[img]BbElxwKU[/img]
Heb de laptop gekocht als vervanging van een Sony Vaio 16". Deze had ik zelf geupgrade met een SSD en 8GB geheugen in 2011, maar helaas is hij in mei 2016 kapot gegaan. Na een paar maanden gebruik van m'n werklaptop toch maar 'n nieuwe gekocht, met als criterium dat hij minstens zo goed moest zijn als de vorige op de punten die relevant voor mij zijn:
- 4 echte cores. In wat ik doe heb ik gemeten dat hyperthreading 6% winst geeft en dus weinig relevant is, maar een i7 met 2 cores en HT is dus 53% zo snel als deze i5 met 4 cores.
- Minstens 8GB geheugen, minimale geheugen limiet 32GB. Ik zit met 8GB al snel aan de limiet (browser, android emulator en Eclipse/IntelliJ), dus had liever iets meer gehad. 32GB is al besteld en reeds geinstalleerd.
- Snelle SSD. Vorige computer had een Agility 3 128GB op SATA3, deze had ik als 't even kan een M.2 slot in met NVMe interface. Heb gemeten en hij haalt praktisch 1.3GB/s. In mijn exemplaar is dit een Samsung SM951 256GB.
Allereerst de laptop opgestart met een Linux bootdisk om te installeren - dat werkt dus niet. Secure boot staat aan met alleen Microsoft keys, standaard start hij niet op van USB sticks en al heb je alles omgezet, dan nog wil hij zo graag mogelijk Windows opstarten. Ik heb de Windows bootloader zelfs moeten weggooien, omdat hij anders de Windows bootloader ging starten met keiharde override in de EFI ondanks dat Linux als boot-target ingesteld stond.
[img]t4pRHEvN[/img]
Na een uurtje alsnog Linux draaiend, en dat draait soepel en gemakkelijk. Alles wordt by default herkend op Ubuntu 16.04. In gebruik is er weinig dat ik zou willen veranderen. Bij het draaien van software haal ik op mijn werklaptop op een i7 (op Windows) een run in 3 seconden, op deze laptop in Linux draait dezelfde procedure in 0.17 seconden.
[img]byZ0Xl8M[/img]
Ik ben gewend aan mechanische toetsenborden - gebruik op mijn thuis-desktop een Razer Blackwidow TE en op het werk een Das Keyboard - en dit toetsenbord is goed te gebruiken zelfs in vergelijking met die klasse. Het heeft ook alle toetsen die je normaliter op een toetsenbord zou verwachten, zoals bijvoorbeeld de "home", "end" en "pageup" knoppen. Bij een Macbook Pro of andere merken laptop zijn deze toetsen ofwel gemultiplext met andere toetsen, of geheel afwezig. Bij het typen zul je je handen in de lucht moeten houden, want de rand waar je polsen op terecht komt is erg scherp.
Het touchpad is te gevoelig, en zou ik als enige reden zien om deze laptop af te keuren. Als het scherm dicht is zorgt hij voor willekeurige acties door interactie met het scherm. Met het scherm open krijg ik bij het typen regelmatig per ongeluk acties met de touchpad, doordat mijn handen er in de buurt zijn. Soms klikt hij alvast voor je zonder dat je daadwerkelijk wil klikken. Bij gebruik met 2 handen interpreteert hij een muisklik met 1 hand terwijl je met de ander selecteert als een zoom of scroll multitouch beweging.
De laptop zelf is lekker dun en licht. Het scheelt ongeveer een centimeter met de Sony die hij vervangt. De batterij gaat ook lekker lang mee, maar dat is te verwachten in vergelijking met een 6.5 jaar oude laptop die inmiddels alweer 3 jaar draait op zijn 3e batterij. De features die duurdere vergelijkbare laptops hebben mis ik geheel niet - denk aan extra geheugen, een GT960 of beter, een extra harddisk (Windows gebruikt snel 200GB, maar mijn Ubuntu install moet nog over de 30GB komen - en ja, ik draai ook Steam met tig spellen onder Linux), hyperthreading of 4k scherm.
[img]6eRZ3VuB[/img]
[img]ScPv5MLX[/img]
Ik heb zelf een geheugenupgrade uitgevoerd om hem naar 32GB intern te converteren. Ik heb foto's bijgevoegd van de interne layout. Het exacte type van mijn geheugen (dat dus in elk geval werkt) heb ik hieronder gelinkt. Linksonder zit het geheugen, direct daarnaast het M.2 slot en daarnaast de niet gemakkelijk te vervangen LiPo batterij.
Rechtsboven zie je een ruimte die exact op maat is voor een 2.5" disk (SSD of HDD), maar er zit geen sata connector om iets op aan te sluiten. HP biedt wel de mogelijkheid om de kabel achteraf te bestellen, maar in Europa doet HP dat niet zelf, en alle resellers vragen er 35 tot 50 euro voor - voor een kabeltje van 10 centimeter! Ik heb desondanks besloten deze kabel aan te schaffen en een (op dit moment) harddisk er bij te plaatsen. Dit was de originele harddisk uit mijn oude laptop.
[img]n9UHYD0A[/img]
2.5" Harde schijf met het voorgenoemde kabeltje van €40 er aan
[img]X4YshOiV[/img]
Harde schijf op de kop gedraaid met de stekker links.
[img]O0LSA69N[/img]
Kabeltje ingestoken, hier zie je het lichtgrijze klepje dat 'm op zijn plek gaat houden
[img]5x10CU42[/img]
Nogmaals de volledige laptop, dit keer met harddisk er in. Ter referentie.
De handleiding vind je overigens hier:
Bij het navragen bij HP waarom de SSD qua performance sterk teleur stelt in sommige omstandigheden wordt alle support geweigerd zodra ik meld dat ik Linux en niet Windows draai. Voor een professioneel bedrijf bij een aankoop van rond de 1000 euro zou je beter moeten verwachten. Ik heb dientengevolge de reviewscore ook aangepast. De laptop zelf is OK, maar support moet je niet verwachten.