waaronder het UDH touchscreen en de Bang & Olufsen speakers brengen ze een interessante machine op de markt. Of deze prachtige ogende machine zijn prijskaart(je) waard is, mogen jullie zelf oordelen aan het eind van deze review.

Tevens biedt ik bij deze alvast mijn excuses aan voor de kwaliteit van de foto's, ik heb naast mijn smartphone geen andere camera's.

Op het eerste gezicht is de Folio een degelijke ogende machine, erg dun (1.24 cm afhankelijk van de schermkeuze, non-touch is namelijk 1.19 cm 'dik') en de CNC gefreesde aluminium behuizing helpt hier natuurlijk aan mee.

Het design is op zichzelf genomen niet heel origineel, de inham om je scherm open te klappen, de aluminium behuizing en de gevreesde randen iets wat we vaker terug zien in de wat nieuwere machines. Dit is in essentie niet erg, aangezien dit de machine een degelijk uiterlijk geeft en de laptop stevig laat aanvoelen - iets wat we vaker op de laptop markt willen zien.

Het scherm van de Folio is gemonteerd op een zilveren staaf met twee onderbrekende zilveren scharnieren, wat het geheel een premium look geeft. Het scherm kan 180º open, want, zo zegt HP "easy sharing with others". Dat dit in de praktijk anders gaat kom je snel genoeg achter. Aangezien hij zo verschrikkelijk licht is, geef je hem sneller door dan dat je hem 180º open klapt en over de tafel naar je collega schuift.

De Folio komt met een chiclet toetsenbord wat er ook degelijk uitziet en aanvoelt. Tevens verkoopt HP de Folio als een machine met een ''high-performance HP Premium Collaboration Keyboard that allows you to launch calls and video chats at the touch of a button on the world's first notebook purpose-built for collaboration.'', wat eigenlijk inhoudt dat de F1, F2 en de F3 toets interactie hebben met Skype. Hier kom ik later terug op.

Daar waar Apple eerder dit jaar de gedurfde stap zette, door het uitbrengen van een MacBook met enkel één usb-c aansluiting, doet HP er twee in hun Elitebook Folio G1.

Aan de linkerzijde een aux aansluiting, met aan de rechterzijde de twee usb-c connectoren waarvan één met laad-indicator.

De onderkant is net zo strak als de rest en komt met twee rubberen balken over de lengte, acht torx schroeven, twee speaker uitgangen en de zoals gewoonlijk scheef geplakte Windows 10 sticker.

Bang & Olufsen

De Folio komt met een Bang & Olufsen speaker set, iets wat we recentelijk steeds vaker terug zien in de HP notebooks.

De machine (nu is dit een test machine dus voor-geïnstalleerd) komt met een HP - Bang & Olufsen Audio applicatie, die naast de standaard volume opties ook een 'opname-ervaring' menu heeft.
Dit is een geadverteerde optie, en biedt de mogelijkheid om de 'HP-ruisonderdrukking' voor zowel één stem als meerdere stemmen te gebruiken.
De ruisonderdrukking werkt inderdaad, daar waar je normaal tijdens een videoconferentie last had van bijvoorbeeld achtergrond geluiden wordt de focus gericht op de stem(men) en hoef je niet meer meerdere malen te vragen of men zich wil herhalen.

Wanneer je muziek afspeelt en dezelfde applicatie opent, krijg je een extra optie 'luisterervaring'. Hier kun je het geluid afstemmen op muziek, spraak of film. Tevens heb je de grafische equalizer die je de keuze laat maken tussen de muziek soorten om zo de juiste frequentiegebieden in te stellen. Als fan van zowel klassieke muziek als rock/metal, kon ik mijn oren niet geloven. De Folio weet met zijn 1.09 kg een geweldig geluid te produceren, alles blijft zuiver en geeft je absoluut niet het gevoel dat dit uit een ultrabook komt.

http://i.imgur.com/B7gL3U7.png http://i.imgur.com/VzYIQX2.png

Het 'HP Premium Collaboration Keyboard'.

Ook een door HP geadverteerde optie, maar zoals eerder aangegeven betreft dit slechts drie toetsen, de F1, F2 en F3.
  • F1 laat je een inkomende call opnemen.
  • F2 laat je een call weigeren/beëindigen.
  • F3 laat je de agenda oproepen in Skype.
Handige toetsen voor mensen de op regelmatige basis gebruik maken van programma's zoals Skype for Business. Maar.. in mijn automatisme was ik sneller met mijn muis bij de knop in de applicatie, dan dat mijn brein de aanwezigheid van de fysieke knoppen had verwerkt - iets wat misschien met de tijd komt, maar dan had ik liever een sneltoets naar het Bang & Olufsen audio menu gezien.

http://i.imgur.com/JshAzBj.png http://i.imgur.com/jLGqvWS.jpg

De biometrische authenticatie methode met Windows Hello.

Nu we toch de lijst met geadverteerde opties langs gaan, wil ik toch graag 'Windows Hello biometric authentication with IR camera' meenemen in deze review. Nadat ik wat rond gespeeld had, en ik de pagina van de Folio op de HP store had bekeken, was ik toch wel lichtelijk geïnteresseerd geraakt in deze optie. Dit was van korte duur toen ik het volgende groot in het scherm zag staan "Windows Hello is niet beschikbaar op dit apparaat". Ik heb een uur gespendeerd om dit probleem op te lossen, dit zonder succes. Misschien was dit HP die mij probeerde te beschermen van het zien van mijn eigen gezicht op een 4K scherm, misschien een probleem wat enkel mijn machine heeft, al met al een minder belangrijke feature die ik persoonlijk niet zal missen.

HP Elite Thunderbolt 3 dock.

Het dockingstation is eigenlijk een verplichting om te hebben, zeker als je voor langere periodes op de Folio wilt werken.
Zoals ik al bij de minpunten had aangegeven, loop je altijd met verscheidene adapters rond, mits je uiteraard voor kortere duur buiten de deur bent. Iets wat op zichzelf geen probleem is, maar af en toe wel vervelend kan worden. Zo komt de Folio met één usb-c naar usb converter, voor "hen die nog steeds niet in de cloud werken".

http://i.imgur.com/0IFsPhl.jpg http://i.imgur.com/nk4PfTZ.jpg

Nu terug naar het werken achter je bureau. De docking biedt voldoende aansluiting aan om van je ultrabook een uitgebreid werkstation te maken. Het is echter geen plug en play, voor je de docking namelijk werkend krijgt, dient de machine 100% up to date te zijn - iets wat de gewoonste zaak ter wereld is voor 'ons', maar voor een 'gewone' gebruiker vaak wel eens het tegenover gestelde is. Naast dat je de laatste drivers en firmware geïnstalleerd moet hebben, dient ook de Thunderbolt software geïnstalleerd te zijn. In deze applicatie moet je handmatig kiezen wat er met de aangesloten Thunderbolt apparaten gebeurt, anders gebeurt er in het geval van de dockingstation helemaal niets.

Nu kun je beargumenteren dat zaken zoals een externe HDD of een monitor niet altijd meteen moeten verbinden, maar in het geval van de HP Elite Thunderbolt 3 dock levert dit veel frustratie op, wat je ook kunt zien aan de reviews van de dockingstation op de HP store.

De Folio die ik kreeg kwam met een 12.5 inch LED UHD UWVA IR ultraslim touchscreen - er zijn verschillende modellen, waaronder één zonder touch en met HD in plaats van UHD.

De UWVA spreekt voor zich, en het werken op de machine is dus heel prettig. De kleuren spatten van je scherm af, en alles is erg helder en duidelijk. Mocht je echter slechtziend zijn, dan raad ik je aan om voor het HD scherm te gaan aangezien alles relatief klein is door de resolutie van 3840x2160.

http://i.imgur.com/i8C0M4S.jpg http://i.imgur.com/Vz40sOC.jpg

Het touch scherm op een ultrabook blijft een discutabel punt, dit gezien je het vrijwel nooit gebruikt. Ik werk zakelijk met de Dell XPS 15 en ik kan mij in het afgelopen jaar niet heugen dat ik mijn vinger ook maar op mijn scherm gelegd hebt. Nu kan de Folio 180º open, dus tijdens een meeting kun je bijvoorbeeld een touch pen gebruiken om bepaalde zaken te accentueren voor later onderzoek - meer een luxe probleem dan een daadwerkelijke nuttige functionaliteit.

Al met al een mooi scherm wat niet snel gaat vervelen, oh, en had ik trouwens al gezegd dat het 4K scherm je batterij leeg drained?

Zoals al gehint is de accu duur niet al te lang. Na 4 uurtjes gewerkt te hebben begon hij toch aardig leeg te raken.

De Folio komt met een 45 Watt adapter, en is binnen een anderhalf a twee uur opgeladen. Via het docking gaat het wat langzamer en heeft hij toch wel 2 uur nodig.

De Folio komt met de Intel Core m7-6Y75, die voorzien is van de de Intel® HD Graphics 515 - een top processor, die voor de doelgroep van de HP Elitebook Folio waarschijnlijk iet wat over de top is. Het opstarten van de machine en het werken in bijvoorbeeld Microsoft Excel gaat snel en zonder problemen. Nogmaals, voor de zakelijk gebruiker, een top machine.

De machine is erg stil, en zelfs al ben je aan het werk in zware applicaties of moet je even wat macros draaien in Excel, de Folio doet het zonder probleem.
Na twee uur intensief gebruik werd de machine ook warmer aan de achterkant, maar dit viel in vergelijking met de HTC One M9 reuze mee.

Maar laat ik nu in het weekend graag met vrienden een game spelen, dus ik League of Legends geïnstalleerd(ja het is schaamteloos, ik weet het) - de scaling is waardeloos, en de performance ingame was ook alles behalve optimaal en dit terwijl het spel vrij simplistisch is. Nu is het een zakelijk lijn, dus is het geen must, maar het is wel een aandachtspuntje.

Om het geheel wat meer duidelijkheid te geven heb ik een simpele benchmark op de hele machine laten draaien.

Overzicht

Intel Core m7-6Y75

Intel HD 515 (Mobile Skylake)

Samsung MZNLN512HCJH-000H1 512GB

Micron/Elpida 825630-691 2x4GB

HP weet met de Elitebook Folio haar zakelijke lijn weer te voorzien van een 'premium' machine.
In alles is de Folio simpelweg elegant, hij is erg licht, heeft een prachtig geluid en het scherm is misschien over de top maar geweldig om mee te werken.

De Bang & Olufsen speakers zijn nogmaals geweldig, en de Folio heeft daarom ook een prachtig geluid.

Alhoewel het uiterlijk prachtig is, is het softwarematig nog een beetje matig (pun intended). De gebruiker dient de machine van top tot en met teen te updaten, zowel drivers als de BIOS. En ik als zakelijke gebruiker, die gewoon zijn machine wil opstarten en in mijn ( duurbetaalde ) docking wil pluggen - moet niet vervolgens allerlei applicatieste installeren en configureren, en notabene de BIOS updaten. Met dit soort grapjes snijden ze zichzelf in de vingers, iets wat misschien te tolereren is bij een machine van 500 euro maar niet bij een premium ultrabook met waarschijnlijk een behoorlijk prijskaartje.

Over de prijs gesproken, er is nog geen configureerbaar model zoals ik hem hebt ontvangen in de HP store. Dus hier kan ik nog niets over zeggen, misschien kunnen ze ons daarmee helpen bij ComputerPirates, die op dit moment de Folio voor een kleine 4500 euro te koop hebben staan. :+
De Folio is met vlag en wimpel geslaagd voor de MIL-STD-810 (Environmental Engineering Considerations and Laboratory) testen, deze testen worden gebruikt door het Amerikaanse leger om te kijken of het materiaal voldoet aan de eisen. Nu heb ik al eerder gezegd dat de machine heel degelijk aanvoelt, dus er zullen zeker testen geweest zijn die de Folio gehaald heeft. Maar ik denk dat het iet wat overdreven is door HP.

Al met al had ik een gefrustreerde maar uiteindelijk tevreden klant geweest, simpelweg omdat de minpunten door de pluspunten worden overschaduwd.

Mocht je nog vragen hebben, of mochten er nog zaken zijn waar je meer over wilt weten - laat het even weten in de reacties.

Heb jij ook een HP EliteBook Folio G1 V1C36EA?

Hoi Uzuhl, een leuke review, en dat voor een tweede review! Je hebt er duidelijk veel werk van gemaakt. Het spelen van games op een Ultrabook met Integrated Graphics kan je inderdaad wel vergeten, en zeker op deze resolutie. Maar daar is het apparaat ook niet echt voor bedoeld, al is het altijd goed om dat als reviewer zelf vast te stellen en niet van anderen aan te nemen. Ik ben benieuwd een volgende review van je te zien.
Ha Teacup, thanks! Ja die is inmiddels ook alweer 3 jaar oud :)

Ja ik had inderdaad ook niet veel verwacht van de Integrated Graphics, maar vaak is het voldoende voor games zoals League of Legends.

En bedankt voor je vertrouwen, ik hoop binnenkort weer wat leuks binnen te kregen om over te schrijven!